Toate partiile din statiunea Sinaia sunt inchise din cauza riscului ridicat de producere a unor avalanse pe domeniul schiabil, a anuntat, marti seara, Primaria Sinaia.
Potrivit sursei citate, riscul de producere a unor avalanse intre Cota 1400 si Cota 2000 este de gradul IV.
"Conform informarilor primite in aceasta seara, maine, 6 ianuarie, sunt preconizate avalanse numeroase pe domeniul schiabil Sinaia, din cauza instabilitatii stratului de zapada. Toate partiile sunt inchise", au anuntat autoritatile locale.
De altfel, in ultimele zile, instalatiile de altitudine din Sinaia au fost oprite din cauza vremii nefavorabile, fiind vorba in special despre vant puternic si depuneri masive de chiciura.
Citeste si: Val de sustinere la adresa directorului spitalului din Gaesti: As pune mana pe telefon si i-as spune "Ma bucur ca te-a dus capul, stimate domn!" ...citeste mai departe despre "Toate partiile din Sinaia, inchise. Risc ridicat de avalansa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 23:41
Meteorologii anunta, miercuri, ca riscul producerii unor avalanse in zona inalta a Muntilor Fagaras si Bucegi este mare, deoarece stratul de zapada este instabil. La Balea Lac, in judetul Sibiu, zapada masoara 1,5 metri.
Potrivit meteorologilor, in ultimele 24 de ore, vremea s-a ameliorat din punctul de vedere al precipitatiilor, iar ninsorile au fost slabe. In unele zone inalte s-au semnalat avalanse spontane de suprafata in Muntii Bucegi si Fagaras.
Miercuri, stratul de zapada s-a tasat usor, iar la Balea Lac masura 150 de centimetri, la Varful Omu avea 90 de centimetri, la Sinaia 51 de centimetri, la Predeal 20 de centimetri, iar la Fundata, 14 centimetri.
Meteorologii spun ca riscul producerii avalanselor la peste 1.800 de metri este mare, de 4 pe o scara de la 1 la 5.
"La suprafata se gaseste un strat insemnat de zapada, cazuta in zilele precedente, care pe alocuri depaseste 50 de centimetri, iar pe vai si in zonele adapostite sunt acumulari mari de zapada, ca efect al actiunii vantului. De asemenea sunt formate placi de vant si cornise. Pe majoritatea pantelor zapada este putin stabilizata, avand rezistenta scazuta si coeziune slaba intre cristale, sau cu straturile mai vechi.
Spontan, datorita insolatiei, pe numeroase pante suficient de inclinate se pot declansa avalanse de dimensiuni medii si izolat mari, riscul fiind amplificat de supraincarcari oricat de slabe", au transmis, miercuri, meteorologii.
La altitudini mai mici de 1.800 de metri,... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 23:41
Turistii care merg, sambata, la Sinaia si Balea Lac, precum si in imprejurimi, trebuie sa fie foarte atenti, caci exista un risc mare de producere a avalanselor.
Meteorologii au dat o avertizare in acest sens, valabila pana duminica seara, la ora 21.00.
Astfel, potrivit ANM, exista un risc mare de producere a avalanselor in Muntii Fagaras si Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, in conditiile in care stratul de zapada depus este puternic umezit ca urmare a incalzirii vremii.
Potrivit meteorologilor, stratul de zapada a scazut in medie cu un centimetru, masurand 266 centimetri la Balea-Lac, 211 centimetri la Vf. Omu si 37 centimetri la Sinaia.
"Vremea se va incalzi si va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari temporare in zona inalta din sector sud-estic. Stratul de zapada se va umezi si se va tasa. Trecator se va semnala ceata pe vai", arata sursa citata.
In aceste conditii, la peste 1.800 de metri altitudine riscul de avalanse este mare, stratul de zapada fiind puternic umezit in partea superioara ca urmare a temperaturilor pozitive inregistrate si este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate.
"Vremea calda si insolatia vor determina umezirea puternica a stratului. Apa rezultata din topire se va acumula in strat, creand pelicule de apa peste crustele de gheata prezente inca in strat, pelicule peste care straturile de zapada din partea superioara pot aluneca cu... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 13:05
Meteorologii anunta ca, duminica, riscul producerii avalanselor in Muntii Fagaras si Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este mare, zapada avand un strat consistent de peste doi metri. La altitudini mai mici, este risc de gradul trei, adica "insemnat".
