Sondajele de opinie din Franta ii dau ca potentiali competitori in turul II al alegerilor prezidentiale din aceasta primavara pe liderul Frontului National, Marine Le Pen, si candidatul de centru Emmanuel Macron.
Insa o victorie a lui Le Pen, scenariu care are sanse sa devina realitate in proportie de 40%, ar putea dinamita economia intregii regiuni, analistii bancii UBS estimand ca efectele acestuia ar putea fi de 5 ori mai dezastruoase decat declansarea crizei datoriilor in zona euro, dupa cum informeaza CNBC.
In fata alegatorilor, Le Pen s-a angajat sa renegocieze statutul de membru al UE si sa renunte la moneda unica europeana in maximUM 2 luni de la alegerea sa.
"Importanta sistemica a Frantei in cadrul proiectului european este atat de mare incat marja de limitare a daunelor ar putea fi mult redusa fata cea existenta in cazul Greciei in trecut sau cea a Spaniei si Italiei", opineaza grupul de analisti ai bancii elvetiene.
O simulare efectuata de echipa de analisti UBS arata ca socul victoriei lui Marine Le Pen in alegerile din Franta ar avea un efect dramatic asupra cresterii riscului de tara pentru mai multe economii din Europa.
Expertii bancii au estimat ca un astfel de scenariu ar putea crea o prapastie de aproximativ 500 de puncte de baza intre randamentul obligatiunilor emise de anumite state din zona euro si cele de referinta pe piata internationala.
Prin comparatie, momentul in care Atena a anuntat ca este in prag de colaps financiar, in... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:08
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va genera o criza mai serioasa decat cea a refugiatilor din Orientul Mijlociu, accentuand alte riscuri prezente in interiorul Uniunii. Cu toate acestea, UE are sansa de a se intari, ca raspuns la socul post-Brexit, sustine miliardarul american George Soros, intr-un comentariu publicat de Project Syndicate.
Votul pentru iesirea Marii Britanii din UE anunta un dezastru iminent: dezintegrarea blocului comunitar parea un lucru cert, iar crize nedospite, precum cea din Italia, amenintau sa intunece si mai mult perspectiva europeana.
Socul initial pare sa se destrame, totusi, iar o parte dintre alegatorii britanici incep sa simta remuscari in fata crudului adevar. Daca Brexit a fost o surpriza neplacuta, raspunsul spontan la amenintarea acestuia este reversul medaliei.
Persoane aflate in ambele tabere ale campaniei derulate pe tema apartenentei la UE, dar si tinerii care au absentat de la urne s-au mobilizat pentru a strange milioane de semnaturi pentru organizarea altui referendum.
Genul acesta de implicare la nivel local este unul care nu a fost generat pana acum sub efigia Uniunii, iar exemplul dat de britanici, aflati in fata pierderilor pe care le presupune iesirea tarii din blocul comunitar, odata copiat si in alte tari membre, ar duce nu la dezintegrarea UE, ci la o Europa mai buna si mai puternica, opineaza miliardarul american.
Razbunare inutila
Pusa in fata situatiei de a negocia noile legaturi cu Europa,... mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 17:42
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Grupul de consilieri economici independenti de pe langa guvernul german sustin ca Europa ar putea sa evite crize de genul celei petrecute in Grecia prin simpla creare a unui mecanism suveran de insolventa care sa poata fi accesat de statele din zona euro.
Aceasta ar putea reprezenta ultima solutie in cazul tarilor cu o datorie nesustenabila, practic dandu-se liber la declararea falimentului in interiorul uniunii monetare, arata revista International Business Times.
Fara imprumuturi eterne
Un raport publicat de cei cinci consilieri economici independenti din cadrul cabinetului Merkel ararata ca recenta criza a datoriilor din Grecia a subliniat faptul ca zona euro are nevoie urgenta de un astfel de instrument care sa permita statelor membre sa declare falimentul.
In ciuda aparentelor, o astfel de masura ar stabiliza uniunea monetara europeana, facand credibila si clauza de neacordare a altor ajutoare financiare pentru statele membre aflate in dificultate.
"Pentru a asigura coeziunea zonei euro trebuie sa recunoastem ca alegatorii din tarile creditoare nu sunt dispusi sa finanteze permanent cei mai mari datornici din Uniune", au explicat economistii germani.
Solutie finala
Reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei a generat o multime de indoieli, mai ales in randul populatiei germane.
In acest moment, datoria Greciei risca sa ajunga la 200% din PIB-ul tarii, iar expertii avertizeaza ca riscul unui... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 10:34
Economia zonei euro se va contracta cu 0,5% in 2012, urmand ca in 2013 sa se inregistreze o crestere economica marginala, de 0,1%, conform raportului Eurozone Forecast, realizat de Ernst & Young.
