Mare Britanie va redeschide in iunie mii de magazine stradale si centre comerciale, a declarat luni premierul Boris Johnson, stabilind un program pentru afaceri in cadrul masurilor de relaxare a restrictiilor legate de coronavirus.
Premierul a declarat intr-o conferinta de presa ca incepand de pe 1 iunie vor fi redeschise pietele in aer liber si showroomurile auto, de indata ce vor indeplini recomandarile de securitate pentru COVID-19. Toate celelalte magazine neesentiale isi vor putea relua activitatea de pe 15 iunie.
Johnson vrea ca economia sa fie redeschisa cat mai repede, dar in acelasi timp este ingrijorat sa nu aiba loc un al doilea val de infectari, daca masurile de distantare sunt eliminare prea curand.
"Astazi doresc sa informez sectorul de retail de intentiile noastre de a redeschide magazinele, pentru a se putea pregati. Sunt pasi prudenti dar deliberati pentru reconstructia tarii", a afirmat Johnson.
Guvernul a anuntat ca magazinele care comercializeaza haine, incaltaminte, jucarii, mobila, carti si electronice, plus croitoriile, casele de licitatii, studiourile foto si pietele in spatii inchise vor putea fi redeschise de la 15 iunie, astfel ca vor avea trei saptamani la dispozitie pentru a se pregati.
Afacerile vor putea fi redeschise la data respectiva doar daca vor trece de o evaluare a riscurilor, prin consultare cu reprezentantii sindicatelor si cu angajatii, si daca vor avea incredere ca pot gestiona riscurile.
Citeste si:
Bilantul... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 07:51
Consilierul american pentru securitate nationala Robert O'Brien a avertizat Marea Britanie in legatura cu riscurile implicate de folosirea echipamentelor Huawei Technologies in retelele 5G.
"Vor fura engros secrete de stat, indiferent ca sunt secrete nucleare ale Marii Britanii sau secrete de la M16 sau M15", a afirmat O'Brien intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, publicat marti.
"Este oarecum socant pentru noi ca britanicii privesc Huawei ca pe o decizie comerciala. 5G este o decizie de securitate nationala", a adaugat consilierul.
O'Brien a spus ca oamenii din Europa, Japonia, Noua Zeelanda si Australia incep sa inteleaga ingrijorarile exprimate de Statele Unite fata de Huawei.
Statele Unite au presat celelalte natiuni sa nu acorde Huawei acces la retelele 5G si au acuzat ca echipamentele companiei ar putea fi utilizate de Beijing pentru spionaj, in timp ce China a negat in repetate randuri acest lucru.
In luna mai, presedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane sa utilizeze echipamente de telecomunicatii fabricate de companii care reprezinta riscuri de securitate nationala.
Tot in luna mai, administratia Trump a adaugat Huawei pe o lista neagra de companii, din motive de securitate nationala.
Subiectul riscurilor de securitate implicate de folosirea tehnologiei Huawei a divizat tarile din reteaua de schimb de informatii Five Eyes, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada,... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 10:08
Federatia Rusa este foarte probabil responsabila pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia, orice alta explicatie nefiind plauzibila, a transmis, joi, Consiliul European, intr-un mesaj de sustinere fara echivoc a Marii Britanii.
"Consiliul este de acord cu evaluarea guvernului Marii Britanii ca este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila si ca nu exista nicio alta explicatie plauzibila.
Manifestam o solidaritate neconditionata cu Marea Britanie in fata acestei provocari grave la adresa securitatii noastre comune. Utilizarea armelor chimice, inclusiv utilizarea oricaror substante toxice ca arme, este complet inacceptabila, trebuie condamnata in mod sistematic si riguros si constituie o amenintare la adresa securitatii noastre", se arata in mesajul comun al liderilor din statele membre UE.
Astfel, statele membre isi vor coordona pozitia cu privire la masurile care trebuie luate in lumina raspunsurilor furnizate de autoritatile ruse, precizeaza Consiliul European.
