Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in cadrul companiilor mijlocii si mari in urmatorii cinci ani in contextul in care pandemia de COVID-19 accelereaza schimbarile de pe piata muncii, ceea ce risca sa amplifice inegalitatile, releva un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Reuters.
Sondaje realizate in randul a aproape 300 de companii globale arata ca patru din cinci directori accelereaza planurile de a digitaliza munca si de a introduce noi tehnologii, anuland progresele in privinta angajarilor inregistrate dupa criza financiara din 2007-2008.
"COVID-19 a accelerat venirea viitorului in privinta muncii", a declarat directoarea WEF, Saadia Zahidi.
In privinta lucratorilor care ar urma sa isi pastreze posturile in urmatorii cinci ani, aproape jumatate vor trebui sa invete noi calificari, iar pana in 2025 angajatorii vor imparti egal munca intre oameni si masinarii, subliniaza studiul.
In general, crearea de locuri de munca incetineste, iar eliminarea de posturi se accelereaza, in contextul in care companiile din intreaga lume folosesc mai degraba tehnologia decat angajati oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate si pentru sarcini administrative.
Vestea buna este ca vor aparea peste 97 de milioane de locuri de munca in domeniul sanatatii si ingrijirii, in industrii tech precum inteligenta artificiala si in crearea de continut, a precizat Forumul Economic Mondial, care isi are sediul la Geneva.
"Sarcinile unde... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 04:00
Robotul Mirai a fost dezvoltat de un inventator roman, Cristian Lacraru, in ultima luna de zile, si este o solutie care i-ar putea ajuta pe profesori sa predea chiar din clase, exact ca la orele normale, doar ca elevii vor privi de pe ecranele calculatoarelor.
Solutia pare rupta din filmele Sci-fi sau ceva ce am intalni in scolile din sisteme de educatie ultramoderne ca in Japonia, insa robotul a fost dezvoltat in Romania. Inventatorului i-a venit ideea cand a vazut cum se desfasurau lectiile online pentru copilul lui cel mare, in timpul starii de urgenta, potrivit Edupedu.ro.
"Ideea mi-a venit ca parinte cand am vazut copilul cel mare cum statea in fata calculatorului si am vazut ca profesorul nu se simtea bine, fiindca nu era in mediul de la scoala. Astfel, cand am proiectat robotul Mirai, m-am gandit in primul rand la profesori, sa se simta bine in sala de clasa si sa aiba acces la materialele didactice", a explicat Cristian Lacraru.
Robotul Mirai, care inseamna "viitor" in japoneza, costa intre 2.000 - 3.000 de euro in functie de ce tehnologii sunt implementate. Are un calculator integrat, cu licenta Windows, deci profesorii pot accesa prin touch screen oricare din platformele folosite deja la clasa, Zoom, Skype, nefiind nevoie sa invete o platforma noua.
Cristian Lacraru a adaugat ca deja se fac imbunatatiri, dupa ce prototipul robotului Mirai a fost folosit de profesori la clasa la o scoala din Bucuresti pentru a vedea cum se descurca si ce sugestii... mai mult
Sambata, 08 August 2020, ora 10:42
Incepand din iunie, companiile din Romania vor putea folosi pentru procesarea facturilor RobOKEY - o solutie automatizata dezvoltata de echipa LIFE IS HARD|Work Soft.
RobOkey proceseaza pana la 1500 de facturi pe zi, in conditiile in care procesarea manuala a unei singure facturi poate dura pana la 5 minute si poate functiona timp de 24 de ore pe zi, fara eroare.
Dezvoltat in cadrul platformei OKEY.ro - solutie digitala in cloud pentru managementul afacerii - robotul foloseste tehnologie RPA, recunoaste si proceseaza peste 50 de formate de factura, iar daca intalneste un format nou, se va "antrena" sa il recunoasca.
"RobOKEY automatizeaza sarcinile repetitive de procesare a facturilor si poate reduce cu 80% costurile operationale alocate acestui proces intr-o companie, totul intr-un abonament lunar cu cost fix, accesibil oricarui IMM", spune Erik Barna, CEO al LIFE IS HARD.
Activarea serviciului RobOKEY se poate face impreuna cu oricare dintre abonamentele OKEY.ro, iar configurarea dureaza doar o zi.
Pe langa facturare online, OKEY.ro are module dedicate pentru gestiunea stocurilor, gestionarea flotei auto, managementul vanzarilor si al documentelor si poate fi integrat cu orice tip de platforma de e-commerce.
Companiile pot opta si pentru OpenOnline, solutie de dezvoltare a magazinului online integrata cu platforma OKEY.ro, destinata celor care folosesc sau doresc sa isi dezvolte acest canal de vanzare.
