Guvernul ar putea fi pus in situatia dificila de a anula unele dintre masurile adoptate pentru 2016: salariile ar putea fi reduse, scaderile de impozit ar putea sa disapra, iar nivelul taxelor ar putea creste de la anul.
Dupa 7 ani de dobanzi zero, miercuri 16 decembrie 2015, Banca Centrala a Americii ar putea creste dobanda de referinta si ar putea declansa o perioada de criza in pietele financiare internationale cu efecte negative si asupra Romaniei, se arata intr-o analiza Admiral Markets.
Bugetul Romaniei pentru anul 2016 este construit pe cateva premize importante, toate foarte optimiste: crestere economica de 4,1%, un curs mediu Eur/Ron de 4,4 si un deficit de 2,8% din PIB. Este cat se poate de clar faptul ca este un buget optimist, care este construit pe un scenariu pozitiv pentru economie. Altfel spus, Romania si-a facut un plan de cheltuieli pentru niste bani pe care ii va obtine intr-un caz fericit. Ce se va intampla insa daca scenariul optimist nu se adevereste?
Daca la anul Romania nu va creste cu 4,1%, daca cursul nu va fi stabil, daca dobanzile nu vor creste sau daca incasarile la buget nu vor fi cele preconizate, atunci guvernul se va gasi intr-o postura foarte delicata. Deficitul ar putea sari bine de 3%, ceea ce inseamna ca in partea a doua a anului nota de plata va fi mai mare decat banii din buzunar.
Cu alte cuvinte, daca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, in partea a doua a anului 2016 guvernul va trebui sa reduca... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 15:00
Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.
"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.
Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.
"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.
Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la Consiliul Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, evenimente... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 12:29
Restrictionarea programului "Prima Casa" doar la credite in lei este interpretata de analistii financiari ca fiind o masura luata de Guvern la presiunile BNR. Este un semnal pentru bancile straine, care incearca acum o repliere sub comanda bancilor-mama.
In general, atunci cand vine vorba de creditare, tarile din Europa si chiar si Romania, pun in fata necesitatea diminuarii riscului valutar, responsabil cu foarte multe drame care s-au intamplat in principal pe piata imobiliara.
BNR a transmis semnale, cu mult timp in urma, ca ar prefera ca economia sa se bazeze pe moneda nationala si nu pe monedele straine, atat in ceea ce priveste creditarea cat si in ceea ce priveste operatiunile.
"Pana acum, din diferite motive, BNR nu a putut sa impuna aceasta orientare catre moneda nationala, dar acum, programul guvernamental "Prima Casa" i-a dat ocazia sa-si impuna acest punct de vedere", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
Avantajele oferite de programul "Prima Casa" in lei
Piata imobiliara in Europa, si in principal, in Romania a avut de-a face cu aspectul negativ indus de riscul valutar.
"In Europa, peste riscul de credit, care este inerent acordarii oricarui credit, a existat si acest risc valutar, nefiind un risc administrabil de debitor", a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, analist economic si lector ASE.
Potrivit economistului, programul "Prima Casa" in lei este o modalitate de creditare la care balanta de risc este... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 07:00
Bank Leumi Romania a acordat credite in valoare de 20 milioane lei prin programul Prima Casa 4, iar pana la finalul anului va epuiza plafonul acordat de 31 milioane de lei, a declarat vicepresedintele executiv al bancii, Manfred Rauchwerger.
Pana in prezent, Bank Leumi Romania a acordat peste 100 de credite in cadrul programului Prima Casa 4, valoarea medie a unui imprumut fiind de 190.000 lei.
Bank Leumi Romania: Crestere de 6% a volumului de credite acordate in S1
In primul semestru al acestui an, Bank Leumi Romania a inregistrat o crestere de 6% a volumului de credite acordate, soldul net al creditelor ajungand la 775 milioane lei.