Programul Bancii Centrale Europene privind achizitia de titluri de stat a redus semnificativ riscul dizolvarii zonei euro pe termen scurt, insa nu s-au produs transformarile necesare pentru restaurarea stabilitatii pe termen scurt, arata raportul companiei de consultanta.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, in scopul readucerii sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro.
Odata cu reechilibrarea economiilor din regiune si a relaxarii procesului de austeritate fiscala, va avea loc o crestere a Produsului Intern Brut. Este vorba insa de o crestere limitata, pe parcursul mai multor ani, sub amenintarea constanta a instabilitatii si a supra-indatorarii sectoarelor publice si private, spun oficialii Ernst & Young.
Rata somajului in zona euro va continua sa creasca, atingand in primul trimestru din 2014 peste 19,2 milioane de persoane sau putin peste 12% din forta de munca. Se estimeaza ca, in Portugalia, rata somajului va depasi 16%, in timp ce in Spania si Grecia se va ajunge la 26% si respectiv 27% din forta de munca.
Investitiile din zona privata vor fi reduse, ca reactie la conditiile de finantare tot... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 17:02
Summit-ul UE ascunde "surprize". Vineri, pietele asteapta o masura prin care sa se aprobe intrarea banilor in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor, spun consultantii contactati de Business 24.
"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.
Incepand de astazi, pe masa liderilor europeni se joaca cartea cea mai importanta: cum poate fi salvata zona euro. Marile puteri europene se vor intalni in cadrul summit-ului pentru a lua decizii cruciale, asteptate de toata lumea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi europenii sa renunte la o parte din suveranitate pentru crearea unei Uniuni fiscale care ar putea consolida puterea Europei.
Liderii europeni au propus modificarea tratatului European, masura care vizeaza un control mai stric al politicilor nationale bugetare si sustin o disciplina fiscala. Presedintele Consiliului European declara de curand in presa internationala ca obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB si... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:05
Referendumul pe care Grecia doreste sa-l organizeze pune la grea incercare Germania si ameninta stabilitatea zonei euro. "Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
Consultantul financiar este sceptic in ceea ce priveste o posibila destramare a zonei euro.
"Daca am transforma ceea ce se intampla acum intre Grecia si Germania intr-un desen animat, Grecia ar fi acel caine Muttley din desenele despre curse. In alte cuvinte, Grecia isi rade in pumn de Germania in momentul de fata.
De buna voie si nesilita de nimeni, Grecia nu va iesi din zona euro fiindca nu are niciun motiv in conditiile in care mananca o paine buna de la euro si va continua sa manance. Conditiile pe care le pun in fata cei cu tratatul de imprumut sunt conditii dure, dar si acestea pot fi jucate", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
In opinia acestuia, Germania este cea care se afla la ananghie, situandu-se intr-o pozitie extrem de dificila.
"Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei.
De asemenea, existenta Greciei in zona euro iarasi nu functioneaza bine si creeaza probleme Germaniei, in special cancelarului german, Angela Merkel,... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:02
"Romania va suporta o cadere de 50% din nivelul de trai al populatiei in cazul in care am adopta euro inainte de 2015. Ne-am intoarce mult in timp. In 2002, PIB-ul Romaniei era de aproximativ 40 de miliarde de euro, in timp ce in 2011, PIB-ul Romaniei ajunge la 115-120 de miliarde de euro. Ne vom intoarce la inceputurile anului 2000. Ar fi o foarte mare greseala", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Bloombiz.ro.Cu cateva zile in urma, declaratia consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a ridicat numeroase semne de intrebare. Potrivit acestuia, Romania se va trezi mai repede in zona euro decat se astepta.
Adrian Vasilescu a repetat in numeroase randuri ca leul romanesc ar putea fi inlocuit mult mai devreme de moneda europeana.
Nu de aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, care nu crede in teoria expusa de Vasilescu. Mai mult, Croitoru spune ca Europa si-a invatat lectia in urma experientei cu Grecia, de aceea nu va mai primi state nepregatite in zona euro.
Croitoru crede ca Romania nu are nici un interes sa intre nepregatita in zona euro deoarece ar putea avea socuri asimetrice din partea UE. Un alt aspect pe care pe care economistul l-a punctat a fost faptul ca Romania asteapta ca zona euro sa-si rezolve problemele.
“Chiar daca am fi pregatiti de aderare, vrem sa vedem ca intram intr-o zona sustenabila si nu schimbam o moneda relativ buna, leul nostru, pe o moneda care ar putea fi mai slaba la... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:25