Romania trebuie sa se integreze in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand problema si prin modificarea atitudinii fata de inflatie, a declarat, miercuri, in cadrul Conferintei de Risc de Tara, Lucian Croitoru, consilier principal pentru politica monetara al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"In cazul Romaniei, daca prin politicile pe care le promovam, dezvoltam un cult impotriva competitivitatii, vom fi codasi. Trebuie sa vedem ce tipuri de politici promovam.
Personal, sunt un om care crede ca proiectul zonei euro, din perspectiva Romaniei, este cel mai bun proiect pe care l-a avut tara noastra vreodata.
Trebuie sa ne integram in zona euro, dar nu orbeste, ci intelegand exact problema.
Trebuie sa ne verificam atitudinile fata de inflatie si sa incercam sa le modificam. Daca nu reusim se poate intra in zona euro, dar nu in acea Zona Euro, ci doar intr-o zona euro care este o Federatie, adica are o politica fiscala comuna.
Daca ai o politica fiscala comuna te ajuta, in loc sa faci reducerea de salarii, cum s-a intamplat in Grecia, si sa lasi intreaga povara pe cei care au preferinte pentru inflatie.
Noi daca ramanem cu preferinte pentru inflatie relativ inalte, cand vom fi in zona euro, povara va cadea si pe noi, intre altii. Nu vrem sa ajungem acolo", a explicat Croitoru.
Potrivit oficialului BNR, ingrijorarile privind viitorul Zonei Euro par sa creasca, iar reformele facute dupa anul 2008 tind sa ridice multe semne de intrebare.... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 11:17
Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa demareze in prima jumatate a acestui an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, a anuntat joi ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, transmit Reuters si AFP.
Goranov a dezvaluit ca Bulgaria va cere statelor din zona euro sa isi exprime obiectiile fata de o eventuala aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. "Discutam in mod intens cu BCE si cu statele membre. Strategia noastra este ca vrem sa obtinem asigurari din partea lor ca vor privi pozitiv cererea noastra", a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de catre Bulgaria a presedintiei rotative a UE.
"Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE in primul semestru. Exista discutii intense la nivel de Guvern, Banca Nationala a Bulgariei si BCE. Trebuie mai intai sa obtinem un raspuns de la BCE", a precizat Goranov, subliniind ca Bulgaria indeplineste criteriile formale si nu prezinta niciun risc pentru zona euro.
"Bulgaria are o moneda stabila, o crestere de 4%, o rata a somajului scazuta. Suntem gata sa intram in anticamera euro", a apreciat la randul sau premierul bulgar Boiko Borissov.
Mecanismul ERM II prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cea mai saraca tara membra a UE, Bulgaria... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 15:59
Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a declarat, luni, ca anumite criterii de aderare a Romaniei la zona euro, precum deficitul bugetar, inflatia si dobanzile, risca sa nu mai poata fi indeplinite de anul viitor.
"Cel mai mare pericol de depasire il reprezinta deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limita de 3% din PIB si care, conform prognozei Comisiei Europene, risca sa depaseasca acest nivel mergand spre 3,9% la anul, daca nu se iau masuri compensatorii", a sustinut Lazea, la Conferinta "Romania si aderarea la zona Euro", care se desfasoara la Palatul Parlamentului.
Valentin Lazea a mai spus ca alte doua criterii risca sa nu mai poata fi indeplinite incepand cu anul viitor.
"Acestea sunt criteriile referitoare la inflatie, acel indice armonizat al preturilor de consum, si cel referitor la dobanzile pe termen lung. Criteriul legat de inflatie este o tinta miscatoare care la nivelul lunii septembrie era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4%, care este media celor mai importante, cu alte cuvinte 1,9%", a adaugat reprezentantul BNR.
Economistul sef al Bancii Nationale a afirmat ca Romania indeplinea, in septembrie, criteriul de inflatie, insa potrivit prognozelor BNR, acesta va depasi 2,5% la mijlocul anului 2018.
"Politicile de relaxare fiscala si salariala incepute in vara anului 2015 si accentuate in anii 2016 si 2017 de guverne cu coloraturi diferite politice, astfel de politici de relaxare fac dificila incadrarea in... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 14:53
Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marti asupra riscului unei "revolte" in zona euro din cauza divergentelor dintre tarile din nord si cele din sud.
"Problema cu zona euro astazi este ca ea nu creeaza suficienta convergenta intre statele ei membre, iar daca se va continua in acest fel, veti vedea o revolta", a spus Moscovici intr-o interventie la colocviul European Business Summit, desfasurat la Bruxelles, transmite AFP.
"O revolta a celor din nordul Europei, care considera ca ei platesc pentru altii, in timp ce altii nu fac acelasi efort (...), dar si o revolta in sudul Europei, unde oamenii au impresia ca cresterea economica este pentru cealalta parte a Europei, in timp ce pentru ei se aplica austeritatea si nu exista solidaritate", a explicat in continuare comisarul european, fost ministru francez al Economiei.
Moscovici a dat si exemple de situatii ce pot provoca astfel de divergente, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dubla fata de cea a Germaniei.
Prin urmare, pentru a depasi aceste disensiuni, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice si Monetare (UEM).
"Statu quo-ul nu mai este o optiune, intrucat mostenirea crizei (economice izbucnite in anul 2007) a produs o dinamica divergenta in zona euro", a mai atras atentia comisarul european.
