Credit Agricole Bank Romania a avut anul trecut o pierdere de sase milioane euro, similara cu cea din 2011, in conditiile deteriorarii mediului economic, cererii scazute de pe piata de creditare, cresterii somajului si a instabilitatii cursului, a anuntat joi banca.
Activele bancii au urcat anul trecut cu 13%, la 292 milioane euro, comparativ cu nivelul din 2011.
De asemenea, totalul creditelor Credit Agricole Bank Romania a crescut cu 14%, la 241 milioane euro, iar cel al depozitelor s-a majorat cu 56%, la 113 milioane euro. Venitul net din comisioane a crescut anul trecut cu 7%.
"Ajustarile privind deprecierea creditelor au fost reduse cu 6%, ajungand sub nivelul de 1%. Credit Agricole Bank Romania inregistreaza una dintre cele mai bune rate de acoperire a creditelor neperformante", se arata intr-un comunicat al bancii.
In 2012, activitatea de creditare pe segmentul corporate a crescut cu 28%.
Cheltuielile operationale au scazut cu 6% fata de anul precedent, in conditiile in care banca a continuat sa investeasca in tehnologie si in optimizarea proceselor.
Totodata, reorganizarea resurselor umane a reprezentat un alt obiectiv al bancii in 2012, rezultand intr-o scadere cu 12% a numarului de salariati.
Credit Agricole Bank Romania este fosta Emporiki Bank Romania, care a fost preluata in iunie anul trecut de grupul francez Credit Agricole de la divizia Emporiki Bank Grecia. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 11:22
Credit Agricole a suferit o pierdere record de patru miliarde de euro in ultimul trimestru al anului trecut, cu 30% mai mult decat pierderea din ultimele trei luni din 2011.
Credit Agricole a contabilizat un impact negativ de 2,67 miliarde de euro ca urmare a regulilor mai stricte de contabilitate si a inrautatirii situatiei economice, precum si o pierdere de 706 milioane de euro din vanzarea Emporiki Grecia, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.
Banca franceza are planuri pentru reducerea numarului de posturi la divizia din Italia si diminuarea cheltuielilor pe investment banking.
"Am transformat profund grupul. (...) Vom consolida stabilitatea financiara in 2013 fara sa operam o majorare de capital", a declarat directorul general, Jean-Paul Chifflet.
Credit Agricole va renunta la plata dividendelor pentru al doilea an consecutiv, dupa ce a anuntat ca pierderea totala pentru anul trecut s-a situat la nivelul record de 6,47 miliarde de euro. Cele 39 de banci regionale franceze care controleaza Credit Agricole si-au cerut dividendele in actiuni in acest an.
Credit Agricole Group, entitatea analizata de autoritatile de reglementare in privinta regulilor de capital si lichiditate, avea o rata de adecvare a capitalului, conform reglementarilor Basel III, de 9,3% la finele anului trecut. Rata ar trebui sa depaseasca 10% pana la sfarsitul acestui an. Credit Agricole Group a raportat in 2012 o pierdere de 3,81 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:52
Credit Agricole a inregistrat, in trimestrul al treilea din 2012 o pierdere record de 2,85 miliarde, dupa ce a vandut Emporiki Bank cu pretul simbolic de un euro.
In trimestrul al treilea al anului trecut, banca a raportat profit de 258 milioane de euro. Aceasta vanzare a insemnat practic iesirea bancii franceze de pe piata greceasca, precizeaza Mediafax.
Credit Agricole a anuntat, in octombrie, ca a ajuns la un acord cu Alpha Bank privind vanzarea Emporiki Bank pentru un euro si a incheiat astfel un capitol dezastruos in istoria de un secol a bancii. Institutia de credit franceza a acceptat sa recapitalizeze Emporiki cu inca 550 milioane de euro inainte de vanzare si sa mentina o linie de credit pentru 1,4 miliarde de euro.
Banca a anuntat vineri ca a contabilizat o pierdere de 1,96 miliarde de euro in legatura cu vanzarea Emporiki, impreuna cu un impact negativ de 572 milioane de euro la divizia de a credite de consum.
