Ca va provoca somaj in masa ori ca va crea noi oportunitati si tipuri de joburi, un lucru este clar: automatizarea va transforma radical piata muncii in deceniile ce urmeaza.
Companiile din domeniu sunt constiente de acest lucru si iata ca unele dintre ele incep sa se gandeasca si la consecintele pe care tehnologia dezvoltata de ele le au asupra angajatilor.
Asa se intampla cu Makr Shakr, compania din spatele robotului-barman Toni, care a anuntat de curand ca pentru fiecare robot vandut va acorda un fel de stipendiu lunar de 1.000 de dolari unei persoane selectate, inca nu stim pe baza caror criterii, dintr-un domeniu despre care se preconizeaza ca va fi afectat de automatizare, noteaza Digital Trends.
Banii vor fi oferiti in cadrul unui program pilot, care va fi lansat in luna decembrie in SUA si spre sfarsitul anului viitor in Europa si ar trebui sa-i sprijine pe beneficiari in procesul cautarii unui loc de munca mai sigur.
Schema companiei fondate de arhitectul italian Carlo Ratti, profesor la Massachusetts Institute of Technology, seamana foarte tare cu mult dezbatutul venit de baza universal, cu nuanta ca, in cazul de fata, compania care provoaca aceste transformari pe piata muncii ii plateste direct pe angajatii afectati.
Cei de la Makr Shakr au dezvaluit si numele primului beneficiar al programului. Este vorba de americanul Brian Townsell, in varsta de 50 de ani, care a lucrat mai toata viata in restaurante si in hoteluri.
Townsell si-ar dori sa... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 00:00
Lipsa fortei de munca este o problema majora care se accentueaza in Romania, de la an la an, insa, intamplator sau nu, totul se petrece intr-un moment revolutionar pe piata muncii.
Acum avem sansa ca altcineva sa ocupe de aspectele neplacute ale multor job-uri: colegii roboti vin sa rezolve acele task-uri neplacute si repetitive, cu precizie fantastica, excluzand din start potentialul oricarei erori umane si permitandu-le celorlalti colegi sa exceleze in domeniul in care sunt pregatiti.
Iar colegii roboti nu sunt tocmai de domeniul SF-ului, in 2019.
Cristian Ignat construieste astfel de roboti in Romania, impreuna cu echipa sa de la Canopy si Aggranda.
"Un robot reprezinta intre 20 si 30% din costul unei persoane cu un venit mediu in Romania. Acest robot poate sa lucreze de 3-4 ori mai mult, tinand cont ca poate lucra noaptea si in weekend daca ii sunt programate sarcini", explica Cristian Ignat, intr-un interviu acordat Business24.
Cu toate acestea, robotii nu vin sa "fure" locurile de munca, ci dimpotriva, explica antreprenorul.
"Cred ca cel mai mare impact pe care il are un astfel de robot intr-o companie este ca isi face colegii fericiti", mai spune tanarul antreprenor.
Pentru inceput, spune-ne cateva cuvinte despre tine si experienta pe care o ai in lumea antreprenoriatului.
Am inceput cand eram in gimnaziu cu o revista creata de la zero de mine si cel mai bun prieten de-ai mei din copilarie. Vindeam revista in cartierul nostru. Chiar daca... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:17
Adevarul este ca robotii vor inlocui oamenii pe piata muncii, numai ca ne vor "fura" doar anumite joburi.
CNN Money a facut o lista cu joburile care sunt in pericol si cu cele care nu vor fi afectate prea mult de revolutia tehnologica.
Casierii, in pericol
Joburile pentru care e nevoie doar de o diploma ce atesta absolvirea liceului vor fi automatizate cel mai rapid. Motivul? Astfel de sarcini nu necesita prea multa analiza sau gandire critica. In plus, ele pot fi gestionare mai usor si mai ieftin de catre roboti. Sa luam exemplu jobul casierilor, care e deja inlocuit in multe magazine.
In Statele Unite, reteaua CVS a insalat puncte de self-checkout in 448 de unitati. De asemenea, unele restaurante McDonald's au pus ecrane tactile in locul oamenilor pentru preluarea comenzilor. La fel si Wendy's.
Si sa nu uitam de "magazinul viitorului" prezentat de Amazon in decembrie 2016, fara casieri si fara case de marcat, plata realizandu-se prin intermediul smartphone-ului.
"Industria de retail trece printr-o criza existentiala", sustine analistul Robert Hetu. "Exista o nevoie de a elimina majoritatea proceselor manuale, cu toate ca magazinele s-au bazat decenii intregi pe munca manuala", adauga specialistul.
