Decizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta, potrivit Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliarde de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.
"Ar fi doua explicatii. Prima ar fi ca MFP are dificultati in a emite titluri in valuta pe pietele externe, avand in vedere ca au trecut circa sase luni de cand a spus ca vor realiza o emisiune si nu a reusit pana acum.
Daca acesta este motivul, atunci semnalul este prost pentru ca inseamna ca increderea sau interesul pentru Romania este redus", a spus Chidesciuc, mentionand ca aceasta explicatie este mai plauzibila.
El a continuat aratand ca programul Prima Casa, unde majoritatea creditarii este in valuta, a fost modificat astfel incat bancile sa suporte o parte din risc, iar reducerea RMO duce la scaderea costurilor.
"Inainte de criza ponderea creditelor in valuta in total imprumuturi era mai mica decat in prezent, ceea ce inseamna ca ne-am majorat riscurile",... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:45
Lichiditatea excesiva din piata in luna ianuarie s-a creat rapid, prin "descarcarea pozitiilor lungi" pe euro, in asteptarea unei deprecieri a leului, acesta fiind unul din motivele pentru care BNR a decis sa nu reduca RMO pentru pasivele in lei, a precizat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza NewsIn."Lichiditatea excesiva a aparut peste noapte in ianuarie, dupa ce in decembrie nivelul indica un deficit mare de lichiditate. S-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi pe euro. Asemenea miscari rapide le consideram nu neadecvate, dar pot fi suprinzatoare si nu ne luam angajamentul sa contracaram orice miscare de sentiment din piata", a spus Isarescu.In ianuarie, dobanzile la depozitele la o zi de tip overnight din paita bancilor au scazut mult sub rata de politica monetara, reflectand un exces de lichiditate din piata, iar leul intrase pe o panta de apreciere. Multi analisti considerau ca BNR prefera sa tina dobanzile jos pentru a impiedica o apreciere excesiva a leului, care sa-i afecteze pe exportatori.Guvernatorul a adaugat ca banca centrala ar putea decide "pe parcurs" reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, "dar acum nu putem lua o asemenea masura, chiar daca vrem incurajarea creditarii in lei"."Acum excesul s-a creat prin descarcarea pozitiilor lungi. Majoritatea operatorilor au asteptat deprecierea leului si pana la urma s-au plictisit. Nu stim cat de durabila va fi aceasta schimbare de atitudine", a mai spus guvernatorul.In... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 13:31
BNR va taia dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7%, si ar putea reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor in valuta cu 5 puncte procentuale, la 20%, in cadrul sedintei de politica monetara de miercuri, estimeaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, scrie NewsIn.Astfel, toti cei peste 50 de analisti membri ai AAFBR estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 7% pe an in a doua sedinta de politica monetara din acest an.Intr-un raport publicat marti dimineata, analistii ING au precizat ca si-au modificat prognoza, estimand in prezent ca BNR va reduce miercuri dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75%, o astfel de decizie urmand sa se bazeze pe diminuarea riscurilor asociate economiei Romaniei si pe reluarea acordului cu FMI si Comisia Europeana.In acelasi timp, aproape 17% dintre analistii chestionati de AAFBR considera ca banca centrala va scadea nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta constituite de banci, de la 25% in prezent la 20%. In cazul pasivelor in lei, analistii nu se asteapta la modificari ale rezervelor minime obligatorii, rata acestora fiind in prezent de 15%.La ultima sedinta de politica monetara de la inceputul lui ianuarie, Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an.
Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 13:29
Masura anuntata luni de BNR, de scadere a rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, luata pentru a facilita finantarea deficitului bugetar, se putea face si cu un an in urma, pentru sectorul privat, a spus joi directorul general al ING Bank, Misu Negritoiu."Masura de luni a fost extrem de surprinzatoare pentru neavizati si nu asa rationala cum se asteptau pietele. Se putea face acelasi lucru (scaderea RMO, n.r.) si acum un an pentru sectorul privat. Acesta de ce nu ar fi beneficiat?", a spus Negritoiu.