In urma reuniunii din 22 martie, Consiliul European a decis sa-si "consolideze rezistenta la riscurile chimice, biologice, radiologice si nucleare, inclusiv printr-o cooperare mai stransa intre Uniunea Europeana si statele sale membre, precum si cu NATO".
Consiliul a cerut Comisiei Europene si Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, sa continue activitatea privind "consolidarea capacitatilor de a... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 07:28
Secretarul pentru Securitate Nationala de la Washington, John Kelly, se teme ca jihadistii cu pasapoarte europene pot ajunge in SUA fara nicio problema, asa ca a cerut o analiza atenta a riscurilor de securitate create de programul Visa Waiver.
Kelly este alarmat de faptul ca ofensiva derulata impotriva Statului Islamic in Orientul Mijlociu va duce la o raspandire a adeptilor gruparii teroriste, iar cum multi dintre ei provin din randul unor state vest-europene o migratie catre continentul american nu poate fi ignorata, informeaza Bloomberg.
Acesta sustine ca temerile sale sunt impartasite si de europeni, iar administratia Trump analizeaza ce-i de facut cu programul Visa Waiver, care le da voie cetatenilor unor state europene sa vina in SUA fara viza.
"Trebuie sa ne uitam cu atentie la acest program - nu in sensul de a-l elimina sau de a lua masuri excesive - dar sa privim cu atentie si sa ne intrebam: 'Ce este de facut acum?'", a specificat secretarul Securitatii Nationale.
Printre tarile ai caror cetateni pot trece intra in Statele Unite fara sa aiba nevoie de viza se numara Belgia, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, dar si natiuni precum Australia, Coreea de Sud, Singapore, Chile sau Japonia.
Singurele exceptii existente in program sunt reprezentate de necesitatea obinerii unor vize pentru calatorii care au dubla cetatenie, din tari precum Irak, Iran, Siria si Sudan.
Preocuparea lui Kelly se inscrie in politica americana de limitare a... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 16:06
Rusia se afla pe locul al treilea in topul riscurilor de securitate cu care se confrunta in acest moment Regatul Unit, dupa amenintarea terorista ISIL si extremistii din Irlanda de Nord.
Anuntul a fost facut de Andrew Parker, seful serviciului secret MI5, in cadrul unui interviu acordat cotidianului The Guardian.
Chiar daca rusii sunt priviti ca a treia mare problema de securitate de catre oficialii britanici, Parker vede in Moscova un adversar mult mai periculos decat gruparile teroriste din lume sau din regat.
"Rusia actioneaza in toata Europa si in Marea Britanie prin metode de razboi cibernetic pentru a-si ascunde operatiunile", a precizat seful serviciului de informatii.
Politica externa a Rusei este promovata intr-n mod agresiv, ceea ce reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii Marii Britanii, considera Andrew Parker.
"Se folosesc de tot felul de organe ale statului pentru a-si promova politica externa intr-un mod tot mai agresiv, metodele incluzand propaganda, spionajul, subversiuni si atacuri cibernetice.
Rusia se defineste tot mai mult ca un opozant al Occidentului. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber in actiunile din Ucraina sau Siria, dar exista o activitate foarte mare, care nu poate fi observata de publiul larg, in domeniul securitatii cibernetice", relateaza seful spionilor britanici.
In opinia sa, tendintele expansioniste si masurile agresive cu care fortele occidentale se confrunta acum din partea Rusiei nu au fost niciodata... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 17:44
1Fostii secretari generali ai NATO au avertizat ca o iesire a Marii Britanii din UE nu ar face decat sa slabeasca puterea Occidentului, in vreme ce fostii secretari americani ai Externelor si Apararii au mentionat ca influenta Regatului Unit ar scadea considerabil in caz de Brexit.
Dublul avertisment vine pe fondul tensiunilor tot mai ridicate intre opozantii si sustinatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, intr-un moment in care premierul David Cameron anunta riscuri de securitate in cazul abandonului proiectului european, in vreme ce fostul primar al Londrei, Boris Johnson, sustine ca seful guvernului foloseste amenintarea unui razboi pe post de sperietoare, relateaza Reuters.
