ROBOR a fost introdus in formula de calcul a ratelor dobanzilor la creditele acordate in lei prin ordonanta de urgenta, nu de catre Banca Nationala a Romaniei, precizeaza Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR.
Astfel, spune el, scrisoarea pe care presedintele Comisiei economice din Senat, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a spus ca o va trimite guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, nu se adreseaza persoanei potrivite.
"Ni se adreseaza gresit. Noi nu avem initiativa legislativa. ROBOR la 3 luni introdus ca referential pentru rate este prin OUG, nu de catre Banca Nationala a Romaniei. Ceea ce ma bucura este ca nu se apuca domnul Zamfir sa faca o initiativa legislativa, pentru ca iar iese neconstitutionala.
O sa luam nota de scrisoare, daca ne-o trimite. Aceasta ancheta a Comisiei economice din Senat nu are nicio putere. Mult zgomot pentru nimic", a declarat Dan Suciu pentru Ziare.com.
In ceea ce priveste afirmatiile lui Zamfir, potrivit carora ROBOR rezulta din niste aranjamente intre bancile comerciale, sub obladuirea BNR, Dan Suciu subliniaza, din nou, ca ROBOR nu este falsificat, ci este calculat foarte corect.
"Domnul Zamfir nu a inteles, nu vrea sa inteleaga sau nu poate sa inteleaga. ROBOR nu e falsificat, este calculat foarte corect, asa cum se calculeaza. Sunt cotatii ferme si asa rezulta ROBOR la 3 luni. Daca se doreste un alt referential, foarte bine. Dar asta nu inseamna ca ROBOR la 3 luni este gresit.
Se poate lua ROBOR la 1 an, ROBOR la o zi sau... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 14:12
ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele trei luni.
Indicele a crescut marti la 3,19%, cel mai mare nivel din 26 noiembrie 2018, cand a fost 3,20%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,36%, cel mai mare nivel din 10 decembrie 2018, cand a fost 3,36%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Comisia de buget a Senatului are pe ordinea de zi a sedintei de azi, care a inceput la ora 11:00, adoptarea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci.
Totodata, luni a avut loc o sedinta a Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala, in care s-a discutat despre modificarea taxei pe lacomie, care afecteaza negativ intregul sector bancar al tarii, inclusiv BNR.
Reprezentantii Bancii Nationale i-au cerut ministrului de Finante abrogarea ordonantei, potrivit unor informatii obtinute pe surse de Pro TV.
Oficialii BNR au venit la sedinta de ieri pregatiti cu studii tehnice care sa demonstreze pericolul pe care OUG 114 il reprezinta pentru stabilitatea economica.
De cealalta parte, ministrul Eugen Teodorovici a venit tarziu la sedinta, dupa 2 ore, si apoi... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:34
Vesti proaste pentru romanii cu credite in lei: ROBOR la 3 luni continua sa creasca si a atins cel mai mare nivel din ultimele doua luni si jumatate.
Indicele in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei a crescut miercuri la 3,35%, cel mai mare nivel din 7 august, cand a fost 3,36%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut miercuri la 3,56%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, cand a fost 3,61%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:36
Dupa o perioada in care a scazut usor, ROBOR-ul a inceput din nou sa creasca, cu pasi repezi, astfel ca vineri a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni.
Indicele in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei a urcat azi la 3,28%, crestere destul de mare fata de ziua anterioara, cand a fost 3,17%. Nivelul de vineri este cel mai mare din 24 august si pana in prezent, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut vineri de la 3,44% la 3,50%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.
Marja... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:14
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a crescut din nou marti pe piata interbancara si a ajuns la 2,93% pe an, de la 2,92% luni, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoarea mai mare a acestui indice a fost inregistrata pe 10 octombrie 2014, respectiv 2,94% pe an.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR la 3 luni se situa la 2,05%. In perioada similara a anului trecut, 19 iunie 2017, indicatorul era la 0,83% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 3,04%.
ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de bancile comerciale de la alte banci comerciale, a urcat si el la 3,09% pe an, la fel si indicele ROBOR la 12 luni, care a ajuns la 3,14% pe an. mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 11:56
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 14 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,46%, de la nivelul de 2,41% inregistrat vineri. De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,48% la 2,52%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,57%, de la 2,53%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%. Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost inregistrata in luna octombrie a anului 2014, respectiv 2,20%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustine intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:01
ROBOR la 3 luni - indicele in functie de care se calculeaza dobanzile celor mai multe credite in lei - a scazut la nivelul de 2,10%, cel mai mic din ultima luna, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Atunci cand indicele creste se majoreaza automat si dobanzile.
La inceputul acestui an, ROBOR avea o valoare de 0,87% la suta, iar in august ajunsese la o valoare de 0,91%. In septembrie valoarea indicelui a depasit 1%, iar pana pe 28 noiembrie ajunsese la 2,2%. Valoarea de luni este cea mai scazuta inregistrata de pe 16 noiembrie.
Totodata, indicele ROBOR la 6 luni a crescut luni la 2,31%, de la 2,30% vineri.
Dobanzile interbancare scazusera puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni inregistra in septembrie si in octombrie 2016 un minim istoric de doar 0,68% pe an. Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta.
Citeste si:
Cresterea ROBOR dubleaza ratele primariilor. La Targu Jiu, datoriile franeaza investitiileROBOR la 3 luni trece de 2,2%. E cel mai mare nivel din octombrie 2014 ...citeste mai departe despre "Rate mai mici pentru romanii cu credite in lei. ROBOR e la cel mai scazut nivel din ultima luna" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:56
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile celor mai multe credite in lei, a crescut vineri pana la nivelul de 2,18%, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Este cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, cand a atins pragul de 2,2%. Indicatorul a crescut accelerat din 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, cand a fost tot 2,29%.
ROBOR este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.
Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii, se ia in considerare indicele de referinta ROBOR in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.
Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 11:43
Ratele la creditele in lei vor creste putin in acest an, in contextul in care dobanda ROBOR la 3 luni se afla pe o panta ascendenta. Insa imprumutatii in moneda nationala nu trebuie sa-si faca griji prea mari, cel putin deocamdata, caci e vorba de cativa lei in plus.
Indicatorul se afla la un nivel de 0,9%, la finalul lui decembrie 2016. Ulterior a scazut, treptat, pana la 0,8% la inceputul lunii martie, iar apoi a inceput sa urce.
Astfel, in prima sedinta a lunii mai, ROBOR la 3 luni a atins maximul ultimului an si jumatate, de 0,91%.
De cateva zile, insa, s-a stabilizat in jurul valorii de 0,87%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) consultate de Ziare.com, deci sub nivelul inregistrat la finalul anului trecut.
Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui?
ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cea la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 08:46