Banca Centrala Europena (BCE) se asteapta ca zona euro sa sufere o recesiune profunda anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), pierderile urmand sa fie recuperate doar partial in 2021, transmit DPA si Reuters.
In ceea ce presedintele BCE, Christine Lagarde, a descris ca fiind scenariul de referinta, PIB-ul zonei euro ar urma sa se contracte cu 8,7% in 2020 si apoi sa urce cu 5,2% in 2021 si cu 3,3% in 2022, avertizand ca riscurile ar putea compromite aceste estimari. Anterior, BCE previzionase un avans de 0,8% anul acesta.
Nivelul declinului si al redresarii va depinde "de durata si de eficacitatea masurilor de izolare, de succesul politicilor menite sa atenueze impactul asupra veniturilor si somajului si de gradul in care vor fi afectate cererea si lantul de furnizare", a explicat Lagarde.
De asemenea, BCE a revizuit prognoza de inflatie in zona euro. In mai, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,1%, de la 0,3% luna precedenta, arata estimarea publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat), dupa ce pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economica, iar pretul petrolului a scazut semnificativ.
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In prognoza publicata joi, BCE se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa se situeze la 0,3% anul... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 18:00
Reprezentantii Saxo Bank au luat in calcul trei scenarii posibile pe burse, ca urmare a epidemiei de coronavirus, astfel ca in cel mai bun caz se poate ajunge la o recesiune tehnica globala, iar in cel mai pesimist scenariu PIB-ul global intra intr-o scadere fara precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 incoace.
"Cel mai bun scenariu - o forma in V intarziata. Acesta implica inca o recesiune tehnica globala si o perturbare semnificativa suplimentara in trimestrele al doilea si al treilea, dar devine clar in aceasta perioada ca eforturile de carantina incetinesc suficient evolutia epidemiei, asa incat aceasta va trece de punctul critic in cele din urma. O evolutie-cheie care ar putea determina un scenariu in forma de V este anuntarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin in productie in cateva luni - desi nu avem capacitatea de a evalua sansele acestei evolutii", sustin reprezentantii Saxo Bank, intr-o analiza remisa vineri AGERPRES.
Potrivit acesteia, cel de-al doilea scenariu prevede o redresare in forma de U.
"Cazul de baza este acela in care carantina impusa oficial si auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge in vacante sau de a reduce in general activitatea publica inseamna o recesiune accentuata, diferita de orice alt eveniment de la Marea Recesiune incoace", potrivit analizei.
Totodata, al treilea scenariu este si cel mai pesimist, si prevede o redresare in forma de L.
"Nu ne dorim sa ajungem... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:23
O analiza a economistilor bancii Credit Suisse diseca fara mila situatia in care s-a afundat Marea Britanie dupa votul dat impotriva mentinerii statutului de tara membra a UE.
Increderea pietelor intr-o usoara redresare a economiei britanice in cursul anului viitor este nejustificata, sustine echipa de economisti condusa de Andrew Garthwaite, care, de altfel, prognozeaza o usoara recesiune in regat, relateaza Business Insider.
Optimism nefundamentat
"Optimismul general in ceea ce priveste cresterea economica prognozata pentru Marea Britanie in 2017 este prea mare.
Echipa noastra de economisti din Europa considera ca vom inregistra o contractie de 1% in 2017, fata de prognoza de crestere de 0,5% procente data de alti analisti.
Inca dinainte de vot, doi dintre indicatorii puternici care asigurau cresterea economica in Marea Btritanie, indicele puterii de cumparare al managerilor din sfera de servicii si numarul locurilor de munca disponibile, semnalizau o usoara recesiune", explica Garthwaite.
Cinci alte riscuri majore planeaza asupra economiei din Regatul Unit, conform analizei Credit Suisse, iar acestea pot lasa cicatrici adanci in dezvoltarea afacerilor din insula.
Fara plan de rezerva
Cele mai importante companii britanice listate la bursa londoneza par sa nu fi crezut nicio clipa in posibilitatea declansarii Brexitului. 49% dintre executivii firmelor prezente in indicele FTSE 350 nu au intocmit niciun plan de rezerva in caz de Brexit dupa cum... mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 10:59
3Italia ar putea sa nu-si revina din criza financiara globala - care a inceput in 2008 - decat la jumatatea annului 2020, fiind astfel afectata de o recesiune de peste doua decenii, a avertizat Fondul Monetar International (FMI) in cel mai recent raport.
