Comisia Europeana a aprobat miercuri setul comun de instrumente cuprinzand masuri de atenuare convenite de statele membre pentru a raspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generatie de retele mobile, informeaza un comunicat al executivului comunitar.
In concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit sa consolideze cerintele de securitate, sa evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, sa aplice restrictii pertinente pentru furnizorii considerati a prezenta un risc ridicat, inclusiv sa aplice excluderile necesare in ceea ce priveste activele considerate a fi critice si sensibile (cum ar fi functiile centrale de retea) si sa puna in practica strategii care sa asigure diversificarea vanzatorilor.
"Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizata, agricultura de precizie si retelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitiva doar daca putem garanta securitatea retelelor noastre. Numai in aceste conditii schimbarile digitale vor aduce beneficii tuturor cetatenilor", a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala.
Statele membre, actionand in cadrul Grupului de cooperare privind securitatea retelelor (NIS), au adoptat setul de instrumente. Setul de instrumente abordeaza toate riscurile identificate in evaluarea... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:39
Comentariile de campanie ale presedintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la dezinteresul tarilor aliate de a asigura finantarea necesara functionarii optime a Aliantei Nord-Atlantice, a pus pe jar mai multe state membre NATO.
Cresteti bugetele de Aparare! - au cerut la unison ministrii de Externe din Lituania si Letonia, aflati in vizita la Paris, informeaza Bloomberg.
"Sa ne implicam!"
Statele baltice se tem cel mai mult de o posibila agresiune a Rusiei in regiune, modelul crizei din Ucraina si a anexarii Crimeei peste noapte dandu-le fiori reci oficialilor din cele trei republici ex-sovietice.
"Poate ca modul in care Donald Trump a expus acest lucru a fost dur, dar criticile sale sunt intemeietate si trebuie sa facem ceva in aceasta privinta. Acum este momentul sa ne implicam si nu sa ne vaitam", a punctat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Surprinzatoarea victorie a candidatului republican la Casa Alba a pus pe jar intreaga Europa, in timpul campaniei Trump declarand ca NATO a devenit un organism invechit, iar statele membre care nu isi respecta angajamentul de a contribui cu 2% din PIB la bugetul de Aparare nu ar trebui sa fie sprijinite de catre armata americana in caz de agresiune.
Mai mult, dupa castigarea alegerilor, Donald Trump s-a intretinut la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ambii stabilind ca relatia SUA-Rusia trebuie sa cunoasca o detensionare.
Doar cinci state membre NATO au reusit sa atinga... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:14
Dupa ani de seceta in bugetele de Aparare ale majoritatii statelor membre UE, liderii europeni par sa accelereze subit cheltuielile in sector, ca urmare a riscurilor de securitate de pe continent.
Cel mai recent raport al Institutului International pentru Studii Strategice (IISS), citat de postul american CNBC, arata ca tarile din Europa de Vest au incheiat o perioada de austeritate in materie de securitate, anul acesta bugetele de Aparare crescand in medie cu 1%.
Temeri comune
Intre 2007 si 2015, linistea de pe continent, ca si criza financiara au generat diminuari de 15 procente in cheltuielile de aparare din Uniunea Europeana.
2016 pare sa fie anul in care amenintarile de securitate reprezentate de tendintele expansioniste ale Rusiei si pericolul atentatelor au schimbat mentalitatea liderilor europeni, care au decis sa finanteze intr-un mod mai consistent sectorul de Aparare.
"Statele europene mai mari au inceput deja sa implementeze politici de crestere a cheltuielilor de aparare, in lumina amenintarilor continue la adresa securitatii interne", anunta Fenella Mcgerty, analist principal al IHS Jane.
Ministrii Apararii din Spania, Germania, Italia si Franta au semnat o scrisoare comuna in care solicita omologilor din restul statelor UE crearea unui comandament militar la nivelul Uniunii, acestui organism revenindu-i sarcina de a superviza operatiunile militare comune.
Mcgerty crede ca noul tip de comunicare incrucisata intre responsabilii cu... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 11:30
Dupa mai multi ani in care a incercat sa fisureze relatiile dintre statele din spatiul euroatlantic, Moscova are in sfarsit satisfactia de a asista la o rupture neasteptata in perimetrul european de securitate, odata cu decizia Marii Britanii de a iesi din UE.
"La Kremlin cred ca se bea o cantitate impresionanta de vodca in acest moment", a comentat Derek Chollet, un fost consilier pe teme de securitate al Pentagonului, in revista Foreign Policy.
