Ai nevoie de un credit ipotecar, dar procesul complicat și cu emoții iți îngrădește acțiunile. Motiv pentru care e bine să știi că ai la îndemână servicii specializate, precum cele oferite de brokerii de credite, ca să scapi de tensiune și griji. Acesta se va ocupa de dosarul tău și iți va explica întreg procesul pas cu pas.
Una dintre cele mai importante etape în procesul de creditare este legată de Centrala Riscului de Credit (CRC), fosta Centrală a Riscurilor Bancare (CRB).
Ziare.com iți explică în cadrul rubricii Banii tăi ce este CRC și de ce este importantă Centrala Riscului de Credit în momentul în care te gândești să iți faci un credit.
Această centrală este ca pe o bază de date, administrată de Banca Națională a României și în care sunt colectate, stocate și centralizate informații care fac referire la:
riscul bancar – viitorul creditor dorește să știe ce riscuri prezinți înainte de a-ți acorda suma pe care o soliciți; în acest scop, în Centrala Riscului de Credit se regăsesc date legate de comportamentul tău financiar (cât de punctual ai fost cu plățile etc); de precizat că valoarea cumulată a creditelor monitorizate trebuie să depășească 20.000 de lei, pentru că informațiile despre ele să existe în Centrala de Credit;fraudele cu carduri – instituția căreia îi soliciți un credit se asigură că nu ai comis în trecut fraude cu cardul de debit, de cumpărături sau alte tipuri... mai mult
Marti, 12 Octombrie 2021, ora 08:30
Troianul bancar Ginp, care a dobandit capacitatea de a insera mesaje text false in aplicatiile SMS obisnuite in martie, a dobandit acum o noua functionalitate - una care profita de pandemia din acest moment.
Odata ce este descarcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comanda de la atacator pentru a deschide o pagina web intitulata "Coronavirus Finder", care pretinde ca, in apropiere, exista persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se afla acesti indivizi, victimei i se solicita sa plateasca .75 euro.
Daca victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagina de plata. Cu toate acestea, dupa ce datele de plata sunt introduse, victima nu este taxata cu suma respectiva si nici nu primeste informatii despre cei "infectati".
In schimb, informatiile personale si detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.
Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa aparitie, dobandind constant noi capacitati de infectare. In plus, desi in trecut, tintele au fost in primul rand rezidenti ai Spaniei, numele acestei ultime versiuni ne sugereaza ca atacatorii intentioneaza sa vizeze si alte tari.
"Atacatorii cibernetici au incercat, de luni de zile, sa profite de criza Coronavirus, lansand atacuri de phishing si creand malware pe aceasta tema. Este prima oara, insa, cand vedem un troian bancar care incearca sa profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales ca Ginp este un troian atat de eficient. Incurajam... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 19:08
Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atentia asupra cresterii riscului cibernetic pe piata financiara non-bancara, in conditiile in care activitatea entitatilor reglementate/supravegheate de catre autoritate se desfasoara, in general, de la distanta, ca masura de prevenire a raspandirii infectiilor cu coronavirus, informeaza ASF printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Avem un risc cibernetic in crestere pentru pietele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandari pentru entitatile din asigurari, piata de
capital si pensii private, menite sa tina sub control acest risc", a declarat directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiara in cadrul ASF, Valentin Ionescu.
Conform Autoritatii, atacurile cibernetice speculeaza teama de coronavirus si trimit prin canale de comunicare electronice mesaje de tip "phishing". Acestea incearca sa induca in eroare sau sa convinga utilizatorii sa acceseze sau sa se conecteze la un link/website prin intermediul caruia pot fi apoi sustrase date/informatii/parole sau se pot descarca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice/aplicatiile utilizate.
In situatia aceasta, asigurarea mentenantei si a bunei administrari a sistemelor informatice este deosebit de importanta, in toate componentele ei, inclusiv cele
privind inregistrarile istorice, datele personale ale consumatorilor si fluxurile monetare sau de active, sustin specialistii ASF.
In acest context, ASF... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 15:10
Banca Centrala a Rusiei a decis sa faca schimbari radicale in conducerea institutiei, observatorii catalogand "miscarile de trupe" efectuate drept cea mai importanta remaniere din ultima perioada.
Guvernatorul Elvira Nabiullina a avizat trecerea prim-viceguvernatorului Dmitry Tulin din postura de de responsabil de politici monetare la carma departamentului de supraveghere incepand cu a doua jumatate a acestei luni, iar acest lucru anunta vremuri grele pentru institutiile de credit din Rusia, relateaza Bloomberg.
Supraveghere stricta
Tulin pare piesa principala intr-o serie de rocade survenite in conducerea Bancii Centrale din Rusia. Acesta il va inlocui din functie pe Alexei Simanovsky, actualul sef de la supraveghere, care va deveni consilier personal al Nabiullinei, in vreme ce viceguvernatorului Mihail Sukhov, cel care raspunde de partea de supraveghere si reglementare a sistemului, i s-a aratat direct cartonasul rosu.
De asemenea, coordonarea politicii monetare va intra direct in atributiile guvernatorului Elvira Nabiullina.
"Este o surpriza. Nimeni nu se astepta la asemenea schimbari. Se vede dorinta de a avea un sistem de supraveghere mult mai eficient", comenteaza Oleg Kouzmin, un fost consilier al conducerii Bancii Centrale, in prezent economist sef la Renaissance Capital.
