Dobanzile pentru creditele ipotecare si de consum ar putea fi plafonate, dupa ce un proiect de lege in acest sens a fost adoptat de senatorii din comisiile de Buget, Economica si Juridica. Mai trebuie insa sa treaca de Senat si camera Deputatilor.
Aparent, se poate spune ca masura este buna, pentru ar micsora povara romanilor care au credite la banci sau la IFN-uri. O analiza a posibilelor efecte arata ca de fapt nu este deloc asa. Asta pentru ca exista riscul ca accesul la credite sa fie limitat, institutiile bancare sa introduca diverse comisioane de acordare a imprumuturilor si, in plus, masura ar putea duce la inflorirea... camatariei.
Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, a declarat pentru Ziare.com, ca daca proiectul de lege va fi adoptat in forma actuala, este posibil ca bancile sa nu mai acorde credite usor, iar populatia va fi prima care va avea de suferit.
"S-ar putea sa avem constrangere la accesul la credite. Asta este unul dintre pericole, adica la banci sa fie o inhibare sa dea credite si nu stiu daca mai ajuta populatia. In Europa sunt situatii extrem de diferite de la o tara la alta si toate intre ele sunt complet diferite si sunt complet diferite de ce s-a propus la noi.
Intentia este de a stabiliza dobanzile mai ridicate, dar raportarile sunt bazate pe niste studii de impact, aprofundate, atente. La noi cifrele nu stiu cum au fost alese. Situatiile sunt extrem de diferite, nu exista un calapod, trebuie spus foarte clar ca nu toate tarile au... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 00:00
Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Bancile elene nu se confrunta cu riscul insolventei in acest moment, a afirmat, miercuri, Bostjan Jazbec, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Handelsblatt', transmite Reuters.
Creditorii eleni au obtinut de la BCE aprobarea de a beneficia de 60 miliarde de euro (68 miliarde de dolari) prin intermediului liniei de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, transmite Agerpres.
In mod normal, bancile grecesti isi asigurau necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana, in conditiile in care finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE. Insa, BCE a anuntat ca nu va mai accepta obligatiuni guvernamentale elene drept garantii pentru creditele acordate bancilor comerciale.
Obligatiunile grecesti au in prezent un rating de tip 'junk', iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garantii pentru credite. Pana acum, BCE a facut o exceptie de la aceste norme in ideea de a da o mana ajutor bancilor grecesti. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 13:14
Institutiile de credit privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism si anticipeaza o crestere a cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
Peste 80% dintre banci se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada, conform "Barometrului Bancar ARB & EY".
"Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.
Indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.
Bancile anticipeaza un avans al cererii de carduri de credit
Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%)... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 15:02
Stabilizarea creditelor neperformante este cea mai dificila provocare pentru institutiile de credit in acest an. Desi continua sa erodeze rezultatele financiare, specialistii financiari avertizeaza ca nu exista in prezent solutii care pentru stoparea cresterii ratelor neperformante.
Ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi acordate de banci a ajuns in decembrie 2013 la 21,87%, fata de 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate de Banca Nationa a Romaniei. In 2010, rata creditelor neperformante era de doar 11,85%, asadar de 2 ori mai mica.
"Este foarte greu sa se gaseasca o solutie pentru stoparea creditelor neperformante, iar daca s-ar putea gasi, ea ar o solutie de ordin general. Asta ar inseamna o crestere a veniturilor populatiei, ceea ce nu se pune in discutie in momentul de fata. Eu nu vad posibilitatea ca de pe o zi pe alta sa asistam la o imbunatatire a raportului de rambursare", a declarat analistul economic Mircea Cosea, pentru Business24 .
Spre exemplu, in cazul liderului pe piata bancara BCR, rata creditelor neperformante (NPL) din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2013 a fost de 29,2%, mentinandu-se stabila fata de trimestrele anterioare in baza unor eforturi de recuperare eficiente, vanzari de portofolii si in pofida reducerii totale a portofoliului de credite.
Procedura de "write-off" a creditelor neperformante
Banca Nationala a Romaniei discuta cu auditorii financiari... mai mult
Sambata, 08 Martie 2014, ora 09:15
Nici in 2013 bancile nu au dat drumul creditarii, dar au continuat sa-si conserve profitabilitatea pe spinarea clientilor, intensificand veniturile din dobanzi si comisioane.
