Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut joi cu 0,02 puncte procentuale, pana la 2,88% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform datelor BNR, o valoare mai mica a fost inregistrata pe data de 7 iunie 2018, de 2,87%. In perioada similara a anului trecut, respectiv 10 ianuarie 2018, indicele era 2,03% pe an.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a coborat usor la 3,22% pe an, de la 3,23% miercuri.
ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de bancile comerciale de la alte banci comerciale, a scazut pana la nivelul de 3,34% pe an, de la 3,36%, iar indicele ROBOR la 12 luni a pierdut 0,01 puncte procentuale, ajungand la 3,44%. mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 11:43
Romanii care si-au luat credite in lei anul trecut scot acum mult mai multi bani din buzunar pentru plata ratelor. Si asta din cauza ca ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut galopant in ultimul an.
Mai exact, daca in urma cu fix un an ROBOR-ul era 0,65%, luni a ajuns la nu mai putin de 3,24%. Asadar, ratele romanilor au crescut chiar si cu pana la 500 de lei, in functie de suma imprumutata.
Insa din ce cauza a crescut atat de mult ROBOR-ul intr-un singur an si la ce nivel putem sa ne asteptam ca va ajunge pana la finele anului? Poate BNR sa mai domoleasca cresterea sau se gandesc bancile sa schimbe modul de calcul al dobanzilor astfel incat romanii cu credite sa fie mai putin afectati?
Din pacate, raspunsurile la aceste intrebari nu sunt unele imbucuratoare pentru cei care au in momentul de fata credite in lei. Mai ales pentru cei care au contractat un credit anul trecut cand ROBOR-ul era la un nivel foarte scazut si si-au facut anumite calcule in functie de rata calculata la acea vreme.
BNR nu are legatura cu ROBOR
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat pentru Ziare.com cine si cum calculeaza indicele ROBOR in fiecare zi, precizand ca Banca Centrala nu are nicio legatura cu cresterea sau scaderea indicelui.
"Piata dezbaterilor este poluata de tot felul de opinii ca BNR este vinovata pentru cresterea ROBOR. BNR nu face parte insa din acest joc. Lucrurile se petrec... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 08:23
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,13%, de la 2,07% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 14 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,46%, de la nivelul de 2,41% inregistrat vineri. De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,48% la 2,52%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,57%, de la 2,53%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%. Cea mai mare valoare a acestui indicator a fost inregistrata in luna octombrie a anului 2014, respectiv 2,20%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustine intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 16:01
ROBOR la 3 luni - indicele in functie de care se calculeaza dobanzile celor mai multe credite in lei - a scazut la nivelul de 2,10%, cel mai mic din ultima luna, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei. Atunci cand indicele creste se majoreaza automat si dobanzile.
La inceputul acestui an, ROBOR avea o valoare de 0,87% la suta, iar in august ajunsese la o valoare de 0,91%. In septembrie valoarea indicelui a depasit 1%, iar pana pe 28 noiembrie ajunsese la 2,2%. Valoarea de luni este cea mai scazuta inregistrata de pe 16 noiembrie.
Totodata, indicele ROBOR la 6 luni a crescut luni la 2,31%, de la 2,30% vineri.
Dobanzile interbancare scazusera puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni inregistra in septembrie si in octombrie 2016 un minim istoric de doar 0,68% pe an. Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta.
Citeste si:
Cresterea ROBOR dubleaza ratele primariilor. La Targu Jiu, datoriile franeaza investitiileROBOR la 3 luni trece de 2,2%. E cel mai mare nivel din octombrie 2014 ...citeste mai departe despre "Rate mai mici pentru romanii cu credite in lei. ROBOR e la cel mai scazut nivel din ultima luna" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:56
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile celor mai multe credite in lei, a crescut vineri pana la nivelul de 2,18%, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Este cel mai mare nivel din 28 octombrie 2014, cand a atins pragul de 2,2%. Indicatorul a crescut accelerat din 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, cand a fost tot 2,29%.
ROBOR este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.
Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii, se ia in considerare indicele de referinta ROBOR in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.
