Robotii ar putea inlocui 20 de milioane de angajati pana in 2030 la nivel global, agravand inegalitatile sociale si geografice, fiind in acelasi timp factori de crestere economica, potrivit unui studiu publicat miercuri de cabinetul britanic Oxford Economics.
Potrivit sursei citate, angajatii cel mai putin calificati vor fi cei mai afectati, iar acest lucru se va produce intr-o maniera extrem de inegala de la o tara la alta sau chiar in aceeasi tara, relateaza AFP.
Robotii au luat deja locul a milioane de oameni in industrie si acest lucru se intampla tot mai frecvent in servicii, datorita progreselor in analiza vizuala, de recunoastere a vocii sau invatare automata, tot atatea aspecte ale inteligentei artificiale, noteaza firma de analiza si consultanta.
Studiul survine in conditiile in care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar si asupra pericolelor pentru locurile de munca pe care le reprezinta masinile autonome, felurile de mancare pregatite de roboti sau omniprezenta sistemelor robotizate in fabrici sau in centrele de logistica.
Numerosi experti afirma ca, in timp ce automatizarea contribuie in general la crearea de locuri de munca, ea a condus si la o diviziune intre locurile de munca calificate si cele mai putin calificate, lasand multi angajati fara slujba.
La randul sau, studiul Oxford Economics estimeaza ca actualul val de "robotizare" va spori productivitatea si cresterea economica, creand in acelasi timp tot atatea... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 19:24
Locurile de munca in tarile din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul cresterii gradului de utilizare a robotilor la nivel global, scrie Bloomberg.
Potrivit unui raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un muncitor obisnuit din Slovacia, tara cu cea mai mare productie auto pe cap de locuitor din lume, se confrunta cu o probabilitate de 62% pentru ca locul sau de munca sa fie automatizat "in viitorul apropiat".
In acest raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD sustine ca muncitorii din Lituania se confrunta cu un risc putin mai mic decat cei din Slovacia, avand probabilitate de 57% ca locurile lor de munca sa fie automatizate. In cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia si Slovenia, riscurile sunt cuprinse intre 47% si 53%. Robotii vor fi utilizati mai ales in textile, agricultura si sectorul manufacturier, sustine raportul.
"Inovatiile tehnologice muta rapid balanta dintre activitatile efectuate de oameni si sarcinile efectuate de masini. In sectorul manufacturier, procentul locurilor de munca aflate in pericol sa fie automatizate este deosebit de ridicat", avertizeaza BERD.
Chiar daca unele tipuri de locuri de munca vor deveni depasite, vor aparea alte locuri de munca in sectoare mai productive. In plus, BERD apreciaza ca robotii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal in Europa de Est, o regiune cu o populatie imbatranita unde companiile se plang ca nu pot gasi... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:15
Sute de milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute in favoarea automatizarii in urmatorul deceniu, dar acest lucru nu va insemna neaparat sute de milioane de someri. Noile tehnologii vor duce la crearea unor noi locuri de munca, pentru care va fi insa nevoie de noi abilitati.
Intre 400 de milioane si 800 de milioane de angajati vor fi inlocuiti de roboti la nivel global pana in 2030, fiind astfel nevoiti sa isi gaseasca alte locuri de munca, arata un nou studiu al companiei de consultanta McKinsey, citat de Quartz.
Dintre acestia, pana la 375 de milioane de oameni, adica aproximativ 14% din forta de munca la nivel global, vor trebui sa se orienteze catre categorii ocupationale complet diferite.
Cei mai afectati vor fi angajatii din economii mai dezvoltate, ca SUA si Germania, unde o treime din forta de munca va trebui sa se recalifice pana in 2030 pentru a-si gasi noi locuri de munca.
In China, aproximativ 12% dintre angajati (peste 102 milioane de oameni) vor trebui sa isi gaseasca noi indeletniciri in urmatorul deceniu.
Impactul va fi mai redus in tarile mai sarace din simplul motiv ca acestea nu isi vor permite noile tehnologii.
Pe langa locurile de munca din fabrici sau depozite, ar putea fi inlocuite cu usurinta de automatizare si alte joburi care presupun sarcini repetitive si predictibile, precum cele care tin de domeniul financiar, de domeniul paralegal, de contabilitate sau cele de tip back office.
Pe de alta parte, activitati ca cele... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 07:01
Adevarul este ca robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, numai ca ne vor "fura" doar anumite joburi.
CNN Money a facut o lista cu joburile care sunt in pericol si cu cele care nu vor fi afectate prea mult de revolutia tehnologica.
Casierii, in pericol
Joburile pentru care e nevoie doar de o diploma ce atesta absolvirea liceului vor fi automatizate cel mai rapid. Motivul? Astfel de sarcini nu necesita prea multa analiza sau gandire critica. In plus, ele pot fi gestionare mai usor si mai ieftin de catre roboti. Sa luam exemplu jobul casierilor, care e deja inlocuit in multe magazine.
