Epidemia de coronavirus a perturbat deja cresterea economica din China si daca se va raspandi in continuare in alte state ar putea deturna redresarea "extrem de fragila" a economiei mondiale in 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI).
Intr-o nota adresata ministrilor de Finante si reprezentantilor bancilor centrale din G20, FMI a enumerat o serie de riscuri cu care se confrunta economia mondiala, intre care se afla epidemia de coronavirus si o revenire a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, precum si dezastrele legate de clima, transmite Reuters.
Ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din cele mai avansate 20 de economii ale lumii se vor reuni la Riad, in Arabia Saudita, la sfarsitul acestei saptamani, pe fondul incertitudilor provocate de impactul coronavirusului cunoscut sub numele de COVID-19.
FMI si-a mentinut estimarea facuta in luna ianuarie, referitoare la o crestere de 3,3% a economiei mondiale in acest an, fata de ritmul de 2,9% realizat in 2019.
Avansul din acest an a fost revizuit insa cu 0,1 puncte procentuale fata de previziunile din octombrie ale Fondului.
Presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca China ar putea, totusi, sa respecte tinta de crestere economica pentru 2020, in pofida epidemiei, dar nota FMI a pus sub semnul intrebarii acest fapt.
"Coronavirusul, o tragedie umana, perturba activitatile economice din China, activitatile de productie si transporturile din regiunile... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 08:42
Economia globala este asteptata sa urce cu aproape 4% in 2018, exprimata la paritatea puterii de cumparare (PPP), adaugand 5.000 de miliarde de dolari peste valoarea curenta, potrivit estimarilor PwC cuprinse in raportul Global Economy Watch.
"Vedem in 2018 un trend similar al dezvoltarii economice a Romaniei. Pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiara, fiscala si consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri sa poata conta pe termen lung pe aceleasi reguli ale jocului, astfel incat sa-si poata planifica mai bine investitiile. In acelasi timp, este nevoie de o majorare a investitiilor publice si de cresterea eficientei acestora", a precizat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania.
Principalele motoare de crestere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, tarile emergente din Asia si zona euro - vor contribui cu aproape 70% la cresterea economica globala in 2018, comparativ cu media de aproape 60% inregistrata dupa anul 2000.
Economia zonei euro va creste cu peste 2% in 2018
PwC se asteapta ca economiile periferice ale zonei euro sa le depaseasca pe cele din nucleu in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale zonei euro, Olanda este de asteptat sa inregistreze cea mai accelerata crestere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranta legata de Brexit va afecta ritmul de crestere al Regatului... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:16
Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.
Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.
Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.
O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.
"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.
Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.
O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.
In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07
Cu doar o saptamana inaintea sedintei anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. expertii organizatiei au dat publicitatii un top al primelor 5 riscuri majore cu care se confrunta economia globala in prezent.
Raportul anual WEF contine opiniile a 750 de experti economici, anunta CNBC, acestia identificand primele 5 pericole care ameninta sa produca puternice turbulente in lume.
Anemie economica
Cresterea veniturilor si accentuarea diferentelor intre diferitele tipuri de economii se claseaza pe primul loc in randul riscurilor pe care expertii consultati de WEF le vad ca punand priobleme serioase pentru urmatorul deceniu.
Indelungata perioada in care dobanzile de referinta de pe cele mai importante piete economice s-au transformat din instrumente de sustinere a cresterii econbomice in adevarate pericole, lucru care l-a facut pe Andrew Haldane, economistul sef al Bancii Angliei, sa declare profesia de economist ca trecand "printr-o criza".
Descresterea economica a Chinei, un punct discutat si in ianuarie 2016, ramane inca o sperietoare pentru economistii din intreaga lume. Anul trecut, yuanul a inregistrat cea mai mare depreciere in fata dolarului american din istorie, fapt care a transformat valuta din China in cea mai slab performanta moneda din zona asiatica.
Si mai ingrijorator este faptul ca drumul spre cresterea economica ravnita nu se intrevede inca. Unul dintre expertii intervievati de reprezentantii WEF, Dany Rodrik, economist la Harvard, a... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:42
Politica lui Donald Trump privind comertul global reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, cred o multime de investitori din toata lumea, care au participat la un sondaj realizat de analistii Oxford Economics.
Studiul anual pentru Riscuri Globale a luat in calcul opinia investitorilor despre cele mai problematice chestiuni intrezarite in viitoarele 12 luni, dar si potentialii factori de crestere economica, relateaza The Independent.
Aproape 30% dintre intervievati au vazut un imens pericol pentru economia globala in potentialul razboi comercial pe care presedintele american l-ar putea declansa in urma aplicarii unor politici protectioniste.
In urma cu 6 luni, doar 2% dintre respondentii sondajului vedeau in Donald Trump un potential factor de risc economic.
Tinta lui Trump pare sa fie China, unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai SUA, iar incalcarea cutumei diplomatice, veche de aproape 4 decenii, de a nu vorbi cu reprezentantii autoritatilor din Taiwan a demonstrat cat de mare este ruptura existenta in acest moment intre Washington si Beijing.
Trump a mentionat de asemenea cu suprataxarea marfurilor provenind din China si Mexic prin aplicarea unor taxe vamale de 45%, respectiv 35%.
