Pericolul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana incepe sa le dea fiori pana si bancherilor din Suedia. Autoritatea de Supraveghere Financiara din tara nordica a anuntat deja bancile din tara sa se pregatesca pentru un posibil soc transmis de abandonul britanicilor.
"Suntem in contact strans cu bancile si cu alte companii, care asigura functionarea lina a economiei, pentru a verifica daca au planuri de rezerva si daca sunt capitalizate indeajuns pentru a face fata oricarui rezultat al referendumului din 23 iunie", a explicat Uldis Cerps, reprezentantul institutiei pentru sistemul bancar, intr-un interviu Bloomberg.
Piete in deruta
Intrarea pe ultima suta de metri inaintea referendumului care va decide soarta Marii Britanii in Europa a generat o serie de turbulente pe pietele financiare, lira depreciindu-se brusc dupa aparitia unui sondaj care dadea sanse de castig adeptilor Brexit.
Suedia are patru banci mari care sunt expuse unui soc declansat de o eventuala rupere a Regatului Unit de restul blocului comunitar, valoarea de piata a acestora fiind cuprinsa intre 21 si 40 miliarde dolari.
Pana acum, reprezentantii institutiei cu rol de reglementare in domeniul financiar sustin ca totul pare in regula, industria dovedind ca "are suficiente lichiditati pentru a face fata socurilor care sunt asteptate dupa derularea referendumului din Marea Britanie", dupa cum explica Cerps.
Moodys a avertizat deja investitorii ca Brexitul ameninta planurile de extindere... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 11:07
1Consiliul pentru Stabilitate Financiara din Basel-Elvetia schimba regulile jocului in sectorul bancar.
Un nou pachet de reguli destinate bancilor care se cred prea mari pentru a se confrunta cu riscul prabusirii tinteste sa schimbe modul in care acestea se finanteaza.
Noile cerinte impuse de organismul cu rol regulator in piata bancara internationala ar putea forta 30 dintre maile banci internationale sa creasca capitalul propriu cu o suma totala ce depaseste 1000 de miliarde de dolari sau sa reduca profitul raportat, anunta Market Watch.
Dupa experienta din 2008, cand contribuabilii au trebuit sa suporte costurile de redresare a unui sistem bancar amenintat de colaps, Consiliul pentru Stabilitate Financiara a decis sa impuna noi reguli pentru institutiile de credit.
Noul plan prevede ca bancile internationale mari sa prezinte rezerve financiare indeajuns de mari pentru a absorbi socul pierderilor in cazul unei noi crize financiare de proportii.
Noua legislatie prevede si ca pierderile din sistemul bancar sa fie suportate de acum de catre investitori si nu de contribuabili.
Masurile vizeaza 30 de banci internationale printre care se numara si HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank, institutii catalogate de organismul de control de la Basel drept "de o importanta sistemica".
Aceasta se refera la riscurile pe care prabusirea unei astfel de institutii de credit le reprezinta pentru economia unei regiuni sau pentru cea globala.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:36
Pietele bancare din centrul si estul Europei vor inregistra cresteri in 2015, insa tarile cu un nivel ridicat al imprumuturilor in moneda straina, cum este cazul Romaniei, vor fi mai expuse riscurilor de curs valutar, care pot fi amplificate de scaderea finantarilor din partea bancilor mama.
"Economiile si sistemele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt in curs de recuperare, in ciuda riscurilor majore generate de legaturile comerciale pe care regiunea le are cu statele mari din UE, care sunt afectate de un slab climat macroeconomic. Cu toate acestea, sistemele bancare din tarile ECE cu un nivel ridicat al imprumuturilor in valuta, precum Romania si Ungaria, vor fi, probabil, mai expuse la volatilitatea cursului de schimb in 2015", se arata intr-un raport al Moody's privind perspectivele pietelor bancare europene anul viitor, informeaza Mediafax.
Potrivit raportului, stabilitatea financiara se imbunatateste in majoritatea sistemelor bancare europene, insa sectorul continua sa fie afectat de profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor.
"Conditiile macroeconomice fragile vor influenta sectorul bancar european si in 2015, profitabilitatea scazuta la nivelul bancilor indicand ca sectorul ramane structural vulnerabil", arata analistii Moody's.
Agentia de rating estimeaza ca bancile europene vor continua sa isi ajusteze costurile in 2015, iar unele institutii isi vor schimba total modelele de afaceri.
In ceea ce priveste sistemele bancare din... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:32
Uniunea Europeana risca tot mai mult o continuare a procesului de fragmentare a pietei sale bancare, in timp ce accentuarea vulnerabilitatilor sistemice in zona euro a conturat perspectiva unui "deceniu pierdut" pentru dezvoltarea UE si submineaza realizarea pietei unice pentru serviciile financiare, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.
"Turbulentele financiare au aratat ca simpla colaborare in cadrul colegiilor de supraveghere nu este suficienta pentru indeplinirea adecvata de catre institutiile de credit a propriului rol in economie, inclusiv pentru evitarea externalitatilor in
planul politicii monetare unice, unde eficacitatea mecanismului de transmisie ar avea de suferit in cazul unui eventual esec al coordonarii dintre autoritatile nationale de supraveghere", se arata in prezentarea "Sectorul bancar si cresterea economica" de pe pagina de internet BNR, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, dintre cele trei alternative, respectiv asigurarea stabilitatii financiare, integrarea financiara si mentinerea politicilor financiare, cea de-a treia este cea care se cuvine a fi reconsiderata, solutia fiind crearea Uniunii Bancare.
Supravegherea integrata la nivelul Bancii Centrale Europene (BCE) este necesara pentru asigurarea increderii depline a tuturor statelor membre in calitatea si impartialitatea controlului bancar, premisa a recapitalizarii directe a institutiilor de credit in dificultate din fondurile disponibile... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:31
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Decizia surprinzatoare a BNR de a reduce rezervele minime in valuta si a elibera in banci circa un miliard de euro este explicata cu reticenta de analisti, posibilele ratiuni identificate de acestia avand mai degraba un iz politic, cum ar fi programul Prima Casa sau o emisiune de titluri in valuta, potrivit Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, considera ca decizia BNR de reducere a rezervelor minime la valuta cu 5 puncte duce la eliberarea a circa un miliarde de euro si ar putea fi explicata fie prin dificultati ale MFP in a emite titluri in valuta pe piata externa, fie printr-o incercare de a stimula creditarea in valuta prin reducerea costurilor, cu scopul de a ajuta economia.
"Ar fi doua explicatii. Prima ar fi ca MFP are dificultati in a emite titluri in valuta pe pietele externe, avand in vedere ca au trecut circa sase luni de cand a spus ca vor realiza o emisiune si nu a reusit pana acum.
Daca acesta este motivul, atunci semnalul este prost pentru ca inseamna ca increderea sau interesul pentru Romania este redus", a spus Chidesciuc, mentionand ca aceasta explicatie este mai plauzibila.
El a continuat aratand ca programul Prima Casa, unde majoritatea creditarii este in valuta, a fost modificat astfel incat bancile sa suporte o parte din risc, iar reducerea RMO duce la scaderea costurilor.
"Inainte de criza ponderea creditelor in valuta in total imprumuturi era mai mica decat in prezent, ceea ce inseamna ca ne-am majorat riscurile",... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 22:45