Compania TAROM va incheia sezonul de vara pe plus in conditiile in care pierderea companiei s-a redus cu aproximativ 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce veniturile au crescut cu peste 25%, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea AGERPRES.
"Trei luni consecutive pe plus la TAROM. Suntem pe drumul cel bun. Suntem constienti de rezultatele pozitive obtinute de TAROM. Am reusit sa reducem la jumatate ce s-a pierdut in 2017, asta in conditiile in care pretul combustibilului a crescut exponential. TAROM a demonstrat in acest an ca este o companie puternica si credibila in piata", a subliniat directorul general TAROM, Werner Wolff.
Conform documentului, TAROM raporteaza cele mai bune rezultate financiare din ultimii 4 ani. Cresterea veniturilor cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut ofera increderea ca strategia companiei si masurile din ultima perioada produc efecte pozitive.
Pe de alta parte, cheltuielile companiei au crescut fata de anul trecut cu aproximativ 15% iar scumpirea combustibilului de aviatie are cea mai mare pondere pe acest segment. Fata de anul trecut, TAROM a platit mai mult cu 49,7 milioane de lei pentru combustibil in conditiile in care pretul kerosenului a crescut cu 30%, pe piata europeana, fata de 2017.
"La aproape 64 de ani de existenta, compania TAROM transmite, din nou, un mesaj de incredere in piata. Retehnologizarea companiei, prezenta din ce in ce mai activa pe piata, reinnoirea flotei si... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2018, ora 13:53
Veniturile TAROM au crescut cu 1% in primele 9 luni, la 972 milioane lei, iar pierderile s-au plasat la 83 milioane lei, in scadere cu 30% fata de perioada similara a anului trecut si cu 13% sub nivelul propus in planul de management, a anuntat, vineri, compania.
"Imbunatatirea rezultatelor se reflecta in principal prin mentinerea unui echilibru de numerar adecvat si prin lipsa datoriilor restante catre bugetul de stat sau orice alti parteneri", se arata intr-un comunicat al companiei.
Compania a operat in aceasta perioada 12.532 de zboruri regulate, cu 188 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut, transportand insa cu 2,6% mai multi pasageri fata de primele 9 luni din 2012, datorita unei politici de imbunatatire a retelei de rute.
"Este esential ca TAROM sa indeplineasca obiectivele propuse in planul de management pentru a putea trece pe profit in urmatorii ani", a declarat Christian Heinzmann, director executiv-accountable manager al companiei.
Ministerul Transporturilor a revocat recent intreg Consiliul de Administratie al TAROM, in contextul conflictului dintre membrii acestei structuri de conducere si Heinzmann.
Noul CA este format din Dante Stein, Manuel Donescu, Florin Luca, Bogdan Speteanu si Razvan Filipescu. Stein, consilier onorific al premierului, a fost ales presedintele CA, iar Donescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, va ocupa functia de vicepresedinte.
Actul aditional prin care durata mandatului lui... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 11:49
Ministerul Transporturilor le-a cerut demisia din functiile detinute la Tarom presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si directorului executiv, Nicolae Demetriade, intrucat acestia nu au fost de acord sa prelungeasca mandatul lui Christian Heinzmann, CEO al Tarom, care expira la 19 noiembrie, au declarat surse din cadrul companiei aeriene.
"Ministerul Transporturilor le-a cerut celor doi prelungirea mandatului lui Heinzmann, care expira la 19 noiembrie. Cei doi nu au fost de acord, astfel ca ministerul le-a cerut demisia. Nicolae Demetriade si-a dat demisia, insa Dan Pascariu, nu. In aceasta dupa-amiaza, la ora 17.00, va avea loc o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom, in cadrul careia, cel mai probabil, Dan Pascariu va fi revocat din functie", au spus sursele citate pentru Agerpres.
Contactat de Agerpres, directorul executiv Nicolae Demetriade a confirmat ca informatiile legate de demisia sa sunt corecte.
"Informatia este corecta. Mi-am dat demisia pentru ca ministerul a intervenit in activitatea Tarom. Am crezut ca, daca va fi un management privat, ministerul nu va interveni, dar se pare ca acest lucru a fost doar un vis", a spus Nicolae Demetriade.
La randul sau, Dan Pascariu a confirmat, pentru Agerpres, ca nu a demisionat din functia detinuta la Tarom, dar se asteapta sa fie revocat din functie.
Conflictul de la TAROM
Nicolae Demetriade si-a dat demisia din functia de administrator - director executiv al TAROM , dar... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:07
TAROM a avut in primul semestru pierderi de 63 milioane lei, in scadere fata de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumatate a anului trecut, a anuntat joi operatorul aerian national.
"Rezultatul financiar contabil pozitiv este in principal generat de imbunatatiri in aria comerciala, ceea ce a dus la cresterea venitului obtinut aferent unui pasager. De asemenea, au fost facute economii atat la cheltuielile de combustibil precum si a altor costuri", se arata intr-un comunicat al companiei.
In perioada analizata, compania a eficientizat programul de zbor si a optimizat reteaua de rute, astfel ca gradul de incarcare a aeronavelor a urcat cu 3%. De asemenea, TAROM a inregistrat o crestere cu 1,4% a numarului de pasageri pe cursele regulate, transportand in total 974.984 pasageri.
