Adesea în metodele de adresare a riscurilor de securitate IT, veți auzi menționată sintagma „suprafață de atac cibernetic” sau similar. Este foarte important să înțelegem cum funcționează atacurile și unde sunt cel mai expuse companiile sau organizațiile. Pe perioada pandemiei, suprafața atacurilor informatice a crescut, probabil, mai amplu și mai rapid decât în orice moment din trecut, atrăgând după sine diverse probleme. Organizațiilor le este tot mai greu să își definească precis adevărata dimensiune și complexitate a suprafeței lor de atac, lăsându-și activele digitale și fizice expuse actorilor malware specializați în crearea de atacuri persistente.
Organizațiile își pot îmbunătăți vizibilitatea asupra suprafeței de atac și, odată cu aceasta, pot obține o mai bună înțelegere a ceea ce este necesar pentru a o minimiza și a o securiza cât mai bine, prin implementarea unor bune practici.
Cum se definește suprafața de atac a unei companii?
Initial, suprafața atacului poate fi definită sub forma activelor fizice și digitale pe care o organizație le deține, care ar putea facilita un atac cibernetic. Scopul final al actorilor malware ar putea fi oricare, de la implementarea ransomware-ului și furtul de date, până la recrutarea sistemelor într-un botnet, descărcarea troienilor bancari sau instalarea malware-ului pentru minarea de cripto-monede. Însă, cu cât suprafața de atac este mai mare, cu atât... mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 16:35
Saptamana trecuta vorbeam de lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand iti inchei o asigurare a bunurilor din locuinta, asa ca, astazi vorbim despre cele mai ciudate riscuri pe care le acoepra asiguratorii din Romania.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cat de utile sunt in astfel de cazuri asigurarile.
Ca o mica paranteza, cu cat sunt sanase mai mari ca incidentul sa se produca, cu atat sunt mai putine sansele ca acel risc sa fie acoperit. Din acest motiv exista o vorba printre asiguratori: acopeprim riscuri, nu certitudini.
Pornind de la aceasta premisa, iata cateva riscuri pe care acestia le acopera la noi in tara:
* Caderea aparatelor de zbor (aeronave si vehicule spatiale)* Unda de soc provocata de avioane (boom sonic)* Trasnet sau explozie (chiar daca trasnetul sau explozia nu au fost urmate de incendiu)* Caderea ascensoarelor si lifturilor de marfa, inclusiv daunele produse instalatiilor respective* Distrugeri provocate de catre animale salbatice* Uragan (Da, in Romania se asigura si riscul unui fenomen tropical)
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta
Cum sa scutesti mii de euro cand cumperi o locuinta
Portofelul rece sau cum sa iti protejezi cat mai bine banii
Locuinta veche sau una noua? Care este mai avantajoasa? ...citeste mai departe despre "Cele mai ciudate riscuri pe care le acopera asiguratorii... mai mult
Marti, 02 Martie 2021, ora 08:30
Inchirierea unui autoturism are o serie de avantaje, mai ales, atunci cand esti turist. Facilitatea unor deplasari rapide la volanul unei masini confortabile, iti vor face concediul mult mai placut decat daca ai circula cu mijloace de transport in comun sau cu taxiul. Costurile sunt mai mici, intreg procesul este mai comod si sentimentul de independenta este unic.
Bucuria vacantei te poate face sa pierzi din vedere, insa, anumite detalii importante legate de inchiriere. Citeste, mai jos, care sunt riscurile care pot aparea la inchirierea unei masini dar, mai ales, cum poti preveni aceste situatii neplacute.
Riscuri legate de pandemia de covid
Noile conditii impuse pentru prevenirea de Covid includ dezinfectarea completa a masinii, intre doua inchirieri succesive. Desi, acest lucru ar trebui sa se intample cu certitudine, cel mai bine este sa iti iei propriile masuri de protectie. Dezinfecteaza cu un spray interiorul masinii, lasa sa se aeriseasca 10-15 minute, iar, apoi, sterge toate suprafetele cu servetele umede antibacteriene. Daca vremea iti permite, condu cu geamurile deschise, aceasta fiind cea mai importanta recomandare pentru evitarea oricarui risc.
Riscuri legate de costuri ascunse
Citeste bine clauzele contractului de inchiriere, inainte de a-l semna. Afla la ce trebuie sa te astepti, atunci cand vine vorba despre tarife inchiriere auto, dar si care sunt conditiile de returnare, care sunt regiunile in care ai voie sa te deplasezi cu masina, ce tip... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 14:49
Desi a fost destul de scazuta in ultimii ani, inflatia iti reduce puterea de cumparare. Si daca de la o luna la alta nu o simti, de la un an la altul isi face simtita prezenta destul de bine. Acum, treci de la un an la altul, la o decada si apoi la alta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti organizezi banii pentru o pensie usoara.