Asta inseamna ca acum ne intereseaza indicele ROBOR publicat de BNR in ultima zi lucratoare a lunii septembrie. Apoi, cel de pe 29 decembrie pentru... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 11:43
Dincolo de ampla dezbatere privind avansul dobanzii cu care se imprumuta bancile intre ele pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate (deja celebrul ROBOR) de la nivelul relativ scazut din urma cu o luna pana in apropierea dobanzii de politica monetara (DPM - pastrata la 1,75% pe an), BNR a transmis cateva mesaje cel putin la fel de importante ca interventia prin care a imprumutat ceva mai mult de 9 miliarde de lei bancilor.
In treacat fie spus, creditele bancare a caror dobanda (implicit rata lunara) depinde de indicatorul ROBOR au fost luate (pe perioade de 20 - 30 de ani) tocmai pentru a accesa mai usor banii si a beneficia de perioadele cu dobanda mai scazuta in raport cu DPM. Daca ar fi fost luate cu dobanda fixa, rata ar fi fost constanta dar semnificativ mai mare, riscul de variatie (cu rele, dar si cu bune!) fiind preluat de banca.
Dincolo de emotia de moment si indiferent cine se va ocupa de politica monetara pe parcursul zecilor de ani de plata (sa vedem cine va mai fi de vina cand vom trece la euro), e de presupus ca situatiile ce pot apare in viitor vor putea fi mai complicate, mai ales daca estimarile de crestere a inflatiei, inclusiv pe canalul legaturilor cu partenerii europeni, se vor materializa.
Cum obisnuia sa spuna regretatul bancher Bogdan Baltazar - care a ramas in conducerea BRD si dupa privatizare dar a fost si purtator de cuvant al Guvernului pe la inceputul anilor '90 - situatia actuala aduce, din perspectiva celor care au apucat sa-si... mai mult
Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 21:53
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mentinut, marti, rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an.
In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara, BNR a reiterat "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.
"Ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50. Astfel, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la suta", se arata in comunicat.
Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este in prezent de +/-1,25%.
Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,5% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3% pe an.
In sedinta din 5 mai, consiliul de administratie al BNR a luat prima decizie importanta de politica monetara din 2017, reducand rata RMO pentru pasivele in valuta de la 10% la 8%, ceea ce a insemnat eliberarea catre banci a circa 500 de milioane de euro.
Pana in 5 mai, ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in 30 septembrie 2016, cand a redus... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 14:29
Dupa ce euro a atins nivelul maxim din ultimii cinci ani, indicele Robor, cel in functie de care se calculeaza cele mai multe dobanzi la creditele in lei, a crescut, de asemenea.
Indicele Robor cu scadenta la 3 luni a crescut miercuri la 1,25%, fata de nivelul de 1,14% inregistrat marti.
Si indicele Robor la 6 luni, care este folosit pentru dobanzile creditelor ipotecare, a ajuns la 1,35%, fara de 1,25%, cat era marti.
Anul trecut, indicele Robor la 3 luni ajunsese la un minim istoric, in lunile septembrie si octombrie, deci in urma cu aproximativ un an, respectiv la 0,68%. Apoi, indicele a oscilat intre 0,8% si 0,9%, pentru ca pe 3 mai sa ajunga la 0,93%. mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 13:45
Indicatorul ROBOR la 3 luni, care se ia in calcul pentru dobanzile variabile ale celor mai multe credite in lei, a ajuns, vineri, la 0,90%, ceea ce inseamna nivelul maxim al ultimelor 11 luni, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Evolutia ar putea marca sfarsitul epocii creditelor in lei la costuri minime istorice.
Cresterea ROBOR poate fi pusa in legatura cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.
Tendinta este deja evidenta in ultima perioada, in conditiile in care Ministerul Finantelor are probleme tot mai mari in a se finanta de pe piata, respingand toate ofertele de finantare la patru dintre licitatiile de titluri de stat din ultimele doua luni.
In plus, la licitatiile la care ofertele au fost acceptate, dobanzile oferite bancilor de catre statul roman au crescut rapid in ultimele doua luni, arata datele BNR.
De exemplu, la cea mai recenta licitatie de titluri de stat, Ministerul Finantelor a luat cu imprumut doar 356 de milioane de lei prin... citeste mai departe despre "Vom plati rate mai mari la inceputul lui 2017, din cauza cresterii ROBOR" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 11:24