Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Creditarea in zona euro a incetinit semnificativ luna trecuta, in timp ce masa monetara M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, a scazut sub estimarile analistilor, arata datele unui studiu publicat de Banca Centrala Europeana (BCE), un semn ca inrautatirea perspectivelor economice afecteaza imprumuturile, transmite Reuters.
In ianuarie, creditele acordate gospodariilor au crescut cu 3,2% iar cele acordate companiilor au urcat cu 3,3%, fata de nivelul record de 4,3% din septembrie si de 3,9% in decembrie.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, considerata drept un indicator al activitatii economice, a incetinit la 3,8% in ianuarie, de la 4,1% in decembrie, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 4%.
Datele i-ar putea convinge pe oficialii Bancii Centrale Europene sa anunte o noua runda de imprumuturi ieftine catre institutiile financiare (TLTRO - operatiuni de furnizare de lichiditati pe termen lung) - unul dintre cele mai importante instrumente folosite in trecut pentru stimularea zonei euro.
Incetinirea cresterii economiei zonei euro, alaturi de incertitudinile legate de Brexit, si tensiunile comerciale globale au alimentat speculatiile privind noi masuri de stimulare ce ar urma sa fie anuntate de BCE in urmatoarele luni.
Speculatiile s-au accentuat dupa ce Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a afirmat luna aceasta ca o noua runda de imprumuturi pe termen lung catre... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:22
Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la conferinta "Romania 2030: Cum recuperam decalajele fata de Europa occidentala?".
"Daca nivelul optim al convergentei reale pentru asigurarea succesului aderarii la zona euro este inca subiect de controverse, si Comisia din care fac parte isi va publica probabil in decembrie raportul privind convergenta la zona euro, mentinerea convergentei pe directia cea buna precum si sustenabilitatea sa sunt in viziunea chiar mea mai importante ca nivelul acesteia. Pentru a nu deraia, procesul de recuperare a decalajelor trebuie sa se desfasoare intr-un ritm adecvat astfel incat castigurile pe acest front oricat de spectaculoase sa nu fie afectate precum Sabia lui Damocles de pericolul unei deteriorari abrupte. Fortarea convergentei ca si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar un mix coerent de politici este esential pentru a mentine economia pe un parcurs ascendent fara a tensiona excesiv echilibrele macroeconomice. O sa spuneti ca este o fraza de tip romanesc, dar ea este importanta. Adica o fraza cam asa: nici prea prea, nici foarte foarte", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca "trebuie sa ne dozam bine eforturile", deoarece "convergenta nu... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 11:59
Cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro, respectiv Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Suedia, prezinta in general o convergenta nominala considerabila, insa niciunul nu indeplineste toate conditiile formale pentru aderarea la zona euro, se arata in raportul de convergenta pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana, raport care evalueaza progresele inregistrate de statele membre in directia aderarii la zona euro.
Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate indeplinesc criteriul privind finantele publice; Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, in timp ce Bulgaria, Croatia, Polonia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor.
Niciunul dintre statele membre nu indeplineste criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II).
Practic, inainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru sa participe la acest mecanism, fara sa cunoasca tensiuni grave, timp de cel putin doi ani.
"Comisia este dispusa sa colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregateasca pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic si financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenta arata ca Bulgaria indeplineste deja criteriile nominale de la Maastricht legate de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:12
Fostul guvernator al Bancii Angliei Mervyn King se arata circumspect in privinta sanselor monedei unice de a rezista in fata presiunilor politice din zona euro.
Aflat intr-un turneu de promovare a celui mai nou volum al sau de analiza economica, King a dezvaluit in platoul postului BBC ca retragerea Germaniei din uniunea monetara ar fi singura sansa de salvare a monedei euro, informeaza Bloomberg.
"Ma ingrijoreaza faptul ca acest lucru se va transforma intr-o batalie intre vointa politica a unei elite, care a creat acest sistem, dar nu vrea sa recunoasca ca a fost o greseala, si simpla aritmetica economica", a comentat Mervyn King ultimele evolutii din zona euro.
"Vom suferi cu totii de pe urma acestui fapt", a mai spus fostul guvernator al Bancii Angliei in platoul emisiunii "Andrew Marr Show".
Printre concluziile dure trase de King se numara si una care poate parea surprinzatoare: Germania ar trebui sa se retraga din zona euro. Aceasta, desi economistul britanic admite ca motivele care au stat la baza crearii monedei unice au fost dintre cele mai bune.
"Germanii au vrut sa lege soarta tarii lor de Europa in asa fel incat nimeni din Europa sa nu se mai teama vreodata de Germania.
Rezultatul a fost exact invers, iar daca privesti la atitudinea Greciei de azi sau a Italiei fata de Germania vei vedea ca s-au strans tensiuni si temeri mai mari decat inainte. Iar aceasta da dureri de cap Germaniei", considera King.