Robert Hetu se asteapta ca automatizarea sa fie omniprezenta in super si hipermarketuri in cativa ani, in timp ce expertiza umana va fi in continuare apreciata in magazinele de lux.
Soferii, in pericol
Unele dintre cele mai mari companii din lume... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:17
Cel mai negru cosmar al multora dintre angajati e pe cale sa devina realitate, chiar daca nu imediat: robotii nu numai ca au ajuns sa lucreze cot la cot cu oamenii, dar in final le pot lua locurile de munca.
Intr-un depozit, un robot dotat cu doua brate pune in cutii sticle. Fiecare dintre brate e dotat cu o camera. Ca multi alti roboti, e din Japonia. A fost prezentat de Hitachi in 2015, iar compania spera ca pana in 2020 sa il scoata la vanzare, arata BBC.
Operatiunea, pe care oamenii o fac fara efort, e una de finete pentru roboti, iar cel produs de Hitachi nu e singurul capabil de asa ceva.
In depozitele Amazon, robotii Kiva nu iau nimic de pe rafturi, ci cara rafturile cu totul, pentru a le duce oamenilor, care selecteaza produsele. Aceasta generatie de roboti lucreaza cot la cot cu oamenii si a crescut eficienta de patru ori, arata sursa.
Si in alte fabrici robotii lucreaza impreuna cu oamenii. General Motors foloseste robotii Unimate, cu un singur brat, inca din 1961.
Pana nu demult, robotii lucrau separat de oameni, pentru a nu aparea accidente. Dar deja acest lucru nu mai e necesar.
Baxter este un robot care poate evita un impact: nu intra in oameni atunci cand se deplaseaza, iar ochii sai arata colegilor de munca momentul cand e gata sa se miste.
In plus, Baxter e special prin faptul ca nu actioneaza doar conform comenzilor "implantate" in timpul procesului de productie, ci poate sa si invete de la colegii sai de munca umani.
Populatia de... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 11:55
Despre inteligenta artificiala vorbim de cateva decenii ca despre ceva ce va fi de actualitate undeva in viitor.
Iata ca viitorul a inceput deja. Tehnologia avanseaza intr-un ritm fara precedent si transforma piata muncii si lumea din jurul nostru mai repede decat realizam.
Daca pana acum automatizarea a inghitit cu precadere joburile care presupun in special munca manuala, masinariile inteligente tintesc spre cele cu un nivel mai ridicat de calificare.
Urmatoarele industrii se afla printre primele care vor simti impactul automatizarii rezultate prin introducerea inteligentei artificiale:
Serviciul de relatii cu clientii
Se estimeaza ca, in cativa ani, cea mai mare parte a operatiunilor desfasurate in cadrul departamentului de relatii cu clientii vor fi trecute pe "fisa postului" sistemelor de inteligenta artificiala. Oamenii sunt deja familiarizati cu programe precum Siri sau Alexa si, pe masura ce tehnologia avanseaza, interactiunile cu robotii devin din ce in ce mai autentice.
Tot mai multe companii folosesc chatboti, softuri concepute pentru a raspunde rapid la intrebarile clientilor, selectand informatiile solicitate dintr-o baza de date.
De exemplu, operatorul britanic de telefonie mobila O2 a anuntat ca va introduce anul viitor un sistem de recunoastere a vocii numit Aura, care le va raspunde clientilor la telefon, preluand multe dintre sarcinile unui operator uman.
Transporturi
Soferii profesionisti - curieri, soferi de tir, taximetristi... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 19:29
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a cerut impunerea unei taxe companiilor care au inlocuit munca oamenilor cu cea a robotilor.
Cel mai bogat om din lume a declarat ca banii obtinuti din aceasta taxa ar putea fi folositi pentru a recalifica oamenii care si-au pierdut locul de munca din cauza automatizarii. Acestia ar putea munci in sanatate, domeniu care inca se bazeaza pe munca oamenilor, arata The Telegraph.
Declaratiile sale vin intr-un moment in care exista ingrijorarea ca robotii si inteligenta artificiala vor schimba drastic piata muncii, unii experti prezicand ca lor le vor reveni cele mai multe joburi in urmatorii 30 de ani.
Intr-un interviu pentru Quartz, Bill Gates a explicat de ce e nevoie de o astfel de taxa. Un angajat care lucreaza in valoare de 50.000 de dolari intr-o fabrica plateste contributii la asigurari sociale si impozite. Un robot care munceste la fel de mult ar trebui taxat si el la fel, spune Gates.
