Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
Romania ar putea inregistra trei ani de recesiune, cu o crestere a somajului la peste 9% si scaderi ale preturilor locuintelor chiar si peste12% pe an, potrivit unui scenariu pesimist care vizeaza tarile UE pregatit de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar.
Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflecta riscurile considerate in prezent ca reprezentand cele mai pertinente amenintari la adresa stabilitatii sectorului bancar. Acestea sunt cresterea costurilor imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni amplificata de o schimbare semnificativa a evaluarii riscului de catre investitori (mai ales catre pietele emergente), deteriorarea in continuare a calitatii creditelor in tarile cu cerere redusa, stagnarea reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare si reabilitare a situatiei financiare a bancilor, necesara pentru ca acestea sa-si mentina accesul la finantare din piata la costuri rezonabile, se arata in documente publicate marti de ABE.
Parametrii testelor de stres includ in acest scenariu cresteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpararea de obligatiuni, dar si scaderi puternice pe piata imobiliara si pe burse, precum si intrarea in recesiune a tuturor tarilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat aceasta situatie in criza financiara globala declansata in 2008.
Testele de stres vor viza 124 de banci de... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 08:42
Volumul tranzactiilor imobiliare din Romania va creste usor in acest an, in special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele orase din Germania, alaturi de Dublin si Londra, sunt cele mai atractive piete pentru investitori, potrivit PwC.
In topul primelor zece orase pentru investitii imobiliare in acest an se plaseaza, in ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm si Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real EstateĀ® Europa 2014.
"In ceea ce priveste piata imobiliara din Romania ne asteptam la o usoara crestere a tranzactiilor, indeosebi pe segmentul de birouri si mult mai mica activitate de achizitie pe segmentele de retail, industrial si rezidential", a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.
Tranzactii imobiliare pe piata romaneasca de 300 de milioane de euro anul trecut
Datele companiilor de consultanta imobiliara arata ca anul trecut volumul tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 300 de milioane de euro.
Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orienteaza spre pietele in redresare economica, capitalele regionale si proprietatile de clasa secundara, pe masura ce competitia pentru activele imobiliare europene de clasa A se intensifica.
"Competitia acerba pentru activele imobiliare de clasa A pe marile piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitorii in cautare de randamente... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:35
Piata imobiliara are nevoie de o "recalibrare", deoarece s-a dezvoltat prea mult, intr-o perioada scurta, iar gradul de neocupare este mare, crede Liviu Tudor, proprietarul parcurilor Novo Park si West Gate, mentionand ca va incepe un nou proiect doar daca un client existent vrea sa se extinda.
"Am asistat la o criza de supradezvoltare a pietei imobiliare si de supraevaluare a pietei. Este nevoie de o recalibrare. Trebuie o perioada de revenire cu picioarele pe pamant, sa iei aer in piept si sa te adaptezi. Nu este un dat ca trebuie sa dezvoltam. S-a dezvoltat prea mult, avem un grad mare de neocupare, iar bancile asteapta o recalibrare a cererii cu oferta", a declarat Tudor.
Din acest motiv, planurile viitoare ale omului de afaceri vizeaza in special consolidari ale portofoliului si mai putin probabil investitii noi, desi terenurile detinute pentru parcurile de afaceri Novo Park din Pipera si West Gate, din Militari permit extinderea spatiilor.
"Filosofia de investitii astazi este dezvolti cand ai semnat precontracte de inchiriere. Novo Park a prins patru ani de crestere economica, cand se faceau dezvoltari speculative si nici atunci nu am dezvoltat speculativ. Regula era atunci sa ai 50% preinchirieri, acum trebuie sa ai 80%. Exista un stoc disponibil semnificativ in Bucuresti. Doar in zona sunt cel putin patru dezvoltari speculative. Exista spatii de birouri libere, iar singura motivatie pentru care am incepe un proiect nou ar fi daca unul din chiriasii nostri... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 15:11
1Subdiviziunea pietei imobiliare rezidentiale ar trebui sa cuprinda un sir foarte lung de factori, care ar simplifica foarte mult viata cumparatorului, dar in acelasi timp ar complica viata agentilor imobiliari.
Activitatea acestora pare sa reflecte un binecunoscut proverb; de ce sa muncesti 10 ore pe zi si sa castigi 500 de euro pe luna, cand poti sa muncesti doar o ora pe zi si sa speri ca vei castiga 2.000 de euro pe luna, dintr-un tun imobiliar.
