Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat luni, 2 noiembrie, lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania.
Totodata, se modifica valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie in toate spatiile deschise.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta hotarare:
"Art. 1 Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru
care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea,
prevazuta in anexa la prezenta.
Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidenta cumulata a cazurilor in
ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie astfel incat sa
acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate
spatiile publice deschise, in sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) se aplica la nivelul tuturor localitatilor dintr-un
judet, daca rata de incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile la nivelul acestuia
depaseste 1,5/1.000 de locuitori, iar daca la nivel judetean rata de incidenta cumulata a
cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, masura se va
aplica la nivelul localitatilor unde aceasta depaseste 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 3 Prezenta hotarare se comunica... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 21:32
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la ridicarea pana la sfarsitul lunii iunie a tuturor restrictiilor si controalelor la frontierele interne ale UE introduse pentru a lupta impotriva pandemiei de COVID-19.
"Ne aflam foarte aproape de o situatie in care va trebui sa ridicam toate restrictiile si controalele la frontierele interne", a declarat Ylva Johansson, joi, cu o zi inainte de o reuniune prin videoconferinta a ministrilor europeni de Interne.
"Maine (vineri - n.red.) le voi propune statelor membre sa ridice toate controalele la frontierele interne cat mai curand posibil si cred ca o data buna pentru asta ar trebui sa fie sfarsitul lui iunie", a spus comisarul european, potrivit unui interviu difuzat de Euronews.
Ea s-a declarat "foarte multumita" sa vada statele membre "deschizand din nou UE si spatiul Schengen". "Cetatenii doresc intr-adevar sa isi recapete libertatea de miscare", a adaugat ea, exprimandu-si satisfactia ca situatia epidemiologica se amelioreaza rapid in numeroase state membre, scrie AFP.
Aparitia pandemiei a determinat tarile europene sa ia in martie diverse masuri pentru a-si inchide frontierele.
Odata cu apropierea sezonului turistic estival, numeroase tari, ca Belgia si Franta, au anuntat redeschiderea frontierelor cu celelalte state europene de la 15 iunie. Germania va ridica de la aceeasi data avertismentele de calatorie in Europa. Italia s-a redeschis turistilor europeni de miercuri.
In... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 07:29
Austria va inceta de joi, mai devreme decat prevazuse, controalele sistematice la frontierele sale terestre, cu exceptia celor de la granita cu Italia, la trei luni dupa ce a restrictionat libertatea de circulatie cu scopul de a incetini propagarea noului coronavirus, a indicat guvernul austriac.
"Incepand de maine, controalele vor deveni punctuale si nu vor mai fi automate", a specificat ministrul de Externe Alexander Schallenberg intr-o conferinta de presa la Viena, explicand mentinerea restrictiilor cu Italia prin numarul ridicat de contaminari inregistrat in continuare in aceasta tara.
Austria intentioneaza sa restabileasca libertatea totala de miscare cu vecinii sai din Est si din Nord incepand cu 15 iunie, aminteste AFP. ...citeste mai departe despre "Austria va ridica de joi controalele la frontiera, in afara celor de la granita cu Italia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 15:24
Germania urmeaza sa ridice - la 15 iunie - restrictiile de calatorie in celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), Elvetia, Islanda, Norvegia, Marea Britanie si Liechtenstein, in cazul in care aceste tari nu interzic, la randul lor, intrarea pe teritoriilor lor sau nu impun izolarea populatiei din cauza pandemiei, a anuntat miercuri Guvernul.
Doua tari nu respecta aceste criterii, a precizat ministrul german de Externe Heiko Maas intr-o conferinta de presa, si anume Norvegia - care interzice intrarea - si Spania - unde Parlamentul se gandeste la o prelungire a acestei interdictii, relateaza Reuters.
Germania urmeaza sa inlocuiasca restrictiile de calatorie cu sfaturi adresate calatorilor, a anuntat Heiko Maas.
