Profitul brut al Piraeus Bank Romania a urcat cu 88% in primele noua luni, la 6,8 milioane de euro, de la 3,6 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, sustinut mai ales de scaderea provizioanelor si cresterea volumului de credite acordate.
"Piraeus Bank Romania a inregistrat rezultate bune in primele noua luni, reusind o crestere semnificativa a profitului fata de primele noua luni din 2013. Rezultatul a fost sustinut de scaderea cu aproape 2,5 puncte procentuale a portofoliului de credite neperformante, de reducerea nevoii de provizionare, precum si de optimizarea activitatii tuturor liniilor de business ale bancii, manifestata in special prin cresterea volumului de credite acordate segmentelor Corporate si IMM si intensificarea activitatii de atragere de surse", a declarat Catalin Parvu, director general al Piraeus Bank Romania, intr-un comunicat al institutiei financiare.
La 30 septembrie, activele Piraeus Bank Romania se situau la aproximativ 2,06 miliarde euro, fiind cu 14% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2013.
Volumul creditelor acordate in primele noua luni a crescut cu 9% fata de rezultatul obtinut in urma cu un an, ajungand la aproximativ 1,5 miliarde euro.
Valoarea depozitelor atrase de Piraeus Bank Romania depasea, la 30 septembrie, 1,1 miliarde de euro, fiind cu 16% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Piraeus Bank Romania deservea aproape 300.000 de clienti
Provizioanele bancii au scazut cu 11% la... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 09:33
Grupul bancar elen Piraeus Bank a anuntat miercuri ca a finalizat vanzarea pachetului sau de 93,27% din actiunile ATE Bank Romania SA catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, dupa ce a primit toate autorizatiile necesare, informeaza un comunicat al bancii.
"Tranzactia a avut loc dupa incheierea, in prealabil, a transferului unei parti din activele si pasivele ATE Bank Romania SA catre Piraeus Bank Romania SA", precizeaza grupul bancar elen.
In luna aprilie a acestui an, Dorinel Umbrarescu a preluat de la Piraeus Bank pachetul de 93,27% pe care il detinea la subsidiara sa ATE Bank Romania pentru suma de 10,3 milioane de euro.
Banca Nationala a Romaniei a aprobat, in luna octombrie, conducerea viitoarei banci rezultate dupa finalizarea tranzactiei. In noua sa formula de actionariat, banca va fi condusa de Marinel Burduja, fostul prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank timp de sapte ani, cel care a si coordonat din partea lui Dorin Umbrarescu tranzactia. De pe pozitia de presedinte executiv, acesta va fi secondat de Alina Pascu, membru al conducerii ATE, Dorin Badea, ex-sef Trezorerie UniCredit, Gabriel Arsene, care a lucrat la Raiffeisen Bank si Andrei Popovici, fost la McKinsey.
Infiintata in anul 1990 sub numele Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa - MINDBANK SA, aceasta a fost prima banca cu capital mixt din Romania. In anul 2006, Agricultural Bank of Greece (ATE Bank) a achizitionat majoritatea actiunilor la aceasta entitate pentru ca la finele... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 08:12
Piraeus Bank ia in calcul preluarea Bancpost de la Eurobank, in schimbul cedarii subsidiarei din Bulgaria sau a celor din Bulgaria si Serbia, potrivit unui scenariu prezentat intr-un plan de reorganizare intocmit la solicitarea Directiei Generale Concurenta a Comisiei Europene, scrie presa elena.
Planul Piraeus propune ca bancile elene sa-si consolideze operatiunile din Balcani prin schimburi de sucursale, astfel incat sa ajunga la mase critice pe pietele respective, scrie portalul elen Sofokleous10.
Piraeus considera ca operatiunile din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt viabile si de importanta strategica pentru grup.
Banca a prezentat doua exemple ale modului in care ar putea fi realizate astfel de schimburi intre bancile elene.
Astfel, o varianta ar fi un schimb intre subsidiara Piraeus din Bulgaria si cea a Eurobank din Romania, Bancpost.
Un al doilea exemplu prevede un schimb intre filialele Piraeus din Bulgaria si Serbia cu filiala Eurobank din Romania.
Piraeus analizeaza pentru ambele variante impactul schimbului asupra rezultatelor si indicatorilor financiari, noteaza portalul elen.
Perioada de reorganizare s-ar intinde pana in 2017, cu o revenire pe profit a operatiunilor din strainatate pe parcursul anului 2015.
In timp ce filialele Piraeus din Romania, Bulgaria, Albania si Cipru sunt considerate strategice, operatiunile din Egipt, Serbia si Ucraina sunt de vanzare.
Cum se restructureaza restul bancilor elene
Cele mai mari... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:51
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, transmite duminica site-ul ekathimerini.com.
Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Vineri, National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
De fapt, dependenta bancilor locale de capitalul de stat depaseste 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au emis deja actiuni preferentiale in valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totala se ridica la 2,6 miliarde de euro.
In 2011, Banca Centrala a Greciei anuntase ca institutiile elene de creditare trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:58
Grecia va prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie perioada in care bancile elene trebuie sa publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua transa a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, si pentru a aproba legislatia necesara procesului.