In acelasi timp, investitorii cred in proportie de 38% ca setul de stimuli fiscali promis de presedintele ales din SUA ar putea revigora economia americana.
"Rezultatele obtinute in sondaj arata o schimbare marcanta in perspectiva... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:52
Riscurile care planeaza asupra economiei globale par a se accentua pe zi ce trece. Un avertisment in acest sens a fost transmis de David Lipton, adjunctul sefei FMI, Christine Lagarde, in cadrul intrunirii Asociatiei Nationale pentru Afaceri Economice din Washington.
Numarul 2 din ierarhia FMI a atras atentia investitorilor asupra riscului de deraiere a economiei globale, considerand situatia economica a Chinei drept un punct nevralgic, transmite BBC.
"Ultimele date prelucrate de FMI cu privire la economia globala arata inca o data o slabire a liniei de baza a economiei. Suntem cu siguranta intr-un moment delicat", a explicat David Lipton.
Directorul adjunct al FMI a aratat ca exista un risc in crestere de deraiere economica si a facut apel la autoritati sa adopte masuri care sa stimuleze cererea din piete.
Comentariul sau vine imediat dupa ce datele statistice prelucrate de Beijing arata ca exporturile Chinei au scazut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
FMI a anuntat ca ar putea reduce prognoza de crestere economica globala de 3,4% la urmatoarea analiza ce va fi emisa in cursul lunii viitoare.
Din punctul de vedere al analistilor Fondului, privelistea de ansamblu este una sumbra pentru companiile si industriile care mizeaza in continuare pe o redresare rapida a economiei chineze. mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:10
Raportul trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale (BRI) anunta noi pericole la orizont pentru economia globala, fragilitatea echilibrului din pietele financiare lasand loc acumularii unor "nori de furtuna".
Conform ziarului The Guardian, cea mai veche institutie financiara internationala a avertizat si asupra faptului ca investitorii nu mai au incredere in politicile pe care autoritatile le au la dispozitie pentru a depasi momentele critice.
Calmul de dinaintea furtunii
"Tensiunea dintre linistea pietelor financiare si vulnerabilitatile ascunse ale economiei globale trebuie sa se rezolve intr-un anumit moment. In ultimul trimestru este posibil sa fi asistat la inceputul acestui proces", sustine Claudio Borio, seful BRI.
"Nu vom avea parte de trasnete din senin, semnele unui furtuni care se apropie s-au strans de mai multa vreme", a apreciat acesta.
Saptamana a inceput sub auspicii bune pe pietele din Asia, permitand chiar o recuperare a pierderilor suferite in cursul lunii ianuariei, dar raportul BRI avertizeaza ca investitorii sunt ingrijorati de spatiul redus de manevra pe care bancile centrale il mai au in eventualitatea unei noi crize.
"La baza turbulentelor inregistrate recent sta si ingrijorarea crescuta a actorilor din piata fata de optiunile reduse pentru politici de sustinere a cresterii economice.
Cu un spatiu fiscal limitat si politici structurale in mare parte amortite, masurile adoptate de bancile centrale par sa isi fi atins... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 14:00
Perioada care urmeaza este descrisa in culori sumbre de expertii chestionati de Forumul Economic Mondial. Acestia avertizeaza ca lumea se va confrunta cu riscuri serioase, care variaza de la criza refugiatilor la dezastre naturale legate de schimbarile climatice.
Instabilitatea politica se afla la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, iar numarul oamenilor obligati sa isi paraseasca locuintele este cel mai ridicat din istorie. Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai vizibile, iar terorismul este in plina expansiune.
Acestea sunt concluziile raportului privind riscurile al Forumului Economic Mondial, publicat inainte de intalnirea care va avea loc saptamana viitoare, la Davos, Elvetia, noteaza CNN.
"Riscurile sunt mai reale, mai iminente, mai tangibile. Suntem aproape de un punct critic", a spus Espen Eide, seful pentru geopolitica din cadrul Forumului Economic Mondial.
In cadrul raportului au fost chestionati aproape 750 de experti si factori de decizie,... citeste mai departe despre "O imagine intunecata pentru urmatoarea perioada: Suntem aproape de un punct critic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 13:19
Economia globala este amenintata din mai multe parti, iar cele mai mari riscuri vin in special din domeniul politic si din cel al securitatii.
Specialistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) au analizat cinci scenarii negative.
Ei au luat in calcul probabilitatea ca acestea sa devina realitate, dar si ce efecte ar avea, iar apoi le-au ierarhizat, potrivit Business Insider.
Fiecare scenariu a fost notat in functie de cat de tare va afecta economia globala, punctajul maxim fiind 25.
5. Jihadistii
Punctaj: 12
Statul Islamic cucereste tot mai mult teren in Siria si Irak. In acelasi timp, noi recruti se alatura gruparii jihadiste in fiecare saptamana. De asemenea, structura sa descentralizata ii permite sa se concentreze pe mai multe tinte.
Amenintarea Statului Islamic - este momentul sa negociem cu teroristii?
Statul Islamic are o lista cu 1.400 de "tinte": Cu voia lui Allah, va vom taia gatul la voi acasa!
"Daca aceasta spirala de atacuri si contraatacuri ...citeste mai departe despre "Top 5 cele mai mari amenintari pentru economie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 07:45