Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atentia asupra cresterii riscului cibernetic pe piata financiara non-bancara, in conditiile in care activitatea entitatilor reglementate/supravegheate de catre autoritate se desfasoara, in general, de la distanta, ca masura de prevenire a raspandirii infectiilor cu coronavirus, informeaza ASF printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Avem un risc cibernetic in crestere pentru pietele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandari pentru entitatile din asigurari, piata de
capital si pensii private, menite sa tina sub control acest risc", a declarat directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF, Valentin Ionescu.
Conform Autoritatii, atacurile cibernetice speculeaza teama de coronavirus si trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip "phishing". Acestea incearca sa induca in eroare sau sa convinga utilizatorii sa acceseze sau sa se conecteze la un link/website prin intermediul caruia pot fi apoi sustrase date/informatii/parole sau se pot descarca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice/aplicatiile utilizate.
In situatia aceasta, asigurarea mentenantei si a bunei administrari a sistemelor informatice este deosebit de importanta, in toate componentele ei, inclusiv cele
privind inregistrarile istorice, datele personale ale consumatorilor si fluxurile monetare sau de active, sustin specialistii ASF.
In acest context, ASF... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 15:10
Zeci de furnizori de gaze naturale risca falimentul in conditiile in care clientii lor nu vor sa mai plateasca hidrocarburile consumate si denunta unilateral contractele, pe fondul decretarii starii de urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis, in contextul pandemiei COVID-19.
In acelasi timp, criza economica le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor si al taierilor de salarii ce se prefigureaza, chiar daca pretul gazelor este posibil sa scada in vara lui 2020.
Acestea sunt principele concluzii ale unei analize realizate de Asociatia Energia Inteligenta, pe baza datelor centralizate din piata in perioada 16-18 martie 2020.
"Decretarea Starii de Urgenta de catre presedintele Klaus Iohannis a adus si primele atitudini pe piata de gaze. Din cate stim la ora actuala, zeci de furnizori si consumatori si-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricarei plati pentru gazele consumate si stoparea livrarii de hidrocarburi pentru perioada urmatoare", a explicat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
"Potrivit datelor din piata, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor disparea in situatia in care fluxul financiar se blocheaza pentru o perioada mai mare de 90 de zile", a completat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Asociatia le cere participantilor la piata sa analizeze cat se poate de calm situatia creata si sa intre in negociere pentru determinarea... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 12:30
Gazoductul Nord Stream 2 este important pentru a asigura Germaniei furnizarea de energie iar Rusia este un furnizor sigur si demn de incredere, a afirmat luni Thomas Bareiss, secretar de stat pentru energie in Guvernul de la Berlin, transmite Reuters.
Presedintele american Donald Trump afirmase ca proiectul sporeste dependenta de gazul rusesc si a avertizat firmele occidentale care au investit in Nord Stream 2 ca risca sanctiuni.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Insa mai multe tari din Estul Europei, in frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma sa duca la diminuarea tranzitului gazelor naturale rusesti via Ucraina, denuntand implicatiile politice ale proiectului.
"Stiu ca SUA sunt ingrijorate ... dar nu este asa de simplu. Pentru Germania, Rusia este un furnizor de gaze sigur si demn de incredere. Proiectul Nord Stream 2 ar trebui sa continue deoarece gazoductul asigura furnizarea de energie in Europa", a afirmat Bareiss la summitul Bloomberg NEF Future of Energy.
Jumatate din proiectul Nord Stream 2 este detinut de Gazprom, care va furniza jumatate din finantarea necesara pentru proiectul in valoare de 9,5 miliarde de euro. Restul este impartit intre companii germane Uniper si... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 17:42
Simplicity, conceputa ca o polita de asigurare foarte simpla si usor de gestionat, vine in intampinarea nevoilor companiilor mici de a-si proteja afacerea impotriva riscului de neplata.
"Produsul Simplicity completeaza gama serviciilor RisCo oferite companiilor, pentru scaderea riscului in relatiile cu clientii acestora. Pentru firmele mici, suntem convinsi ca produsul va avea un real succes", a declarat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
In conditiile unui mediu economic si de afaceri care se lupta deja de cativa ani cu o puternica instabilitate si lipsa a increderii, informarea asupra clientilor noi si a celor existenti, precum si acoperirea riscului comercial, devin conditii esentiale pentru dezvoltarea sustenabila a oricarei companii.
Polita ofera o politica de pret foarte simpla, bazata pe intervalul cifrei de afaceri ce se doreste a fi asigurata, si un proces rapid al cererilor pentru datoriile de peste 1.000 de lei, minimizand astfel impactul unei plati restante asupra fluxului de numerar al unei companii.
