Oamenii de afaceri si analistii economici indreapta priviri din ce in ce mai ingrijorate catre China, unde oficialii de la Beijing se vad nevoiti pentru prima oara in 15 ani sa ajusteze in minus prognoza anuala de crestere economica.
Cresterea economica din septembrie este cea mai mica de la declansarea crizei economice, fapt care semne serioase de intrebare asupra capacitatii de revenire rapida a celei de-a doua economii din lume.
China ar putea deveni chiar o frana in calea cresterii economice la nivel global, subliniaza analistii. Reluarea productiei industriale si stabilitatea pe piata muncii au reprezentat atuurile pe care oficialii de la Beijing le-au avut la indemana in acest an, dar care risca sa fie demolate de involutia inregistrata in sectorul imobiliar.
Analistii nu se avanta inca in a recomanda o interventie a guvernului in scaderea dobanzilor de pe piata bancara pentru a compensa lipsa de performanta a economiei chineze, arata reporterii agentiei Reuters.
Ca la inceputul crizei
Datele oficiale prezentate de guvernul chinez arata ca pe trimestrul II al acestui an, cresterea economica a fost de 7,3 procente, cea mai scazuta rata de crestere economica din primul trimestru al anului 2009 si pana in prezent. Chiar daca analistii estimasera o crestere de doar 7,2% in trimestrul trei, datele oficiale nu reprezinta un motiv de bucurie pentru Beijing, guvernantii chinezi mizand pe o crestere economica de 7,5%.
Situatia este de natura sa ii... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:30
Creditele si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%, in 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decat creditele datorita unui comportament prudent al populatiei, a declarat Eugen Sinca, analist sef BCR.
'Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 - 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013', a mai spus Sinca pentru Agerpres.
Valoarea creditelor acordate sectorului privat (populatie si firme) si guvernamental depasea, la finalul lunii octombrie 2012, 307,85 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,95%, fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie si cu 8,27% fata de volumul inregistrat in luna octombrie a anului precedent, potrivit datelor BNR.
Din aceasta suma, creditele acordate sectorului privat se cifrau la 230,1 miliarde lei in octombrie, volumul fiind cu 3,36% mai mare decat in luna ianuarie 2012 si cu 4,1% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.
Creditele in lei insumau la finele lunii octombrie 85,510 miliarde lei, cu 4,717% mai mare decat volumul din luna ianuarie si cu 4,713% fata de cel inregistrat in octombrie 2011.
In ceea ce priveste creditarea in... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 13:40
Rata creditelor neperformante a ajuns la aproape 20% anul acesta, crescand de la circa 2% in 2008, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Ioan Hidegcuti, presedinte al Fondului Roman de Contragarantare (FRC).
Cele mai riscante credite apartin societatilor din constructii, din industria prelucratoare si din comert, a precizat Ioan Hidegcuti. Cele care isi onoreaza cel mai bine datoriile la banci sunt societatile care activeaza in agricultura si pe segmentul utilitatilor.
Potrivit acestuia, de la inceputul crizei, resursele de finantare s-au diminuat si costul creditului a crescut.
Sectorul bancar din Romania depinde de finantare externa intr-o proportie ridicata, capitalul strain fiind de peste 85%, a precizat Ioan Hidegcuti.
Creditele in valuta, mai riscante
Creditele in valuta au devenit mai riscante, la fel ca si cele pe termen scurt, a mai afirmat oficialul FRC.
Proportia creditelor neperformante din totalul creditelor a crescut in anul 2012, de la 14,3% in decembrie 2011, la 16,8% in iunie 2012, potrivit raportului asupra stabilitati financiare, publicat de BNR saptamana trecuta.
BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro
Ritmul de crestere a proportiei creditelor neperformante din totalul creditelor a continuat tendinta de incetinire. In anul 2011, cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu patru puncte procentuale in anul 2010 si cinci puncte procentuale in 2009. mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 12:06
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri ca un ritm de crestere sanatos al creditarii se situeaza intre 5 si 10% pe an, acesta fiind un ritm care nu pune in pericol "echilibrele macroeconomice", transmite NewsIn."Cred ca un ritm de crestere sanatos al creditarii se afla undeva intre 5 si 10% pe an, la sold.
Este un ritm care nu pune in pericol echilibrele macroeconomice si care ar fi compatibil cu o crestere a PIB de 3-4%, cat credem noi ca este ritmul sustenabil de crestere a PIB in Romania", a mentionat Lazea.
Acesta a adaugat ca acest ritm de crestere a creditarii, de 5-10% pe an, ar fi posibil de atins mai degraba pe termen mediu decat in 2011.
La finalul lunii februarie, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 3,7% (minus 3,6% in termeni reali) fata de perioada similara din 2010, pe seama majorarii cu 8,4% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 5,6%) si a diminuarii cu 3,2% a componentei in lei (minus 10% in termeni reali). mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 16:39
Imprumuturile ipotecare au inregistrat la sfarsitul anului 2008 un ritm accentuat de crestere de 33,6% fata de creditele de consum, care au avut un avans de 21,3%. Luand in calcul soldurile exprimate in moneda europeana si procentul creditelor solicitate pentru achizitionarea de locuinte, in primele trimestre ale anului trecut piata imobiliara a fost inca in crestere, informeaza Ziarul Financiar. In comparatie cu decembrie 2007, creditele ipotecare insumau la sfarsitul anului trecut o crestere de 1,33 miliarde de euro. In aceeasi perioada, creditele de consum au ajuns la 18,5 miliarde de euro, iar soldul total al creditelor ipotecare pentru 2008 se ridica la 5,3 miliarde euro. mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 16:23