In prezent, peste 1700 companii din Romania... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 16:00
Cercetatori danezi au dezvoltat un robot complet automatizat care poate recolta probe pentru depistarea coronavirusului astfel incat lucratorii sanitari sa nu fie expusi riscului de infectare.
O echipa de oameni de stiinta de la University of Southern Denmark (SDU) si Lifeline Robotics spera ca prototipul lor de "robot tampon" poate fi utilizat in curand pe teren pentru a-i scuti pe lucratorii sanitari de sarcina potential riscanta a testarii pacientilor.
Cand un pacient prezinta un act de identitate, robotul pregateste o trusa pentru prelevarea de probe, efectueaza recoltarea si asaza esantioanele intr-un container pregatit pentru testare, a explicat Thiusius Rajeeth Savarimuthu, profesor de robotica la SDU.
Intr-o inregistrare video, Savarimuthi a testat chiar el robotul, informeaza joi Reuters. Si-a pozitionat fata cu barbia pe un cadru de plastic, a deschis gura larg si a permis unui brat robotic sa introduca un tampon de recoltare in spatele gatului si sa il roteasca.
Robotul, operat cu inteligenta artificiala, utilizeaza camere pentru a identifica zona corespunzatoare din gat si este programat sa recolteze probe in mod bland, au explicat dezvoltatorii.
"Aceeasi procedura se repeta, ceea ce va oferi o calitate mai buna a probelor", a spus Savarimuthu.
"Va exista o cerere la nivel mondial, o nevoie la nivel mondial pentru mai multe testari, mai multe testari automate, pentru a-i proteja si a-i apara pe cei care se afla in prima linie", a declarat... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 16:27
Optimizarea proceselor de business fololosind roboti software nu va aduce decat lucruri bune, atat pentru companii cat si pentru angajati, iar Romania, mai devreme sau mai tarziu, se va inscrie pe aceasta orbita.
"Cu cat mai devreme o va face, cu atat economia si, in consecinta, societatea, se va bucura de beneficiile 'abandonarii' rutinei in favoarea creativitatii", spune Bogdan Florea, fondator Connections, pentru Business24.
El, alaturi de echipa sa, a creat deja primul robot care este folosit in sistemul medical privat, robotul SAM, care gestioneaza contractele Medicover.
In plus, compania sa este lider pe piata de digital transformation din Romania, avand 300 de angajati, birouri in Bulgaria, Serbia si planuri de extindere la nivel global. Compania este specializata in Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management si Software Development On Demand.
Incepand cu luna iulie 2018 Connections a semnat un parteneriat cu UiPath, platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cel mai rapid grad de adoptie la nivel mondial, alaturi de care a implementat deja cu succes procese de automatizare robotizata in industrii cheie, precum Banking & Financial Services, Energy, Healthcare, Insurance.
Spuneti-ne mai multe despre SAM, robotul pe care l-ati creat
Connections a creat pentru Medicover primul robot capabil sa realizeze in mod automat managementul contractelor si al beneficiilor pe care le au abonatii si... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 18:23
SCOALA IT, program educational IT 100% romanesc, cu peste 11 ani de experienta de predare, a lansat cursurile online intr-un sistem gratuit, ca suport pentru toti cei care stau in aceste momente acasa.
In aceasta perioada in care copiii nu merg la scoala si sunt nevoiti sa invete de acasa, sa se conecteze online la clase digitale si sa isi incarce temele in cloud, avem nevoie de tehnologie mai mult ca niciodata.
Astfel, in parteneriat cu F64 si Lenovo, pe www.scoalait.ro vor fi oferite cursuri de robotica si programare, experimente distractive si proiecte educationale, dar si provocari pentru acasa, proiecte pentru copii si parinti.
Iar pentru a reduce timpul petrecut de cei mici in fata ecranelor, materialele video vor fi scurte, de 4-8 minute. De asemenea, nu va fi necesara autentificarea la o anumita ora, caci acestea nu sunt live si vor putea fi accesate oricand si de oricate ori se doreste, utilizatorii avand acces la intreaga galerie video.
Imbunatatirea educatiei, a modului de predare si a procesului de invatare cu ajutorul tehnologiei reprezinta un subiect dezbatut intens in societatea romaneasca actuala. De-a lungul ultimului deceniu, a devenit clar ca tehnica de calcul reprezinta o parte integrata a vietii contemporane, iar utilizarea ei in mod corect poate aduce beneficii uriase - atat individului, cat si societatii.
Mai putin dezbatuta a fost insa necesitatea unei educatii pe tema tehnologiei, al carei rol este acela de a asigura publicului... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 17:13
Elena Calistru, presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens, a lansat o campanie de strangere de fonduri pentru dotarea spitalelor cu roboti autonomi de sterilizare si dispozitive non-autonome de sterilizare.
