Bitcoin a ajuns sa fie considerat aurul secolului 2021, dupa ce numai in ultimul an a crescut de 10 ori, cei care au investit in criptomoneda ajungand sa faca averi fabuloase de pe urma ei. Optimismul i-a cuprins atat de investitorii institutionali cat si pe cripto-specialisti care prevad pentru Bitcoin un viitor foarte luminus pentru acest an.
Denumirea de "aurul secolului 21" a venit dupa ce un raport al Citibank s-a "scurs" in presa, documentul vorbind despre o predictie mai mult decat optimista a evolutiei Bitcoin. Se vorbea ca in decembrie 2021, moneda virtuala ar putea ajunge la o valoare de 318.000 dolari per unitate.
Aceasta nu este singura estimare atat de optimista legata de Bitcoin, in conditiile in care si alti investitori majori spuneau ca are sanse sa ajunga la o cota de 200-300.000 de dolari, dar de abia anul viitor sau pana in 2024. Cu toate acestea, au fost si predictii mai "rezervate" care au ridicat Bitcoin "doar" pana la 100.000 de dolari.
Pe de alta parte, nu mai departe de acum doua saptamani, analistii financiari de la JP Morgan vedeau o evolutie a criptomonedei cu cota de 146.000 de dolari, preconizand ca Bitcoin va lua rolul aurului de safe-haven (investitie de siguranta).
"Bitcoin ar putea trece cu usurinta de 100.000 de dolari pana la finele lui 2021. Am vazut un interes ridicat pentru Bitcoin, ca niciodata, lucru care duce si la cresterea altor criptomonede pe platform noastra", afirma Alex Althausen, CEO-ul platformei StormGain.... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 10:19
Intrarea investitorilor institutionali de calibru pe piata Bitcoin care considera ca moneda virtuala este un instrument de protectie impotriva inflatiei, similar cu aurul, precum si aparitia fenomenului FOMO (fear of missing out - teama de a rata ocazia), sunt cele doua mari cauze ale cresterii record a pretului Bitcoin din ultimele zile.
Mai mult, gigantul bancar de investitii JPMorgan a numit o tinta pe termen lung a pretului Bitcoin la peste 146.000 de dolari, in scenariul in care criptomoneda va creste in popularitate ca alternativa pentru aur.
Inceputul de an a adus o atitudine indecisa la nivelul pietelor de capital. Desi initial, s-a observat un apetit accentuat pentru risc, majoritatea indicilor importanti trasand noi maxime istorice, optimismul investitorilor s-a redus treptat. Acest model a fost urmat si de cea mai cunoscuta moneda digitala, Bitcoin, doar ca miscarea observata la nivelul acestei piete "a furat usor startul".
"Astfel, avand in vedere ca aceasta piata are un program neintrerupt de tranzactionare, pretul a trasat noi maxime istorice in timpul zilei de duminica, la aproximativ 34.637 de dolari. Din acel punct, cotatia a inceput sa dezvolte o miscare descendenta destul de rapida", a declarat Radu Puiu, analist finaciar.
Preturile au scazut cu pana la 17%, marcand cea mai ampla corectie din luna martie. Ulterior, a avut loc o stabilizare. Desi la prima vedere ar putea parea o scadere importanta, in contextul raliului amplu al Bitcoin... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 12:04
Din moment ce Bitcoin si alte active digitale continua sa fie adoptate si sa creasca in popularitate, un subiect comun pentru discutii este daca guvernul SUA sau orice alt guvern poate detine controlul asupra utilizarii sale.
Exista doua probleme esentiale care pun bazele dezbaterii privind reglementarea Bitcoin:
1. Activele digitale reprezinta un risc macroeconomic. Bitcoin si alte criptomonede pot inlocui alte monede internationale, ceea ce schimba fundamental interactiunile economice globale.
De exemplu, tari precum Rusia, China, Venezuela si Iran au explorat moneda digitala pentru a eluda sanctiunile Statelor Unite, ceea ce pune Guvernul SUA in pericol de a-si pierde autoritatea la nivel global.
Politica si economia internationala sunt chestiuni extrem de delicate si, adesea, sanctiunile economice sunt utilizate in locul interventiilor militare, ceea ce face ca lumea sa fie un loc mai sigur.
2. Micro-riscurile activate de criptomonede cantaresc greu in ansamblu. Una dintre cele mai atractive caracteristici ale Bitcoin si ale altor active digitale este aceea ca poti trimite oriunde in lume intre cativa banuti pana la sume de miliarde de dolari, in orice moment, cu un comision neglijabil (in prezent, in jur de 0,04 USD pana la 0,20 USD).
Cu toate acestea, in mainile unor grupari rau intentionate, tehnologia Bitcoin ar putea fi foarte periculoasa. Ca si alte monede la purtator (cash), o moneda digitala descentralizata ar putea fi folosita in scopuri... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 11:20
Pe langa dependenta de droguri, de alcool si de jocuri de noroc, un spital din Scotia trateaza acum si dependenta de bitcoin.
