Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 2,15% pe an, de la 2,17% pe an cat a fost vineri, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul acestui an se situa la 3,19%. Pe data de 14 iunie a anului trecut, indicele ROBOR era de 3,24% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 2,26%, de la 2,28%, cat era vineri, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,35% pe an, fata de 2,37% pe an, in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. ...citeste mai departe despre "BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a scazut luni la 2,15% pe an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 11:39
ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, continua sa creasca.
Indicele a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din 21 noiembrie 2018, cand a fost tot 3,25%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) . Marti, ROBOR la 3 luni a fost 3,19%.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,36%, cat a fost marti, la 3,39%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,41%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa dea marti un raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci. Dezbaterile au fost insa amanate cu o saptamana.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis insa reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".
Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.
Totodata, amintim ca, luni, a avut loc o sedinta a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:32
Cresterea indicelui ROBOR vine inaintea anuntului de luni al Bancii Nationale a Romaniei referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri ca banca centrala nu va mai injecta lichiditate in piata, sustine Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania.
"Cresterea ROBOR vine inaintea anuntului de luni al BNR referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri privind neorganizarea unor operatiuni repo de injectie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piata monetara preconizat pentru noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va incepe cu data de 24 octombrie. In lipsa unui angajament din partea bancii centrale privind organizarea consecventa a operatiunilor de piata, aceasta incertitudine se reflecta in cresterea cotatiilor ratelor de dobanda. De asemenea, probabil piata considera ca presiunile de depreciere ale leului observate in ultima perioada, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrala sa limiteze operatiunile de injectie de lichiditate", a declarat pentru AGERPRES Ciprian Dascalu.
Acesta a precizat ca este de asteptat ca indicele ROBOR la 3 luni sa incheie anul 2018 la un nivel de 3,20%.
"Ne asteptam ca ROBOR la 3 luni sa incheie acest an in jur de 3,20% pe fondul reechilibrarii lichiditatii pe piata monetara data cu realizarea deficitului bugetar preconizat si dupa scadenta unei emisiuni de titluri de stat de peste 8 miliarde lei", a spus... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:17
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe din creditele in lei, isi continua cresterea.
Indicele a ajuns, marti, la nivelul de 2,82%, cel mai mare din acest an si, totodata, un nou record al ultimilor trei ani si jumatate, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Nivelul atins azi este cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.
ROBOR-ul a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la credite ipotecare, acesta se apropie cu pasi repezi de 3%. Nivelul atins azi este de 2,95%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 11:50
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ca, dupa decizia de azi de a majora rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an, este de asteptat ca in perioada urmatoare sa creasca si ROBOR-ul la 3 luni, indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Asta inseamna ca romanii care au facut imprumuturi in moneda nationala vor plati rate mai mari.
"Cred ca ROBOR-ul la 3 luni care influenteaza creditele in lei va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de azi si creditele in lei se vor scumpi marginal. Masura luata azi urmareste sa juguleze inflatia, voi folosi un termen dur, dar asa este.
Masura mai urmareste ca aceasta crestere a preturilor sa nu se transmita in anticipatiile publicului.
Pentru ca intr-o asemenea eventualitate dobanzile vor creste si mai mult. Chiar daca pare paradoxal, prin masurile luate, incercam sa temperam inflatia si dobanzile la credite", a declarat Mugur Isarescu.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut in 2017 ca Fat-Frumos. Daca la inceputul anului era la un nivel de 0,87%, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in 29 decembrie o valoare de 2,05%.
Aceasta cotatie este luata in considerare in calcularea ratelor pana la finalul lunii martie. Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei platesc mai mult la banca in intervalul ianuarie-martie 2018... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:36
Romanii cu credite in lei platesc rate mai mari din cauza cresterii ROBOR, insa ce se intampla in cazul celor care au imprumuturi in euro?
Ultimele luni au venit cu vesti proaste pentru cei care au datorii la banci in moneda nationala.
Asta pentru ca ROBOR - partea variabila care se ia in calcul pentru ratele la unele credite, inclusiv Prima Casa - a explodat in ultima perioada, dupa ce o vreme buna a fost la minime istorice.
