Grupul OMV Petrom a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 826 de milioane de lei, in scadere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, rezultatele fiind afectate de criza Covid-19, potrivit unui comunicat remis joi, 29 octombrie.
In acelasi timp, veniturile din vanzari au scazut cu 17%, pana la 15,1 miliarde de lei.
Rezultatul din exploatare CCA, excluzand elementele speciale, a fost de 1,8 miliarde de lei, in scadere cu 47%.
De asemenea, investitiile au fost si ele mai mici cu 15%, ajungand la 2,4 miliarde de lei.
In primele noua luni, contributia companiei la bugetul de stat a fost de 7,2 miliarde de lei, inclusiv dividende in valoare de 360 de milioane de lei platite statului roman.
"Izbucnirea globala a pandemiei Covid-19 continua sa aiba un impact major asupra evolutiei economiei globale. Desi preturile la titei au crescut usor in timpul celui de-al doilea trimestru ca urmare a reducerii ofertei, ele raman in continuare volatile. Cresterile recente ale cazurilor Covid-19 din intreaga lume ar putea duce la intarzierea redresarii asteptate a cererii, ca urmare a reactiei guvernelor si cetatenilor", spun reprezentantii companiei.
Astfel, consecintele pandemiei Covid-19, amploarea si durata efectelor asupra economiei nu pot fi estimate intr-un mod credibil la acest moment.
Totusi, OMV Petrom monitorizeaza indeaproape evolutiile si evalueaza in mod regulat impactul asupra fluxului de trezorerie si a lichiditatii Grupului.... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 09:35
Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Consumul de carburanti va scadea in acest an cu 10%, ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar cererea nu va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie mai devreme de anul 2022, a afirmat, miercuri, Radu Caprau, directorul de Downstream Oil al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa.
"In trimestrul al doilea, cererea de produse petroliere a fost puternic afectata, ceea ce se va reflecta in scaderi pe tot anul, chiar daca vedem o tendinta de recuperare in aceasta perioada, mai buna decat am estimat initial. Credem ca rezultatele pe acest an vor fi cu aproximativ 10% mai mici decat in 2019, in ceea ce priveste cererea de carburanti", a spus Caprau.
Intrebat despre momentul la care piata va reveni la nivelurile de dinainte, el a aratat ca acest lucru nu se va intampla mai devreme de anul 2022.
Potrivit raportului din primul semestru al companiei, remis miercuri, in prima jumatate a acestui an cererea de carburanti pe segmentul de retail (populatie) a scazut cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai puternica scadere a fost in trimestrul al doilea al anului, respectiv 25% fata de trimestrul al doilea din 2019.
OMV Petrom a obtinut in prima jumatate a acestui an un profit net de 867 milioane de lei, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile din vanzari au fost de 10,069 miliarde de lei, in scadere cu 11%. ...citeste mai departe despre "Directorul OMV Petrom: In contextul pandemiei, consumul de carburanti va scadea in... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 13:32
Potrivit unei note din raportul financiar al Grupului OMV Petrom privind rezultatele pentru ianuarie-iunie si T2 din 2020, si in baza a unei decizii a tribunalului arbitral din Paris, Romania trebuie sa plateasca companiei daune de aproape 300 de milioane de lei.
In nota raportului se arata ca "In data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finala in arbitrajul initiat de OMV Aktiengesellschaft ("OMV AG") la Camera Internationala de Comert de la Paris ("ICC") impotriva Ministerului Mediului din Romania, cu privire
la anumite notificari de pretentii neplatite de catre Ministerul Mediului pentru costurile suportate de OMV Petrom S.A. cu privire la lucrari de dezafectare de sonde si de refacere a mediului"
De asemenea, se mai arata in raportul OMV Petrom, ca "Tribunalul arbitral a solicitat Ministerului Mediului sa ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 mil lei (aproape intreaga suma solicitata initial) si dobanda aferenta. Impactul deciziei este reflectat in rezultatele pentru T2/20 si se refera in principal la recunoasterea unui venit din dobanzi in rezultatul financiar net".
Potrivit OMV Petrom, rezultaltele consolidate neauditate ale grupului OMV au fost realizate pentru perioada ianuarie - iunie si T2 2020, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara. ...citeste mai departe despre "Romania trebuie sa plateasca OMV Petrom daune de 287,6 milioane de lei. Sentinta decretata de Tribunalul Arbitral din Paris" pe... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2020, ora 12:44
Profitul net al OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a scazut anul trecut cu 11%, la 3,635 miliarde lei, de la 4,078 miliarde lei in 2018, in timp ce vanzarile au crescut cu 13%, la 25,48 miliarde lei, de la 22,52 miliarde lei in anul anterior, potrivit rezultatelor transmise joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
De asemenea, numarul de angajati al grupului a scazut cu 6%, la 12.347 la sfarsitul lui 2019.
Propunerea de dividende pentru 2019 este de 0,031 lei/actiune, in crestere cu 15%. La Adunarea Generala a Actionarilor din data de 19 aprilie 2019, actionarii OMV Petrom au aprobat distribuirea de dividende pentru anul financiar 2018, in suma bruta de 1,529 miliarde lei (dividend brut pe actiune in valoare de 0,027 lei).
