Guvernul va modifica saptamana viitoare OUG 114 printr-o noua ordonanta de urgenta, iar una dintre principalele modificari va fi stabilirea ROBOR in functie de tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
El a fost intrebat de jurnalisti, la plecarea de la un eveniment organizat de Comisia Europeana, care este stadiul discutiilor privind modificarile OUG 114.
"De-abia astept sa termin cu ordonanta asta", a raspuns Teodorovici, in prima faza.
Ministrul a subliniat ca, saptamana viitoare, actul normativ va fi modificat in Guvern, insa discutiile nu sunt finalizate.
"Dupa cum stiti, ieri am avut discutii la Ministerul Finantelor cu Asociatia Romana a Bancilor si vom avea si astazi o discutie pentru a discuta pe forma finala a textului de ordonanta care sa modifice OUG 114. Am avut discutie, desigur, si cu BNR, am trimis si o informare la Banca Centrala Europeana, aratam care sunt modificarile pe care le aducem si pregatim o ordonanta de urgenta care va fi aprobata saptamana viitoare in Guvern.
In principal, este vorba despre decuplarea ROBOR-ului de partea de taxa pe activele financiare.
Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzactiile interbancare si zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetica (sic!) care se aplica pe trimestrul urmator", a mai spus Teodorovici.
Potrivit acestuia, modificarile vizeaza scaderea ratelor romanilor.
"Acestea sunt calcule venite din partea... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 12:54
Guvernul nu a inclus in bugetul pe 2019, la categoria venituri estimate, taxa pe activele financiare ale bancilor in cazul unui nivel ROBOR mai mare de 2%, denumita si "taxa pe lacomie".
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale institutiilor de credit al carei eventual impact nu a fost inclus in proiectia de venituri bugetare", se arata in proiectul de buget pe 2019, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.
In schimb, au fost incluse veniturile estimate a fi incasate in urma vanzarii licentelor de telecomunicatii si taxarea jocurilor de noroc.
"Proiectia veniturilor bugetare include veniturile estimate a fi incasate in urma vanzarii licentelor de telecomunicatii de tip 5G de catre ANCOM (2,1 miliarde lei), dar si impactul generat de OUG 114/2018 prin (i) cresterea taxarii in domeniul jocurilor de noroc (0,5 miliarde lei); (ii) virarea la bugetul de stat a 35% din sumele repartizate la alte rezerve conform art.43 (1,5 miliarde lei) ", prevede proiectul.
Crede Guvernul ca scade ROBOR sub 2% sau retrage taxa?
Exista doua posibilitati pentru care Guvernul a prevazut in bugetul pe 2019 incasari zero din taxa pe activele bancare, a declarat pentru Ziare.com deputatul Claudiu Nasui, membru in Comisia de Buget si Finante.
Astfel, Executivul fie crede ca ROBOR va scadea sub 2%, cu toate ca i s-a tot explicat ca nu bancile decid nivelul si ca exista numerosi factori care il... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 13:49
Romanii care spera ca taxa pe lacomie va determina, intr-adevar, o scadere a nivelului ROBOR - asa cum a promis Cabinetul Dancila - au toate motivele sa fie dezamagiti. Cauza: indiferent cu ce biruri le-ar impovara statul, bancile nu stabilesc si nici nu controleaza nivelul ROBOR. In consecinta, nu au nici posibilitatea de a reduce nivelul acestuia.
Mai multi oameni politici au declarat, in decembrie 2018, ca e absolut firesc ca Guvernul sa le impuna bancilor o taxa "pe lacomie" in conditiile in care acestea fac profituri uriase imprumutandu-i pe romani la costuri impovaratoare si apeland la "jocul pe ROBOR pe care il stabilesc intre dumnealor".
Sustinand ca se bazeaza pe acest rationament, Cabinetul Dancila a stabilit - prin ordonanta de urgenta - ca bancile vor plati o taxa pe active, in cazul in care nivelul ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%.
In plus, cu cat nivelul ROBOR va creste, cu atat se va majora si taxa pe active petru banci.
Ce este de fapt ROBOR (adica Romanian Interbank Offer Rate)? Este rata medie a dobanzilor la care institutiile bancare se imprumuta intre ele. Nivelul ROBOR depinde, printre altele, de cantitatea de bani din piata (materia prima a bancilor - n.red.) si de rata inflatiei. Variatiile nivelului ROBOR nu indica insa - asa cum sustin unii politicieni - masura lacomiei bancilor.
In context, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFB) din Romania, Iancu Guda, a realizat o analiza din care reiese ca, de... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 07:37
Dupa o lunga perioada de crestere pe parcursul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a inceput sa scada in ultima perioada si a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni.
Astfel, potrivit Bancii Nationale a Romaniei, indicele a ajuns miercuri la 2,90%, cel mai scazut nivel din iunie 2018 pana in prezent.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a scazut la 3,23%, cel mai mic nivel din 28 iunie 2018, cand a fost 3,23%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Isarescu: Scaderea nu are legatura cu "taxa pe lacomie"
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat marti ca scaderea ROBOR din ultima vreme nu are nicio legatura cu taxa pe activele bancilor inclusa in Ordonanta Teodorovici.
"ROBOR-ul scade de vreo doua luni, nu exista o legatura. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt sunt foarte sensibile la lichiditatea din piata. Cele pe termene mai indelungate depind si de lichiditate si de evolutia dobanzilor pe termen mai scurt, dar depind si de perceptia analistilor, a bancilor.
Asta vara s-a conturat aceasta incredere ca inflatia va scadea, iar anticipatiile inflationiste au fost in scadere. Daca va uitati la evolutia ROBOR pe termene mai indelungate, veti vedea ca a inceput sa scada usor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legatura... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 11:48
Masurile propuse de proiectul de OUG privind taxarea activelor sectorului bancar in functie de amplitudinea deviatiei mediei trimestriale a indicelui ROBOR fata de pragul de referinta (1,5%) vor genera o serie de efecte puternic negative in economie, sunt de parere analistii financiari din cadrul Asociatiei Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR).
Iata care sunt argumentele analistilor:
Lipseste motivatia rationala- in conditiile in care motivatia acestei taxe face referire la lacomia sectorului bancar, in contextul profitului inregistrat la nivelul intregului sector bancar de 1,3 miliarde euro in primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflecta un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017.
Acest lucru este normal, si reflecta performanta sectorului bancar ca urmare a proceselor indelungate de restructurare si reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu).
De asemenea, se desconsidera total randamentul capitalului reinvestit la nivelul intregului sector bancar pentru ultimul deceniu, respectiv 3%, extrem de redus avand in vedere riscul asumat. Desigur, la un randament al capitalurilor de 3%, nu se poate vorbi despre lacomie. Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul roman nu a ajutat bancile (asa cum s-a intamplat in alte tari) pentru a depasi problemele din recesiune.
Lipseste motivatia... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:24