Se stie ca noi, romanii, nu suntem cel mai optimist popor, mai ales cand vine vorba despre speranta de viata, asa ca ne facem planuri dupa aceasta idee. Iar cei mai multi dintre cei care isi fac calcule pentru o pensie privata tin cont de faptul ca nu vor trai mai mult de 10 ani de la pensionare. Lucru care este total gresit.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti organizezi banii pentru o pensie usoara.
Zilele trecute, unul dintre oficialii BNR afirmase ca, in momentul de fata, pensiile din Romania ar fi undeva la 32% din ultimul salariu. Iar daca ai trait o viata intreaga cu un salariu infim cu care de abia te-ai descurcat de la o luna la alta, imagineaza-ti cum este sa traiesti numai cu 32% din el.
Bancile americane au facut un studiu si se spune ca o treime dintre americani isi subestimeaza speranta de viata cu cel putin 5 ani. Daca si in cazul romanilor este la fel si tu esti unul dintre ei, nu cred ca ai vrea sa traiesti ultimii 5 sau 10 ani intr-o saracie crunta sau la mila copiilor si a nepotilor.
Asa ca, desi nu este cea mai buna solutie, poate ca ar trebui sa te gandesti sa pui deoparte niste bani pentru o pensie privata si sa prelungesti perioada in campul muncii.
Daca stii ca de la stat vei primi o pensie de 1000 de lei si vrei sa mai primesti de la pensia privata inca 1.000 de lei, si mai ai 25 de ani pana la pensionare, atunci va trebui sa incepi sa pui de acum, lunar cam 220 de lei pentru a-ti asigura un trai cat de... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 08:30
Goldman Sachs, Deutsche Bank si JP Morgan Chase vor sa ajute investitorii sa parieze pe moartea pensionarilor, prin vanzarea unor obligatiuni garantate prin asigurarile facute de fondurile de pensii fata de riscul ca clientii lor sa traiasca mai mult decat s-au asteptat, relateaza Bloomberg.Fondurile de pensii, cu active de peste 23.000 de miliarde de dolari, cumpara asigurari pentru riscul ca membrii lor sa traiasca peste asteptari.
Bancile vor sa castige comisioane prin crearea unor obligatiuni si alte instrumente financiare garantate prin aceste asigurari, pe care sa le vanda investitorilor.
Partea grea este gasirea cumparatorilor interesati sa astepte si 20 de ani pentru profita de astfel de plasamente.
"Bancile cauta tot mai mult sa ofere solutii derivate", a declarat Nardeep Sangha, director general la Abbey Life Assurance, divizie din Londra a Deutsche Bank care ajuta fondurile de pensii sa administreze riscul legat de longevitatea clientilor.
Provocarea este de a face atractiva maturitatea lunga a riscurilor pentru investitori, inclusiv pentru fonduri suverane de investitii si fonduri private de investitii, a adaugat Sangha.
Pe masura ce asiguratorii ajung la limita in privinta asigurarilor pentru fondurile de pensii, companii precum JP Morgan si Prudential au format anul trecut un grup de tranzactionare pentru a infiinta si standardiza o piata secundara pentru asa-numitele riscuri de longevitate.
De asemenea, sunt infiintati indici care masoara ratele de... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 18:29
Problemele financiare imense create de nivelul datoriilor din Statele Unite si Europa par a fi fara sfarsit si nimeni nu poate sa prevada cand si in ce fel se va termina criza.La trei ani de cand au aparut primele semne ale crizei, datoriile private si publice continua sa creasca si sa submineze speranta de recuperare economica, iar rapoartele privind bilanturile bancilor, bugetele de stat si situatia locurilor de munca nu sunt prea incurajatoare.Economistii consultati de Le Monde estimeaza ca vara si toamna anului 2010 vor fi dominate de cinci riscuri majore:1. Slabiciunea creata de o crestere lentaPerspectivele de crestere din Europa si din Statele Unite nu vor reveni, pe termen scurt, la nivelul de dinainte de criza. Situatia aceasta vizeaza inclusiv tarile emergente. Economia Chinei, in schimb, da semne de supraincalzire, ceea ce ar putea duce la baloane speculative, in special in domeniul imobiliar, la fel cum s-a intamplat in Statele Unite si Spania.2. Imposibilitatea statelor de a-si plati datoriileNivelul ridicat al datoriei tarilor periferice din zona euro (Grecia, Spania, Portugalia, Italia), dar si unele state americane precum California si Illinois (46 din 50 de state au deficite bugetare semnificative) ar putea determina pe termen scurt sau mediu o criza pe piata obligatiunilor.3. Riscuri create de banciBancile franceze si germane sunt deosebit de expuse la riscul suveran al tarilor din sudul Europei. O criza de incredere in una dintre... mai mult
Sambata, 10 Iulie 2010, ora 10:26
Programul de convergenta transmis de Guvern catre Comisia Europeana nu mai include riscurile luate in calcul si care indicau, printre altele, ca exista posibilitatea ca deficitul sa nu poata fi redus la 3% in 2012, cresterea PIB sa fie mai mica, iar statul sa nu recupereze integral datoria Rompetrol.Proiectul programului de convergenta, redactat cu aproximativ trei saptamani inainte ca documentul sa fie transmis la Bruxelles, includea un capitol distinct intitulat "Riscuri fiscale si bugetare", in care Guvernul prezenta in detaliu problemele care ar putea aparea in evolutia economiei in perioada imediat urmatoare, informeaza Mediafax.
Executivul explica astfel, printre altele, ca daca reluarea cresterii economice se dovedeste temporara, iar performantele economice semnificativ inferiorare scenariului de baza, atunci ajustarea deficitului la 3% din PIB in anul 2012 devine dificil de realizat.
Guvernul arata totodata ca nivelul de crestere economica din scenariul de baza, de 1,3% din PIB, este determinat intr-o mai mare masura de avansul exporturilor decat de dinamica cererii interne, reprezentand o inversare a tiparului de crestere din ultimii ani, iar o deviatie defavorabila a cresterii economice pe partea de formare si utilizare a PIB prezinta un efect negativ asupra ajustarii fiscale programate.
"In cazul in care masurile privind rationalizarea sistemului public, inclusiv normativele de cheltuieli ale autoritatilor locale, vor fi partial implementate, precum si in cazul... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2010, ora 16:48