Valoarea totala a creditelor aprobate de Bank Leumi Romania pe proiecte cu fonduri europene in 2012 este de noua milioane lei.
In ceea ce priveste creditele neperformante, Manfred Rauchwerger sustine ca situatia s-a stabilizat.
"Creditele neperformante au fost generate in mare parte de sectoarele de consum si constructii. Pentru persoane fizice noi am dat relativ putine credite fara garantii datorita faptului ca am intrat tarziu pe piata de credite cu buletinul si de trei ani focusul este catre IMM-uri", conform strategiei bancii.
"Cheltuielile cu provizioanele s-au ridicat la valoarea de 5,4 milioane lei, scazand semnificativ fata de 2011", a mai spus Manfred Rauchwerger.
Oficialul Bank Leumi Romania a declarat ca recuperarea garantiilor reprezinta o problema, deoarece se face foarte greu in conditiile in care de la... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 17:10
Romanii care platesc rate semnificativ mai mari pentru imprumuturile in valuta contractate in urma cu cativa ani suporta acum riscul valutar pe care si l-au asumat singuri, in pofida avertizarilor, spun reprezentantii bancii nationale.
Care au fost, insa, circumstantele in care a fost asumat acest risc? In prima parte a anilor 2000, cei mai multi romani luau contact pentru prima oara cu serviciile si produsele bancare, pe fondul expansiunii spectaculoase a creditarii. Cati au inteles atunci, cu adevarat, ce este riscul valutar? Sau ca dobanda nu reprezinta singurul cost al unui imprumut?
La randul lor, bancile au promovat agresiv in special creditele in valuta si le-au acordat cu prea multa usurinta. In acelasi timp, avertismentele BNR cu privire la consecintele volatilitatii ratei de schimb au avut un impact redus in conditiile in care alternativa, creditul in moneda nationala, a presupus acceptarea unei dobanzi duble comparativ cu dobanda aferenta imprumutului in euro.
Recent, BNR a intreprins o serie de actiuni in scopul ieftinirii creditelor in lei, iar noile norme de creditare stabilite la sfarsitul anului trecut obliga bancile sa elaboreze scenarii de risc mult mai complexe, astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca, pe intreaga perioada pana la scadenta, nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare.
De asemenea, implementarea ordonantei creditelor pentru consumatori, in vara anului 2010, dupa model european, a introdus modificari ale... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 09:37
Incertitudinea economica care planeaza deasupra Europei si care ameninta ca se va raspandi in intreaga lume schimba raporturile de valoare intre monedele nationale. In umatorul an, moneda euro isi va pierde brusc valoarea pe fondul recesiunii europene, iar investitorii vor pune in balanta yenul japonez si dolarul american.
Analistii Morgan Stanley iti spun la ce sa te astepti in 2012 de la monedele nationale si care vor fi cele mai sigure valute in care vei putea investi.
Dolarul american
Analistii de la Morgan Stanley se asteapta ca dolarul sa se aprecieze in 2012 fata de toate monedele G10 cu exceptia yenului japonez, care ramane cel mai bun refugiu.
Singurul impediment pentru cresterea puterii dolarului va fi probabil o noua runda QE, asteptata pana la jumatatea anului 2012, insa cu un efect limitat.
Euro
Criza va insoti moneda europeana si in anul 2012.
Temerile la nivel mondial vor agrava presiunea asupra monedei euroene, iar lipsa de crestere economica va inrautati situatia pentru institutiile financiare din zona euro.
Yenul japonez
Ca si dolarul american, analistii se asteapta ca yenul sa se aprecieze ca o moneda sigura de refugiu.
"Intr-o lume de rascumparare a datoriilor si de incertitudine, yenul japonez, cu al sau excedent de cont curent consistent inca din 1998, ar trebui sa beneficieze de fluxurile de repatriere. Acest lucru va dura pana in 2013", se arata in raportul institutiei americane.
Chiar si interventia Bancii... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:05
Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de NewsIn."Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar.
