Iesirea Regatului Unit de pe piata unica a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2021, va veni cu o serie de probleme de natura financiara, fiscala, dar si birocratica pentru ambele parti, si, implicit, si pentru Romania. Expertii chestionati de Ziare.com vorbesc despre scumpiri ale produselor ce vor veni dinspre Regatul Unit spre tara noastra, dar si invers, pentru ca taxele vamale ce vor exista la import si export ar putea ajunge sa fie undeva la 4-6%.
Ba mai mult, se vorbeste despre o despartire dura, adica aceea fara acord, iar in absenta acestuia, ruptura economica dintre cele doua va avea un efect de tavalug pe tot lantul comercial pentru britanici, dar si pentru romani.
"Brexitul ne afecteaza pe doua canale. In primul rand, legat de circulatia oamenilor, si aici se pune problema daca romanii vor putea sa mearga in vacante in Regatul Unit dupa 1 ianuarie. Da, vom putea merge fara viza, dar doar cu buletinul sau pasaportul asta pana cel putin in luna octombrie cand, de la 1, Marea Britanie nu va accepta decat pasapoarte", ne-a declarat analistul economic, Adrian Negrescu.
Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu ia in considerare si un scenariu mai sumbru.
"Britanicii vor dori sa le acorde cetatenilor UE acces facil in tara si pe viitor, nu viza pentru care sa astepte cateva zile si sa mai plateasca. Acest lucru, deja va ajunge sa contribuie la scaderea numarului de turisti in Regatul Unit si nu cred ca vor nici asta", a afirmat Traian... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 00:07
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, a transmis un mesaj romanilor care traiesc in UK, in contextul in care astazi este ultima zi a Regatului Unit in Uniunea Europeana.
Ambasadorul spune ca romanii nu au niciun motiv de ingrijorare: pana la sfarsitul anului, se poate calatori in UK cu buletinul, iar conditiile de sedere aici raman neschimbate.
"Mesajul meu se adreseaza in primul rand celor care traiesc, studiaza, muncesc in Regatul Unit. Dupa cum stiti, Regatul Unit al Marii Britanii va iesi in mod oficial din UE. Sunt cateva lucruri importante pe care as dori sa le subliniez.
In primul rand, nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste dreptul la libera circulatie al cetatenilor romani in UK. Si dupa 31 ianuarie se va putea intra in Marea Britanie pe baza cartii de identitate sau a pasaportului, fara niciun fel de conditionalitati legate de viza. Veti putea calatori in continuare in aceasta tara.
In al doilea rand, conditiile de sedere in Regatul Unit raman neschimbate. Toti cei care doresc sa traiasca, sa munceasca, sa studieze in Marea Britanie vor putea veni fara niciun fel de impedimente pana la data de 31 decembrie 2020, sub conditia de a se inregistra pentru statutul de pre-rezident sau rezident pana la 30 iunie 2021. Deci practic nu exista, cel putin in aceasta perioada de tranzitie, motive de ingrijorare in ceea ce priveste statutul cetatenilor romani", a declarat Mihalache intr-un mesaj video.
Ambasadorul a subliniat ca cel... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 14:11
Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti (British Embassy Bucharest) a transmis ca asteapta din partea Guvernului ca, in cel mai scurt timp, sa prezinte prevederile aplicate cetatenilor britanici din Romania in cazul unui Brexit fara acord.
Solicitarea vine in contextul in care guvernul britanic a lansat, luni, o campanie de informare majora in care ii indeamna pe cetatenii britanici care locuiesc sau calatoresc in Uniunea Europeana sa se pregateasca pentru Brexit la data de 31 octombrie.
Potrivit unui comunicat de presa citat de Calea Europeana, misiunea diplomatica britanica precizeaza ca "asteapta ca Guvernul Romaniei sa publice in scurt timp" prevederile care sunt aplicate in cazul unui Brexit fara acord.
"(...) nu exista alti pasi pe care cetatenii britanici trebuie sa ii faca sau care pot fi facuti inainte de data producerii Brexit decat sa verifice ca pasapoartele lor mai au cel putin sase luni de valabilitate.