Ca sa iti faci o idee despre ce vorbesc, o inflatie anuala de 2%, iti "mananca", in zece ani, din cei 100.000 de lei, pe care sa spunem ca i-ai economisit, undeva la vreo 18 - 20.000 de lei, potrivit unor calcule facute cu calculatoarele online.
Pe o perioada de 25 de ani, puterea de cumparare a celor 100.000 de lei pe care-i ai, scade la echivalentul a putin peste 60.000 de lei.
Daca te intrebi ce este de facut, gandeste-te ca ar trebui sa investesti in produse precum actiunile sau titluri de stat care au o dobanda ceva mai mare decat un depozit.
Din actiuni poti scoate un profit mediu si de 10% pe an, ceea ce pe termen lung, nu numai ca iti va reduce semnificativ riscul inflatiei, dar iti va aduce si ceva profituri bunicele la batranete.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta
Cardurile de credit co-branded: ce castigi cu ele?
Asigura-ti casa cu pretul unui pachet de guma de mestecat ...citeste mai departe despre "Riscuri la pensionare (II): inflatia iti mananca economiile de-o viata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 08:30
Se stie ca noi, romanii, nu suntem cel mai optimist popor, mai ales cand vine vorba despre speranta de viata, asa ca ne facem planuri dupa aceasta idee. Iar cei mai multi dintre cei care isi fac calcule pentru o pensie privata tin cont de faptul ca nu vor trai mai mult de 10 ani de la pensionare. Lucru care este total gresit.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti organizezi banii pentru o pensie usoara.
Zilele trecute, unul dintre oficialii BNR afirmase ca, in momentul de fata, pensiile din Romania ar fi undeva la 32% din ultimul salariu. Iar daca ai trait o viata intreaga cu un salariu infim cu care de abia te-ai descurcat de la o luna la alta, imagineaza-ti cum este sa traiesti numai cu 32% din el.
Bancile americane au facut un studiu si se spune ca o treime dintre americani isi subestimeaza speranta de viata cu cel putin 5 ani. Daca si in cazul romanilor este la fel si tu esti unul dintre ei, nu cred ca ai vrea sa traiesti ultimii 5 sau 10 ani intr-o saracie crunta sau la mila copiilor si a nepotilor.
Asa ca, desi nu este cea mai buna solutie, poate ca ar trebui sa te gandesti sa pui deoparte niste bani pentru o pensie privata si sa prelungesti perioada in campul muncii.
Daca stii ca de la stat vei primi o pensie de 1000 de lei si vrei sa mai primesti de la pensia privata inca 1.000 de lei, si mai ai 25 de ani pana la pensionare, atunci va trebui sa incepi sa pui de acum, lunar cam 220 de lei pentru a-ti asigura un trai cat de... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 08:30
Ai imprumutat bani de la banca si crezi ca nimic rau nu ti se poate intampla, pentru ca ti-ai facut deja calculele "de o mie de ori" acasa? Dar daca, totusi, ai omus cateva lucruri esentiale?
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, care sunt riscurile pe care le-ai putea intampina pe parcursul derularii unui contract de acest tip.
Primul risc de care trebuie sa tii cont este cel de diminuare sau de pierdere a veniturilor lunare, din diferite motive. Acest risc creste proportional cu durata pe care ai creditul. Asa ca tine cont de el.
Istoria ne-a invatat ca evenimentele macroeconomice sunt cele care ne influenteaza cel mai mult joburile. Criza din 2008 a fost una economica, criza din 2020 este una sanitara, care risca sa se transforme intr-una economica.
Daca treci cu bine peste acest hop si veniturile iti raman aceleasi, trebuie sa tii cont, mai ales daca esti tanar, ca in familie mai poate sa apara un membru si, atunci, ti-ar putea creste si cheltuielile.
Riscul cursului de schimb este si el unul destul de important si am mai vorbit despre el in cadrul acestei rubrici. Dar, chiar daca rata ta in euro ramane la fel, economistii estimeaza ca, anul viitor, cu greu BNR va reusi sa mai mentina cursul valutar sub 5 lei/euro, mai ales daca scena politica se va "juca" cu masuri populiste.
