Grupul economistilor care prezic o eventuala criza a lichiditatilor in lumea financiara s-a marit cu inca un membru.
La inceputul saptamanii, Andrew Tyrie, presedintele comisiei de buget din Legislativul britanic i-a scris guvernatorului Bancii Angliei o scrisoare pe aceasta tema, exprimandu-si ingrijorarea fata de lipsa lichiditatilor din piata.
Nu este singurul economist ingrijorat de acest aspect. Alt cor de voci anunta o criza a lichiditatilor din pietele financiare de mai bine de un an, remarca ziarul The Telegraph.
Cor sumbru
In aprilie, Jamie Dimon, directorul executiv al bancii JP Morgan a dedicat trei pagini acestui subiect, in scrisoarea anuala adresata investitorilor.
Din punctul sau de vedere, fracturile existente intre emisiunile obligatiunilor de stat din SUA si evolutia pietelor financiare de pe glob sunt un adevarat semnal de alarma.
Pentru Dimon explozia de pe piata de capital din octombrie 2014, cand randamentul bonurilor Trezoreriei americane a scazut cu 29 de puncte in doar o ora, ca si aprecierea francului elvetian cu 28% in fata euro, eveniment petrecut in doar cateva minute pe 15 ianuarie 2015 sunt semne alarmante.
In mai, Nouriel Roubini, economistul devenit faimos pentru ca a prevazut factorii declansatori ai crizei economice din 2008, a publicat un scurt eseu referitor la "bomba cu ceas a lichiditatilor".
In luna iunie, Stephen Schwarzman, seful companiei de investitii Blackstone, publica in Wall Stret Journal un text sub... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 17:37
Un nou avertisment vine sa completeze ingrijorarea manifestata deja de reprezentantii JP Morgan Chase si fosti oficiali ai Trezoreriei americane privind riscul de lichiditate in pietele globale.
Economistul sef al Allianz, Mohamed El-Erian, crede ca investitorii subestimeaza riscul de lichiditate, efectele putand fi mai drastice decat insolventa statului elen. Lipsa lichiditatilor poate genera agitatie in piata, spune El-Erian sfatuind investitorii sa ia masuri de siguranta, relateaza reporterii CNBC.
Unde sunt banii?
"Riscul de lichiditate este si cel mai subestimat din piata. Am vazut restabilirea pretului pe piata de obligatiuni pana la un nivel care demonstreaza lipsa abundentei lichiditatilor. Este foarte ingrijorator", explica economistul sef al Allianz.
Mohamed El-Erian se alatura astfel grupului de analisti format din directorul JP Morgan Chase, Jamie Dimon, si fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, care, in ultimele luni, au tras acelasi semnal de alarma.
Pe piata americana, vanzarea masiva a unor obligatiuni cu maturitate la 10 ani a dus randamentul acestora pana la 2,3% in cursul saptamanii trecute. Intre timp, oscilatiile au reglat nivelul randamentului la 2,21%.
Pietele de capital s-au concentrat pe numerarul injectat in piata prin politicile monetare ale Bancii Centrale Europene si Bancii Centrale din China, crescand gradul de rascumpare al obligatiunilor, constata El-Erian.
Imagine deformata
In Statele Unite,... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 12:14
Recordul atins de lansarea ofertei publice a companiei Alibaba si listarea la bursa din New York a reprezentat un soc pentru Wall Street. Cu toate acestea, companiile finantate pe capital de risc nu se ingramadesc sa urmeze exemplul dat de chinezi.
Iar numarul lor, cel putin in Statele Unite, nu este deloc redus, ba chiar se indreapta spre o alta performanta, 49 de firme fiind evaluate la sume ce depasesc in fiecare caz pragul de un miliard de dolari. O cifra sensibil mai mare decat cea inregistrata la sfarsitul lui 2013, cand doar 28 de firme depasisera acest prag. O diferenta majora si fata de perioada de boom a anilor 2000, cand doar 10 astfel de companii beneficiau exclusiv de finantari venture, observa Wall Street Journal.
Fara presiune
Dintre companiile care nu se grabesc inca sa deschida portile actionariatului public, AppDynamics din San Francisco a reusit sa treaca pragul de un miliard de dolari in cotatia de piata din iulie anul acesta, vanzand o parte din actiunile fondatorilor catre investitori privati pentru 70 de milioane de dolari.
Jyoti Bansal, fondator si director executiv al companiei, sustine ca nu simte nicio presiune din partea investitorilor care au pavat drumul spre succes al firmei sale in a-si retrage banii. "Nu exista o nevoie de lichiditati in acest moment. Cat timp veniturile sunt in crestere, toata lumea este multumita cu asteptarea momentului oportun", sustine Bansal.
In fapt, febrilitatea resimtita in randul fondurilor de... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 08:32