El considera ca, in prezent, piata este supralichida, in conditiile in care in ultimele zile dobanzile au coborat sub cea de politica monetara, de 8% pe an. "Banii baltesc pe piata, dobanzile sunt la 5-6%, bani de care ar trebui sa poata beneficia si sectorul privat.
Oficialii BNR au spus ca bancile comerciale lucreaza cu marje prea mari. Nu cred ca stiu marjele cu care lucreaza bancile, cat e spread-ul pe economie, dar pe piata monetara dobanzile nu sunt stabilite de banci", a completat Negritoiu.
In urma scaderii RMO cu 5 puncte procentuale, la 25% pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala sub 2 ani, vor fi eliberate in piata circa 1,2 miliarde euro.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca va lansa joia viitoare pe piata interna de capital o emisiune de titluri de stat in valoare de 500 milioane euro, cu maturitate de 364 zile, pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.
Pe 6 noiembrie, MFP a atras de pe piata... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 23:36
Eliberarea in piata a 1-1,5 miliarde euro prin reducerea RMO la pasivele in valuta de la 30% la 25% va acoperi o parte din necesarul de finantare a deficitului bugetar, prin noi emisiuni ale MFP de titluri de stat in valuta sau un nou club loan, spun analistii chestionati de NewsIn. "In conditiile in care Ministerul de Finante se incapataneaza sa nu plateasca mai mult de 10% (la randamentele pentru titluri de stat, n.r.), finantarea deficitului bugetar devine practic imposibila.
Banii vor fi folositi ori pentru noi emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna ori pentru un club loan, despre care s-a si vorbit in ultima perioada", a spus, pentru NewsIn, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, care estimeaza ca banca centrala a lasat in piata circa 1-1,2 miliarde euro prin decizia de luni.
El estimeaza necesarul de finantare al statului pana la finalul acestui an la 12-15 miliarde lei (3-3,5 miliarde euro), in conditiile in care la finalul lunii octombrie se situa la 19-20 miliarde lei, insa intre timp Finantele au realizat o emisiune de titluri de stat in valuta de aproape 794 milioane euro, cu maturitate de 3 ani.
In aceste conditii, Chidesciuc considera ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va fi constrans sa accepte randamente mai ridicate de 10% pentru emisiunile de titluri de stat.
"Este greu insa sa faci emisiuni de titluri de stat si un club loan, ce se poate ridica la 2-3 miliarde euro, astfel incat sa acopere tot necesarul... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 19:06
BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, si va mentine rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, in conditiile in care lichiditatea in piata este suficienta, estimeaza analistii, care nu exclud insa taierea RMO in valuta in sedinta de marti a CA al BNR.Consiliul de Administratie al BNR se va reuni, marti, pentru penultima sedinta de politica monetara din acest an. Totodata, intalnirea este ultima in actuala componenta a consiliului, deoarece mandatul actualului CA expira in octombrie.
"Cred ca banca centrala va cobori din nou dobanda, cu 0,5 puncte procentuale, deoarece inflatia a continuat sa se tempereze. Singurele surprize negative puteau veni pentru datele pe august, din cauza efectului de baza defavorabil, insa luna trecuta inflatia a fost sub asteptari.
BNR isi va atinge tinta pentru sfarsitul anului, deoarece inflatia va reintra in intervalul de 3,5% plus sau minus un punct procentual, plasandu-se sub 4,5%", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care se astepta, pe de alta parte, la mentinerea RMO, pe fondul unui nivel confortabil al lichiditatii.