Piata imobiliara rezidentiala poate fi impartita intr-o multime de subdiviziuni, in functie de mai multe criterii printre care amintim: tipologia imobilului, locatia, materialele de constructie folosite, finisaje, numarul de locuri de parcare incluse.
Daca analizam piata imobiliara din punct de vedere al tipologiei imobilului putem include: garsoniere, apartamente cu doua camere, cu trei camere, cu patru camere sau locuinte cu mai mult de patru camere, toate in blocuri vechi, cat si case sau vile.
De asemenea putem vorbi despre tipurile de locuinte mentionate mai sus prezente in blocuri noi.
Apartamente prezentate in mod eronat ca fiind "noi"
Pe langa aceste categorii unanim cunoscute, pe piata locala mai exista o subdiviziune, nerecunoscuta de nimeni. Aceasta este formata din apartamentele din blocuri prezentate ca noi, cu o vechime de "patru, cinci ani", a caror constructie a inceput in perioada de boom imobiliar, dar care au ramas neterminate si in prezent. In ciuda prezentarii incorecte "apartamente noi",... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 15:25
Chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu pana la 30%, spune Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patronul agentiei Euroest. Acesta este un moment potrivit pentru cei care vor sa faca economii printr-o relocare.
Dragoteanu a explicat, intr-un interviu acordat Business24, cum vor evolua preturile proprietatilor in perioada urmatoare, daca este acum momentul potrivit pentru investitii pe piata imobiliara si de ce a ales BCR sa acorde credite imobiliare numai in moneda nationala.
Oferta pentru spatii de birouri a crescut de doua ori, anul acesta, comparativ cu 2008, iar preturile au scazut considerabil. Este acesta un moment potrivit pentru investitii imobiliare?
Cererea a fost permanenta, dar important este pretul. Fata de 2008, preturile sunt cu 20-30% mai mici. Inchirierea nu este o investitie, ci o necesitate. Investitia este doar atunci cand cumperi.
Pe segmentul chiriilor, faci o afacere doar daca te muti de la 18 euro pe metrul patrat, pana la 12 euro pe metrul patrat, in conditii similare. Cererea poate sa creasca numai in conditiile in care sunt oportunitati pe piata. Daca cineva vrea sa isi reduca cheltuielile, poate sa faca o relocare a spatiului, de la un contract unde are un pret mare, la unul unde are un contract mai ieftin.
Ce este mai avantajos pentru un investitor, sa inchireze, sa cumpere sau sa "profite" de o executare silita?
Cel mai avantajos este sa isi micsoreze costurile legate de chirie, in orice forma. Daca gaseste un... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 16:15
Investitorii imobiliari sunt greu de convins sa vina in Romania deoarece ar obtine profituri reduse in raport cu riscurile pe care trebuie sa si le asume, a declarat, joi, Babis Padis, managing partner al fondului BlueHouse Capital.
"Noi suntem aici pentru ca avem incredere in piata, dar este foarte greu sa convingi alti investitori sa vina in Romania, sa cumpere proiecte, pentru ca riscul este prea mare, iar profitul pe care l-ar obtine nu justifica acest risc. Romania nu este pe radarul investitorilor, chiar daca are proiecte de calitate, cu chiriasi buni si chirii bune", a spus Padis, la o conferinta pe teme imobiliare.
Reprezentantul fondului cipritot de investitii spune ca este foarte greu pentru un investitor sa gaseasca un cumparator final pentru un proiect dezvoltat sau detinut in Romania.
El a aratat ca nici din punct de vedere politic lucrurile nu sunt incurajatoare pentru investitori.
In opinia sa, in prezent Romania nu este o locatie potrivita pentru a incepe dezvoltarea unui proiect nou, din cauza costurilor de finantare.
El a aratat ca BlueHouse detine in Romania un teren pe care va incepe constructia doar cand va fi momentul oportun.
In acelasi timp, fondul negociaza alte trei tranzactii pe piata locala, insa in acest an nu a finalizat niciuna.
Anul trecut BlueHouse a facut doua achizitii in Romania, un spatiu de retail si o cladire de birouri.
Investitiile straine pe piata imobiliara din Romania ar putea creste in urmatorii ani... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:31