Compania care il foloseste in productie ar trebui sa platasca taxe pentru el intocmai ca pentru orice alt salariat, afirma miliardarul.
Declaratiile lui Gates vin in contextul in care, saptamana trecuta, Parlamentul European a respins tocmai o propunere pentru o astfel de taxa pentru companiile care lucreaza cu roboti.
Cat despre companiile care au angajati roboti sau cele care produc roboti, acestea se opun unei astfel de taxe, afirmand ca ar bloca inovatia.
Iata cel mai nou domeniu in care robotii si-au facut un loc. ...citeste mai... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 15:38
In timp ce impactul avansului tehnologic asupra locurilor de munca este inca intens dezbatut, riscurile vehiculate fiind plasate undeva in viitor, robotii castiga pe zi ce trece teren pe piata muncii si in societate.
Se estimeaza ca in 2014 erau utilizati 1,5 milioane de roboti industriali si se asteapta ca numarul lor sa creasca la 1,9 milioane pana in 2017, potrivit Federatiei Internationale de Robotica, scrie Business Insider.
Desi sunt intalnite in continuare in special in industria prelucratoare, pe masura ce devin mai accesibile pentru angajatori, aceste masinarii incep sa migreze din fabrici spre ocupatii care necesita abilitati mai complexe, din domenii foarte diverse.
Crezi ca esti imposibil de inlocuit? Slujbe surprinzatoare pe care robotii le au deja
Un robot barman serveste bauturi in barul Robots Bar and Lounge din orasul Ilmenau din estul Germaniei.
Foto: captura YouTube/Rupty TV
Acesti roboti muncesc cot la cot cu bucatarii intr-un restaurant din ...citeste mai departe despre "Robotii au intrat in forta pe piata muncii si fac lucruri impresionante (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 21:12
Ideea ca robotii si algoritmii vor prelua locurile de munca ocupate de oameni constituie o preocupare comuna cu privire la viitor.
Automatizarea a facut deja ca prezenta oamenilor in locuri ce variaza de la fabrici la call center sa fie de prisos. Insa, in cautarea perpetua a poductivitatii, nu sunt vizati doar angajatii de rand. O noua forma de management hiper-eficient, produs al tehnologiei, se contureaza.
Seful robot a devenit o realitate pentru angajatii companiei japoneze Hitachi, care primesc ordine de la un program de inteligenta artificiala.
Programul a fost conceput pentru a spori eficienta, insa pentru unii ar putea reprezenta un pas mai aproape de un viitor sumbru in care oamenii sunt controlati de roboti, scrie Daily Mail.
Crezi ca esti imposibil de inlocuit? Slujbe surprinzatoare pe care robotii le au deja
Un test a aratat ca productivitatea a crescut cu 8 la suta intr-un depozit in care a fost aplicata noua tehnologie, comparativ cu unul in care echipa a ...citeste mai departe despre "Ai primi ordine de la o masinarie? Angajatii al caror sef este un robot" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 20:07
Asa cum a dovedit si Watson, supercomputerul construit de IBM, robotii au devenit aproape la fel de inteligenti ca oamenii. Fac mai putine greseli si nu se plictisesc niciodata. Pana in 2013, 1,2 milioane de unitati robotizate vor lucra in intreaga lume.In momentul de fata, robotii pot sa analizeze documente sau sa elibereze medicamente, potrivit Business Insider.Iata cateva meserii pe care le vor prelua robotii, in scurt timp.Robotul-farmacistCentrul medical care tine de Universitatea din California a deschis deja doua farmacii complet automatizate. Odata ce computerele primesc retetele de la doctorii sau farmacistii din Universitate, aleg si impacheteaza medicamentele cerute.Noul sistem a furnizat deja 350.000 de retete fara nicio greseala.
AvocatulIn loc sa platesti o armata de avocati care sa-ti analizeze documentele, in scurt timp vei putea folosi un soft care poate face acelasi lucru intr-o fractiune de secunda si la un pret mult mai bun.O companie din Palo Alto a dezvoltat un program care a analizat pana acum 1,5 milioane de documente, din punct de vedere legal, pentru 100.000 de dolari. "Oamenii se plictisesc, citirea atator documente le da dureri de cap. Computerele nu au astfel de probleme", spun reprezentantii companiei.SoferulGoogle a anuntat in toamna ca vrea sa dezvolte o masina care se conduce singura, pentru a-i ajuta pe oameni sa reduca din timpul petrecut in trafic si stresul aferent. Avand supraveghetori umani pe scaunul din dreapta, sapte masini au... mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 11:40