Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de joi, 19 august 2021, Hotărârea CNSU numărul 61 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.
Astfel, conform documentului, în zona roșie au intrat: Republica Dominicană, Saint Lucia și Kosovo.
În zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Maldive, Bahamas, Andorra, Insulele Virgine Britanice și Tunisia, iar din zona verde în urma creșterii incidenței: Elveția, Macedonia de Nord, Liechtenstein, Azerbaidjan, Guam, Guernsey, Belize, Jamaica, Insulele Turks și Caicos și Bonaire, Saint Eustatius și Saba;
În zona verde au intrat: Indonezia, Columbia, Bermuda, Namibia și Kârgâzstan.
Lista intra în vigoare la data de 22.08.2021, ora 00.00.
Persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roșie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate.
De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptați automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptați dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. ...citeste mai departe despre "Grecia, Spania și Turcia rămân în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ce se aplică din 20 august" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 August 2021, ora 19:10
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat joi, 5 august, lista statelor considerate cu risc epidemiologc.
Spania, Franţa, Tunisia, Portugalia, Malta, Grecia şi Maldive se între statele de pe lista roşie, din cauza incidenţei ridicate. Lista va intra în vigoare începând cu data de 08.08.2021, ora 00:00.
Lista cu clasificarea ţărilor/teritoriilor în funcţie de rata de incidenţă cumulată:
Stat/Zonă/Teritoriu
Rata de incidenţă cumulată la 1,000 locuitori*
Zona roşie
Insula Man - 28,2
Jersey - 15,7
Insulele Virgine Britanice - 15,7
Fiji - 13,6
Cipru - 12,4
Gibraltar - 11,4
Cuba - 10,2
Georgia - 8,9
Botswana - 8,7
Seychelles - 8,6
Spania - 7,2
Marea Britanie** - 6,6
Malaysia - 6,3
Mongolia - 5,4
Curacao- 5,4
Aruba - 5,4
Monaco - 5,2
Kazahstan - 5,1
Andorra - 5,1
Polinezia Franceză - 5,0
Libia - 4,6
Insulele Virgine ale Statelor Unite - 4,6
Eswatini - 4,4
Iran - 4,1
Franţa - 4,1
Bahamas - 4,1
Tunisia - 4,1
Olanda - 4,0
Argentina - 3,9
Islanda - 3,9
Portugalia - 3,8
Irak - 3,6
Malta - 3,5
Grecia- 3,5
Irlanda - 3,5
Panama - 3,2
Maldive - 3,1
Thailanda- 3,1
Kuweit - 3,0
Africa de Sud** - 2,7
Brazilia** - 2,6
Nepal** - 1,0
India** - 0,4
Zona galbenă
Israel - 2,9
Columbia - 2,9
Namibia - 2,9
Sint Maarten - 2,8
Costa Rica - 2,8
Statele Unite ale Americii - 2,7
Turcia - 2,4
Federaţia Rusă - 2,3
Muntenegru - 2,3
Kârgâzstan - 2,2
Indonezia - 2,1
Puerto Rico - 2,1... mai mult
Joi, 05 August 2021, ora 20:58
Numărul persoanelor în risc de sărăcie si excluziune socială din România a crescut alarmant la începutul pandemiei, din cauza scăderii substanţiale a veniturilor în primul val al pandemiei, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale (BM), intitulat - Creşterea incluzivă la răscruce de drumuri-.
Potrivit instituţiei financiare, pandemia de coronavirus a expus şi a accentuat inegalităţi profunde, oprind progresul în domenii multiple, inclusiv în ceea ce priveşte egalitatea de gen şi convergenţa veniturilor în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE). Astăzi, se estimează că sunt „expuşi riscului de sărăcie” în plus între trei şi cinci milioane de oameni din UE, pe baza pragurilor valorice la nivel naţional, comparativ cu cele de dinaintea crizei.
Cu toate acestea, la scara europeană, impactul crizei COVID-19 asupra celor săraci a fost moderat de răspunsul guvernelor şi instituţiilor Uniunii Europene, care au amortizat efectele grave ale pandemiei asupra ocupării forţei de muncă şi a veniturilor. Chiar si asa, „în pofida diminuării impactului pe măsură ce criza a progresat şi a fost amortizată de măsurile de sprijin, ratele de sărăcie sunt aşteptate să rămână peste nivelul la care erau înaintea crizei", susţine Banca Mondială.