Dar el a respins atat ideea unei 'Uniuni de transfer', adica un sistem de transferuri permanente... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 22:18
Italia ar putea iesi din zona euro, daca nu se vor imbunatati curand conditiile de viata, avertizeaza seful Institutului Ifo pentru Cercetari Economice si Financiare din Germania.
"Conditiile de viata din Italia sunt la acelasi nivel din 2000. Daca acest lucru nu se va schimba, italienii vor spune la un moment dat: 'Nu mai vrem sa fim in zona euro'", a declarat Clemens Fuest pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform Reuters.
In decembrie, euro a scazut la ...citeste mai departe despre "Avertisment venit din Germania: Italia risca sa iasa din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 13:13
Apartenenta la zona euro favorizeaza comertul intre statele membre, reduce costurile de tranzactie, elimina riscul valutar, are avantajul unei monede comune ca "adapost" contra unor miscari de capital destabilizatoare; aderarea poate accentua inserarea in retele industriale de baza.
Aderarea ar semnifica si intrarea in primul cerc concentric al Uniunii. Ar avea o dimensiune geopolitica in lumina incertitudinilor aduse de ultimii ani, inclusiv de rezultatul referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii si de tendinte centrifuge puternice in UE.
Dar argumentatia ca aceasta aderare sa fie cat mai rapida este de examinat la rece. Lectii mari ale crizei zonei euro sunt:
Zona euro nu a asigurat convergenta suficienta intre statele membre, de aici si dezechilibre mari (decalajul de competitivitate) intre Nord si Sud.Teza ca zona euro nu este o arie monetara optima (cu economii compatibile structural) s-a dovedit corecta si a reliefat importanta convergentei reale si ...citeste mai departe despre "Aderarea la zona euro: Problema este in ce conditii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 16:33
Majoritatea statelor din zona euro vor traversa in urmatoarele 12 luni proba de foc a alegerilor interne, care se arata amenintatoare pentru stabilitatea economica si politica din regiune, populistii si extremistii fiind din nou pe cai mari in Europa.
Perspectiva de crestere economica din zona euro este periclitata de priza la public a miscarilor politice eurosceptice, remarca Bloomberg, care atrage atentia si asupra sentimentului de nelinistite transmis in randul investitorilor.
Moda Brexit
Ascensiunea partidelor antisistem pe scena politica din Europa este in masura sa subrezeasca fundamental unele institutii care asigura stabilitatea blocului comunitar.
Daca in Spania sau Italia miscarile populiste se revolta impotriva austeritatii prelungite impusa de guverne, in Franta si Germania mesajul acestora este unul directionat impotriva uniunii monetare in sine.
Pentru economisti, investitori si directori de companii anul ce urmeaza se anunta unul crucial, cu rol hotarator nu doar asupra performantelor economice ale regiunii, ci si pentru intreaga constructie politica a UE, mai ales prin prisma recentului soc inregistrat in Marea Britanie.
Riscuri majore
"La periferia zonei euro, partidele populiste au un mesaj anti-austeritate, dar sunt dispuse sa negocieze mentinerea tarilor in UE si in cadrul uniunii monetare.
Nucleul central este cel in care euroscepticismul este adanc inradacinat si nu ar trebui sa subestimam acest risc", considera Aline... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 14:10
Zona euro nu se va dezintegra, a declarat miercuri Anshu Jain, copresedinte al Deutsche Bank, cel mai mare grup bancar listat la bursa din Europa.
"Esential, credem ca zona euro va ramane intact. Volatilitatea de pe pietele financiare legata de falimentul statelor de la periferia zonei euro sau iesirea lor din zona euro s-a indepartat", a afirmat Jain intr-un discurs rostit in Dubai.
De asemenea, copresedintele Deutsche Bank a declarat ca se asteapta la "o consolidare semnificativa" in sectorul bancar, pe fondul noilor reglementari privind majorarea cerintelor de capital, transmit Reuters si Bloomberg.
"Doar cateva banci universale mari vor ramane", a avertizat Anshu Jain. Acesta a explicat ca in urma crizei financiare marile banci de investitii si-au redus gradul de indatorare cu 40% si au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu 160%.
Fuziunile si achizitiile in randurile bancilor reprezinta "consecintele neintentionate" ale noilor reglementari, sustine copresedintele Deutsche Bank.
Luni, directorul general al Deutsche Bank, Juergen Fitschen, a cerut bancilor din intreaga lume sa continue progresele cu implementarea noilor norme de capital, cunoscute sub Regulamentul Basel III.
"Acest lucru nu mai poate fi repus in discutie", a spus Fitschen, referindu-se la recentele decizii ale unor organisme de reglementare de a pune sub semnul intrebarii viabilitatea calendarului pentru implementarea noilor norme.
Regulamentul Basel III ar urma sa... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:47
Presedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, ca exista riscul ca recuperarea economica a zonei euro sa esueze, in timp ce perspectiva inflatiei, care arata ca ar putea cobori sub tinta de 2% abia anul urmator, nu face necesara renuntarea la politicile monetare relaxate.
"Perspectiva economica ramane sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economica predomina", a declarat Draghi in deschiderea unei conferinte de presa, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.
Evaluarea BCE privind economia a ramas similara cu cea din luna precedenta, dupa cateva luni in care limbajul a devenit mai pozitiv.
Estimarile privind inflatia nu impun o renuntare la masurile mai relaxate de politca monetara, avand in vedere starea economiei, a spus presedintle BCE.
"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematura", a afirmat el.
Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.
Mai multi guvernatori de banci... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:00