Este vorba despre urmatoarele citeva luni", a declarat Cristian Popa.
El a declarat ca BNR nu doreste sa recurga la interziceri de creditare in valuta, dar ca doreste sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natura macroprudentiala.
Astfel, Cristian Popa a mentionat utilizarea raportului intre valoarea colateralului, valoarea imprumutului si credit, ponderea serviciului in venitul net lunar, care a fost in mare parte pentru cele mai multe banci inlocuita de utilizarea evaluarilor de risc proprii omologate de directia de supraveghere, dar care exista inca pentru banci.
"Vrem in toate aceste abordari sa fim consonanti cu o discutie la nivelul Uniunii Europene si a Bancii Centrale... mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 15:45
Riscul valutar si mediul economic instabil sunt percepute ca obstacole de catre retailerii internationali in extinderea pe piata romaneasca, dar, pe termen lung, din cauza stocului redus de spatii comerciale, companiile straine de profil vor investi in Romania, considera reprezentantii DTZ, citati de Mediafax."Ca si in Anglia, si in Romania, riscul valutar este perceput de retaileri ca un obstacol pentru extindere.
Retailerii, cei mai multi, produc si au productia cuantificata in euro, iar in Romania ar trebui sa vanda in moneda nationala, si de aceea riscul valutar este mai mare decat in zona euro", a declarat Martyn Chase, presedintele EMEA Retail in cadrul DTZ, agentiei MEDIAFAX, la un seminar pe tema pietei de retail.
El a mentionat ca, pe langa riscul valutar, mediul economic instabil este un alt obstacol pentru retailerii internationali care vor sa se extinda in Romania.
Pe de alta parte, Chase mentioneaza ca Romania are sansa de avea inca o piata de retail cu potential si posibilitatea sa invete din greselile facute de alte tari mai dezvoltate.
"Romania are un potential enorm avand in vedere stocul redus de spatii comerciale.
In urmatorii 25 de ani, avand in vedere ca Romania are 20 de milioane de locuitori, piata ar putea suporta in total 100-150 de centre comerciale.
Retailerii sunt interesati sa se extinda mai ales in centre comerciale si mai putin in spatii stradale, pentru ca primele sunt mai profitabile", a spus Chase.
Potrivit DTZ, Romania are in prezent un... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 16:20
Peste 70% dintre intreprinderile mici si mijlocii care efectueaza operatiuni de import sau export raman expuse riscului valutar deoarece nu aplica strategii de hedging care sa le protejeze, aceste operatiuni fiind utilizate prioritar de catre companiile mari sau multinationale, potrivit R&M Audit, citat de Mediafax."Strategiile de hedging sunt inca, din pacate, utilizate prioritar de companiile locale mari si de cele multinationale; majoritatea firmelor mici si mijlocii raman expuse riscului valutar, care, in conditiile actuale de criza, le afecteaza o data in plus in mod negativ cash-flow-ul", a declarat intr-un comunicat Mirela Serban, managing partner al firmei de audit, contabilitate, consultanta fiscala si financiara R&M Audit.
Firma de consultanta mentioneaza ca, in cazul importatorilor, aprecierea euro presupune un risc , intrucat aceste firme importa marfuri pe care le introduc la vanzare la un anumit curs euro/leu, iar in cazul in care moneda europeana se apreciaza in momentul in care acestia trebuie sa cumpere euro pentru a achita marfurile importate, au nevoie de mai multi lei decat au incasat sau previzionat.
In cazul exportatorilor, firmele vand produsele pe piata externa, considerand un anumit curs euro/leu la care au inregistrat costurile de productie, iar in cazul in care euro se depreciaza in momentul incasarii contravalorii produselor, compania va vinde euro obtinand mai putini lei decat a investit pentru productia respectiva.
Serban arata ca, in... mai mult
Marti, 29 Iunie 2010, ora 13:58