FMI a precizat ca Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, "isi revine treptat dintr-o recesiune lunga si puternica", adaugand totusi ca acest proces de revenire probabil va fi "prelungit si expus riscurilor", scrie The Guardian.
FMI trage Italia de maneca: Ce ...citeste mai departe despre "Avertismentul FMI: Italia nu iese din recesiune pana in 2020" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 11:11
Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1"Pe marginea prapastiei", astfel si-au intitulat economistii bancii elvetiene Credit Suisse analiza referitoare la riscurile unei nou recesiuni economice in Europa.
"Viabilitatea monedei euro este conditionata de redresarea actuala. In cazul in care zona euro va intra iarasi in recesiune, nu este clar ca va si rezista", spune economistul Peter Foley, citat de The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
In cazul unei noi crize economice, moneda unica ar putea ceda sub presiunea declansata de turbulentele politice care s-ar ivi in interiorul UE, cred analistii bancii elvetiene.
Pentru moment, redresarea timida din zona euro ar mai putea evolua in acest ritm timp de cateva luni, dar la orizont au inceput deja sa apara semne ingrijoratoare de deteriorare a economiilor europene.
Nivelul ridicat al riscului de credit si volatilitatea pietelor din regiune se numara printre principalii factori de risc identificati de economistii Credit Suisse.
"Perspectiva activitatii economice pe termen scurt evolueaza pe un trend descendent", arata raportul de intocmit de reprezentantii bancii de investitii.
Cresterea inregistrata in ultimul trimestru al anului 2015 in cele 19 economii ale zonei euro nu a reusit sa depaseasca media de 0,3%, in ciuda injectiilor monetare administrate de Banca Centrala Europeana si a scaderii pretului petrolului.
Din acest punct de vedere, spre deosebire de economiile Statelor Unite si Marii Britanii, zona euro este inca mult in spatele varfului... mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:30
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53
Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistica, Romania a iesit oficial din recesiune, cu o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011. Analistii contactati de Bloombiz.ro se arata circumspecti in privinta iesirii din recesiune. “Romania, pe articulatia actuala, daca obtine 2 ani de crestere de 3-4%, se intoarce in 2008 si o luam de la inceput. Vin domnii de la FMI si cer noi masuri de austeritate. Daca creste consumul adancim exact dezechilibrele impotriva carora luptam”, a declarat Ilie Serbanescu.In opinia analistului Ilie Serbanescu, aceasta crestere economica este o conventie intrucat aceasta crestere nu se va vedea in economia Romaniei.
"Daca ai doua trimestre la rand cu crestere se cheama ca ai iesit din recesiune. Dar nu exista nici o deosebire intre -0,6% si 0,6%. Nu se schimba nimic in economie. Daca ar fi 4% s-ar putea spune ca s-a schimbat ceva.
Pentru a se vedea in nivelul de trai al romanilor ne trebuie 4 ani. Acest fenomen complex dureaza mult si trebuie sa fie substantial ca sa ajunga si pe masa romanilor", a declarat pentru Bloombiz.ro Ilie Serbanescu.
In opinia acestuia, o crestere economica nu se va vedea nici peste 1 an.
De aceeasi parere este si analistul Aurelian Dochia, care spune ca aceasta crestere de 0,6% este nesemnificativa.
Cu toate acestea, Dochia se arata ceva mai optimist decat Serbanescu, fiind de parere ca romanii vor putea simti o usoara crestere economica in venituri abia din 2012.
"Deocamdata aceasta... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:41
Riscurile ca economia mondiala sa se confrunte cu o noua recesiune persista, a declarat, marti, ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin, citat de agentia de presa Itar-Tass.Pespectiva de dezvoltare a economiei mondiale va fi clara dupa ce guvernele vor incepe retragerea masurilor de sustinere a economiilor nationale, a afirmat Kudrin.
"In prezent nu sunt observate schimbari in acest sens, lucru evident in dobanzile scazute ale bancilor centrale", a spus el.
Progresul depinde de guverne si capacitatea acestora de a lua masuri nepopulare, considera ministrul. Economia Rusiei s-a contractat cu 7,9% anul trecut, dupa o crestere de 5,6% in 2008.
Rusia a fost afectata sever de criza economica si financiara mondiala, in special din cauza scaderii preturilor hidrocarburilor, principalele produse destinate exportului. mai mult
Marti, 06 Aprilie 2010, ora 23:24