Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) anunta ca s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic in Romania, intre 2011 si 2016. Potrivit celui mai recent studiu al asociatiei, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.
Practic, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000, potrivit ARIES Transilvania, care anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016.
Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani.
Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.
Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:49
Analistii Wall Street prognozeaza o scadere de 1,1% a castigurilor companiilor din sectorul tehnologic in T4 2012, in ciuda faptului ca, per total, se estimeaza o crestere a profitului pentru firmele cuprinse in indicele S&P 500.
Printre principalele cauze ale acestui fenomen se afla cererea scazuta din Europa, scaderea ritmului de crestere de pe pietele emergente, precum si reducerea cheltuielilor firmelor din SUA cu echipamentele si serviciile de IT din cauza crizei "varfului fiscal", se precizeaza intr-o analiza Reuters.
Sectorul IT a suferit pierderi din cauza "varfului fiscal" - Reuters
Producatorii de chip-uri sunt printre cei mai slabi performeri ai acestui sector, in urma scaderii vanzarii de calculatoare personale.
Texas Instruments, Cisco Systems, Hewlett Packard si Qualcomm sunt cateva dintre companiile care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la atingerea tintelor de profit pentru ultimul trimestru din 2012.
Chiar si in cazul Apple, care in general inregistreaza una din cele mai importante cresteri a castigurilor din acest sector, se estimeaza o scadere de 3,8% a profitului pentru T4.
In comparatie, pentru companiile incluse in indicele S&P 500, se previzioneaza o crestere a profiturilor la nivel general de 1,8%.
Aceasta performanta scazuta a sectorului tehnologic reprezinta un fenomen neobisnuit, tinand cont ca actiunile companiilor care activeaza in acest domeniu au avut o evolutie peste nivelul general al pietei in 83% din perioada... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:00
Companiile de IT americane ar putea sa nu isi atinga tintele de profit pentru trimestrul patru din 2012, in contextul in care "varful fiscal" a determinat, cel mai probabil, ca principalii clienti din segmentul corporate ai acestora sa economiseasca o parte din bugetele dedicate IT-ului.
Companiile din sectorul tehnologic se bucura, in general, de o crestere a comenzilor in luna decembrie, in masura in care corporatiile utilizeaza banii ramasi in bugetul anului respectiv pentru a achizitiona produse si servicii care, desi utile, nu sunt neaparat esentiale pentru lor buna functionare.
Dar aceasta "traditie" nu a fost insa pastrata, cel mai probabil in 2012, potrivit analistilor si expertilor din sectorul IT, citati de Reuters.
Astfel, companiile s-au ferit sa se angajeze la cheltuieli suplimentare pe fondul posibilului "varf fiscal", pentru prevenirea caruia republicanii si democratii nu au ajuns la un acord decat pe 1 ianuarie 2013.
"Daca Boehner si Obama ar fi ajuns la intelegere pana pe 15 decembrie, am fi avut si investitii de sfarsit de an", a declarat Andrew Bartels, analist in cadrul Forrester Research, companie care ofera consultanta pentru achizitiile de servicii si produse IT.
Analistii prevad ca bugetul destinat acestui tip de achizitii va ramane redus si in primul trimestru al lui 2013, mediul de afaceri ramanand in asteptare pana cand Congresul va rezolva noul conflict, care priveste, de aceasta data, plafonul datoriei publice a SUA si reducerea... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:51
In 2012, piata IT a trecut printr-o serie de schimbari, fiind influentata de mai mult factori, printre care se numara vanzarile in scadere ale computerelor, spre deosebire de segmentul tabletelor si cel al smartphone-uri, care a inregistrat o crestere considerabila.
Un alt moment important a fost lansarea Windows 8. Iata un sumar al veniturilor obtinute de cele mai importante companii de tehnologie din lume:
Samsung Electronics
Lasand la o parte faptul ca a pierdut un proces impotriva Apple, in urma caruia trebuie sa plateasca peste un miliard de dolari, ultimele rezultate financiare inregistrate de Samsung Electronics au relevat un profit net de 5,97 miliarde de dolari in trimestrul trei al acestui an si un profit operational de 7,4 miliarde de dolari.
Estimarea companiei in fata investitorilor fusese un profit operational de 7,28 miliarde de dolari, valoare aproape dubla fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile foarte bune inregistrate de producator s-au datorat smartphone-urilor Galaxy S III. In acelasi timp, compania a avut vanzari profitabile si la nivelul pietei TV, dar si la nivelul pietei tabletelor.
