Sistemul bancar romanesc isi va schimba unele dintre cele mai importante varfuri de lance in 2012. Sfarsit de mandat, neintelegeri intre CEO si administratie, fuziune cu alta institutie sau, pur si simplu, nevoia de noutate sunt motivele care stau la baza modificarilor din top managementul bancilor.
Banca Transilvania - pleaca CEO Robert Rekkers
Cea mai spectaculoasa schimbare din peisajul bancar romanesc este, de departe, cea de la Banca Transilvania. CEO Robert Rekkers si-a dat recent demisia, acesta conducand institutia din toamna anului 2002.
Rekkers va fi inlocuit cu Peter Franklin, reprezentantul BERD in consiliul de administratie. Franklin va coordona activitatea BT pana la numirea unui alt director general.
Motivele plecarii lui Rekkers sunt necunoscute, mandatul acestuia urmand sa expire in luna aprilie. S-a vehiculat faptul ca neintelegerile dintre acesta si administratie se datoreaza respingerii cererii lui Rekkers de prelungire a mandatului.
BCR - pleaca CEO Dominic Bruynseels
Vestile despre plecarea lui Dominic Bruynseels de la conducerea celei mai mari banci dupa active din Romania circula inca din toamna trecuta. Actionarii Erste nu le-au confirmat, insa este clar ca la BCR bate un vant puternic de schimbare.
Britanicul Bruynseels conduce BCR din vara anului 2008, fiind adus de Andreas Treichl, seful Erste, pentru a creste compania. Insa acesta a trebuit sa faca fata unei perioade extrem de grele pentru piata bancara, sistemul trecand... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 18:12
Dupa noua ani de activitate, Robert Rekkers si-a dat demisia din functia de director general al BT, iesind, totodata, si din Consiliul de Administratie al institutiei.
Acesta va fi inlocuit de interimarul Peter Franklin.
Rekkers a fost directorul general al Bancii Transilvania timp de noua ani, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria bancara, dupa cum reiese dintr-un comunicat al institutiei, in care nu se precizeaza motivele care au dus la demisie.
Contractul sau a fost reinnoit de trei ori in aceasta perioada.
Peter Franklin, cel care va coordona activitatea BT pana la numirea unui alt director general, este membru al Consiliului de Administratie al bancii din 2010 si are 37 de ani de experienta in domeniul financiar - bancar.
Franklin a lucrat in companii precum: General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, atat in state din Europa, cat si pe continentul asiatic. Acesta va prelua functia incepand cu 1 februarie. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 09:29
Pe primul trimestru al acestui an, BT (Banca Transilvania) a inregistrat cel mai mare profit net de la declansarea crizei. Ce planuri are Robert Rekkers, seful bancii? Pana la sfarsitul anului, va mai deschide 16 sucursale si va angaja 160 de oameni.Situatia bancilor care si-au publicat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an nu este tocmai roz. Astfel, Grupul BCR a inregistrat un profit de circa 76,1 milioane de lei, mai putin de o treime fata de cel din perioada similara a anului 2010.
A doua banca locala dupa active, BRD-SocGen, a avut in primele trei luni ale anului un profit net de 122 mil. lei, scaderea fata de primul trimestru al anului trecut fiind de 38%.
Au fost insa si banci care s-au putut lauda cu rezultate in crestere. Una dintre ele este Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc, care a intregistrat un profit net de 31,76 mil. lei in primele trei luni, dublu fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Planuri pentru 2011
Pentru intregul an, Banca Transilvania are de gand sa-si creasca profitabilitatea si cota de piata. De asemenea, un target important este cresterea portofoliului de credite, prin completarea ofertei si intrarea in domenii noi de activitate.
"In ceea ce priveste numarul de unitati, in acest an vor mai fi deschise 16 sedii. De asemenea, daca in prezent avem 5.737 de angajati, pana la sfarsitul anului vom ajunge la 5.900", a declarat pentru Bloombiz Robert Rekkers, directorul general, Banca... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:08
Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania-printre putinele institutii cu capital majoritar romanesc, s-a aratat surprins de lipsa de consens politic din Romania, cerand o solutie rapida pentru rezolvarea crizei politice."Anul 2010 va fi o mare provocare. Nu cred in miracole, nu cred ca maine va fi mai bine. Vreau insa sa existe un consens privind un drum mai bun pentru economie si populatie. Ca strain, sunt surprins de lipsa de consens care exista in Romania", a declarat Rekkers.
"Peste tot in lume situatia se amelioreaza, bursele cresc, dobanzile bancare scad, optimismul revine, doar in Romania situatia este mai depresiva. Sunt insa optimist si sper ca criza politica nu va dura mult si ca va fi gasita o solutie rapida", a precizat Rekkers. mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 09:56
Procesul de ajustare a dobanzilor nu poate fi foarte agresiv, pentru ca nu se stie cum va evolua cursul de schimb, considera directorul general al Bancii Transilvania (BT), Robert Rekkers, care asteapta o eventuala clarificare dupa alegeri, informeaza NewsIn. "Momentan, cursul urca, iar procesul de reducere a dobanzilor nu poate fi foarte agresiv. Speram ca acest proces sa continue, dar scaderea dobanzilor depinde si de alte aspecte, cum ar fi cursul valutar. Nu stiu ce se va intampla, dar dupa alegeri, vom vedea cum va evolua leul", a spus Rekkers.
In opinia sa, creditele neperformante vor continua sa creasca si in trimestrul al treilea, urmand aceeasi tendinta ca in prima jumatate a anului.
"Nu vad o schimbare a trendului in trimestrul trei, in conditiile in care creditele neperformante reflecta o perioada de criza. Am suferit si noi in primele sase luni, dar am facut profit intr-o perioada mai dificila", a spus Rekkers.
Pe de alta parte, directorul BT sustine ca rata de solvabilitate a bancii este "destul de buna", situandu-se la 30 iunie la peste 14%".
Rekkers a subliniat ca banca nu are nevoie de suplimentarea capitalului, "daca privim lucrurile in mod defensiv".
"Dar din punct de vedere ofensiv, am putea avea nevoie, daca vrem sa crestem si mai mult anul viitor", a adaugat el.
In prezent, Banca Transilvania este pe locul cinci in sistemul bancar, in functie de cota de piata, potrivit lui Rekkers. La sfarsitul anului trecut, banca era pe locul al saptelea dupa active,... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 15:03