TAROM a lansat in acest an cursele Bucuresti-Dublin, Iasi-Bologna, Iasi-Torino, Iasi-Londra, Bucuresti-Praga si Cluj-Praga.
Venituri operationale au atins la sase luni 534 milioane lei, fata de 498 milioane lei la jumatatea anului trecut.
Compania are 2006 angajati, mai putini cu 4% fata de 2012, ca urmare a plecarilor voluntare si pensionarilor.
TAROM precizeaza in comunicat ca nu are datorii restante catre bugetul de stat sau parteneri si detine lichiditatile necesare derularii corespunzatoare a obiectului de activitate.
Dan Pascariu, multumit de programul de management privat
Presedintele Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, a declarat ca... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 10:29
Compania TAROM a inregistrat in semestrul unu 2013 o imbunatatire a fluxului de numerar si a demarat implementarea programului de reducere a costurilor cu combustibilul, segment care genereaza cele mai mari alocari financiare pentru un transportator aerian, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai companiei.
"Datele financiare si comerciale pe ansamblu sunt imbunatatite, situatia fluxului de numerar (cash flow) fiind mai buna deoarece am reusit sa refacem rezervele de numerar la nivelul inceputului de an 2012, ceea ce ne permite inca un an de rezerve. Nu trebuie sa uitam ca la inceputul anului ni s-au dat doar 12 luni de supravietuire.
Datorita masurilor implementate, suntem acum in pozitia de a continua activitatea, ceea ce demonstreaza ca punerea in aplicare a planului de management da rezultate", arata Christian Heinzmann, director executiv al TAROM si accountable manager, intr-un comunicat de presa.
Planul de Management al companiei are o durata de patru ani si contine 28 de puncte de actiune, din care sapte ar trebui sa inceapa in 2014. Restul de 22 de puncte se afla in diferite stadii de implementare ceea ce inseamna ca TAROM a progresat in executarea planului, in pofida procedurilor administrative birocratice complicate.
Sunt, de asemenea, in curs de analiza masuri suplimentare in scopul reducerii costurilor si cresterea veniturilor, altele decat cele incluse in planul de management, precizeaza managementul TAROM.
"Am operat mai putine zboruri, dar cu... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 13:10
Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM a inregistrat in primul trimestru al anului 2013 o pierdere de 49 de milioane lei, ceea ce inseamna o imbunatatire a rezultatului de 29 de milioane de lei fata de bugetul aprobat si o imbunatatire de 15 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In primul trimestru din 2012, compania a inregistrat o pierdere de 64 milioane de lei.
"Combinarea unor multiple masuri, ce au mers atat in directia cresterii veniturilor, cat si a reducerii costurilor, au compensat dificultatile economice si au generat un rezultat foarte bun. Vom continua sa gestionam cu atentie situatia companiei si vom continua implementarea planului de management, demarata la inceputul celui de al doilea trimestru al acestui an, pentru imbunatatirea constanta si sustenabila a rezultatului financiar", a declarat Christian Heinzmann, director general executiv al companiei TAROM.
Acesta a mai spus ca rezultatele arata foarte bine in opinia managementului si demonstreaza o gestionare mai eficienta a veniturilor si costurilor.
"Estimam rezultate mult mai bune incepand din trimestrul al doilea, de cand planul de management incepe sa fie implementat. Conform datelor pe care le detinem in acest moment, ne vom atinge integral obiectivele pentru anul 2013", a adaugat Christian Heinzmann.
TAROM precizeaza ca rezultatele financiare sunt neauditate. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:35
Tarom si-a redus anul trecut pierderile cu 24,16% fata de anul precedent, de la 332,5 milioane lei la 252,18 milioane lei, dar acestea sunt in continuare mai mari fata rezultatul negativ din 2009, de 234,7 milioane lei.
Tarom a fost o companie profitabila pana in 2008, cand a trecut pe pierderi cu un rezultat negativ de 6,31 milioane lei. In 2007, compania a raportat un profit de 72,68 milioane lei, in 2006 de 43,26 milioane lei, iar in 2005 de 3,84 milioane lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finantelor.
Pentru 2011, proiectul de buget al Tarom a fost construit pe baza unor venituri si cheltuieli egale, de 1,71 miliarde lei, fara profit si pierderi. Ulterior, in luna septembrie, Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului in care era estimat ca operatorul aerian va obtine un profit de 53,56 milioane lei, dar documentul publicat in final in Monitorul Oficial, in luna noiembrie, a mentinut proiectia initiala de profit zero.
Tarom estimeaza pentru acest an o pierdere de 187,24 milioane lei, care ar urma sa scada la 122,29 milioane lei in 2013 si 60,58 milioane lei in 2014, potrivit proiectului de buget pentru acest an.
Totodata, veniturile din acest an ar urma sa urce cu 13,7% fata de rezultatul preliminat pentru anul trecut, de la 1,24 miliarde lei la 1,41 miliarde lei, iar cheltuielile cu 6,6%, de la 1,5 miliarde lei la 1,6 miliarde lei.
Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu FMI, precum si... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 14:29