In fapt, valoarea aproape ca s-a triplat in decurs de doar 9 luni anul trecut.
Iar cea mai recenta lovitura a venit la finalul lunii decembrie, cand indicele a depasit putin pragul de 2%. Drept urmare, romanii cu credite in moneda nationala platesc pana in martie rate cu 200 de lei mai mari decat in ultimele trei luni din 2017.
Vezi aici calculele si explicatia pe larg
Cum a evoluat ROBOR in 2017:
2,05% in 29 decembrie1,58% in 29 septembrie0,86% pe 30 iunie0,86% pe 31 martie
Iar apele nu se vor linisti, ba dimpotriva. Potrivit senatorului PNL Florin Citu, ROBOR va depasi in 2018 rata inflatiei (care in noiembrie a fost de 3,23%).
Dar cum se prezinta situatia pentru romanii cu credite in euro? Ei bine, moneda unica s-a apreciat considerabil, iar in contexul demisiei lui Mihai Tudose din functia de premier a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.
Cu toate acestea, EURIBOR - componenta variabila in cazul unor credite acordate in euro - a scazut semnificativ in ultimii ani, fapt ce a compensat pentru aprecierea monedei... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:41
Romanii cu credite in lei vor plati rate putin mai mari in primele trei luni din 2018, comparativ cu perioada octombrie-decembrie, din cauza ROBOR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri o valoare de 2,05% a indicelui ROBOR 3M, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea imprumuturilor in moneda nationala.
Aceasta cotatie e importanta, pentru ca ea va fi luata in considerare in calcularea ratelor pe urmatoarele trei luni.
Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei vor da cu cativa lei in plus la banca in intervalul ianuarie-martie 2018 decat in perioada octombrie-decembrie 2017.
Pentru a intelege mai bine mecanismul, haideti sa vedem ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza.
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 11:09
Din cauza cresterii ROBOR, primariile care au facut imprumuturi in lei au de platit acum rate de doua ori mai mari decat la inceputul anului. E si cazul primariei din Targu Jiu, care imprumutase 10 milioane de lei pentru modernizarea stadionului din oras.
La inceputul anului, rata lunara a Primariei din Targu Jiu era de 200.000 lei. Odata cu majorarea ROBOR, insa, valoarea acesteia a crescut la nu mai putin de 350.000 lei. In aceste conditii, ca sa nu se aleaga cu poprire pe conturi, primaria a ales sa isi achite datoria folosind bani pe care, initial, ii alocase pentru investitii, informeaza Digi 24.ro.
Potrivit analistilor economici, cea mai la indemana solutie pentru primariile aflate in situatia celei din Targu Jiu ar fi cresterea incasarilor, prin majorarea taxelor si a impozitelor locale. Si cresterea gradului de colectare ar putea aduce mai multi bani la buget.
Situatia de criza va trebui rezolvata intr-un fel sau altul, in conditiile in care, pe langa toate datoriile pe care le are, primaria din Targu Jiu trebui sa gaseasca bani si pentru continuarea investitiilor. Cheltuieli se vor mai face inclusiv cu arena sportiva, care in ciuda faptului ca a "inghitit" deja 30 milioane de lei, nu este gata.
"Urmeaza ca, in perioada urmatoare, prin Ministerul Dezvoltarii, sa primim o suplimentare de finantare pentru amenajarea exterioara la care si Primaria va avea o cota parte", spune Marcel Romanescu, primarul orasului Targu Jiu.
Stadionul din Targul Jiu va... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 10:55
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, luni, pana la nivelul de 2,21%, cel mai mare din octombrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Nivelul de 2,21%, atins marti, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, cand a fost 2,33%.
Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand era 1%.
Indicele ROBOR la 6 luni a urcat luni la 2,35%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, cand a atins pragul de 2,37%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.
Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.
Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR 3M publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru primele trei luni ale anului viitor. Si tot asa.
Evolutia dobanzilor pe piata monetara... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 11:54