Investitiile realizate anul trecut au fost de 4,225 miliarde lei, cu 2% mai mici fata de 4,289 miliarde lei in 2018. Investitiile din Upstream in 2019 au fost de 3,269 miliarde lei, comparativ cu 3,15 miliarde lei in 2018. Investitiile din Downstream au fost in valoare de 903 milioane lei (fata de 1,138 miliarde lei in 2018), din care 818 milioane lei in Downstream Oil (2018: 1,112 miliarde lei). Investitiile din segmentul Corporativ si altele au crescut la 53 milioane lei, in principal ca urmare a adoptarii IFRS 16 Contracte de leasing (2018: 1 milion lei).
Datoriile totale au crescut cu 1,578 miliarde lei la 31 decembrie 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018, in principal din cauza cresterii datoriilor pe... mai mult
Joi, 06 Februarie 2020, ora 10:40
In functie de ce face OMV Petrom, companiile petroliere decid modul daca majoreaza sau scad preturile carburantilor, se arata in raportul anual al Consiliului Concurentei.
"Atat la benzina cat si la motorina se observa, pe baza ecuatiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucator in parte, un tipar care sugereaza existenta unui comportament de urmare a liderului (in acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugereaza ca OMV Petrom reactioneaza mai rapid decat ceilalti jucatori din piata, fapt ce poate sugera ca acestia, de fapt, asteapta miscarile strategice ale OMV Petrom pentru a raspunde la acestea", se precizeaza intr-un raport al Consiliului Concurentei.
Autoritatea de Concurenta a realizat o analiza a sectorului carburantilor, pentru a stabili daca evolutia preturilor la pompa o urmeaza pe cea a cotatiilor petroliere.
"Pe baza datelor agregate la nivel de saptamana in cazul benzinei, prelucrarile cantitative nu resping existenta unei ajustari asimetrice a pretului la pompa in functie de evolutia cotatiei Platts.
Cu toate acestea diferenta de ajustare este foarte mica (in jurul valorii de 1%), astfel ca trebuie avuta in vedere si semnificatia economica a unei ajustari de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificatia statistica are la baza varianta setului de date, iar caracteristicile acestuia si modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior.
In cazul motorinei, prelucrarile cantitative nu sugereaza existenta unei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 18:23
Neptun Deep este un proiect extrem de important, fundamental pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar OMV Petrom continua sa fie extrem de angajat fata de acest proiect, dar are nevoie de claritate si stabilitate legislativa, a declarat miercuri Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, intr-o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor grupului.
"Neptun Deep este un proiect extrem de important, este o necesitate pentru Romania, fundamental pentru a asigura securitatea energetica, pentru ca vedem o scadere a productiei nationale de gaze, o interconectivitate redusa si preturi mai mari la gazele naturale. Este un proiect extrem de important pentru tara si un proiect extrem de important pentru OMV Petrom. Vom fi in continuare deschisi la un dialog cu autoritatile, astfel incat sa avem claritate in ceea ce priveste piata liberalizata. Acestea sunt cerintele cheie si trebuie rezolvate cat mai repede pentru a permite o investitie de multe miliarde de euro, astfel incat sa oferim Romaniei securitatea energetica de care are nevoie. (...) Este un proiect extrem de important pentru OMV Petrom si continuam sa fim extrem de angajati fata de acest proiect", a explicat Verchere.
Aceasta a precizat ca schimbarile necesare pentru o decizie de investitii vizeaza claritate si stabilitate in ceea ce priveste climatul investitional, termeni competitivi din punct de vedere fiscal, dar si infrastructura cheie, iar termenul este: "cat mai repede posibil".... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 14:58
Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.
In anul 2012, grupul a consemnat vanzari record, de 26,258 miliarde lei si un profit net de 3,946 miliarde lei.
Vanzarile consolidate au scazut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, care au contrabalansat vanzarile crescute de energie electrica. Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arata in raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.
"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 10:09
Sectorul energetic are "vocatia" de a fi un factor de crestere economica in Romania, alaturi de agricultura si de infrastructura, considera Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Despre investitiile si masurile necesare in acest sector, dar si despre rezultatele financiare din primul trimestru, despre redevente, blocul Neptun si proiectele on shore, a vorbit Mariana Gheorghe intr-un interviu acordat Agerpres.
Petrom a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,331 miliarde lei, cu 4% mai mic fata de cel din perioada similara a anului trecut. Care este motivul acestei scaderi?
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu circa 4% fata de trimestrul unu 2012 dintr-un motiv determinat de profitul operational. Profitul operational s-a redus cu 12%. Am avut la realizarile financiare o performanta mai buna si atunci profitul net nu a scazut atat de mult ca profit operational.
De ce a scazut profitul operational?
In principal din cauza faptului ca am avut mai multe cheltuieli cu explorarea, activitate ce creeaza viitorul companiei. Am facut si am raportat deja multe studii seismice, atat pe on shore cat si pe off shore, atat pe off shore la apa de mica adancime, unde este numai Petrom, cat si pe off shore la apa de mare adancime, impreuna cu Exxon. Toate aceste cheltuieli care au fost deduse din venituri au fost mai mari decat in perioada anterioara. Am mai avut si un element, pentru ca aceste rezultate sunt ale... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 13:26