Imediat ce Guvernul Romaniei isi publica oferta, vom actualiza paginile special dedicate celor care locuiesc in Romania pentru a le oferi cetatenilor britanici indicatii clare despre ceea ce pot face pentru a se pregati pentru Brexit.
Cetatenii britanici care traiesc si lucreaza in Romania ar trebui sa verifice deja platforma gov.uk/livinginromania si sa se inscrie la alertele prin e-mail pentru a fi la curent cu ultimele actiuni pe care trebuie sa le intreprinda pentru a se pregati pentru Brexit", conform sursei citate.
Amintim ca actualul... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 08:05
Cartile de identitate emise de statele membre ale UE raman valabile pentru accesul transportatorilor romani in Marea Britanie, dupa data de 29 martie, insa aceasta situatie se va modifica pe parcurs, in functie de viitoarea relatie dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, se mentioneaza in raspunsul trimis de autoritatile britanice la solicitarea Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Raspunsul autoritatilor britanice survine dupa ce UNTRR a solicitat informatii privind situatia firmelor de transport rutier din Romania care efectueaza operatiuni de transport din Marea Britanie in UE sau din UE in Marea Britanie, dupa 29 martie, data retragerii Regatului Unit din UE.
In cazul in care, pana la 29 martie, nu va exista un acord intre Regatul Unit si UE privind Brexit, va reintra in vigoare Acordul din 1969 intre Romania si Marea Britanie cu privire la transporturile rutiere internationale, se mentioneaza in comunicatul UNTRR.
Referitor la operatiunile de transport rutier de marfa si persoane, Marea Britanie isi doreste un Brexit usor si sa incheie un acord cu UE care sa fie in avantajul ambelor parti, precizeaza UNTRR.
"Regatul Unit saluta Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind normele comune care asigura conectivitatea de baza a transportului rutier de marfuri cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniune. In acest sens, Marea Britanie colaboreaza cu... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:48
Referendumul din Marea Britanie initiat de David Cameron si mai ales rezultatul au produs stupoare printre sustinatorii proiectului european (Uniunii Europene), cu consecinte majore pe multiple planuri. Dar votul pentru iesirea MB din Uniune a exprimat nu numai divizarea societatii peste Canalul Manecii, ci un sindrom larg raspandit in Europa.
Acest sindrom poate fi explicat prin politici publice ce nu au reusit sa protejeze pe cei care au pierdut in procesul globalizarii economice impletit cu schimbari de ordin tehnologic; multi cetateni (nu numai in varsta) se simt nedreptatiti de distributia veniturilor in societate; exista si sentimentul ca oamenii nu mai sunt stapani pe destinele lor. De aici apare si o tendinta de respingere a elitelor politice.
Este graitor ca, in Franta, presedintele Macron declara ca daca s-ar organiza un scrutin in Hexagon rezultatul ar putea fi similar. Aceasta remarca spune enorm pentru a intelege constelatia de circumstante ce tensioneaza relatii sociale si dinamici politice pe Continent; sa nu omitem ca Macron a candidat in alegerile prezidentiale pe o platforma centrista, tocmai pentru a se delimita de partidele traditionale.
In Germania, care economic si politic este pilonul in jurul caruia se roteste constructia europeana, principalul partid de opozitie in Bundestag (dupa formarea noului guvern de coalitie) este formatiunea de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania).
In Italia, Miscarea 5 Stele se situeaza pe primul loc in... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Sute de mii de cetateni ai UE care sunt stabiliti in Marea Britanie si-ar putea pierde dreptul de a locui aici dupa Brexit, avertizeaza expertii in migratie.
Potrivit Observatorului pentru Migratie al Universitatii Oxford, cetatenii europeni ar putea intampina dificultati atunci cand vor incerca sa aplice pentru un "settled status".
Acest statut le garanteaza cetatenilor dreptul la sedere dupa Brexit, daca perioada de rezidenta in Marea Britanie depaseste cinci ani.
Expertii sustin ca cei care si-ar putea pierde acest drept dupa Brexit sunt oamenii care nu pot dovedi ca au locuit legal cel putin cinci ani in UK, cei care nu se incadreaza in perioada minima de obtinere a permisului de sedere, dar si cazurile mai complicate in care persoanele stabilite au lipsit mai mult timp din tara, dar in mod justificat.
