Punctul de vedere prezentat de Ministerul Economiei la finalul negocierilor cu Roman Copper, cand ministerul si-a anuntat intentia de a relua privatizarea Cupru Min in lipsa unui acord cu reprezentantii firmei canadiene, este singurul luat in calcul, sustine Guvernul.
"Guvernul nu are alta pozitie decat cea exprimata de Ministerul Economiei la finalul negocierilor. Acel punct de vedere al Ministerului Economiei este ultimul si pe acela contam", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, raspunzand unei intrebari a presei pe aceasta tema.
Firma canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul CC pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, astfel ca acordul nu a fost semnat.
Marti, firma canadiana Roman Copper a reiterat ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.
Roman Copper s-a angajat sa prezinte planurile fata de Cupru Min
Roman Copper a adaugat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 16:34
Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reitereaza ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei, inclusiv obligatii financiare neincluse in documentatia initiala de licitatie.
"Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie".
"Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie", se arata intr-un comunicat transmis marti de firma canadiana, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.
Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, iar institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare compania.
Roman Copper, pregatita sa sa implementeze toate masurile cerute de Guvern
Firma canadiana noteaza ca licitatia pentru vanzarea Cupru Min este "larg recunoscuta drept cea mai transparenta din istoria programului de privatizari" al Romaniei.
Roman Copper reitereaza, astfel, ca este gata sa implementeze toate masurile si investitiile cerute de Guvern de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:31
Roman Copper a ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri, sustine Bayfront Capital Partners, care controleaza firma canadiana.
"Partile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost si suntem in continuare pregatiti sa-l aplicam complet", a declarat intr-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.
Anuntul a fost remis de catre banca de investitii din Canada printr-o retea specializata in transmiterea de comunicate de presa.
"Acordul cuprinde termeni ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare. Am fost surprinsi de refuzul comisiei de negociere de a accepta semnatura noastra scrisa", a spus Curtis. mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 16:40
Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro, a anuntat luni Ministerul Economiei.
"Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la pretul de 200,77 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,36 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vanzare-cumparare a actiunilor.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.
Privatizarea Cupru Min a fost aprobata de Guvern inca din 2006 si a fost asumata de Executiv in scrisoarea de intentie aferenta aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI).
Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfarsitul lunii aprilie.
"Strategia de privatizare a Cupru Min respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. (...) Prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 17:27