Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:
- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."
- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."
- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."
- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."
- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
Rezultatul negocierilor cu FMI si CE va fi cunoscut doar luni, dupa ce delegatia comuna se va intalni cu premierul Victor Ponta, intrucat in negocierile de sambata, ce au durat peste 7 ore, nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizand pretului gazelor pentru populatie si Complexul Hunedoara.
"In primul rand, expertii Comisiei Europene insista pentru o solutie privind liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aproabare de a ingeta procesul. Discutiile au fost aprinse si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei.
Decizia pe cele doua subiecte a fost amanata si urmeaza sa fie negociata, cel mai probabil luni, de delegatia comuna FMI si CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, dupa discutiile de sambata dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, si delegatia comuna Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Ministrul ...citeste mai departe despre "Negocierile cu FMI, incheiate fara succes dupa 7 ore: Care sunt principalele probleme" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 18:42
Vicepremierul Daniel Chitoiu a primit mandat politic pentru a finaliza negocierile cu FMI din aceasta seara, potrivit declaratiei premierului Victor Ponta.
"Domnul Chitoiu negociaza acum, are un mandat din partea noastra si la final vine si la mine, dupa finalizarea negocierilor. (...) A plecat la negocieri cu un mandat politic din partea majoritatii parlamentare. Eu ma duc la guvern. Nu pot sa va spun la televizor mandatul", a declarat Ponta.
Intrebat daca se reduce CAS, premierul a raspuns: "Nu vreau sa va dau niciun fel de detalii. Am dat un mandat politic din partea PNL si a PSD si a celorlalte doua partide si domnul Chitoiu acum negociaza. Nu pot sa va spun eu acum ce negociaza".
Premierul a declarat ca "acum s-a ajuns la o parere unitara in cadrul USL" si ca in aceasta seara se vor finaliza negocierile.
Ponta a mai spus ca, din cate stie, vizita FMI in Romania se va incheia marti.
"In seara aceasta trebuie sa avem un raspuns. Important este ca acum domnul Chitoiu are un mandat foarte clar, certificat si de domnul Antonescu si de mine", a mai spus premierul.
Intrebat cat de diferit este proiectul final, din aceasta seara, fata de varianta de dimineata, Ponta a raspuns: "Foarte putin diferit".
Intrebat daca acest proiect negociat cu FMI este favorabil romanilor, premierul Ponta a spus: "Da, o multime de vesti bune, pe care le dam asta seara".
Premierul Victor Ponta a sosit in jurul orei 15.30 la cabinetul presedintelui Senatului, Crin Antonescu,... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:32
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
Reprezentantii FMI nu au venit cu ideea majorarii cotei unice de impozitare, nici nu s-au opus unei astfel de masuri, dar nu au solicitat aceasta, a declarat luni premierul Victor Ponta, copresedinte al USL.
"Nici vorba, nici nu au venit cei de la FMI cu ideea sa marim cota unica, deci nu avem ce lupte sa dam, s-or fi dat pe la televizor luptele, dar la negocieri nu, ca nu au cerut asa ceva oamenii. Nu zic ca s-ar fi opus, dar ei n-au cerut asa ceva. (...) E vorba de niste obiective ale Guvernului care trebuie acoperite prin resursele bugetare rezultate in baza politicii fiscale. Din punctul meu de vedere, domnul Chitoiu si-a facut foarte bine treaba si astazi la ora 17,00 vom sti exact care este rezultatul", a detaliat premierul la sediul central al PSD, intrebat cum comenteaza afirmatiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit carora "s-au dus lupte cu FMI pentru a nu se creste cota unica".
Seful Executivului a adaugat ca "de schimbat datele nu se mai pot schimba".
"Poate exista sprijin pentru incheierea negocierilor - sprijin politic sau poate fi respinsa negocierea cu institutiile internationale. A treia varianta nu exista. Din partea PSD, domnul Chitoiu are sprijinul necesar, daca il are si din partea PNL si PC, putem sa inchidem negocierile. Maine pleaca oamenii. Am discutat si eu cu domnii Antonescu si Chitoiu, dupa discutia cu mine a mers sa discute cu domnul presedinte Antonescu, pentru ca la ora 17,00 este intalnirea oficiala", a aratat Victor... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 16:57
Negocierile guvernului cu FMI de la inceputul anului viitor vor fi mai dure decat rundele precedente, in conditiile in care cadrul fiscal general anuntat pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetara, potrivit unei analize Raiffeisen.
In acest context, analistii bancii considera ca pe termen scurt se vor mentine presiunile asupra preturilor obligatiunilor romanesti si a leului.
"Avand in vedere incertitudinile legate de politicile economice si perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuam sa avem asteptari precaute legate de preturile obligatiunilor si cotatia leului, pe termen scurt", potrivit analistilor.
Dupa incheierea alegerilor, formarea noului guvern, in contextul tensiunilor dintre presedintele Basescu si USL, si adoptarea legii bugetului pentru 2013 sunt prioritare.
"Inainte de aprobarea bugetului, autoritatile din Romania trebuie sa negocieze principalele politici economice cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acordului preventiv actual si in perspectiva prelungirii acestuia in 2013", se arata in analiza.
Analistii au notat totodata faptul ca in ultimele sapte luni USL a dovedit ca vrea sa continue procesul de consolidare, cu toate ca unele reforme structurale au fost amanate.
USL a castigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor partiale publicate de Biroul Electoral Central dupa numararea voturilor de la 96% din... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 17:55