"Majoritatea cetatenilor UE ar putea avea dificultati in a-si rezolva statutul in cazul in care sistemul simplificat propus de Guvern va fi aprobat. Inca exista intrebari in privinta minoritatilor si a celor care nu pot dovedi ca au locuit legal cel putin cinci ani in Marea Britanie", a spus directorul Observatorului pentru Migratie al Universitatii Oxford.
Expertii nu pot estima un numar, insa chiar daca procentul va fi unul mic, asta tot inseamna cel putin cateva sute de mii de cetateni europeni afectati, scrie The Guardian.
In ceea ce priveste romanii stabiliti in Marea Britanie, MAE a anuntat, marti, ca cei cu resedinta legala vor beneficia, in... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 19:32
Ministrul de Externe britanic Boris Johnson a scris luni seara pe Twiter ca se afla la Bucuresti pentru a-l asigura pe omologul sau roman Teodor Melescanu ca relatiile romano-britanice vor si mai puternice dupa iesirea Marii Britanii din UE.
"Ma aflu la Bucuresti in aceasta seara, pentru a-l asigura pe ministrul de Externe roman Teodor Melescanu ca legaturile dintre Marea Britanie si Romania vor fi chiar si mai puternice dupa ce Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana", a scris Boris Johnson pe Twitter, postand si o fotografie alaturi de Teodor Melescanu.
Ambasada Marii Britanii a precizat intr-un comunicat ca ministrul britanic de Externe Boris Johnson viziteaza Praga, Bucuresti si Bratislava, "pentru a oferi asigurari cu privire la valoarea pe care Marea Britanie o ataseaza relatiilor sale de prietenie cu cele trei capitale si pentru a dezvolta pe mai departe cooperarea pe o paleta de subiecte de interes reciproc".
"Boris Johnson va avea o serie de intalniri la nivel inalt cu omologul sau ceh, Lubomir Zaoralek, la Praga, si cu cel roman, Teodor Melescanu, la Bucuresti, pe data de 25 septembrie, precum si cu premierul slovac Robert Fico si secretarul de stat pentru afaceri europene Ivan Korcok, la Bratislava, pe 26 septembrie.
Aceste vizite consolideaza relatiile stranse pe care Marea Britanie le are cu toate cele trei tari, state membre UE apropiate, cu valori si interese comune. Regatul Unit coopereaza indeaproape cu cele trei tari in domeniul securitatii... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 00:03
Numarul cetatenilor din Uniunea Europeana care lucreaza in Marea Britanie a atins un nivel record, pe fondul unei cresteri semnificative a numarului de bulgari si romani care si-au gasit locuri de munca aici.
Datele oficiale publicate miercuri arata ca aproximativ 2,37 milioane de lucratori din UE se aflau in Marea Britanie in perioada aprilie-iunie a acestui an, in crestere cu 126.000 comparativ cu aceeasi perioada din 2016 si cel mai mare numar inregistrat in ultimele doua decenii, relateaza Financial Times.
Aceste statistici sugereaza ca decizia Marii Britanii de a parasi Blocul comunitar in 2019 nu a avut inca un impact semnificativ asupra numarului de europeni care isi gasesc un loc de munca in tara insulara.
Cifrele record se datoreaza partial unei cresteri accentuate a numarului de lucratori din Bulgaria si Romania, cu peste 25%, pana la 337.000 de persoane in ultimele 12 luni. Forta de munca din aceste doua tari a luat proportii de cand cetatenii lor au beneficiat de acces complet la piata din Marea Britanie, acum trei ani.
Citeste si Tot mai multi romani si bulgari in Marea Britanie - cati au ajuns in doar un an
In contrast, numarul angajatilor din alte opt tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Polonia, Lituania si Letonia - care au avut posibilitatea de a lucra in Marea Britanie de la aderarea la UE in 2004 - a scazut de la putin peste un milion, in al doilea trimestru al anului 2016, la 997.000 in aceeasi perioada a acestui an.
In timp... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 09:55