Activitatea Credit Agricole pe piata din Grecia este un esec de proportii, scrie Wall Street Journal. Banca franceza a avut ambitii mari in Europa de Sud si a cumparat Emporiki in 2006, cu speranta ca va obtine acces intr-o regiune cu potential de crestere.
Achizitia a expus insa Credit Agricole mai mult decat alte mari banci europene la criza financiara din Grecia.
Grupul francez Credit Agricole a decis in iunie sa transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, catre Credit Agricole. Banca Nationala a... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 16:58
Sistemul financiar din Romania va cunoaste mai multe transformari, in perioada urmatoare, urmand tendintele de la nivel international, dupa ce criza economica a sapat adanc in profitul bancilor.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a avut pierderi de 239,5 milioane de lei, in timp ce BRD, cea de-a doua banca de la nivel local, a raportat pierderi de 43,6 milioane de lei, in cel de-al doilea trimestru, continuand tendinta de scadere din primele trei luni ale anului.
In total, in primul semestru din 2012, profitul net al BRD s-a diminuat la 39,4 milioane de lei, de sapte ori mai mic decat in perioada similara din 2011.
In acelasi interval, BCR a raportat pierderi de 546,4 milioane de lei, fata de un profit net de 158,1 milioane de lei, raportat la finele lunii iunie 2011.
BCR: Pierderi de jumatate de miliard de lei in primele sase luni. Ce a mers prost
BRD este in cadere libera: Profit de sapte ori mai mic in primul semestru din 2012
Rezultate slabe ale bancilor sunt puse pe seama reducerii veniturilor si a unui cost ridicat al riscului. La BCR, provizioanele de risc pentru credite au crescut cu 86,1%, in timp ce BRD a anuntat un cost net al riscului de 714 milioane de lei.
"Din pacate, creditele neperformante au crescut in continuare, iar volumul de activitate, adica noile imprumuturi, a stagnat. In aceste conditii, bancile, desi au facut eforturi sa isi reduca alte costuri, nu au reusit sa mai realizeze un nivel acceptabil al veniturilor, care sa le... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 12:56
Societe Generale, cea de-a doua banca din Franta, a anuntat un profit in scadere cu 42%, in trimestrul doi, comparativ cu perioada similara din 2011, sub estimarile analistilor, in contextul in care actiunile s-au depreciat cu 48%, in ultimele 12 luni.
Profitul companiei a scazut la 433 de milioane de euro de la 747 milioane de euro, in aceeasi perioada a anului precedent. Estimarile analistilor indicau un profit de 695 milioane de euro.
Institutia bancara sustine ca rezultatele au fost afectate de pierderile de 250 de milioane de euro din divizia din Rusia si de inca 200 de milioane de euro pierduti prin institutia de management de investitii TCW, din Los Angeles, scrie Bloomberg.
Banca franceza, condusa de Frederic Oudea, renunta la o parte activele detinute, disponibilizand 1.600 de oameni, in divizia de trading. Societe Generale a suferit pierderi mari din cauza restructurarii datoriei grecesti si a reducerii lichiditatilor si se alatura rivalilor de la BNP Paribas si Credit Agricole, in limitarea activitatii pe pietele din strainatate si pe reducerea ponderii titlurilor de stat din portofoliu.
Actiunile Societe Generale s-au depreciat cu 48% la bursa de la Paris in ultimele 12 luni, valoarea de piata actuala a companiei, fiind de 14 miliarde de euro. In aceeasi perioada, actiunile BNP Paribas s-au depreciat cu 34%. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 12:30
Repercusiunile crizei financiare si situatia sociala de la nivel mondial isi lasa amprenta pe sistemul bancar mondial. Unele dintre cele mai importante banci din lume si din Romania au raportat profituri in scadere cu pana la 75 de procente.
Incertitudinile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si fluctuatiile cursului valutar, cauzate de schimbarile guvernamentale, reprezinta o parte dintre motivele pe seama carora sunt puse rezultatele financiare slabe ale unor banci precum: Credit Agricole, Cyprus Bank Romania sau Unicredit Tiriac Bank.