"Vrem sa donam spitalelor 10 roboti autonomi de sterilizare fara contact si 50 de dispozitive non-autonome de sterilizare fara contact pentru a le ajuta sa faca fata noului coronavirus si mai ales bacteriilor multi-rezistente si fungilor, care risca sa suprainfecteze pacientii care dezvolta complicatii.
Cand autoritatile ne spuneau ca 'avem de toate', victimele de la Colectiv mureau de infectii nosocomiale. Autoritatile nu sunt prietene cu transparenta, noroc c-avem presa, care a mers pe firul infectiilor pana a dat de ditamai Hexipharma.
Au trecut ani de-atunci si parca prea putine s-au schimbat. Spitalele din Romania inca se lupta cu infectiile nosocomiale. Medicii, care lupta cu COVID-19 fara echipamente elementare, se tem de supra-infectarea pacientilor cu aceleasi super-bacterii. Autoritatile sunt in continuare opace. Societatea civila strange randurile", a scris Calistru pe pagina de Facebook a campaniei de strangere de fonduri - MUV, robotul autonom care sterilizeaza spitalele.
Calistru vrea sa stranga un milion de lei, bani cu care se vor produce 10 roboti autonomi (MUV Smart) si 50 bucati din varianta Lite. Robotii for fi produsi de Modulab, un laborator de cercetare din Capitala.
"Va propunem sa-i ajutam pe prietenii de la Modulab,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:23
Un asistent medical robot pe nume Tommy ajuta medicii de la un spital din orasul italian Varese sa trateze bolnavii de COVID-19.
Tommy este unul dintre cei sase roboti noi care ajuta medicii si asistentele sa ingrijeasca pacientii cu coronavirus, internati in spitalul Circolo din Varese, un oras din nordul Lombardiei, care este epicentrul epidemiei din Italia, relateaza Reuters.
"Este ca si cum ai avea inca o asistenta, dar fara sa existe riscul de infectie", a spus medicul Francesco Dentali, director pentru terapie intensiva al spitalului.
Robotii de dimensiunea unui copil, cu ochi mari care clipesc, circula prin camere si sunt lasati langa patul unui pacient, astfel incat medicii sa poata avea grija de alti bolnavi in stare mai grava.
Acestia monitorizeaza parametrii de la echipamentele medicale din camera, transmitand date personalului spitalului. Robotii au fete cu ecran tactil, care permit pacientilor sa inregistreze mesaje si sa le trimita medicilor.
Cel mai important, Tommy si colegii sai din echipa de inalta tehnologie permit spitalului sa limiteze numarul medicilor si asistentilor care intra in contact direct cu pacientii, reducand astfel riscul de infectie.
Peste 4.000 de lucratori din domeniul sanatatii din Italia au contractat virusul si 66 de medici au murit.
Numarul mortilor din Italia, tara cu cel mai mare numar de decese provocate de coronavirus din lume, a ajuns miercuri la 13.000, reprezentand mai mult decat o treime din toate... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 07:55
Automatizarea devine o normalitate in Romania, iar marile companii nu ezita sa tina pasul cu noile tehnologii. Eficientizarea operatiunilor prin roboti aduce deja beneficii insemnate, atat pentru clienti, care se bucura de rapiditate, cat si pentru afaceri, pentru care automatizarea inseamna eficienta si performanta crescuta, reducerea erorilor umane, iar pe termen lung, a costurilor.
Mai mult decat atat, romanii au demonstrat ca au apetit pentru digitalizare, iar asta da avant celor dispusi sa investeasca in revolutia digitala pentru a ramane relevanti pentru consumatori.
Pentru a afla mai multe despre acest avant, despre investitii si cum arata lumea digitalizarii din interior, am stat de vorba cu Razvan Ghetea, Director IT si Operatiuni, Groupama Asigurari, companie care anul trecut a automatizat 150.000 de tranzactii utilizand RPA si care si-a propus ca numarul tranzactiilor automatizate sa se ridice la 230.000, cu ajutorul a patru roboti.
Razvan Ghetea are o experienta de 20 de ani in managementul IT. Inainte de a se alatura Groupama in 2010, a fost Director General Adjunct pentru filiala din Romania a Banco Popolare Group (2007-2010), Director IT pentru Banca C.R. Firenze din Romania (2010-2007) si Director IT pentru Daewoo Bank (1997-2000). Si-a inceput cariera ca analist programator la Alpha Bank, dupa absolvirea studiilor de economie si IT la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
"Anticipand trendul de digitalizare si fiind constienti ca acesta... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:04