Spitalul Castle Craig a anuntat recent ca a lansat un program de reabilitare pentru persoanele dependente de tranzactionarea de monede virtuale, relateaza Independent.
Potrivit expertilor, tranzactionarea de active digitale ca bitcoin sau Ether a devenit o dependenta comportamentala, asemenea jocurilor de noroc online, existand utilizatori care verifica minut cu minut fluctuatiile preturilor. Factorul declansator este volatilitatea pretului monedei, care genereaza o stare de euforie atunci cand este cumparata sau tranzactionata.
"Acest lucru poate fi incitant, insa creeaza in acelasi timp dependenta, care, la fel ca dependenta de jocuri de noroc poate fi dezastruoasa pe plan financiar", spun cei de la Castle Craig.
In intreaga lume, exista aproximativ 13 milioane de oameni care fac astfel de tranzactii.
Potrivit lui Mark Griffiths, profesor de dependenta comportamentala la Universitatea Nottingham Trent, este vorba de "un subtip al dependentei de speculatii bursiere".
Chris Burn, terapeut pentru dependenta de jocuri de noroc, mentioneaza ca jucatorul-problema este atras de "riscul ridicat, de piata fluctuanta a monedelor virtuale".
"Ofera euforie si o evadare din realitate. Bitcoin, de exemplu, a fost tranzactionata intens si s-au inregistrat castiguri si pierderi uriase. O situatie de, bula' clasica", sustine Burn.
Printre... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2018, ora 13:16
JPMorgan, Bank of America si Citigroup interzic achizitiile de bitcoin si alte monede virtuale cu cardurile lor de credit.
JPMorgan a pus in vigoare masura sambata, pentru ca, potrivit purtatorului de cuvant al acesteia, Jane Rogers, banca nu vrea sa suporte riscurile asociate cu tranzactiile respective.
Bank of America a inceput de vineri sa refuze tranzactile cu cardurile bancii pe platformele de tranzactionare a monedelor virtuale. Masura se aplica tuturor cardurilor de credit personale si de afaceri ale clientilor, dar nu si cardurilor de debit, a explicat purtatorul de cuvant al bancii, Betty Riess.
Vineri seara, si Citigroup a anuntat ca va opri toate achizitiile de monede virtuale efectuate cu cardurile de credit ale bancii.
"Vom continua sa ne revizuit politica in functie de evolutia pietei", a spus purtatorul de cuvant al Citigroup, Jennifer Bombardier.
Achizitiile de monede virtuale pot crea mari probleme bancilor, daca clientii fac plasamente nerentabile si nu mai pot sa isi plateasca datoriile. Exista si riscul ca hotii sa foloseasca carduri furate sau bazate pe identitati furate pentru a cumpara monede virtuale.
In plus, autoritatile de reglementare cer bancilor sa monitorizeze tranzactiile clientilor pentru a preveni spalarea de bani, ceea ce nu este usor daca dolarii sunt convertiti in monede virtuale.
Bitcoin a pierdut jumatate din valoare, incepand din 18 decembrie, coborand vineri sub nivelul de 8.000 de dolari, pentru prima oara din... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 11:54
Putine tehnologii au capacitatea de a starni dezbateri aprinse si de a atrage atentia oamenilor asa cum a reusit moneda virtuala Bitcoin.
Aceasta moneda virtuala a reprezentat o sursa constanta de interes si confuzie, deoarece ea a fost popularizata mai mult abia in ultimii cinci ani.
Acum, interesul pentru bitcoin este mai mare decat oricand. Valoarea sa a crescut pana la peste 19.000 de dolari, acesta fiind un nou prag maxim atins, transformandu-i pe unii oameni care au acumulat cantitati mari de Bitcoin in milionari.
Este oare Bitcoin moneda viitorului? Este vorba despre o moneda? La ce foloseste ea? Ar trebui sa cumparam Bitcoin? Cititi mai departe pentru a obtine mai multe informatii.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009, care utilizeaza tehnologia descentralizata pentru plati sigure si stocarea banilor care nu necesita banci sau nume de persoane.
Aparitia Bitcoin a fost anuntata printr-un e-mail ca o modalitate de a elibera banii, in acelasi fel in care Internetul a "eliberat" informatia.
Cum functioneaza?
Din punctul de vedere al utilizatorului, Bitcoin nu este altceva decat o aplicatie mobila sau un program pentru calculator care ofera un portofel personal Bitcoin si permite unui utilizator sa trimita si sa primeasca mesaje bitcoin.