In Statele Unite, reteaua CVS a insalat puncte de self-checkout in 448 de unitati. De asemenea, unele restaurante McDonald's au pus ecrane tactile in locul oamenilor pentru preluarea comenzilor. La fel si Wendy's.
Si sa nu uitam de "magazinul viitorului" prezentat de Amazon in decembrie 2016, fara casieri si fara case de marcat, plata realizandu-se prin intermediul smartphone-ului.
"Industria de retail trece printr-o criza existentiala", sustine analistul Robert Hetu. "Exista o nevoie de a elimina majoritatea proceselor manuale, cu toate ca magazinele s-au bazat decenii intregi pe munca manuala", adauga specialistul.
Robert Hetu se asteapta ca automatizarea sa fie omniprezenta in super si hipermarketuri in cativa ani, in timp ce expertiza umana va fi in continuare apreciata in magazinele de lux.
Soferii, in pericol
Unele dintre cele mai mari companii din lume... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:17
Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.
Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.
Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.
In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.
Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.
Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.
Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.
In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.
Populatia de... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 11:55
Disparitia locurilor de munca in favoarea robotilor nu mai reprezinta doar un subiect de discutii ample. Este un fenomen in plina desfasurare.
Trei dintre cei mai mari angajatori din lume au inlocuit deja o parte semnificativa din personal cu masinarii, noteaza Business Insider.
Producatorul de componente electronice Foxconn, partener al unor companii ca Apple, Google si Amazon, care ocupa locul zece in topul celor mai mari angajatori din lume, a renuntat de curand la 60.000 de oameni in favoarea robotilor. Compania chineza are 1,3 milioane de angajati.
Walmart, al treilea angajator la nivel global, pentru care lucreaza peste 2 milioane de oameni, intentioneaza sa inlocuiasca personalul care se ocupa de inventarul depozitelor cu drone zburatoare, care pot scana kilometri de rafturi intr-un timp mult mai scurt.
Fabricile fara oameni. Marea "invazie" a inceput
In fine, cel mai mare angajator din lume, Departamentul de Aparare al Statelor Unite (cu 3,2 milioane de ...citeste mai departe despre "Trei angajatori din top zece inlocuiesc muncitorii cu roboti. Este doar inceputul" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iunie 2016, ora 06:23
Expertii americani avertizeaza ca anumite locuri de munca sunt pe cale de disparitie din cauza dezvoltarii pe care o cunoaste inteligenta artificiala.
Pana acum, robotii au inlocuit cu brio oamenii in special in zone bazate pe munca manuala, unde existe rutine simple, insa ei ar putea face un pas inainte, spre domenii cu grad mai mare de dificultate.
Pana in 2025, circa 45% din activitatea manufacturiera va fi robotizata, fata de doar 10% in prezent, arata un studiu citat de Bank of America si preluat de CNN Money.
De asemenea, impactul inteligentei artificiale va accelera procesul, in timp de numarul dispozitivelor conectate la Internet se va dubla si va atinge 50 de miliarde pana in 2020.
Expertii Universitatii Oxford estimeaza ca, pana atunci, aproape jumatate din joburile americanilor vor fi informatizate, printre cei care se credeau in siguranta dar care nu vor mai fi aflandu-se analistii de date si bancherii. Astfel, costurile au scazut cu 27% in ultimul deceniu si ...citeste mai departe despre "Crezi ca esti prea destept ca sa fii inlocuit de un robot? Mai gandeste-te!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 20:02
In niste vremuri din ce in ce mai nesigure in general si in ceea ce priveste piata muncii in mod special, viitorul este si el sub forma unui semn de intrebare ramas singur, fara raspuns.
Situatia schimbatoare a fost semnalata si de cel mai bogat om din lume, Bill Gates. Fondatorul Microsoft trage semnalul de alarma si isi exprima convingerea ca inlocuirea oamenilor cu programe software se face ingrijorator de repede, fie ca discutam despre soferi, ospatari sau asistente.
Pornind de la o idee dintr-un alt material realizat, cel in care povesteam la un moment dat despre efectul automatizarii fabricilor, am selectat domeniile care urmeaza sa dispara curand, fara insa sa ignoram aspectul referitor la specializarile spre care oamenii s-ar putea orienta pentru a profita de inlocuirea omului cu robotul.
Cat de bine ti-ai ales jobul? Domeniile cu cele mai mari salarii din ...citeste mai departe despre "Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 13:50
Consecintele dezvoltarii tehnologice asupra angajatilor traditionali este un subiect dezbatut cu multa seriozitate in prezent.
Exista doua teorii cu privire la acest aspect. Astfel, multi sustin ca, desi muncitorii sunt atinsi in prima faza de aceste schimbari, ei se vor orienta catre noi domenii si productivitatea va creste la nivel general.
Cei mai pesimisti insa argumenteaza ca situatia este diferita de aceasta data, iar avansul tehnologic va afecta angajatii pe termen lung.
Citeste mai multe despre Revolutia robotilor: Angajatii care vor supravietui - te regasesti printre ei? pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 08:34