Desi este putin probabil ca vor ajunge in situatia in care vor depinde de bani de la stat acordati neconditionat, unii dintre cei mai bogati oameni din lume sustin ideea de venit de baza universal.
Antreprenorul britanic Richard Branson s-a alaturat recent grupului de miliardari care a adus in discutie subiectul, in contextul ingrijorarilor cu privire la impactul tehnologiei asupra locurilor de munca, noteaza CNBC.
"Odata cu accelerarea inteligentei artificiale si a altor noi tehnologii, lumea se schimba intr-un ritm alert. Vor fi create o multime de inovatii palpitante, care vor genera numeroase oportunitati si multa bogatie, dar exista pericolul real ca acest lucru va duce totodata la mai putine locuri de munca.
Din acest motiv, experimentarea unori idei precum venitul de baza va deveni si mai importanta in anii ce vin", a scris Branson pe blogul Virgin.
Pe aceeasi idee a unei masuri imperative in contextul avansului tehnologic merge si Elon Musk.
"Este foarte posibil sa avem in cele din urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva", spunea Musk anul trecut.
Citeste mai mult:
In viitorul nu foarte indepartat, toti vom primi bani de la stat, neconditionat, crede Elon Musk
Potrivit lui Branson, este insa vorba de mai mult decat de o sursa de venit.
"In lumea moderna, oricine ar trebui sa aiba posibilitatea sa munceasca si sa prospere. Una dintre ideile care ar putea... mai mult
Sambata, 19 August 2017, ora 09:48
Antreprenoriatul este o aventura in sine si nimeni nu ar putea dovedi mai bine acest lucru decat excentricul Richard Branson, omul al carui nume se regaseste intr-o multime de afaceri impodobite cu brandul creat de el: "Virgin".
Virgin Group este implicata in peste 200 de afaceri din diverse domenii, dar inceputul aventurii lui Branson este mult mai spectaculos, legandu-se direct de anii de inceput ai curentului rock in Marea Britanie, aminteste portalul Biography.
Rebel cu idei
Controversatul miliardar britanic s-a nascut pe 18 iulie 1950 in familia unui avocat din Surrey, Anglia si a unei stewardese.
Copilaria lui Branson a fost marcata de necazurile provocate la scoala de sindromul dislexiei cu care s-a confruntat pana tarziu. Dupa ce a schimbat mai multe scoli, Richard Branson a abandonat cursurile liceale la varsta de 16 ani.
In ciuda dificultatilor de a citi si a intelege, adolescentul a lansat pe piata chiar in acel an revista Student, scrisa de studenti si pentru acestia.
Branson a reusit sa acopere costurile editoriale ale primului tiraj de 50.000 de exemplare numai din publicitate, asa ca publicatia distribuita gratuit a beneficiat de o promovare uriasa in randul tinerilor.
La 19 ani, Branson era deja un nume in randul aspirantilor la celebritate din Londra, invartindu-se in cercurile muzicale ale vremii, printre aburi de alcool si droguri.
A fost momentul in care Branson s-a gandit ca o casa de inregistrari care sa primeasca comenzile... mai mult
Sambata, 06 Februarie 2016, ora 00:00
Prabusirea navetei Virgin Galactic in timpul unui zbor de proba si moartea unuia dintre piloti a atras atentia asupra imperiului Virgin Group construit de Richard Branson si a contradictiilor existente intre realitate si imaginea publica a fondatorului.
Sub sigla Virgin evolueaza 80 de companii mai mult sau mai putin profitabile, 12 dintre acestea constituind baza imperiului cladit de Richard Branson. Branson este el insusi o imagine a contradictiilor din zona Virgin. Innobilat de regina, Sir Richard Branson este de ani buni un refugiat pe insula Necker, loc ce ii asigura o pavaza buna in fata inspectorilor fiscali. Imaginea sa publica este aceea a unui antreprenor de success, desi in realitate Branson nu coordoneaza direct niciuna din afacerile sale.
Nici firmele nu sunt detinute integral de familia sa, desi Virgin Group detine procente destul de mari in fiecare dintre acestea pentru a putea vorbi de un imperiu aflat la indemana familiei, observa Financial Times intr-o analiza dedicata modului in care Branson si-a faurit o imagine de success.