Produsul este unic in piata datorita simplitatii sale si a faptului ca polita de asigurare acopera facturile emise de clientii companiei asigurate fara o analiza prealabila a bonitatii acestora, in procent standard de 60% din valoarea datoriei neachitate pana la concurenta raspunderii maxime per client.
Acoperierea poate creste pana la 90%, cu o raspundere maxima mai mare, in cazul in care asiguratul aplica pentru o clasa de risc la Euler... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:50
Problema multor firme romanesti este ca partenerii lor de afaceri nu isi tin promisiunile. De la calitatea produselor si serviciilor livrate pana la neplata la timp (sau vreodata) a facturilor, firmele sunt vulnerabile la erorile comise de parteneri.
Riscul este cu atat mai mare cu cat firma in cauza are mai putini furnizori sau clienti pentru un produs, ori dependenta sa financiara de partenerul de afaceri respectiv este mai mare. Astfel, o firma cu un singur client mare care ii asigura sa spunem 90% din cifra de afaceri este practic 'captiva' clientului respectiv. Daca acesta nu ii mai plateste facturile la timp, sau nu ii mai cumpara produsele, firma poate ajunge intr-o situatie financiara delicata.
Daca in acest caz, o companie de dimensiuni mari poate sa 'absoarba' pierderea, sa apeleze la justitie sau pur si simplu sa nu mai lucreze cu partenerul respectiv, firmele mici nu au acest lux: ele pot pierde la randul lor comenzi, clienti ori sunt nevoite sa isi reduca cifra de afaceri si profitul atunci cand partenerii nu isi onoreaza obligatiile. IMM-urile nu isi pot permite in majoritatea cazurilor, procese costisitoare si nici renuntarea la sumele cuvenite de la clientii rau platnici si uneori un astfel de eveniment le duce direct in insolventa...
O alta sursa de dezechilibru financiar si in ultima instanta de insolventa pentru firme este indatorarea excesiva, in conditiile in care structura de bilant, vanzari si costuri sunt nefavorabile. Companiile isi... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 08:25
Viitorul regulament de furnizare a energiei electrice il poate lasa fara curent pe consumator, chiar si bun platnic, daca furnizorul sau ramane dator fata de distribuitori sau producatori. Pentru a evita o astfel de situatie, consumatorul poate doar sa apeleze la alti furnizori.
Romanii risca sa fie deconectati de la retelele electrice daca furnizorul lor de energie are datorii catre transportator, distribuitor sau alti operatori, inclusiv restante pe piata angro.
Informatia apare in proiectul de Regulament de furnizare a energiei electrice la clientii finali, postat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe pagina sa de internet. Dupa perioada de dezbateri publice, acest document va deveni litera de lege si ar trebui implementat intocmai.
Potrivit articolului 19 din proiect, clientul final ia nota de faptul ca risca sa fie deconectat "daca primeste un preaviz de deconectare deoarece furnizorul lui nu si-a respectat datoriile de plata pe piata angro.
Pentru a evita aceasta situatie, in termenul de preaviz clientul final poate rezilia contractul de furnizare cu furnizorul respectiv si poate schimba furnizorul inclusiv prin trecerea la furnizorul de ultima instanta". Preavizul este de cel putin 15 zile si vor fi deconectati inclusiv cei fara datorii la furnizor, conform articolului 69.
Citeste mai multe despre Aberatie. Cand furnizorul nu plateste, cetateanul ramane fara curent pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:26
"Va recomand sa va feriti de stat. Este cel mai nociv furnizor, alaturi de banca, daca ne gandim la penalizarile pe care le practica si la faptul ca poti raspunde penal pentru aceste datorii. In grupul meu de firme ma asigura ca statul si banca sunt platiti chiar si inaintea salariilor", a declarat Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe. ZF si Enterprise Investors au premiat cele mai performante companii din zona Transilvania-Banat, pe prima pozitie situandu-se firma Elis Pavaje, din Alba, care a inregistrat in intervalul 2006-2008 o crestere medie a cifrei de afaceri de 752%.
Pe locul doi s-a aflat firma I & C Transilvania Constructii din Cluj, cu o crestere a cifrei de afaceri de aproape 200%, iar pe locul trei firma Collini Com, din Bocsa, cu o crestere de 191% a businessului. Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe, spune ca negocieri se pot purta in principal cu restul furnizorilor, iar amanarea platilor la scadenta "este cel mai ieftin credit pe care il poate primi o firma".
Unii furnizori sunt chiar nevoiti sa accepte termene mai lungi de plata, 90 de zile fiind considerat acum un interval uzual, in timp ce companiile care vor sa furnizeze doar cu banii jos risca sa ramana fara business. Cu toate acestea, Marius Marin, directorul general al grupului producator de materiale de constructii Macon-Simcor, cu fabrici in orase precum Deva sau... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 10:14