Problema iesirii Greciei din zona euro este repusa in discutie pe masura ce cresc sansele ca un nou guvern grec al extremistilor de stanga care au anuntat ca vor refuza ajutorul primit din partea Troicai si implicit a masurilor de austeriate si a reformelor structurale.
Un astfel de scenariu ar putea fi dezastruos pentru sistemul financiar din intreaga lume. "In primul rand, ar fi o criza in domeniul financiar foarte mare pentru ca ar trebui restructurate toate creditele in monedele nationale inapoi. Apoi, ar fi o criza de incredere foarte importanta si o scadere drastica a nivelului de trai al populatiei in tarile respective", a declarat acum ceva timp
economistul Dragos Cabat, pentru Business24.
Piata bancara este puternic afectata si de tulburarile sociale din statele zonei euro, alegerile organizate in Franta sau schimbarea guvernului din Romania, reflectandu-se in evolutia cursului valutar.
Daca... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 13:01
Banca franceza Credit Agricole incearca sa isi limiteze pierderile anuntate pentru anul acesta prin concedierea a 2.350 de angajati din intreaga lume, anunta reprezentantii institutiei bancare.
Banca Credit Agricole va inregistra anul acesta o diminuare a veniturior de 2,5 miliarde de euro, scrie Reuters. Institutia bancara franceza a luat o serie de masuri pentru limitarea cheltuielilor ca urmare a celui de-al doilea avertisment de scadere a profitului.
Avertismentul reflecta presiunea in continua crestere asupra creditorilor, carora li se cere sa reduca activitatile riscante pentru a-si indeplini criteriile mult mai stricte de capital. Adancirea crizei din zona euro a lovit bancile franceze care s-au vazut nevoite sa renunte la finantarea traditionala, in dolari.
Banca urmeaza tendinta rivalilor mai mari, BNP Paribas si Societe Generale, care au anuntat, de asemenea, reduceri masive de personal, mai ales in sectorul bancar de investitii. In acest sector, bancile incearca sa isi reduca datoriile.
Presiunea care a planat asupra capitalului bancilor franceze a condus la speculatii. Potrivit acestora, bancile franceze ar putea sa solicite, in cele din urma, un plan de salvare guvernamental, dar directorul executiv din cadrul Credit Agricole, a negat ca ar avea nevoie de ajutor pentru respectarea regulilor Basel III.
Economii din eliminarea a peste 2.300 joburi si vanzare de actiuni
Economiile facute includ 1,3 miliarde de euro din micsoararea diviziei de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:07
Valoarea aurului a scazut, marti, imediat dupa retrogradarea Societe Generale si Credit Agricole, dupa evenimentele din Italia dar si dupa decizia Secretarului Trezoreriei SUA, Timothy Gethner, de a participa la sedinta UE. In plus, aprecierea dolarului a avut efecte ngative asupra metalului pretios, spun specialistii.Pretul aurului a fost afectat si de o crestere a monedei unice europene, insa si-a pastrat cele aproape 2 procente care i-au adus maxima inregistrata cu o zi inainte, informeaza Reuters.
Panica generata de criza din zona euro s-a intensificat saptamana aceasta, dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Societe Generale si Credit Agricole, bancile care ocupa locul doi si trei in topul bancilor franceze, dupa marime.
In plus, marti, Italia a organizat o licitatie in care a fost nevoita sa vanda obligatiuni la cea mai mare rata a dobanzii din 1999, de cand a intrat in zona euro.
Mai mult decat atat, Secretarul Trezoreriei Americane, Timothy Geithner, a luat decizia fara precendent de a participa la o intalnire a ministrilor de finante ai UE, care va avea loc vineri.
Gestul reflecta anxietatea care domina Casa Alba in ceea ce priveste criza financiara.
Corelarea inversa care a dominat in raportul pretului aurului si pietele de capital la nivel global de la inceputul lunii iulie se afla la cea mai mica rata de probabilitate din ultima luna, ceea ce inseamna ca aurul ar putea sa evolueze in continuare in ton cu pietele de capital.
Valoarea aurului a... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 16:41