Eroare nefortata
"Si mai enervant e faptul ca aceasta reprezinta o eroare nefortata. Putin s-a chinuit sa divida Occidentul fara vreun rezultat notabil. Acesta este un eveniment de pe urma caruia profita fara a avea vreo contributie la derularea lui", a mai spus Chollet.
Unul dintre motivele pentru care rusii afiseaza un zambet satisfacut dupa Brexit este slabiciuniea pe care UE o va manifesta de acum in privinta mentinerii sanctiunilor economice pentru Rusia.
"Fara Marea Britanie, nu va mai fi nimeni in UE atat de zelos in a apara ideea sanctiunilor impotriva noastra", a postat pe Twitter primarul Moscovei, Serghey Sobyanin.
Opinia sa este impartasita si de unii diplomati din ambele tabere. Pentru Andrei Klimov, seful comisiei de Afaceri Externe din Camera Superioara a Legislativului rus,"Uniunea Europeana nu va avea timp sa se mai gandeasca la Ucraina sau la sanctiuni".
Michael McFaul, fost ambasador american in Rusia, este si el de aceeasi parere: "Putin trage foloasele de pe urma unei Europe slabite. Votul... mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 18:03
Acordul de liberalizare a vizelor dintre UE si Turcia va creste riscurile de securitate pe continent, avertizeaza cel mai nou raport al Comisiei Europene.
Corpului executiv al UE i se alatura si fostul director al serviciului de informatii britanic MI-6, Richard Dealove, care considera intelegerea de liberalizare a programului de vize drept o afacere "perversa", relateaza ziarul The Telegraph.
Gaz pe foc
Pentru Dearlove, acordul incheiat intre Bruxelles si Ankara, care va intra in vigoare din luna iunie, seamana cu "depozitarea benzinei langa un foc deja aprins".
Temerile sale sunt dublate si de analiza facuta de expertii in securitate ai Comisiei Europene, care arata in ultimul lor raport ca teroristii si membrii unor organizatii criminale vor incerca sa obtina pasapoarte turcesti pentru a patrunde cat mai usor in spatiul european.
Incepand cu sfarsitul lunii viitoare, cei 75 de milioane de locuitori ai Turciei vor putea ramane timp de 90 de zile in spatiul Schengen, in cazul in care sunt posesori ai noilor pasapoarte biometrice emise de Ankara.
Acordul a fost incheiat in urma presiunii exercitate de oficialii turci in cadrul negocierilor de securizare a granitelor externe ale UE in fata crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu.
Acum, Comisia Europeana se vede nevoita sa recunoasca faptul ca masura este de natura sa creasca "gradul de mobilitate in spatiul Schengen al criminalilor si teroristilor care sunt cetateni turci sau al strainilor care... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 18:14
Premierul Marii Britanii aduce noi argumente pentru a intari pozitia taberei pro-UE din regat inaintea referendumului care va decide statutul tarii in cadrul Uniunii.
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi in interesul Statului Islamic si al lui Vladimir Putin, a afirmat David Cameron, in cadrul sedintei Forumului Economic Mondial de la Londra, relateaza IB Times.
Marea intrebare
In fata pericolului terorist si a riscurilor de securitate care pandesc intrega Europa, premierul Cameron spera sa-i convinga pe britanici ca este in interesul tarii sa ramana parte a blocului continental.
"Merita sa ne punem intrebarea: 'Cine ar fi fericit in cazul iesirii noastre din UE?' Putin ar fi fericit. Cred ca si al-Baghdadi ar fi fericit (liderul ISIL - n.red.) ", a declarat seful guvernului de la Londra.
Un abandon al Marii Britanii ar crea un vid de securitate in cadrul UE, dar ar prezenta riscuri si pentru Regatul Unit, in contextul in care impartasirea datelor intre serviciile de informatii ar fi afectata.
Poli de putere
Eurasia Review prognozeaza si ca Brexit ar putea influenta majoritatea statelor din UE sa adopte o pozitie pro-Rusia.
"Este binecunoscut faptul ca Moscova prefera sa negocieze cu fiecare stat in parte, in locul unei discutii purtate cu intregul bloc comunitar. Rusia prefera divizarea statelor membre UE", a explicat Palmer Morgan de la Institutul German pentru Securitate si Relatii Internationale.
Diplomatii rusi sustin insa... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 13:30
2James Clapper, directorul Comunitatii Nationale de Informatii a SUA (National Intelligence, DNI), transmite un avertisment serios fata de punctele vulnerabile ale Europei in fata teroristilor gruparii Statul Islamic.