In mod normal, bancile ar fi trebuit sa-si publice rezultatele financiare pentru primul semestru pana la sfarsitul lunii august, insa in acest an termenul a fost extins pana spre sfarsitul lunii septembrie. In urmatoarele saptamani, guvernul va aproba o noua prelungire, pana la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Pana la momentul respectiv, executivul spera sa rezolve problema bancilor sau sa incheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislatia necesara transferului de fonduri ar trebui aprobata luna aceasta.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, atat guvernul, cat si creditorii externi ai Greciei vor sa evite o solutie care ar duce la o nationalizare totala a institutiilor de credit. In schimb, sunt analizate stimulente care sa mentina caracterul privat al sistemului bancar, dar si modalitati de accesare a finantarii prin intermediul mecanismelor europene.
Cu cat este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cu atat este mai redusa contributia guvernului elen.
Viceguvernatorul Bancii Greciei, Yiannis Papadakis, a... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:12
George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, a declarat vineri ca preluarea ATEbank de catre Piareus era singura solutie viabila. Oficialul grec a adaugat ca ATEbank are nevoie de o majorare a capitalului pentru a continua sa fie operationala.
Banca elena Piraeus a preluat, prin absorbtie, activele viabile ale ATEbank, controlata de statul elen, inclusiv sucursala ATEbank Romania, tranzactia fiind parte a procesului de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate in Europa si nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, asteptand decizia finala privind viitorul institutiei. Se estimeaza ca banca are nevoie de o injectie de capital de cinci miliarde de euro.
Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), in timp ce unele unitati vor fi preluate de statul elen, a anuntat Banca Centrala a Greciei.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor. Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Imprumutul... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 15:53
Actiunile Piraeus Bank s-au apreciat luni cu 15% la bursa de la Atena, dupa ce oficialii acestei banci au anuntat preluarea prin absorbtie a bancii de stat ATEbank.
Banca Centrala a Greciei a anuntat ca Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare si depozitele ATEbank.
Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate in Europa si nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, asteptand decizia finala privind viitorul institutiei. Se estimeaza ca banca are nevoie de o injectie de capital de cinci miliarde de euro.
Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiara din Grecia (HFSF), in timp ce unele unitati vor fi preluate de statul elen, a anuntat Banca Centrala a Greciei.
Tranzactia face parte din procesul de restructurare si consolidare a sistemului bancar din Grecia. Guvernul Greciei detine o participatie de aproximativ 90% in ATEbank.
Piraeus preia ATEbank, inclusiv sucursala din Romania
"Pietele reactioneaza pozitiv la aceasta tranzactie si asteapta sa vada ce se va intampla in continuare, deoarece restructurarea ampla a sectorului bancar elen este o sursa de ingrijorare", a declarat Takis Zamanis, trader la Beta Securities.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.
Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 13:40
Profitul inainte de impozitare obtinut de Piraeus Bank Romania la 31 decembrie 2010 a fost de aproape 25 milioane euro, comparabil cu rezultatul inregistrat la 31 decembrie 2009, sustine directorul general executiv al bancii, Catalin Parvu, precizeaza NewsIn."In 2010, banca a avut o evolutie buna, avand in vedere contextul economic national.
Piraeus Bank Romania si-a mentinut un business stabil si sanatos, exprimat si de un raport cost - venituri de 35,7 %", a declarat Catalin Parvu.
De asemenea, seful Piraeus Bank Romania sustine ca a inregistrat o crestere a numarului de clienti cu 5%, in timp ce depozitele atrase au inregistrat un avans de 2%, iar volumul creditelor a scazut usor, pe fondul decalajului dintre imprumuturile rambursate de clienti si cele acordate.Activele Piraeus Bank in Romania au ajuns la 3,94 miliarde euro la finalul anului trecut, in scadere cu 4% fata de 2009, in conditiile reducerii cu 6% a portofoliului de credite, arata un raport publicat joi de Piraeus.Valoarea totala a creditelor a scazut cu 6%, la 3,198 miliarde euro, in timp ce portofoliul de depozite a crescut cu 2%, la 1,164 miliarde euro.Veniturile inainte de provizioane s-au situat anul trecut la 191 de milioane de euro. mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 15:15
Volksbank Romania si Piraeus Bank Romania au devenit participanti la sistemul de compensare-decontare si registru al Depozitarului Central, reiese dintr-un comunicat transmis marti de catre Depozitar.Volksbank a obtinut totodata si calitatea de agent custode. Astfel, numarul institutiilor autorizate de catre Depozitarul Central ca agenti custode a urcat la 13, in timp ce numarul participantilor la sistemul RoClear, dar care nu detin calitatea de agent custode a crescut la 73.
In prezent, in sistemul Depozitarului sunt autorizati 87 de membri, ca participanti la sistemul de compensare-decontare. In prima jumatate a lunii, Depozitarul Central a admis in sistemul RoClear casa bulgareasca de brokeraj Balkan Advisory Company, aceasta fiind al treilea intermediar strain care a primit aceasta calitate.Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a decontat tranzactii de circa 2,7 miliarde lei in primele sase luni ale acestui an, in timp ce valoarea tranzactiilor decontate dupa compensare s-a cifrat la 694,2 milioane lei. Totodata, Depozitarul a gestionat peste 158,9 miliarde de instrumente financiare, in primele sase luni, avand in evidenta peste 9,44 milioane de detinatori.Depozitarului estimeaza ca va obtine in 2009 un profit brut de 167.785 lei, de 19 ori mai mic decat cel obtinut in 2008, rezultat care va permite, totusi, indeplinirea obiectivelor stabilite in planul de afaceri pentru acest an.In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2009, ora 15:43