El a subliniat ca economia are nevoie de reducerea dobanzii cheie, in conditiile contractiei produsului intern brut (PIB) si pentru ca beneficiaza de acordul cu FMI, care inlesneste relaxarea politicii monetare. "De asemenea, daca BNR nu ar reduce dobanda ar fi destul de greu de descifrat semnalele politicii monetare, mesajul acesteia, venind dupa scaderi consecutive.... mai mult
Duminica, 27 Septembrie 2009, ora 23:32
Scaderea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 30% va elibera in piata o suma apropiata celei de la ultima decizie similara a bancii centrale, respectiv 1,2 miliarde euro, bani care pot stimula creditarea in valuta, dar care ar putea fi indreptati din nou si catre MFP, precizeaza NewsIn.Majoritatea analistilor chestionati de NewsIn sustin ca masura de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii de la 35% la 30% va aduce in piata usor peste 1,2 miliarde euro, suma apropiata celei de la ultima sedinta de politica monetara a bancii centrale, din 30 iunie, cand BNR a taiat rata rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 40% la 35%."Masura actioneaza in principal in sensul stimularii creditarii in valuta, ceea ce inseamna ca nu e tocmai binevenita, pentru ca va duce la o expunere si mai mare pe euro, iar nimeni nu poate garanta ca leul nu se va deprecia si mai mult", considera Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.El sustine ca banii ar putea ajunge la Ministerul Finantelor Publice (MFP), care a imprumutat deja la finalul lunii iulie 1 miliard euro de la mai multe banci din piata, ceea ce ar putea duce la o depreciere a monedei nationale pe termen lung."Chiar daca banii ajung la MFP, se va ajunge la o datorie mai mare, iar ministerul va avea nevoie de valuta, pe care o va cumpara din piata, ceea ce va pune presiune pe leu, in sensul deprecierii. Cu toate acestea, ca si in cazul acelui imprumut, nu toti banii ajung... mai mult
Marti, 04 August 2009, ora 15:58
Decizia bancii centrale de a elibera in piata 2 miliarde euro a avut ca scop sustinerea nevoii de finantare a statului roman pe termen scurt, insa aceasta masura ar putea permite ca bancile straine sa scoata din nou bani din tara, au sustinut unii participanti la o masa rotunda organizata miercuri, potrivit NewsIn. "Cele doua miliarde euro care vor fi eliberate in piata in 24 iulie reprezinta nevoia de finantare pe termen foarte scurt, respectiv o luna, a statului roman, care a pus, astfel, presiune asupra bancii centrale", a spus analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
El a mentionat ca BNR va trebui sa diminueze RMO pana la 2% inainte de intrarea Romaniei in zona euro.
Zilisteanu considera ca masura BNR va avea ca efect, printre altele, crearea unor "presiuni de a lua titluri de stat din partea bancilor comerciale".
"Creditarea pentru economia reala nu are sanse sa se reia foarte curand", a mai spus analistul imobiliar.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de politica monetara de marti, sa scada ratele rezervelor minime obligatorii, de la 18 la 15% in cazul pasivelor in lei si de la 40% la 35% in cazul celor in valuta, masura care urmeaza sa puna la dispozitia bancilor aproximativ 9 miliarde lei.
Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:34
Bancile vor plasa o parte din banii eliberati din rezervele minime in titluri de stat, in conditiile in care cererea solvabila de credit ramane limitata la nivelul economiei, considera analistii, care nu exclud iesirea unor sume din tara daca piata interna nu va putea absorbi integral lichiditatile, relateaza NewsIn. In acelasi timp, economistii estimeaza ca masura de reducere a rezervelor minime obligatorii va imbunatati lichiditatea din piata fara a crea, insa, un exces si fara a schimba comportamentul BNR, care va continua sa gestioneze nivelul lichiditatii prin operatiuni de piata.
"Pe segmentul creditarii populatiei, estimam ca, la nivel de piata, gradul de indatorare este de aproximativ 20%, in conditiile in care gradul de indatorare al celor efectiv imprumutati este de aproximativ 40%.
Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificila o activitate de creditare puternica", a declarat pentru NewsIn economistul sef al Raiffeisen bank Romania, Ionut Dumitru.
El se asteapta ca bancile sa foloseasca o parte din banii eliberati pentru investitie in titluri de stat, cu atat ma mult daca Finantele vor incepe sa emita si obligatiuni in valuta.
Segmentul care va fi imediat accesibil pentru creditare va fi cel al imprumuturilor date prin programul Prima Casa.
Economistul de la Raiffeisen considera ca suma eliberata in piata, de circa 9 miliarde lei, nu va crea supralichiditate si ca BNR va continua sa utilizeze operatiunile de tip repo, pentru injectii de... mai mult
Marti, 30 Iunie 2009, ora 16:25