Tot din panoplia riscurilor este si cel al ratei de dobanda. Creditele cu dobanda variabila au acest risc, iar majorarea indicelui de dobanda va duce la... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 15:49
Cresterea numarului de profesionisti care lucreaza de la distanta, in aceasta perioada, scoate la iveala potentiale riscuri cibernetice, precum ransomeware, infectiile malware si spionajul corporativ, avertizeaza expertii Kaspersky, intr-o analiza publicata marti.
"In timp ce munca de la distanta aduce, de obicei, o multime de avantaje - de la un program mai flexibil, la o crestere a atasamentului fata de organizatie, ca angajator, pentru generatia Z - trebuie luate in considerare intotdeauna masuri suplimentare de securitate, iar in mijlocul acestui transfer brusc de la birou, acasa, nu este usor pentru organizatii sa tina seama de toate riscurile implicate. Odata ce un dispozitiv corporativ este dus in afara infrastructurii retelei unei companii si este conectat la alte retele si la Wi-Fi, riscurile cresc dramatic. Ransomeware-ul, infectiile malware si spionajul corporativ sunt printre amenintarile care trebuie luate in considerare in orice moment, dar mai ales, in cazul lucrului de la distanta, pentru ca o conexiune nesigura Wi-Fi, 4G sau 5G aplifica riscul de infectie", subliniaza specialistii.
Conform Kaspersky, alte riscuri includ utilizarea dispozitivelor personale in scopuri de munca, proces care poate, mai degraba, sa aiba loc in conditii de lucru la distanta.
In acest context, expertii evidentiaza faptul ca abordarea BYOD - "aduceti propriul dispozitiv", care permite angajatilor sa-si foloseasca propriile dispozitive la locul de munca, a fost adoptata de... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 15:08
Impactul COVID-19 asupra mediului de afaceri este inca la inceput iar continarea activitatii si finantarea companiilor, vor fi prioritatile perioadei urmatoare, pentru mediul de afaceri si cel financiar.
In aceste conditii, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in conformitate cu misiunea sa si cu mandatul acordat, va sustine in totalitate masurile Guvernului Romaniei ce au ca scop sprijinirea mediului de afaceri.
FNGCIMM poate acorda sprijin companiilor si sectorului financiar prin preluarea partiala a riscurilor de credit, facilitand in acest fel accesul la finantare in conditii si la costuri cat mai avantajoase.
Finantarea investitiilor sau a activitatii curente a IMM-urilor, pe perioade scurte, medii sau lungi, se poate face solicitand bancilor partenere accesarea garantiilor financiare oferite de FNGCIMM.
Procesul de acordare va fi simplu si rapid, pe baza aceleiasi documentatii solicitate la acordarea creditului, fara alte deplasari sau costuri suplimentare.
"Garantiile financiare sunt instrumente anticiclice intens utilizate in atenuarea socurilor economice asupra mediului antreprenorial, cu efecte semnificative in perioadele de criza si post-criza, iar din aceasta perspectiva, ii asiguram pe toti beneficiarii si partenerii nostri ca FNGCIMM ofera un parteneriat solid pentru continuarea activitatii companiilor.
Transmitem acelasi mesaj de sustinere si pentru clientii nostri, care au achizitionat Prima Casa, Prima... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 15:23
Coronavirusul este un risc care trebuie monitorizat activ de catre factorii de decizie ai companiilor pentru ca vine cu un nivel mare de incertitudine. Efectele se resimt deja in probleme aparute in lantul de distributie, restrictii de calatorie si cresterea nesigurantei pe pietele din intreaga lume.
In fata unei crize globale, liderii sunt preocupati, de asemenea, de bunastarea oamenilor si de planul de continuitate a afacerilor lor.
Situatia este complexa pentru directorii executivi in exercitiu pentru ca depaseste experienta celor mai multora dintre ei, avand in vedere ca mandatul mediu al unui CEO este de cinci ani, iar ultima epidemie similara, dar la un nivel mai redus, a fost SARS in anul 2003.
SARS a infectat peste 8.000 de oameni si a durat noua luni. Intr-o perioada mult mai scurta, COVID-19 a infectat de peste zece ori mai multi oameni si se raspandeste rapid.
Efectul virusului asupra economiei globale este dificil de estimat in prezent. Insa, economistii care au evaluat ca epidemia SARS a costat in jur de 40 de miliarde dolari, preconizeaza ca virusul COVID-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult.
In acelasi timp, Fondul Monetar International si-a redus estimarile de crestere globala, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a preconizat o reducere la jumatate a cresterii globale din cauza virusului.
Cheia pentru gestionarea oricarei crize este pregatirea. Expertii Centrului Global de Criza PwC au realizat o lista de... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 10:35