Germanii sunt indemnati sa se duca numai in caz de necesitate in Marea Britanie, care impune o carantina de 14 zile persoanelor care intra pe teritoriul britanic.
Citeste si:
Merkel spune ca Germania a trecut pana acum cu bine de testul coronavirusuluiPrimul avion cu europeni a decolat din Germania spre China ...citeste mai departe despre "Germania ridica interdictiile de calatorie in UE din 15 iunie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2020, ora 14:20
Germania a ridicat restrictiile provocate de pandemia de coronavirus, in ultimele zile, insa acest lucru a facut ca rata infectiilor sa creasca.
Potrivit Institutului Robert Koch, rata de reproducere din Germania - adica numarul de oameni pe care fiecare pacient confirmat ii infecteaza - este de peste 1, respectiv 1,1, relateaza BBC.
Asta inseamna ca numarul de infectii creste acum in tara.
Si, desi aceste estimari implica "un grad de incertitudine", cresterea numarului de cazuri necesita "o monitorizarea indeaproape a situatiei in zilele urmatoare".
Raportul vine in conditiile in care, sambata, mii de germani s-au adunat pentru a cere o ridicare completa a restrictiilor.
Cancelarul german Angela Merkel a anuntat miercuri o relaxare a restrictiilor nationale, dupa discutii cu liderii celor 16 state ale Germaniei. Toate magazinele se pot redeschide, copiii se pot intoarce gradual la ore, iar campionatul german - Bundesliga - se va relua cu portile inchise weekendul viitor.
Germania este a saptea tara din lume ca numar de cazuri, cu peste 170.000, avand totodata peste 7.500 de morti. Chiar si asa, autoritatile au luat masuri ce au permis mentinerea bilantului de morti la un nivel considerabil mai mic decat alte tari europene, precum Italia, Marea Britanie si Spania.
Citeste si:
Coronavirusul ramane, dar Germania revine la viataMerkel anunta o accelerare a iesirii din izolare si-i indeamna pe germani la prudenta ...citeste mai departe despre "Rata... mai mult
Duminica, 10 Mai 2020, ora 18:57
Deputatul USR Adrian Prisnel cere reprezentantilor bancilor ca in aceasta perioada sa ridice pragul platilor contactless de la 100 la 500 lei.
"Am transmis astazi Asociatiei Romane a Bancilor sugestia de a analiza impreuna cu membrii sai daca este oportun ca pentru platile contactless sa se ridice pragul pentru care este necesara introducerea codului PIN de la 100 lei la 500 lei, pe perioada starii de urgenta", a scris Prisnel pe Facebook.
Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus
Deputatul spune ca din punctul sau de vedere riscul de contagiune din cauza folosirii terminalelor POS este in acest moment un cost social mult mai mare decat cel de frauda a tranzactiilor, "mai ales ca ne putem proteja destul de usor asupra acestui risc cu coperti anti NFC/RFID".
"Raspandirea COVID 19 poate fi minimalizata prin limitarea interactiunilor interumane si salut masurile luate pana acum de inchidere temporara a scolilor, de interzicere a adunarilor de peste 100 de persoane, sugestia de a pastra o distanta de 1-2 metri fata de cei de langa noi, samd. Astfel de interactiuni sunt si tranzactiile comerciale, atat cele in numerar, cat si cele cu cardul, si pentru ca sunt foarte multe ar trebui sa ne gandim cum sa le efectuam in siguranta si pentru sanatatea publica.
Intuitiv tranzactiile cu numerar par mai riscante din punctul de vedere al contagiunii: nu stii la cine a fost bancnota pe care o ai in buzunar, in ce teanc de bani a fost plasata de... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 11:51
Incepand de astazi, Fiscul trebuie sa ridice automat popririle pe conturile bancare, dupa ce ordonanta de urgenta ce a modificat Codul de procedura fiscala a intrat in vigoare.