Rezultatele financiare publicate de liderii sistemului bancar in Romania arata faptul ca bancile reusesc in continuare sa raporteze cresteri la un capitol: veniturile din dobanzi sau comisioane.
Liderii sistemului bancar BCR si BRD au consemnat in 2013 o scadere a protofolilui de credite, motivul invocat de acestia fiind cererea slaba de credite.
Soldul creditelor acordate de banci in 2013
Spre exemplu,Banca Comerciala Romana (BCR) a inregistrat, pe parcursul anului trecut, o scadere de 12,2% a soldului creditelor. Astfel, volumul creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a ajuns la 46.735,5 milioane lei (10.453,0 milioane euro), fata de 53.243,0 milioane lei (11.979,5 milioane euro), la finele anului 2012, activitatea de creditare fiind afectata de cererea slaba si reusind numai partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite.
In perioada urmatoare, banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in moneda nationala, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung si sa-si foloseasca din plin capacitatea puternica de autofinantare in lei.
In acelasi timp BRD, a doua mare banca locala dupa active, a inregistrat o pierdere la portofoliul de credite pana la valoarea de... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:29
Majoritatea institutiilor de credit cauta solutii pentru acapararea de noi clienti. Creditele de consum sunt vazute ca fiind o sursa facila de venituri din dobanzi si comisioane, astfel ca bancile au indraznit si s-au aruncat pe piata cu oferte. Insa in opinia specialistilor, relansarea creditului de consum ar fi prematura in acest moment.
"Bancile inca sunt fragile. O abordare de tipul asta inseamna o revenire la politicile de risc anterioare. In opinia mea, bancile nu au invatat foarte multe in perioada de criza. Au trecut dintr-o extrema in alta, de la o atitudine extrem de dezinvolta fata de riscul anterior la o actiune extrem de prudenta, dincolo de normal", este de parere Eugen Lascu, consultant financiar.
O schimbare radicala a peisajului bancar in 2014 si o reorientare a bancilor spre anumite nise de clienti a fost anticipata inca de la finele anului trecut de catre Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliul Fiscal.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa de clienti, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.
Principalele obiective ale bancilor in 2014
In opinia lui Lascu, noile norme pe care le da Banca Nationala a Romaniei si noile conditii de stres test vor face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite.
"O mare parte din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:10
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare" a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, acesta este de parere ca este foarte posibil ca in 2014 sa vedem activitate de creditare in special in zona creditelor ipotecare, datorita implementarii programului Prima Casa.
Pentru a incuraja creditarea, Banca Nationala a Romaniei a redus marti dobanda de politica monetara de la nivelul de 3,75% la 3,5% pe an, consemnand astfel un nou minim istoric.
Aceasta este cea de-a sasea scadere consecutiva a dobanzii de referinta de la inceputul anului trecut. Insa, potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, prin aceasta reducere BNR a incheiat ciclul de relaxare, nivelul de 3,5% urmand sa fie mentinut pe o perioada indelungata.
"Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:55
Pentru a controla mai bine pozitia de risc asumata in relatia cu clientii, in 2012 bancile au adoptat masuri importante. Tehnicile folosite pentru diminuarea riscului de credit, impreuna cu masurile si actiunile luate in acest scop, ca de altfel si politicile si procedurile implementate difera de la o banca la alta.
Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.
In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.
Managementul riscului la nivel de banca
Spre exemplu, in cazul BRD, anul 2012 a fost marcat de adaptari structurale importante. Au fost luate masuri de intarire a culturii de risc in banca si de completare si aplicare stricta a mecanismelor interne de control al riscurilor.
In ceea ce priveste controlul acordarii creditelor, a fost impusa o serie de metode mai exigente de analiza pentru a cunoaste mai bine clientii si situatiile lor financiare.
De asemenea, au fost implementate noi metode de scoring si a fost intarit dispozitivul de evaluare a garantiilor imobiliare la momentul acordarii creditelor, precium si o reanaliza periodica a acestei valori.
La BCR,... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:00