Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Liderii Uniunii Europene continua sa joace soarta Greciei periculos de aproape de marginea prapastiei. Guvernul elen a acceptat mai mult de jumatate din propunerile creditorilor sai, dar acest lucru pare sa nu conteze prea mult in ochii Germaniei si ai altor tari europene.
In schimb, reprezentantii acestora se cramponeaza cu insistenta de implementarea unui program economic dezastruos pe care putini economisti l-au crezut vreodata aplicabil, arata laureatul Nobel Joseph Stiglitz, intr-un editorial din Project Syndicate.
Prognoze gresite
Trecerea fiscalitatii din Grecia de la un imens deficit primar la surplus a fost aproape fara precedent, insa cerinta de a atinge un surplus de 4,5% ramane aproape de neconceput.
Din nefericire, in momentul in care troika creditorilor - FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana - a introdus aceasta masura in pachetul programului de asistenta financiara, guvernul elen nu avea alte optiuni.
"Nebunia de a insista pe aceleasi recomandari acum, cand PIB-ul Greciei s-a redus cu 25% in urma crizei, este si mai acuta. Creditorii au calculat gresit efectele macroeconomice ale programului pe care l-au impus", spune economistul.
Conform prognozelor date publicitatii, acestia au crezut ca reducerea salariilor si acceptarea altor masuri de austeritate vor impulsiona exporturile, iar economia elena va inregistra o crestere rapida.
La fel au crezut ca prima restructurare a datoriei va duce la sustenabilitatea datoriilor... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:33
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro.
"Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii.
A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 15:37
Banca Central Europeana (BCE) nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) Jens Weidmann, presand guvernele din zona euro sa-si puna economiile in ordine si sa-si inaspreasca politicile fiscale, transmite Reuters.
"Politica monetara a facut mult pentru a absorbi consecintele economice ale crizei dar u poate rezolva criza", a declarat Weidmann la o conferinta a economistilor organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Aceasta este opinia impartasita e majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE. Criza a fost provocata de deficiente structurale si in consecinta are nevoie de solutii structurale", a adaugat Weidmann.
Weidmann, recunoscut ca fiind unul dintre "durii" consiliului guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca sa intervina prea puternic pentru solutionarea crizei economice din zona euro permitand astfel guvernelor sa relaxeze reformele. "Pentru a elibera potentialul monedei unice, sunt necesare eforturi pe doua fronturi: reforme structurale precum si eliminarea garantiilor implicite pentru banci si obligatiuni guvernamentale", a spus Weidmann.
Bancile ar trebui sa renunte la o parte din obligatiunile emise de guvernele lor
Seful Bundesbank a facut de asemenea in apel catre guvernele statelor din zona euro sa taie legaturile foarte stranse intre banci si obligatiuni guvernamentale, apreciind ca bancile detin mult prea multe obligatiuni emise de guvernele lor.
Pentru a contracara... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 09:15
Zona euro se indreapta spre un 2013 care se anunta a fi anul succesului sau al esecului pentru uniunea monetara, care are in spate o istorie de 13 ani. Totusi, pentru moment pare sa se fi instalat un calm fragil in zona euro, in contextul unei lupte de trei ani pentru a salva moneda unica, comenteaza DPA.
Calmul survine dupa noile masuri de urgenta ale Bancii Centrale Europene (BCE) menite sa sporeasca increderea in zona euro, formata din 17 membri, si in contextul semnalelor ca liderii din regiune castiga teren in lupta cu prelungita criza a datoriilor.
Numerosi analisti au vorbit de asemenea despre speranta ca, dupa ani de recesiune si reforme dure, economia din uniunea monetara sa ia avant in ultima parte a lui 2013.
"Da, exista lumina la capatul tunelului, insa mai avem pana iesim din intuneric", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul bancii ING.
Intr-adevar, au aparut deja semnale ca economia din zona euro ar putea initial sa se adanceasca in recesiune in 2013, in timp ce amenintarea unor noi presiuni din partea pietei continua sa bantuie statele membre considerate vulnerabile de catre investitori.
In afara de Spania si Italia, in Europa exista tot mai multe ingrijorari ca si Franta s-ar putea confrunta cu vremuri dificile, dupa ce luna trecuta ratingul Frantei a fost retrogradat de agentia de evaluare financiara Moody's, care a evidentiat eforturile Parisului de a stimula competitivitatea economica si de a reduce deficitul bugetar si nivelul... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 14:30
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Criza din Grecia va atinge punctul culminant in toamna, dupa ce un nou guvern nu va reusi sa respecte conditiile acordului de ajutor extern, si este putin probabil ca Germania si Bundesbank sa-si asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criza, afirma miliardarul George Soros.
Dupa cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, sa ia masurile de iesire din criza, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.
Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana si sa impinga Europa intr-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine in anii '80, a spus el. Prezent la o conferinta pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situatia grava a euro ca o criza a datoriilor suverane, interconectata strans cu o criza a sistemului bancar.
"O soarta similara cu cea a Americii Latine asteapta acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie sa o constientizeze Germania si celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn ca s-ar intampla asa ceva", a afirmat miliardarul.
Soros a declarat ca se asteapta ca alegerile din Grecia sa conduca la un guvern dispus sa respecte conditiile din acordul de ajutor financiar extern, insa noul executiv se va afla in imposibilitatea de a face acest lucru.
"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant in toamna. Pana la acel moment, economia germana va incetini, astfel ca va fi si mai dificil decat in prezent pentru cancelarul Angela Merkel sa... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 18:41
Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat in ultimele saptamani, dar sunt necesare masuri pentru a convinge pietele ca mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
"Am asistat la o imbunatatire substantiala in ceea ce priveste riscurile, comparativ cu luna noiembrie, in tari precum Franta, Belgia, Italia si Spania", a afirmat Orphanides la o conferinta in Cipru.
El a adaugat insa ca problema nu a fost inca rezolvata, intrucat riscurile sunt mult mai mari fata de acum doi ani.
Oficialul BCE considera ca un moment definitoriu a fost atunci cand liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de combatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar in cazul Greciei.
Orphanides a adaugat ca planul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, asa-numit-ul "compact fiscal" convenit in decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare. mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:29
Sefii finantelor mondiale au cazut de acord sa lase Fondul Monetar International (FMI) sa intervina mai mult in combaterea problemelor din zona euro, doar daca liderii UE nu vin cu un plan concret pana pe 23 octombrie.
Grupul celor mai bogate 20 de tari au cerut reprezentantilor FMI sa propuna mai multe solutii pentru stoparea crizei si pentru a preveni o agravare a situatiei, cu repercursiuni la nivel mondial, scrie Business Insider.
Italia si Spania au inregistrat deja scaderi ale costurilor de finantare, pe fondul ingrijorarii tot mai mari a investitorilor. In luna august, costurile de finantare pentru cele doua state europene au atins niveluri record pentru zona euro.
Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, italienii trebuie sa plateasca randamente de 6,21 la suta, in timp ce spaniolii de 6,34 la suta. Aceste procentaje sunt foarte apropiate de cei 7% care au determinat Grecia sa ceara ajutor financiar international pentru a doua oara in ultimii doi ani.
Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a Italiei, a treia economie din zona euro, sau a Spaniei, a patra economie ca marime, pentru ca s-ar produce un soc grav in economia europeana si in pietele financiare internationale.
Ce a finantat pana acum FMI
Pana in prezent, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in solutionarea crizei presupune depasirea... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:36