Productia industriala a Chinei a inregistrat in primele doua luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) si masurile stricte luate pentru a tine sub control raspandirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondiala.
Investitiile urbane si vanzarile de retail au scazut, de asemenea, semnificativ, a anuntat luni Institutul de Statistica, sporind temerile ca epidemia ar putea reduce la jumatate cresterea economiei chineze in primul trimestru din 2020, transmite Reuters.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Productia industriala a Chinei a scazut peste asteptari, cu 13,5%, in perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele doua luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, cand Reuters a inceput publicarea datelor. In decembrie, productia industriala a crescut cu 6,9%.
Vanzarile de retail s-au diminuat cu 20,5%, fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti si o crestere de 8% in decembrie, dupa ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele si cinematografele.
Impactul epidemiei este sub control si doar pe termen scurt, iar autoritatile vor intari masurile de sprijin, pentru a atenua impactul si a restabili cresterea activitatii economice, se arata in comunicatul Institutului de Statistica.
Exporturile Chinei au scazut cu 17,2% in primele doua luni din acest an,... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 11:40
Activitatea pe segmentul industriei prelucratoare din China a inregistrat in iulie cel mai lent ritm de crestere din ultimele opt luni, din cauza declinului cererii pe plan intern si a exporturilor.
Indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a scazut luna trecuta la 50,1%, de la 50,2% in iunie. Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.
Indexul pentru comenzile noi de export a scazut cu aproape un punct procentual, la 46,6 puncte.
Incetinirea cresterii economiei Chinei ar putea determina autoritatile de la Beijing sa relaxeze si mai mult politica monetara si politicile fiscale, ceea ce ar putea stimula economia in 2012, apreciaza unii analisti.
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat vineri Biroul National de Statistica (NBS).
Este al sasea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performmata inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009, cand tarile occidentale erau grav afectate de criza economica si mondiala.
China: Crestere economica de numai 1,8% in T2 mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 14:45