Afaceristul care nu conduce afaceri
"Richard este interesat de ce se intampla cu portofoliul sau de investitii, dar nu se implica in conducerea vreunei afaceri in mod particular. Activitatile sale zilnice nu se refera la aspectele operationale ale companiilor", explica Josh Bayliss, directorul executiv al Virgin Group Holdings, compania care administreaza afacerile lui Branson si brandul Virgin. Anul trecut... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 13:30
Avalansa de idei originale de afaceri se poate dovedi o binecuvantare si un blestem in acelasi timp pentru un tanar antreprenor. Dezvoltarea a doua afaceri in paralel nu este insa un lucru imposibil, atata vreme cat reduce gestionarea unei afaceri la elementele simple.
Richard Branson, fondatorul Virgin Group, dezvaluie pentru revista Entrepreneur care sunt secretele performantei in cazul in care dezvolti doua afaceri in paralel. Iata care sunt sfaturile lui Branson!
Criteriile de baza
Redusa le regulile simple ale jocului, o afacere iti va cere sa iti targetezi publicul tinta, sa expui marfa cat mai bine, sa verifici incasarile si sa fii cu ochii pe personalul din echipa ta pentru a te asigura ca acesta este cu ochii pe clienti.
Odata ce reusesti sa aplici cu succes aceste reguli la una din cele doua afaceri, iti va fi usor sa le implementezi si pe scheletul afacerii dezvoltate in paralel.
"Cand am deschis impreuna cu prietenii mei revista "Student magazine" aveam 16 ani si abandonasem scoala. Am observat ca cititorii nostri erau interesati de muzica, la fel ca noi. Am dezvoltat un serviciu de inregistrari prin posta, l-am promovat in mai multe numere ale revistei si am obtinut doua afaceri care se completau una pe cealalta. In cele din urma, Virgin Records a devenit atat de profitabila, incat ne-am axat numai pe segmentul muzical, abandonand revista", povesteste Branson.
De altfel, nu erau doar doua proiecte, ci chiar trei, in acelasi timp grupul de... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 08:39
Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a anuntat vineri ca postul de televiziune NBC va transmite in direct calatoria sa in spatiu inaugurala la bordul vehiculului spatial Virgin Galactic SpaceShip Two.
Daca totul va functiona corect in timpul testelor prevazute in calendarul ce precede lansarea, Richard Branson si cei doi copii ai sai, Holly, in varsta de 31 de ani, si Sam, in varsta de 28 de ani, ar putea decola spre orbita terestra de la o baza spatiala din New Mexico, in august 2014.
Calatoria lor va fi transmisa in direct de postul NBC, care va inregistra in prelabil si pregatirile care vor fi facute inainte de acest zbor spatial.
"Suntem incantati ca vom colabora cu voi", le-a spus Richard Branson, in varsta de 63 de ani, celor doi prezentatori ai emisiunii matinale "Today" de la NBC, Matt Lauer si Savannah Guthrie.
"Va fi un an incredibil de interesant", a adaugat el.
NBC intentioneaza sa difuzeze un program special in seara de dinaintea lansarii, iar Matt Lauer si Savannah Guthrie vor prezenta lansarea de a doua zi in cadrul unei transmisiuni live care va avea o durata de trei ore.
Miliardarul britanic a dezvaluit faptul ca vehiculul spatial construit de compania sa a depasit deja viteza sunetului in timpul testelor si intentioneaza sa efectueze la inceputul anului viitor un nou test, la limita spatiului.
Richard Branson si copiii lui vor fi primii pasageri ai acelui vehicul spatial care va avea doi piloti si un total de... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 16:21
Richard Branson vorbeste despre o noua abordare catre care toate companiile trebuie sa se indrepte, fortate de imprejurari, dar si de solicitarile oamenilor din intreaga lume.
Era social media face ca lucrurile sa capete o transparenta tot mai mare, iar interesul fata de oameni va trebui sa primeze pentru tine, mai mult decat profitul pe termen scurt.
Business24 iti recomanda in acest weekend cartea "Afacerile, pentru oameni. Screw business as usual" scrisa de Richard Branson, un antreprenor excentric, dar cu idei care s-au dovedit a fi extrem de profitabile, in timp.