Guvernul a adoptat saptamana trecuta o OUG in vederea simplificarii procedurilor de administrare a creantelor fiscale.
Ministrul de Finante, Florin Citu, a explicat ca ridicarea electronica si automata a popririi va fi facuta "in cel mult o ora" de la plata datoriilor.
Potrivit acestuia, era nevoie de aceasta modificare a Codului de procedura fiscala, pentru ca de fiecare data cand unei persoane ii erau blocate conturile, dupa ce efectua plata trebuia sa mearga la banca cu dovada ca a facut plata catre ANAF.
"S-a facut reglementarea instituirii si ridicarii popririi in mod electronic, astfel incat poprirea sa fie ridicata la indestularea sumei poprite, iar debitorului sa ii fie eliberate conturile cat mai repede. Este o masura pe care am anuntat-o, de care toata lumea in Romania avea nevoie. Stiti foarte bine pana acum cat de complicat era.
De fiecare cand se intampla acest lucru, cineva avea o problema, erau conturile poprite si apoi trebuia sa mergi la fiecare banca cu dovada ca ai facut plata catre ANAF. Acesta este un prim pas cu o solutie dezvoltata intern la Ministerul Finantelor Publice si ANAF, urmeaza o updatare a acestei solutii in perioada urmatoare cu sistemul bancar ca sa fie cat mai prietenoasa cu utilizatorii", a spus Citu.
Asadar, bancile sunt obligate acum sa... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 12:28
Preturile mondiale la alimente au crescut in decembrie, pentru a treia luna consecutiv, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii cinci ani, ca urmare a najorarii puternice a preturilor la uleiurilor vegetale, zahar si lactate, precum si a relansarii preturilor la cereale, a informat joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2019, acest indice a urcat cu 2,5% comparativ cu luna noiembrie, pana la 181,7 puncte, cea mai ridicata valoare de dupa luna decembrie 2014.
Pe ansamblul anului trecut, indicele pretului produselor alimentar calculat de FAO a inregistrat o valoare medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decat in 2018 dar, cu toate acestea, cu 25% sub maximul istoric de 230 de puncte inregistrat pe ansamblul anului 2011.
Organizatia a subliniat ca in luna decembrie 2019 indicele care masoara pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 9,4% fata de luna noiembrie, ceea ce inseamna ca a crescut pentru a sasea luna consecutiv. Si in decembrie 2019 cresterea pretului uleiurilor vegetale a fost influentata de aprecierea preturilor la ulei de palmier, ca urmare a cererii solide si a ingrijorarilor cu privire la livrarile limitate.
De asemenea, indicele care masoara pretul la zahar a inregistrat un salt de 4,8% in... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 15:16
Cotatia aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe masura ce investitorii s-au indreptat spre protectia oferita de metalul galben, pe fondul escaladarii tensiunilor dintre SUA si Iran, transmite Reuters.
Pe piata spot, pretul aurului a urcat pana la 1.579,72 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de dupa luna aprilie 2013. Pretul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotatiile la argint si platina au crescut si ele.
"Geopolitica este pe primul plan", spune Benjamin Lu, analist la Phillip Futures.
"Tensiunile dintre Iran si SUA au escaladat si asta a dus la cresterea pretului la aur", a adaugat analistul.
Presedintele Donald Trump a amenintat cu sanctiuni severe impotriva Irakului duminica, dupa ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane sa paraseasca teritoriul sau. De asemenea, presedintele american a amenintat din nou Teheranul cu "represalii majore" in cazul unui atac iranian asupra instalatiilor americane din Orientul Mijlociu, ca raspuns la eliminarea de catre SUA a generalului Qassem Soleimani. In replica, Iranul a anuntat duminica o noua diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear international incheiat in 2015, renuntand si la ultima restrictie din acest acord pe care inca o mai respecta, si anume limitarea numarului de centrifuge.
Aversiunea fata de risc a pietelor financiare sta in spatele cresterii pretului la... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 11:26