In total, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a cheltuit din buget suma de 324.000 lei, sub forma de ajutoare sociale pentru persoanele refugiate, conform datelor centralizate de minister.
Astfel, in primele trei luni ale anului, s-au acordat ajutoare pentru 195 persoane care au dobandit statutul de refugiat sau au dobandit protectie subsidiara acordata de statul roman (numar mediu lunar), in cuantum de 540 lei/luna.
Comparativ cu trimestrul I 2018, numarul mediu lunar de beneficiari a scazut cu 88 persoane (31,1%).
Ajutoarele se acorda pentru maximum noua luni, cu posibilitatea prelungirii pentru cel mult trei luni, fara obligativitatea rambursarii.
Suma platita pentru acest beneficiu trimestrul I 2019 a fost mai mica fata de perioada similara din 2018 cu 137.700 lei (minus 29,8%) . ...citeste mai departe despre "Cat a cheltuit Ministerul Muncii pe ajutoare sociale pentru refugiati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 12:39
Suma totala platita, in aprilie 2018, de statul roman pentru ajutorul social (venit minim garantat) depaseste 58,18 milioane de lei, valoarea medie fiind de 274,21 lei de persoana, conform datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
In aprilie 2018, au beneficiat de acest ajutor social 212.175 de persoane.
Cei mai multi beneficiari erau inregistrati in judetele:
Dolj (13.473 persoane)Buzau (10.617)Bacau (10.546)Galati (9.546)
In schimb, cei mai putini beneficiari erau consemnati in Bucuresti (255 de persoane), Ilfov (1.369) si Timis (1.660).
Cea mai mare valoare a sumei medii platite (drepturi curente) a fost inregistrata in judetele Salaj, respectiv 341,95 lei, Brasov (327,86 lei) si Mures (316,72 lei).
De asemenea, in aprilie 2018, au fost efectuate alte plati (restante, reluari in plata, plati neachitate, corectii etc.) in contul acestui ajutor in suma de 156.346 de lei.
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale si de combatere a saraciei. Actul normativ care reglementeaza acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completarile si modificarile ulterioare.
Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigura prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculeaza ca diferenta intre nivelul venitului minim garantat prevazut de lege si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Citeste si:... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 14:20
Lipsa fortei de munca nu doar in agricultura, ci in toate sectoarele de activitate, este o problema nationala, a declarat, miercuri, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, care s-a aratat dezamagit ca in ultimii 28 de ani, in mediul rural din Romania, s-au dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid ajutoarele sociale.
"E o problema nationala si nu ne plangem doar noi, cei din agricultura, ci din toate sectoarele de activitate, de lipsa fortei de munca. Eu cand ii aud pe unii ca spun ca salariile sunt mici, pai nu ai cui sa le dai. Suntem nevoiti sa facem eforturi foarte mari, sa inlocuim forta de munca cu utilaje care costa sume fabuloase si nu reusim de multe ori sa le amortizam, pentru ca avem o piata destul de precara pe ceea ce inseamna piata produselor agricole si astfel in loc sa ne dezvoltam, batem pasul pe loc. Noi vrem sa facem, sa producem plus valoare, ne gandim la bugetul Romaniei. Vrem progresul Romaniei, dar nu avem cu ce, pentru ca sunt niste legi, ar trebui sa va aplecati asupra lor", a precizat Laurentiu Baciu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor, adresandu-se premierului Romaniei.
Seful LAPAR s-a aratat dezamagit de faptul ca in ultimii ani in Romania se dau foarte multe ajutoare sociale, nemeritat, iar sectorul sufera de lipsa fortei de munca.
"Va spun cu amaraciune ca in cei 28 de ani s-a dezvoltat intr-un ritm extraordinar de rapid o noua specializare la tara: ajutoarele sociale.... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:51
Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri ar trebui modificata, iar veniturile din munca ziliera ar trebui exceptate de la calculul veniturilor in vederea stabilirii ajutoarelor sociale, considera Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
"Fermierii romani se confrunta cu greutati in desfasurarea activitatii datorita unor prevederi legale care ii impiedica sa-si asigure forta de munca necesara prin angajarea de zilieri, iar procedura inregistrare a acestora in registrul zilierilor este anevoioasa, excesiva si inutila, scop in care opinam ca Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri trebuie modificate", spune LAPAR, intr-un comunicat remis marti.
Potrivit sursei citate, foarte multe activitati din domeniul agricol au caracter ocazional si pentru acestea nu pot fi angajati muncitori cu contract individual de munca permanent.
"Aceste activitati au nevoie de forta de munca necalificata doar ocazional, in diferite perioade ale anului si ar trebui realizate prin angajarea de muncitori zilieri.