Tulin este un personaj care a lucrat in institutie inca din 1978, in perioada URSS, ulterior urmand o cariera in cadrul FMI. In ianuarie 2015, Nabiullina si Putin au apelat la... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 14:48
Beijingul ar putea face aceeasi greseala savarsita si de guvernul nipon, in contextul in care politica monetara actuala se dovedeste ineficienta, iar rata crescuta de creditare a devenit aproape o noua stare de normalitate in sistemul bancar.
Reprezentantii Bancii Populare a Chinei cer cu insistenta o schimabare a strategiei, politica de reducere a dobanzilor dovedindu-se o unealta boanta, relateaza The Telegraph.
Capcana lichiditatilor
Masurile luate pana acum de oficialii de la Beijing au constat in injectarea unor doze cat mai mari de bani in economia chineza, dar politica creditelor cu costuri reduse se poate dovedi o arma cu doua taisuri.
Luna trecuta, Sheng Songcheng, seful echipei de analisti ai bancii centrale din China, a avertizat ca economia tarii "da semne ca ar fi prinsa intr-o capcana a lichiditatilor".
Sheng nu a uitat sa solicite si corelarea politicilor fiscale ale Beijingului cu eforturile facute de Banca Populara a Chinei pentru a da semnul revigorarii economice.
Aceeasi drama pare sa se joace pe doua alte scene majore din lume: in Japonia si zona euro, unde efectul injectiilor monetare in economie da semne de intarziere din pricina lipsei stimulilor fiscali.
Deficit salvator
O unealta pe care Sheng Songcheng ar dori sa o vada pusa in practica ar fi cresterea deficitului pe termen mediu sau lung prin reducerea impozitelor pentru corporatii.
"China poate merge pe termen lung pe un deficit de peste 3 procente sau chiar de 5%.... mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 12:00
Perspectivele pentru sistemul bancar european sunt mai nesigure decat erau in 2009, in conditiile in care dobanzile negative lovesc puternic profiturile, iar digitalizarea schimba modul in care intreaga industrie opereaza, avertizeaza Francois Perol, seful grupului BPCE.
"Cresterea economica din China scade, preturile petrolului sunt jos, cu consecinte neasteptate, iar riscul geopolitic este extrem de ridicat in mai multe zone. Bancile de asemenea trebuie sa se lupte cu digitalizarea si cu schimbari structurare, precum si cu dobanzi negative", a spus Perol, citat de ...citeste mai departe despre "Sistemul bancar european, mai nesigur decat in 2009" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:41
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care s-a referit la legea darii in plata, pentru care a ramas problema retroactivitatii in ultima forma adoptata.
"In ultimele sase luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar, prin interventia in contractul dintre banci si clienti. Una dintre ele este Legea darii in plata, iar in ultima forma adoptata sunt amendamente care corecteaza o parte din elementele semnalate, dar ramane chestiunea de fond, pe care o reprezinta retroactivitatea, care se mentine, dar si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ", a afirmat Isarescu la deschiderea conferintei de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare.
El a punctat ca studiul din acest an ...citeste mai departe despre "Isarescu avertizeaza: Avem un risc sistemic intern sever" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 11:36
Neel Kashkari este unul dintre artizanii pachetului de masuri (programul TARP), care a evitat prabusirea sistemului financiar in SUA, in lume in fapt, in 2008.
Ca presedinte acum al Bancii Federale din Minneapolis (parte a bancii centrale a SUA -Fed), a declarat recent ca bancile foarte mari sunt un risc sistemic in sine pentru economie, ca sunt "prea mari pentru a da faliment" (too big to fail), ca ar trebui sa fie "sparte", micsorate ("Fed official proposes bank break-up", Financial Times, 17 febr. 2016). In continuare reiau cateva ganduri pe care le-am exprimat in ultimii ani, inclusiv cand eram europarlamentar.
Prabusirea Lehman Brothers, una dintre cele mai importante banci de investitii de pe Wall Street, este evenimentul care a dus criza de incredere de pe pietele financiare mondiale la apogeu.
Merita sa insist pe un aspect care a marcat majoritatea discutiilor despre pachetele de salvare din economiile dezvoltate: daca/de ce entitatile care primesc sprijin sau sunt... citeste mai departe despre "Bancile foarte mari sunt in sine un risc sistemic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:39
Romania ar putea sa finalizeze toate pregatirile pentru a deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va incepe sa functioneze de la 4 noiembrie 2014, dupa ce va transforma legislatia bancara, a declarat marti viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Banca Nationala este responsabila de procesul de aderare a Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere.
"Pasii presupusi nu sunt simpli, pe de o parte evaluarea activelor bancilor, care este in curs de derulare, pe de alta parte o reforma institutionala legislativa extrem de complexa care presupune un transfer de suveranitate dinspre Romania inspre acea parte a Uniunii Eropene care decide sa fie parte a Uniunii Bancare, o noua zona euro plus, daca vreti. Foarte onorant pentru Romania este ca probabil, pentru inceput, zona euro plus va fi formata din zona euro si Romania. E posibil ca ulterior sa se alature si alte tari din afara zonei euro, decocamdata suntem primii si inca singurii care si-au manifestat aceasta intentie de a adera la Uniunea Bancara cat mai rapid", a afirmat Olteanu.
Olteanu sustine transformarea legislatiei la nivel national
El a aratat ca trebuie transformata toata legislatia la nivel national, respectiv legea bancara, cea a Fondului de Garantare, legislatia referitoare la masurile de interventie, de rezolutie, de stabilizare, astfel incat prerogativele respective sa poata reveni structurilor europene, in masura in care legislatia europeana o... mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 12:51