Cinci fosti secretari generali ai NATO, Peter Carrington, Javier Solana, George Robertson, Jaap de Hoop Scheffer si Anders Fogh Rasmussen, si-au unit vocile pentru a le arata britanicilor ca rolul UE a fost decisiv in a impune sanctiunile economice dictate pentru state precum Rusia si Iran.
"Brexit-ul va duce fara indoiala la o pierdere a influentei Marii Britanii, subminand rolul NATO si dand castig de cauza inamicilor Occidentului tocmai intr-un moment cand trebuie sa strangem randurile in cadrul comunitatii euro-atlantice, pentru a face fata amenintarilor comune", au afirmat cei cinci intr-o scrisoare comuna publicata de The Telegraph.
O alta scrisoare semnata de 13 oficiali ai administratiei americane din ultimii 45 de ani a fost publicata de The Times, aliatii de peste... mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 12:50
2James Clapper, directorul Comunitatii Nationale de Informatii a SUA (National Intelligence, DNI), transmite un avertisment serios fata de punctele vulnerabile ale Europei in fata teroristilor gruparii Statul Islamic.
In opinia sa, sistemul granitelor deschise a permis teroristilor din Statul Islamic sa infiinteze celule in numeroase state europene, iar Marea Britanie, Germania si Italia ar putea fi urmatoarele tari vizate de un atac terorist in genul celor din Paris si Bruxelles, informeaza The Telegraph.
Celule adormite
Clapper, care este si consilier principal pe probleme de informatii al presedintelui Barack Obama, sustine ca sistemul Schengen si adoptia refugiatilor din Orientul Mijlociu intr-un numar mare in tarile vest-europene au permis organizatiei teroriste Statul Islamic sa introduca luptatori jihadisti in mai multe tari europene.
Acesta a mentionat ca Marea Britanie, Germania si Italia au deja celule teroriste in adormire care pot actiona la o simpla comanda a liderilor ISIL.
"Este o ingrijoare a noastra si a aliatilor nostri europeni. Observam in continuare dovezi ale unor comploturi din partea ISIL in cele 3 tari mentionate", a avertizat James Clapper.
"Exista un conflict fundamental: pe de o parte se stimuleaza si se promoveaza libera circulatie a persoanelor in interiorul UE, fapt care contravine in unele cazuri cu responsabilitatea fiecarui stat in parte de a mentine siguranta cetatenilor sai in interiorul granitelor", a descris seful... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:30
Generalul David Petraeus, fost sef al CIA, ii avertizeaza atat pe britanici, cat si pe europeni ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va spori riscurile de securitate la nivel global.
"Va fi mult mai periculos si dificil sa gestionam problemele la nivel global", a atras atentia Petraeus in cadrul ultimului referendum pe teme de securitate din UE, anunta The Guardian.
Nevoia de unitate in fata amenintarilor diverse a fost subliniata de fostul director CIA si intr-un editorial din publicatia britanica The Telegraph.
"Date fiind pericolele si provocarile care ne ameninta la tot pasul in lume, acesta este un moment in care occidentul si institutiile sale, inclusiv UE, trebuie sa actioneze impreuna, nu sa se separe.
Din punct de vedere al sigurantei nationale, problemele cu care se confrunta Statele Unite si Marea Britanie nu vor fi usor de solutionat, daca Regatul Unit va fi in afara Uniunii. Din contra, ma tem ca un Brexit va face lumea un loc mult mai periculos si mai dificil de gestionat", sustine Petraeus.
Comentariile fostului director CIA vin pe fondul unei lupte acerbe duse intre taberele care sustin sau resping ideea apartenentei Marii Britanii la UE, cu un impact deosebit in mediul de afaceri, sanatate si securitate.
Atacuri multiple
David Petraeus este un fost general american care a ocupat functia de director al CIA in anii 2011-2012, iar comentariile sale contrastreaza flagrant cu asigurarile date de diversi oficiali din sfera... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 18:00