Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut luni la 2,15% pe an, de la 2,17% pe an cat a fost vineri, conform informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la inceputul acestui an se situa la 3,19%. Pe data de 14 iunie a anului trecut, indicele ROBOR era de 3,24% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a coborat la 2,26%, de la 2,28%, cat era vineri, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,35% pe an, fata de 2,37% pe an, in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al patrulea trimestru din 2019, este de 2,44% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din al doilea trimestru al anului.
In luna mai 2019, a intrat in vigoare OUG 19/2019 care modifica modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila. Astfel, Ordonanta 19 a stabilit indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. ...citeste mai departe despre "BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a scazut luni la 2,15% pe an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2020, ora 11:39
Romanii care au credite in lei continua sa plateasca rate tot mai mari. ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns azi la cel mai mare nivel din ultimele 8 luni.
Indicele a urcat la 3,40%, cel mai mare nivel din 6 august 2018, cand a fost tot 3,40%, potrivit datelor publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a stagnat la 3,43%, cel mai mare nivel din 23 noiembrie 2018, cand a fost 3,46%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
ROBOR a fost inlocuit cu un alt indice. Nu pentru toata lumea
Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit prin ordonanta de urgenta.
Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.
Ela explicat ca indicatorul va fi calculat la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica pentru trimestrul urmator datelor calculate.
Doar pentru creditele noi
Noul indice, a spus Eugen Teodorovici, se va aplica doar creditelor... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 11:55
Romanii cu credite in lei continua sa plateasca rate mai mari, chiar daca Guvernul a inlocuit ROBOR-ul cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Asta pentru ca cei care au deja imprumuturi se raporteaza in continuare la ROBOR.
Iar indicele a urcat miercuri la 3,34%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,32% la 3,39%, cel mai mare nivel din 1 martie, cand a fost tot 3,39%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
ROBOR a fost inlocuit cu un alt indice. Nu pentru toata lumea
Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit vineri printr-o ordonanta de urgenta.
Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus vineri, dupa sedinta de guvern, ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.
"Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR.
Ratele la creditele cu dobanda... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 12:14
Datele referitoare la evolutia ROBOR, prezentate de consilierul economic al premierului, Darius Valcov, sunt cele pe luna ianuarie, insa din data de 25 a aceleiasi luni tendinta din piata s-a inversat, iar daca s-au folosi media tranzactiilor efective ratele ar creste pentru luna februarie, a precizat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.
"Acestea sunt datele pe luna ianuarie, dar incepand cu 25 ianuarie, tendinta din piata s-a inversat. In consecinta, pe primele 19 zile din februarie, media cotatiilor ferme la ROBOR 3 luni e 3,12% si ROBOR 6 luni e 3,32% in timp ce media tranzactiilor efective este mai mare, 3,39% . Iar aceasta tendinta continua. Ceea ce ar insemna ca, daca s-ar folosi acest indicator - media tranzactiilor efective - si nu ROBOR la 3 luni, ratele ar creste pentru luna in curs. Cine umfla acum ratele?", a aratat reprezentantul bancii centrale.
Reactia lui Dan Suciu vine la cateva ore dupa ce consilierul economic al premierului, Darius Valcov, a aratat, intr-o postare pe propria pagina de Facebook, ca in luna ianuarie bancile nu s-au imprumutat deloc intre ele iar cotatiile ROBOR au fost folosite numai pentru umflarea ratelor populatiei.
"In alta ordine de idei, daca nu stiati, in luna ianuarie, media cotatiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 si la 6 luni a fost 3,27. Numarul tranzactiilor la 3 si la 6 luni a fost un mare ZERO. (Adica bancile, intre ele, nu s-au imprumutat deloc. Cotatiile au fost... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 16:52
Cresterea indicelui ROBOR vine inaintea anuntului de luni al Bancii Nationale a Romaniei referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri ca banca centrala nu va mai injecta lichiditate in piata, sustine Ciprian Dascalu, economist-sef al ING Bank Romania.
"Cresterea ROBOR vine inaintea anuntului de luni al BNR referitor la organizarea de operatiuni de piata, existand temeri privind neorganizarea unor operatiuni repo de injectie de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piata monetara preconizat pentru noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va incepe cu data de 24 octombrie. In lipsa unui angajament din partea bancii centrale privind organizarea consecventa a operatiunilor de piata, aceasta incertitudine se reflecta in cresterea cotatiilor ratelor de dobanda. De asemenea, probabil piata considera ca presiunile de depreciere ale leului observate in ultima perioada, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrala sa limiteze operatiunile de injectie de lichiditate", a declarat pentru AGERPRES Ciprian Dascalu.
Acesta a precizat ca este de asteptat ca indicele ROBOR la 3 luni sa incheie anul 2018 la un nivel de 3,20%.
"Ne asteptam ca ROBOR la 3 luni sa incheie acest an in jur de 3,20% pe fondul reechilibrarii lichiditatii pe piata monetara data cu realizarea deficitului bugetar preconizat si dupa scadenta unei emisiuni de titluri de stat de peste 8 miliarde lei", a spus... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 15:17
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, continua sa creasca.
Indicele a ajuns, marti, la 3,27%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din 5 martie 2014, cand a fost 3,37%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca accelerat.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat marti la 3,32%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit.... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 11:40
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a inceput saptamana in forta si a crescut iar.
Indicele a ajuns luni la 2,90%, cel mai mare din acest an si, totodata, cel mai mare din 13 octombrie 2014, cand a fost 2,92%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta stagnat la nivelul de 3%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului... mai mult
Luni, 11 Iunie 2018, ora 11:54
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe din creditele in lei, isi continua cresterea.
Indicele a ajuns, marti, la nivelul de 2,82%, cel mai mare din acest an si, totodata, un nou record al ultimilor trei ani si jumatate, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Nivelul atins azi este cel mai mare din 14 octombrie 2014, cand a fost 2,89%.
ROBOR-ul a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la credite ipotecare, acesta se apropie cu pasi repezi de 3%. Nivelul atins azi este de 2,95%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 11:50
Ratele la creditele in lei vor creste putin in acest an, in contextul in care dobanda ROBOR la 3 luni se afla pe o panta ascendenta. Insa imprumutatii in moneda nationala nu trebuie sa-si faca griji prea mari, cel putin deocamdata, caci e vorba de cativa lei in plus.
Indicatorul se afla la un nivel de 0,9%, la finalul lui decembrie 2016. Ulterior a scazut, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie, iar apoi a inceput sa urce.
Astfel, in prima sedinta a lunii mai, ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimului an si jumatate, de 0,91%.
De cateva zile, insa, s-a stabilizat in jurul valorii de 0,87%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) consultate de Ziare.com, deci sub nivelul inregistrat la finalul anului trecut.
Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?
ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cea la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 08:46