Muncitorii zilieri care lucreaza in agricultura fac parte din cea mai vulnerabila patura sociala si sunt in acelasi timp beneficiari ai ajutoare sociale platite de stat. Desi angajarea muncitorilor zilieri este reglementata potrivit Legii nr. 52/2011, acestia refuza munca cu ziua pentru ca pierd... mai mult
Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:08
La alegerile parlamentare as vota cu acel partid care imi va spune ce a facut sau ce va face pentru a opri risipa de 5 milioane de euro anual si a recupera banii care se duc pe ajutoare sociale de stat acordate eronat unor persoane care nu au de ce sa le primeasca.
In Romania exista o corectitudine politica a exprimarii fata de cei care nu vor sa munceasca. Este un fel de teama in dezbaterea publica de a spune ca sunt oameni care prefera ajutorul statului, in locul unui efort si a unui salariu mic.
Ne este frica sa asumam ca societate ca exista indivizi carora pur si simplu le este lene sa munceasca si pentru ajutorarea carora - sau de fapt, pentru subventionarea lenei carora - platesc altii care evident muncesc.
Mi-am adus aminte o emisiune televizata in care de discuta cazul comunei Barbatesti din judetul Valcea, unde primaria a anuntat ca se va deschide o fabrica de confectii care ar fi creat 300 de locuri de munca. Cu toate ca zona era defavorizata si oamenii nu aveau unde ...citeste mai departe despre "Cum biciuieste statul boul care munceste: nemunca si frauda cu ajutoare sociale stau in carca mediului privat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 10:22
1Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a acordat, marti, dreptul Marii Britanii de a limita unele ajutoare sociale pentru migrantii europeni, adica inclusiv pentru romani. Subiectul este unul dintre cele mai sensibile in campania pentru referendumul privind iesirea din Uniunea Europeana.
"Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocatii pentru familie si pentru cresterea copilului sa dispuna de drept de sedere in acest stat. Chiar daca aceasta conditie este considerata ca fiind o discriminare indirecta, ea este justificata de necesitatea de a proteja finantele statelor membre care ii primesc (pe migranti, n.red.) ", a anuntat Curtea de Justitie a UE intr-un comunicat, citat de AFP.
Comisia Europeana a cerut in 2014 Curtii de Justitie din Luxemburg sa condamne Londra pentru conditiile impuse migrantilor din UE stabiliti in Marea Britanie inainte de a le acorda alocatiile pentru familie si cresterea copilului.
In sistemul actual, autoritatile britanice verifica intai ...citeste mai departe despre "Veste proasta pentru romani: Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru migranti, a decis Curtea de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:24
De saptamana aceasta, zeci de mii de romani care se bazau pe ajutoarele sociale primite de la stat, dar care nu isi plateau impozitele vor ramane si fara acest venit.
Primariile din toata tara au trimis catre Ministerul Muncii listele cu cei care nu si-au platit impozitele, urmanand ca persoanele aflate pe ele, care fie ca nu au vrut, fie ca nu au avut cum sa isi plateasca aceste taxe, sa ramana fara alocatia de sustinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizatia de crestere a copilului, arata Pro TV.
Deja, din cauza datoriilor neplatite pe ...citeste mai departe despre "N-ai platit impozitul? Nu mai primesti ajutoare sociale!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 08:48
Rapoartele Universitatii Oxford subliniaza ca mii de muncitori din Romania si Bulgaria din Marea Britanie s-au declarat liber profesionisti, obtinand astfel acces mai mare la ajutoarele sociale.
Aproape 6 din 10 imigranti romani si bulgari din Regatul Unit s-au declarat liber profesionisti in anul 2013, fapt ce le-a permis acces total la ajutoarele sociale din partea statului, scrie The Telegraph.
Astfel, potrivit unei analize a Universitatii Oxford, 59,1 la suta dintre muncitorii din cele doua tari est-europene s-au declarat astfel, comparativ cu doar 14 la suta din populatia Regatului Unit.
Romanii "au invadat" Marea Britanie inainte de ridicarea restrictiilor - vezi cifrele oficiale
"Indiferent de motivatie, acest statut a ...citeste mai departe despre "Romanii din Marea Britanie se declara liber profesionisti pentru a primi ajutoare - raport" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 14:30
Un economist suedez este de parere ca romanii si bulgarii care lucreaza in alte state ale Uniunii Europene vor contribui mai mult la economia tarilor respective decat vor consuma prin ajutoare sociale si beneficii.
Studiul publicat saptamana trecuta de Joakim Ruist, cercetator al Universitatii din Goteborg, a relevat ca Marea Britanie si Irlanda beneficiaza cel mai mult din contributiile nete ale imigrantilor, relateaza EU Observer.
Un ministru german incurajeaza migratia est-europenilor: Germania beneficiaza enorm
"Regatul Unit si Irlanda par sa fie doua tari in care sunt motive bune sa asteptam si la mai multe rezultate pozitive", a spus Ruist, miercuri.
El a tras concluziile studiind impactul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Suedia, unde cetatenii celor doua tari au putut sa lucreze inca de la aderarea la UE, in anul 2007. Astfel, studiul a aratat ca atat romanii cat si bulgarii au contribuit cu 30 la suta mai mult la economia suedeza decat au ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:49