Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
Plenul Camerei Deputatilor a respins proiectul de modificare a Legii Minelor, care a obtinut doar 160 de voturi "pentru", desi avea nevoie de 204. In ciuda majoritatii lejere a USL, legea a fost respinsa si de Senat, la inceputul lunii, la o diferenta de doua voturi.
Reprezentantii RMGC, companie care a sustinut public proiectul de lege, au refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, invocand timp pentru a analiza implicatiile acestei decizii.
Lipsa de popularitate a legii vine de la suspiciunile privind facilitarea proiectului minier de la Rosia Montana. Un alt factor care ar fi putut influenta decizia parlamentarilor a fost opozitia puternica a societatii civile.
Chiar si deputatii USL, formatiunea care a initiat proiectul de lege, s-au plans ca au vazut textul final, cu raportul Comisiei pentru Industrii si Servicii inclus, inainte sa intre in sala de vot. De altfel, comisiile reunite de Industrii si Administratie ale Camerei au adoptat proiectul, aseara, in doar trei ore, in conditiile in care niciun amendament al opozitiei nu a fost acceptat.
Un proiect "incununat" cu proteste fara precedent
Votul pentru proiectul legislativ a fost insotit de proteste ale societatii civile. Zeci de protestatari au intrat, marti, in sediul Avocatului Poporului, unde au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.
Si in Cluj-Napoca, protestatarii care se opun prevederilor Legii minelor au blocat gangul de intrare in... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:20
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.
Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.
"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.
Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Pentru implementarea proiectului minier de la Rosia Montana mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adauga fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.
Tanase a fost audiat in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.
"Pentru obtinerea integrala a surselor de finantare, proiectul trebuie aprobat. Noi am finantat pana astazi 600 milioane de dolari in dezvoltarea acestui proiect, deci practic toate activitatile propuse, activitatea de explorare geologica, inceperea activitatii de stramutare, proiectarea tehnica, cercetarea arheologica.
Toate aceste lucruri au fost finantate pana astazi din cele 600 milioane de dolari finantate la zi. Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, plus fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului. Acesti 1,4 miliarde de dolari se vor finanta in trepte, pe masura ce proiectul este avizat", a spus Tanase.
Potrivit acestuia, in acest moment este prematura finantarea a 1,4 miliarde de dolari, din moment ce compania nu are aprobarile.
"In acordul incheiat cu statul roman, daca ne uitam in acord, din cate imi aduc aminte, cred ca la articolul 11 exista o prevedere prin care noi vom... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:12
Cei 15 angajati ai companiei "Rosia Montana Gold Corporation" care s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti, solicita aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana, ei temandu-se ca nu le vor mai fi reinnoite de companie contractele pe perioada determinata care expira la sfarsitul acestei luni.
In conditiile in care mare parte din angajatii RMGC sunt angajati pe perioada determinata, iar contractele expira la sfarsitul lunii septembrie, protestatarii se tem ca acestea nu vor mai putea fi reinnoite.
Oamenii care s-au blocat in mina lucrau in schimbul I si au anuntat, atunci cand ar fi trebuit sa aiba pauza de masa, ca refuza sa iasa la suprafata. Ei muncesc in galerie la lucrari de conservare a acesteia.
La galerie este asteptat sa ajunga pentru a discuta cu minerii prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, care si-a exprimat public de mai multe ori sustinerea pentru proiect.
De asemenea, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, a spus ca vrea sa intre in galeria miniera pentru a vorbi cu cei 15 mineri.
La RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, angajati, cei mai multi, pe perioada determinata, respectiv pe perioada a trei luni. Contractele angajatilor expira la sfarsitul lunii septembrie. Daca aceste contracte nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Euge Furdui. In prezent, rata somajului in comuna... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:58
Peste 500 de angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici au participat marti, timp de mai multe ore, la un miting si la un mars de protestat, ambele neautorizate, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul in zona.
Initial, cateva zeci de persoane s-au adunat in centrul istoric al localitatii Rosia Montana pentru a-si arata sustinerea fata de investitie, numarul acestora ajungand ulterior la cateva sute.
Oamenii s-au deplasat apoi in mars spre sediul Primariei. La un moment dat, si-au exprimat intentia sa blocheze DN74, care face legatura cu drumul judetean care strabate Rosia Montana, dar au renuntat la idee dupa ce jandarmii le-au atras atentia ca vor fi amendati daca fac acest lucru.
Dupa ce au protestat timp de mai multe ore in piata din apropierea Primariei, oamenii s-au reintors in centrul istoric al localitatii, unde au mai ramas circa o ora, perioada in care au continuat sa scandeze lozinci in favoarea proiectului minier.
"Jos somajul", "Vrem sa traim din minerit" "Mineritul este painea noastra", "Ne-am saturat de atata asteptat" si "Vrem locuri de munca ACUM" sunt cateva din mesajele afisate pe pancardele purtate de catre protestatari.
Adunarea publica nu a fost una autorizata, dar s-a aflat sub monitorizarea fortelor de ordine.
Oamenii au anuntat ca vor reveni sa protesteze si miercuri.
Rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a declarat,... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:24