La peste 1.800 de metri altitudine, in Muntii Fagaras si Bucegi, "stratul de zapada este putin stabilizat, mai ales in partea superioara, unde este umezit si prezinta coeziune relativ slaba la stratul vechi aflat dedesubt".
"Pe vai si in zonele adapostite sunt prezente depozite insemnate, iar pe versanti, numeroase placi de vant. Precipitatiile asteptate, cumulate cu apa rezultata in urma topirii din zilele precedente se vor acumula in partea superioara a stratului si vor actiona ca o suprasarcina ce poate declansa avalanse spontane de topire care sa angreneze straturile instabile de zapada din partea superioara a stratului, mai ales pe pantele mai inclinate. Declansarea avalanselor este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare cu turisti sau schiori", anunta meteorologii.
Potrivit acestora, la Balea Lac si Varful Omu, stratul de zapada depaseste doi metri.
La altitudini mai mici, este risc de gradul trei, adica "insemnat".
Avertizarea meteorologilor este valabila duminica, pana la ora 21.00, dar se poate prelungi. ...citeste mai departe despre "Atentie, turisti! Este risc mare de avalansa in Muntii Fagaras si Bucegi" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 07:53
Meteorologii avertizeaza ca este risc insemnat de producere a avalanselor la peste 1.800 de metri altitudine, in muntii Bucegi si Fagaras (versantul nordic), fiind vizata si zona turistica Balea Lac, unde zapada masura marti 122 de centimetri, potrivit Centrului Meteorologic Transilvania-Sud.
Risc insemnat de avalansa inseamna un risc de gradul trei pe o scara de la unu la cinci, sustin meteorologii.
Sub altitudinea de 1.800 de metri, in muntii Bucegi si Fagaras riscul este mai mic, de gradul doi.
Meteorologii estimeaza in urmatoarele 24 de ore o crestere a stratului de zapada cu pana la zece centimetri, pe creste.
Salvamontistii si jandarmii montani au fost extrem de solicitati de Sarbatori, cand zeci de mii de turisi au ajuns la munte si s-au aventurat pe trasee.
In Bucegi, jandarmii montani au salvat de pe munte mai multi turisti care au ramas blocati cu masinile in zapada, iar bilantul ultimei zile din 2017 arata ca salvamontistii au fost chemati de aproape 100 de ori in 24 de ore. ...citeste mai departe despre "Pericol de avalansa in muntii Bucegi si Fagaras! Chiar si la Balea Lac riscul este mare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 17:15
Meteorologii au anuntat, luni, ca riscul de producere a avalanselor este insemnat in Muntii Bucegi si in Muntii Fagaras, unde, la altitudini de peste 1.800 de metri zapada masoara peste un metru.
In ultimele 24 de ore grosimea stratului de zapada a crescut cu 10 - 15 centimetri, astfel ca acesta masoara in prezent 116 centimetri la Balea Lac, 98 de centimetri la Varful Omu, 21 de centimetri la Sinaia, 18 la Fundata si 16 cm. la Predeal.
"Stratul de zapada proaspata, usoara, de tip pulver, depus in ultimele 24 de ore masoara pana in 15 centimetri, iar in urmatoarele doua zile se vor mai depune pana in 10 centimetri de zapada. Sub acest strat se afla zapada veche, constituita mai ales peste cruste mai vechi. Temperaturile scazute vor incetini metamorfoza cristalelor de zapada, astfel pe pantele inclinate, zapada usoara va putea aluneca cu usurinta peste stratul vechi, chiar in conditii de supraincarcari slabe", a anuntat meteorologii Centrului Transilvania Sud Sibiu, care mentin riscul de producere a avalanselor la nivel 3, "insemnat" in Bucegi si Fagaras.