Raportul subliniază faptul că pe măsură ce pandemia continuă, schemele de sprijin guvernamental şi lansarea în timp util a vaccinurilor rămân esenţiale... mai mult
Marti, 27 Iulie 2021, ora 19:44
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat Hotararea numarul 45 din 8 iulie 2021, privind actualizarea listei statelor si zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic.
Incadrarea din zona rosie in zona verde sau galbena, precum si incadrarea din zona galbena din zona verde, intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Ce principale modificari au survenit:
- in zona rosie au intrat Fiji, Jersey, Cipru, Cuba si Insulele Virgine Britanice;
- in zona galbena au intrat:
* din zona rosie, in urma scaderii incidentei: Chile, Botswana, Bahrain si Saint Kitts si Nevis;
* din zona verde, in urma cresterii incidentei: Spania, Andorra si insulele Virgine ale Statelor Unite;
- in zona verde a intrat: Sint Marteen.
"Va reamintim faptul ca incadrarea din zona galbena sau verde in zona rosie, precum si incadrarea din zona verde in zona galbena, intra in vigoare la 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic", arata sursa citata.
Anexa Lista state risc epidemiologic by Claudia Spridon on Scribd ...citeste mai departe despre "Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizata. Marea Britanie si Maldive, in zona rosie. Spania, in... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2021, ora 09:25
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat, joi, lista statelor considerate cu risc epidemiologic. In cazul in care, prin inlcuderea unor tari intr-o lista de risc se impun restrictii, acestea intra in vigoare la 24 de ore de la publicarea in Monitorul Oficial. In cazul in care statele intra pe lista verde, sau de pe lista rosie pe cea galbena, masurile intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.
"Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat astazi, 1 iulie 2021, Hotararea numarul 43, privind actualizarea listei statelor si zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic. Facem precizarea ca incadrarea din zona galbena sau verde in zona rosie, precum si incadrarea din zona verde in zona galbena, intra in vigoare la 24 de ore de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic", a transmis, joi seara, CNSU.
Sursa citata a precizat, de asemenea, ca incadrarea din zona rosie in zona verde sau galbena, precum si incadrarea din zona galbena din zona verde, intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care este aprobata lista tarilor/teritoriilor de risc epidemiologic. ...citeste mai departe despre "Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizata. 23 de tari, pe lista rosie"... mai mult
Joi, 01 Iulie 2021, ora 22:15
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic, criteriul fiind rata de incidenta cumulata a cazurilor de COVID-19. Un numar de 23 de tari sunt trecute pe lista rosie, ceea ce implica masuri speciale la sosirea in Romania.
Astfel, in zona rosie sunt incluse Seychelles, Uruguay, Mongolia, Columbia, Maldive, Bahrain, Namibia, Argentina, Suriname, Kuweit, Oman, Saint Kitts si Nevis, Brazilia, Paraguay, Costa Rica, Chile, Trinidad si Tobago, Botswana, Bolivia, Africa de Sud, Marea Britanie, Nepal, India.
Din lista galbena fac parte Emiratele Arabe Unite, Panama, Malaysia, Georgia, Tunisia, Sint Maarten, Guyana, Cuba, Capul Verde, Irak, Insulele Virgine Britanice, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Sri Lanka, Zambia.
Pe lista verde sunt Iran, Republica Dominicana, Peru, Federatia Rusa, Kargazstan, Honduras, Spania, Portugalia, Andorra, Belarus, Bahamas, Guatemala, Monaco, Letonia, Kazahstan, Turcia, Saint Vincent si Gre nadine, Cipru, Olanda, Irlanda, Danemarca, Grecia, Filipine, Ecuador, Slovenia, Venezuela, Suedia, Belgia, Franta, Timorul de Est, Iordania, Qatar, Afghanistan, Gibraltar, Lituania, Thailanda, Bonaire, Saint Eustatius si Saba, Jersey, El Salvador, Insulele Feroe, Luxemburg, Palestina, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Libia, Cambodgia, Arabia Sauditaa, Indonezia, Estonia, Guam, Aruba, Saint Lucia, Canada, Uganda, Elvetia, Muntenegru, Croatia, Belize, Armenia, Austria, Bhutan, Ucraina,... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2021, ora 09:21
In 2015, cererea interna va fi stimulata de relaxarea politicii fiscale ca urmare a reducerii contributiilor sociale, a reducerii TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare in Iunie 2015 si de o reevaluare a pensiilor si a salariilor din sectorul public.
Consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodariile care, desi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare, se arata intr-o analia Coface remisa Business24.
Totusi, in ciuda performantei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvente in 2015.
Astfel, ponderea acestora in totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul ca acest procent este si un rezultat al numarului mare de unitati care vand cu amanuntul in structura de ansamblu a companiilor romanesti.
Sectorul de business din Romania, la fel ca industria de retail, sufera din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de pana la 90 de zile.
In ceea ce priveste sectorul de bancar, este de notat ca Banca Centrala va pastra politica ratei dobanzii la un nivel scazut, la 1,75% in Mai 2015, in timp ce inflatia va ramane sub nivelul-tinta de 2,5%, ceea ce ar putea reduce si mai mult rata rezervelor obligatorii pentru credit.
In acest context, reducerea continua a datoriei in valuta (mai mult de jumatate dintre creditele restante sunt in valuta) a jucatorilor economici ar trebui sa se incheie printr-o compensare a cresterii... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 12:26
In 2014, riscurile de tara la nivel mondial sunt setate sa se schimbe. In cazul tarilor dezvoltate se observa o tendinta pozitiva a riscului, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare, tensiunile persista. In Romania, economia va ramane pe o tendinta crescatoare in 2014
In tarile avansate, riscurile sunt de stabilizare, incurajate de o crestere destul de dinamica in SUA (estimata la 2,4% in 2014), inceputul unei redresari in zona Euro (+0,9%) si a cresterii confirmate din Japonia (+1,4%).
In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, rata de crestere va spori doar usor (+4,7%) si vor ramane sub media perioadei 2000 - 2011, potrivit Coface.
Tarile dezvoltate: imbunatatire sau stabilizare
Redresarea economiilor avansate este marcata de divergente intre tari. Situatia mediului de afaceri din SUA (cu o evaluare A2 sub supraveghere pozitiva din Octombrie 2013) s-a imbunatatit considerabil. "Corporate America" este link-ul puternic in economie si are un numar de puncte forte: nivelul ridicat de auto-finantare, profitabilitatea inregistrata, datoria redusa si investitiile puternice. Bugetul clar si politicile monetare, precum si cresterea in cererea de consum casnic, stimuleaza aceasta tendinta pozitiva.
In Europa, Coface remarca o imbunatatire a riscului in Germania si in Austria (+1,7% prognoza de crestere pentru cele doua tari in 2014), pentru care evaluarea A2 este acum insotita de o supraveghere pozitiva. Activitatea economica germana este foarte... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 16:35
Romania a anuntat marti o crestere economica de 4,4% in trimestru al treilea, dar pietele financiare internationale nici nu au luat in seama anuntul, in timp ce prima de risc reflectata pe cotatiile CDS-urilor (n.r.: pretul asigurarii contra riscului de neplata) a urcat pana la 4,42 %, adica 442 de puncte.
Toata regiunea e prinsa in avalansa temerilor ca problemele cu care se confrunta tarile si bancile din zona euro, cumulat cu riscul reducerii finantarilor, vor lovi economiile din aceasta zona a Europei, iar pietele nu fac nicio diferentiere intre tari, nici dupa criteriul indicatorilor macroeconomici, nici dupa ratingurile emise de agentiile consacrate, scrie Ziarul Financiar.
In acest fel, pietele internationale penalizeaza la gramada state cu ajustare fiscala puternica, precum Romania, si tari cu un rating AA-, doar dupa perceptii privind riscul de contagiune.
In ultimele zile, CDS-ul Romaniei a urcat cu peste 50 de puncte de baza, amenintand sa influenteze pretul obligatiunilor in dolari, pe care Ministerul de Finante si BNR incearca sa le promoveze in SUA, pentru a strange circa un miliard de dolari.
Slovenia, tara din zona euro cu rating AA- a inregistrat azi o crestere a CDS-urilor pana la 443 puncte de baza, din cauza legaturilor stranse cu sistemul bancar italian. In schimb, Italia are CDS-urile la 596 de puncte, in vreme ce Austria, tara cu AAA, a ajuns la 227 de puncte, nivel complet rupt de ratingul de tara.
In cazul Frantei, prima de risc e... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:06