"In ultimele decenii, profitul a fost catalizatorul pentru antreprenori si afaceri, in general. Asta a insemnat ca interesul fata de oameni s-a aflat la sfarsitul listei de prioritati.
Intr-un mod foarte trist, a existat o intelegere mutuala, intrucat in capitalismul clasic succesul se masura in castigul actionarilor, nu al comunitatii sau la mediului in care opereaza", a declarat Richard Branson, intr-un interviu acordat Forbes, imediat dupa lansarea cartii "Afacerile, pentru oameni. Screw business as usual".
"Acum ca ne-am indreptat catre o noua era a transparentei, alimentata de social media, oamenii din intreaga lume cer ca afacerile sa se reinventeze si sa devina o forta benefica pentru omenire.
Antreprenorii si afacerile care vor inflori sunt acelea care se vor adapta la noua generatie de oameni si care se vor asigura ca aduc beneficii tuturor actionarilor, printre care se numara,... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 00:00
Miliardarul Richard Branson, proprietarul gigantului Virgin, recomanda antreprenorilor, intr-un interviu acordat Andreei Esca, sa nu se teama sa inceapa un business chiar daca este criza, mai ales daca domeniul ales este unul care ii pasioneaza.
In interviul difuzat de ProTV si acordat cu ocazia vizitei lui in Romania, Richard Branson dezvaluie cateva dintre tehnicile sale de a conduce afacerile imense pe care le patroneaza.
Magnatul britanic vorbeste despre cum a pasiunea pentru muzica l-a facut sa inceapa primul business Virgin. Omul care traieste pe o insula in Caraibe si care foloseste kite-ul atunci cand merge din Europa acasa in Marea Britanie da si cateva detalii despre viata de familie, despre sotia si copiii lui si admite ca nu este catusi de putin pasionat de moda.
Andreea Esca: Aceasta este prima dumneavoastra vizita in Romania?
Richard Branson: Asa este. E ciudat, am senzatia ca am fost peste tot in lume de mai multe ori, totusi e prima oara cand sunt aici si imi place foarte mult.
Nu v-ati gandit niciodata sa veniti in concediu aici?
Branson: Nu, presupun ca sunt un rasfatat. Traiesc pe o insula micuta in Caraibe, asa ca in vacante nu mai calatoresc prea mult. Locuiesc acolo unde imi petrec concediile. Dar mi s-a povestit ce frumoasa este Romania si mi-am propus sa vin aici.
Ce stiati despre Romania?
Branson: Stiu de Dracula si stiu ca aveti peisajele rurale care sunt foarte frumoase.
Dar nu v-ati intalnit niciodata cu Dracula...... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 11:28
Pentru un grup select de oameni, "scoala vietii" a adus castiguri inimaginabil mai mari decat ar fi facut-o traditionala invatare, intr-o clasa normala, potrivit Forbes.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in anul 2011?Antreprenori, artisti, actori sau chirurgi, acestia au sarit peste liceu fie din necesitate, fie pentru ca li s-a oferit ceva mai atragator, exact in acel moment al vietii lor.
Cu totii au avut ceva in comun: o viziune si dedicare totala pentru a o indeplini. Iata-i pe cei mai cunoscuti dintre miliardarii lumii, care au reusit in viata, fara sa absolve un liceu.Robert De NiroNascut intr-o familie modesta, Jackson a dat dovada de fler regizoral inca din copilarie, cand filma scurt-metraje, in Noua Zeelanda.
La 20 de ani, s-a angajat la un ziar local, insa nu a renuntat la hobby-ul sau, lucrand la propriile filme, pe timpul noptii. A inregistrat primul sau succes, in 1994, cu filmul "Heavenly Creatures", cu Kate Winslet in distributie. Insa adevarata lovitura a dat-o cu trilogia "Stapanul inelelor", care a avut incasari globale de aproape 3 miliarde de dolari. Richard CarmonaJay-Z a crescut intr-unul din ghetourile din Brooklyn, unde a avut de infruntat o dependenta de droguri. Salvarea lui s-a numit muzica, asa cum a declarat pentru revista Forbes. In 1995, a inregistrat primul single la casa de discuri Def Jam, pe care ajunge s-o conduca, 11 ani mai tarziu. Detinator a 10 premii Grammy, artistul american are o avere estimata la 450 milioane de dolari. mai mult
Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 17:05