Totodata, acestia prognozeaza vreme geroasa la peste 1.800 de metri altitudine. Temperaturile minime se vor situa intre -19 si -13 grade Celsius, iar cele maxime, intre -16 si -10 grade Celsius. ...citeste mai departe despre "Atentie, turisti! Risc mare de producere a avalanselor in Muntii Bucegi si Fagaras" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 17:55
Trei turisti au fost surprinsi de o avalansa, vineri, in Muntii Parang, sub Varful Carja. Unul dintre ei a reusit sa se salveze, iar celalalt a fost dat disparut.
Dupa mai multe ore de cautari, el a fost gasit, insa echipele de salvare nu au mai putut face nimic si au constata decesul. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Hunedoara, este vorba despre un barbat in varsta de 38 de ani din Bucuresti.
Salvamontisti de la Baza Salvamont Parang, din Hunedoara, Gorj, precum si un elicopter SMURD au participat la operatiunile de salvare.
Purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a afirmat ca este vorba despre trei turisti din Bucuresti care au mers in drumetie in acea zona desi fusesera avertizati de salvamontisti ca exista risc de avalansa. ...citeste mai departe despre "Turisti surprinsi de avalansa in Parang. Unul dintre ei a murit - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 15:58
Salvamontistii din Prahova ii avertizeaza pe turisti sa nu urce la altitudini mari, in aceasta perioada, intrucat in Masivul Bucegi exista risc insemnat de producere a unor avalanse la altitudini mai mari de 1.600 de metri.
Intr-un mesaj postat miercuri pe pagina de Facebook a institutiei, Salvamont Prahova ii avertizeaza pe turisti sa nu urce la peste 1.600 de metri altitudine in Bucegi.
"Risc insemnat de avalansa in Bucegi, la altitudini de peste 1.600 metri. Nu va riscati viata, parcurgand trasee turistice nemarcate sau trasee turistice inchise in sezonul de iarna", este mesajul postat de salvamontisti.
Conform acaestora, riscul de avalansa este de gradul trei din cinci, in conditiile in care in ultimele zile pe munte a nins, iar stratul de zapada este foarte instabil.
In aceasta perioada, mai multe trasee din Muntii Bucgei au fost inchise. Printre acestea se numara unele dintre cele mai importamte trasee, respectiv Cabana Babele-Vaful Omu, Busteni - Valea Jepilor, Cabana Babele - Varfu Caraiman, Cabana Caraiman - Monumentul Eroilor.
Potrivit Salvamont Prahova, trasee inchise sunt de asemenea si in Muntii Ciucas si Muntii Baiului. ...citeste mai departe despre "Pericol de avalansa in Muntii Bucegi. Mai multe trasee montane sunt inchise" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 11:46
Turistii amatori de senzatii tari se pot bucura in acest weekend de un strat record de zapada, de doi metri, la peste 2.000 de metri altitudine, in Masivul Fagaras, la Balea Lac, unde exista singurele constructii de gheata din Romania - un hotel, o biserica si trei igluu-uri -, dar unde exista un risc insemnat de producere de avalanse, de gradul 3 pe o scara de la 1 la 5, conform meteorologilor.
Risc insemnat de producere de avalanse se inregistreaza si in Masivul Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine.
La Balea Lac exista si o avertizare emisa sambata dimineata de vant puternic. Rafalele de vant pot depasi 80 - 90 km pe ora. Deocamdata, reprezentantii Cabanei Balea Lac au spus ca telecabina de la Balea, singurul mijloc de transport pana la altitudinea de 2.034 de metri, functioneaza. Daca vantul va deveni prea puternic, transportul pe cablu va fi oprit.
Cei care urca la Balea Lac trebuie sa se astepte nu doar la zapada din belsug, dar si la frig. Ziua, maxima poate ajunge la maximum minus 3 grade Celsius, iar noaptea la minus 11 grade Celsius. Cei care se vor caza in iglu sau in Hotelul de Gheata vor suporta temperaturi de maximum minus 2 grade, conform proprietarilor.
Pentru a urca la Balea Lac cu telecabina, turistii trebuie sa achite un bilet de 30 de lei de persoana. Telecabina functioneaza zilnic, intre orele 9,00 si 17,00 si este pornita daca exista minimum zece persoane.
Turistii pot ajunge in zona Balea (judetul Sibiu) cel mai usor cu masina... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 17:02