In opinia sa, sistemul granitelor deschise a permis teroristilor din Statul Islamic sa infiinteze celule in numeroase state europene, iar Marea Britanie, Germania si Italia ar putea fi urmatoarele tari vizate de un atac terorist in genul celor din Paris si Bruxelles, informeaza The Telegraph.
Celule adormite
Clapper, care este si consilier principal pe probleme de informatii al presedintelui Barack Obama, sustine ca sistemul Schengen si adoptia refugiatilor din Orientul Mijlociu intr-un numar mare in tarile vest-europene au permis organizatiei teroriste Statul Islamic sa introduca luptatori jihadisti in mai multe tari europene.
Acesta a mentionat ca Marea Britanie, Germania si Italia au deja celule teroriste in adormire care pot actiona la o simpla comanda a liderilor ISIL.
"Este o ingrijoare a noastra si a aliatilor nostri europeni. Observam in continuare dovezi ale unor comploturi din partea ISIL in cele 3 tari mentionate", a avertizat James Clapper.
"Exista un conflict fundamental: pe de o parte se stimuleaza si se promoveaza libera circulatie a persoanelor in interiorul UE, fapt care contravine in unele cazuri cu responsabilitatea fiecarui stat in parte de a mentine siguranta cetatenilor sai in interiorul granitelor", a descris seful... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:30
Raportul anual privind riscurile de securitate la adresa Estoniei, prezentat de Serviciul de Securitate Interna de la Tallinn, Kaitsepolitseiamet, demonstreaza ca jocurile propagandistice derulate de Moscova sunt in masura sa ameninte integritatea UE.
Intr-un interviu acordat publicatiei Washington Free Beacon, Martin Arpo, adjunctul Serviciului de Securitate al Estoniei, subliniaza faptul ca Rusia ramane cea mai mare amenintare la adresa Europei, chiar daca statele din vestul continentului ar putea sa nu impartaseasca aceeasi opinie.
Divide et impera!
Raportul debuteaza abrupt cu amenintarea de securitate reprezentata de Rusia, iar Arpo crede ca acesta este riscul major cu care se confrunta in acest moment intreaga Europa.
"Este un punct important. Pentru Estonia este un mod de a ne aminti ca trebuie sa ne concentram pe amenintarile de securitate reale si nu pe cele imaginare. Criza migrantilor a distras atentia de la amenintarile reale peste tot in Europa, nu doar in Estonia.
Singura speranta a lui Putin de a-si indeplini ambitiile ramane o separare intre NATO si UE sau mentinerea controverselor intre ele. Criza refugiatilor este singurul subiect care poate alimenta aceste controverse", explica Martin Arpo.
Estonienii fac referire si la un document intitulat Doctrina Gherasimov, creionat in 2013 de seful Statului Major din Rusia, Valeriy Gherasimov. In acesta se descrie strategia unui razboi purtat prin mijloace non-militare.
Tactica eroziunii... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:20
Generalul David Petraeus, fost sef al CIA, ii avertizeaza atat pe britanici, cat si pe europeni ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va spori riscurile de securitate la nivel global.
"Va fi mult mai periculos si dificil sa gestionam problemele la nivel global", a atras atentia Petraeus in cadrul ultimului referendum pe teme de securitate din UE, anunta The Guardian.
Nevoia de unitate in fata amenintarilor diverse a fost subliniata de fostul director CIA si intr-un editorial din publicatia britanica The Telegraph.
"Date fiind pericolele si provocarile care ne ameninta la tot pasul in lume, acesta este un moment in care occidentul si institutiile sale, inclusiv UE, trebuie sa actioneze impreuna, nu sa se separe.
Din punct de vedere al sigurantei nationale, problemele cu care se confrunta Statele Unite si Marea Britanie nu vor fi usor de solutionat, daca Regatul Unit va fi in afara Uniunii. Din contra, ma tem ca un Brexit va face lumea un loc mult mai periculos si mai dificil de gestionat", sustine Petraeus.
Comentariile fostului director CIA vin pe fondul unei lupte acerbe duse intre taberele care sustin sau resping ideea apartenentei Marii Britanii la UE, cu un impact deosebit in mediul de afaceri, sanatate si securitate.
Atacuri multiple
David Petraeus este un fost general american care a ocupat functia de director al CIA in anii 2011-2012, iar comentariile sale contrastreaza flagrant cu asigurarile date de diversi oficiali din sfera... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 18:00