Reteaua Bitcoin impartaseste un registru public masiv numit "blockchain". Pe scurt, blockchain este pentru lumea finantelor comparabil cu ceea ce era acum douzeci de ani Internetul... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:26
Pentru cumpararea monedelor Bitcoin, Ethereum si a altor criptovalute exista sisteme adaptate (Bitstamp, Kraken) care sunt adeseori prea complexe pentru investitorul obisnuit. Daca ar fi trebuit eu sa cumpar monede bitcoin, ethereum sau alta criptovaluta cu ajutorul acestor sisteme, cel mai probabil nu as fi facut-o niciodata. Insa pentru ca m-au atras criptovalutele am cercetat acest domeniu si am gasit un mod simplu prin care puteti si dumneavoastra puteti sa investiti in cele mai interesante criptovalute.
Daca doriti si dumneavoastra sa castigati cu ajutorul criptovalutelor timpul nu este pierdut - doar cititi mai departe!
Criptovalutele ne atrag datorita profitabilitatii acestora. Daca ati fi investit acum un an doar o mie de euro, astazi ati fi avut deja noua mii de euro profit net, adica o profitabilitate de o mie de procente.
Doar pentru comparatie as vrea sa mentionez ca in cazul cumpararii proprietatilor imobiliare si inchirierii acestora la o profitabilitate de sapte procente anual ati avea nevoie de 142 de ani pentru castigarea aceleiasi sume, daca blocul nu s-ar darama pana atunci.
Sigur ca toata lumea avertizeaza ca s-ar putea sa fie vorba despre un balon, care se poate sparge, si nici eu insumi nu mi-as investi niciodata toate economiile intr-un domeniu atat de riscant, dar un risc de zece procente din economiile de sub saltea, care imi pot aduce un profit de zece ori mai mare fata de restul ramas sub saltea intr-un singur an...
Apropo, mi s-a... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 09:00
Bitcoin a crescut cu peste 1.000 de dolari intr-o singura zi, depasind miercuri nivelul de 11.000 de dolari, iar singura explicatie a analistilor este ca moneda virtuala se afla intr-o bula speculativa, relateaza MarketWatch.
Dupa ce a atins marti, pentru prima oara, nivelul de 10.000 de dolari, bitcoin si-a continuat miercuri cresterea, atingand in timpul tranzactiilor un varf de 11.377,33 dolari pe unitate, potrivit site-ului CoinDesk. Ulterior, bitcoin a fost tranzactionata la 10.834,56 dolari pe unitate, in crestere cu 9,4% fata de ziua precedenta.
"Nu exista fundamente si nici motive tehnice care sa explice asta, decat ca este o uriasa bula speculativa. Este greu de spus unde ne aflam exact pe curba, dar forma graficului este de parabola, iar acest lucru nu dureaza niciodata", a spus Neil Wilson, analist senior la firma ETX Capital.
Cresterea uriasa inregistrata miercuri este cea mai rapida crestere de 1.000 de dolari consemanta vreodata de moneda. Bitcoin a avut nevoie de doua zile pentru a atinge 9.000 de dolari si de 17 zile pentru a urca de la 7.000 de dolari la 8.000 de dolari.
In luna noiembrie, bitcoin a avansat cu aproape 70% si cu peste 900% in 2017.
"Avand in vedere cererea uriasa, bitcoin ar putea creste la 14.000 de dolari pana la sfarsitul anului viitor, daca nu pana la jumatatea acestuia. Suna ridicol? Ei bine nu prea, cand vorbesti in termeni procentuali", a spus Naeem Aslam, analist sef la Think Markets.
"Dupa pragul de 10.000 de... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 09:14
"Bitcoin va rezista", sustin analistii care privesc cu optimism evolutia incurajatoare din ultima vreme a monedei virtuale. Necunoscuta in urma cu doar cativa ani, bitcoin si-a facut loc in tranzactiile efectuate in mediul online din Statele Unite.
Overstock si Expedia au adaugat bitcoin in valutele acceptate la plata, pana acum nivelul tranzactiilor atingand 1% din total, conform Reuters.
In cinci ani poate inlocui cartile de credit
Lansata ca o oferta de nisa pe o piata a tranzactiilor electronice in plina dezvoltare, bitcoin ar putea inlocui intr-un termen relativ scurt alte instrumente de plata. Nivelul de 1% in tranzactii atins in acest moment de moneda virtuala nu este unul care sa reflecte potentialul acesteia, considera analistii.
In cinci ani, va avea o influenta mult mai mare asupra noastra, afirma acestia, pana atunci cartile de credit fiind probabil cele mai sigure instrumente de plata online.
"Bitcoin este doar o alternativa de plata, nu o solutie la o problema existenta. Vanzarile online nu inregistreaza probleme", a creionat George Peabody felul in care bitcoin este perceputa pe piata.
Cu toate acesta, influenta monedei virtuale isi face simtita prezenta in felul in care marii operatori din domeniul comertului online o percep. "Bitcoin va rezista cu siguranta, iar noi vrem sa o includem ca modalitate de plata inca de la inceput", a explicat Michael Gulmann, vicepresedinte al Expedia.com, cea mai mare agentie de turism din mediul online.... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 16:15