Fostul guvernator al Bancii Angliei nu... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 15:15
Zona euro si moneda unica sunt amenintate din mai multe parti, astfel ca analistii se intreaba cat de mult se va mai inrautati situatia blocului monetar.
Printre ele se numara posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana si impactul crizei refugiatilor, ingrijorarile legate de cresterea economica, dar si tensiunile politice din Irlanda si Spania.
In plus, economistii se asteapta ca bancile centrale sa aduca dobanzile pana in teritoriul negativ, iar Banca Centrala Europeana (BCE) se continue achizitia de active, transmite Bloomberg.
Avertisment: Dobanzile negative vor fi un dezastru pentru economie
"Exista riscuri legate de politica monetara, dar si riscuri de ordin politic, cel geopolitic al refugiatilor si - cireasa de pe tort - incetinirea cresterii economice", arata Frances Hudson de la firma de analiza si strategie Life Investments.
"Cu siguranta se intrevede o tornada", a punctat acesta.
Care este in acest moment cel mai mare pericol pentru ...citeste mai departe despre "Euro, amenintat din toate partile: Se intrevede o tornada la orizont" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 11:03
Zona euro inca se confrunta cu riscuri la adresa stabilitatii sale financiare, chiar daca tensiunile s-au atenuat semnificativ in a doua jumatate a acestui an, releva raportul publicat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.
"Riscurile cheie la adresa stabilitatii financiare se mentin si nu exista timp pentru automultumire. Totusi, tensiunile si lipsa increderii in sistemul financiar al zonei euro s-au atenuat semnificativ din vara", se arata in raportul bianual privind stabilitatea financiara al BCE.
Actiunile companiilor europene au crescut anul acesta la burse cu 20% de la nivel record scazut inregistrat in 4 iunie iar cresterea randamentelor obligatiunilor Spaniei si Italiei s-a temperat dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat in 26 iulie ca va face orice va fi necesar pentru a apara euro si apoi a anuntat programul masiv de achizitionare de obligatiuni.
De asemenea, liderii UE au decis saptamana acesta instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene - prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.
"Angajamentul ferm al BCE pentru combaterea temerilor nefondate privind evolutia monedei euro au avut un rol esential in atenuarea crizei", se arata in raportul BCE.
Raportul identifica trei riscuri cheie la adresa stabilitatii sistemului financiar din zona euro: agravarea crizei din cauza eforturilor lente ale guvernelor,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 09:45
Presedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, ca exista riscul ca recuperarea economica a zonei euro sa esueze, in timp ce perspectiva inflatiei, care arata ca ar putea cobori sub tinta de 2% abia anul urmator, nu face necesara renuntarea la politicile monetare relaxate.
"Perspectiva economica ramane sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economica predomina", a declarat Draghi in deschiderea unei conferinte de presa, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.
Evaluarea BCE privind economia a ramas similara cu cea din luna precedenta, dupa cateva luni in care limbajul a devenit mai pozitiv.
Estimarile privind inflatia nu impun o renuntare la masurile mai relaxate de politca monetara, avand in vedere starea economiei, a spus presedintle BCE.
"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematura", a afirmat el.
Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.
Mai multi guvernatori de banci... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:00
"Intrarea in zona euro este benefica, iar Romania ar fi trebuit demult sa fie membra a zonei euro. Am avut perioada 2005-2008 cand echilibrele au fost pur si simplu amplificate. Cele doua institutii ale statului, Guvernul din perioada respectiva si BNR care detin fraiele politicii monetare si fiscale, nu au reusit sa previna euforia generata de intrarile de capital si de creditarea cu buletinul care au determinat un consum exagerat ce ne-a dus in acest dezechilibru major", a declarat prim vice-presedintele PD-L, Theodor Stolojan.Romania este admirabil de nepregatita sa intre in zona euro, este de parere consilierul BNR, Adrian Vasilescu. Acesta spune insa ca amanarea nu este o solutie.
Pe de alta parte, prim vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, spune ca Romania indeplineste la ora actuala un singur criteriu din cele cinci si anume marimea datoriei publice care trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.
"Avem de indeplinit 4 criterii care nu prea vad cum pot fi indeplinite in conditiile deciziilor care se iau si a pozitiei BNR", a declarat Theodor Stolojan pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, diferentele mari in structura de preturi si de venituri se vor estompa in decursul anilor.
Consilierul BNR, Lucian Croitoru, spune ca prin ambitie se poate atinge obiectivul.
"Daca esti ambitios si ti-ai pus aceste sarcini trebuie sa astepti rezultatele. Eu nu cred in ideea nepregatirii. Daca sunt atatia ani si vrei cu adevarat te poti pregati.
Stiti cum era bancul acela cu... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 19:17