Samsung a vandut peste 58 de milioane de telefoane mobile in trimestrul trei, fata de 26,9 milioane de unitati vandute de catre cel mai mare competitor al sau, Apple.
Intel Corp
Intel Corp, cel mai mare producator de procesoare din lume, a inregistrat un profit net de 3 miliarde de dolari, in scadere cu 14% in trimestrul trei din 2012,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 14:57
Dupa ce Apple a castigat in instanta razboiul in fata Samsung, compania coreeana isi ia revansa la rezultatele financiare trimestriale.
Samsung a vandut 56,3 milioane de smartphone-uri in al treilea trimestru al anului, pe cand Apple a vandut doar 26,9 milioane de iPhone-uri, iar vanzarile de iPad-uri nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor.
Samsung, cel mai mare producator de mobile din lume, a raportat un profit net record pentru al treilea trimestru, de 5,9 miliarde de dolari, mai mare cu 91% fata de aceeasi perioada din 2011. Rezultatele sunt puse pe seama unei cresteri a vanzarilor de smartphone-uri din gama Galaxy, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, reprezentantii Samsung au declarat ca se asteapta la o intensificare a competitiei pentru urmatorul semestru pe fondul cresterii cererii din perioada sarbatorilor de iarna.
"In ultimul trimestru al anului ne asteptam la o crestere a cererii pe segmentul de dispozitive mobile printre care se numara si tabletele, care isi fac loc pe piata cu preturi competitive", au explicat reprezentantii companiei.
Apple ramane cu banii de la proces
De cealalta parte, vanzarile de iPad-uri au dezamagit, ceea ce a dus la rezulte financiare sub estimari pentru compania lui Steve Jobs, potrivit Reuters.
Actiunile uneia dintre cele mai valoroase companii IT din intreaga lume au scazut la un nivel record de la inceputul lunii august, dupa ce compania a inregistrat, cu un trimestru inainte, cresteri... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 11:45
Marti, Apple va anunta rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an. Analistii se asteapta ca venitul net sa fie de 9,8 miliarde de dolari.
Orice va anunta Apple, acest lucru nu va reflecta profitul sau real, din cauza ca gigantul IT ascunde manevre fiscale neobisnuite.
Apple Inc., cea mai valoroasa companie din lume, isi minimalizeaza profitul comparativ cu alte multinationale. Apple construieste un activ trecut cu vederea sub forma a miliarde de dolari, ascuns departe de facturile fiscale pe care ar putea sa nu le plateasca niciodata, conform Yahoo! News.
Expertii in taxe spun ca aceasta companie ar putea elimina usor aceste obligatii prezentate ca taxe fantoma. Acest lucru ar putea duce la cresterea profitului Apple pentru ultimii trei ani cu cel mult 10,5 miliarde de dolari, conform calculelor efectuate de The Associated Press.
Ca si alte companii, Apple ar putea plati anumite taxe pe venit catre tara unde isi comercializeaza iPad-ul, dar le minimizeaza prin folosirea diverselor manevre contabile pentru a depasa profiturile catre tari cu rate scazute de impozitare. De exemplu, strategia numita "Double Irish With a Dutch Sandwich" dirijeaza profiturile prin subsidiarele din Irlanda si Danemarca si de acolo in Caraibe.
Apple este o companie creativa atunci cand vine vorba de obligatiile fiscale
Astfel, atunci cand se pune problema utilizarii creativitatii in cazul unor tehnici de plata a taxelor, Apple nu se diferentiaza de... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:31
Dell prognozeaza venituri dezamagitoare pentru al doilea trimestru, rezultate puse pe seama scaderii bugetelor alocate de marile corporatii departamentului IT, dar si a scaderii vanzarilor la nivelul micilor consumatori.
Actiunile companiei, principalul rival al Hewlett-Packard, pierd cota de piata pe nisa dispozitivelor mobile. Cererea ridicata pentru dispozitivele mobile precum iPhone sau iPad afecteaza vanzarile notebook-urilor Dell, scrie Reuters.
Dell a anuntat ca veniturile raportate in primul trimestru fiscal au scazut cu 4 procente la 14,4 miliarde de dolari, sub estimarile medii ale analistilor de 14,9 miliarde de dolari.
Venitul net a scazut la 635 milioane de dolari, cu 36 de centi pe actiune, fata de 945 milioane de dolari, sau 49 de centi pe actiune cu un an inainte.
Cu toate acestea, cel de-al treilea cel mai mare "actant" pe piata producatorilor de computere prognozeaza o crestere a veniturilor cu 2 pana la 4 procente pentru acest trimestru fiscal, la 14,7 - 15 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor Wall Street care vedeau profit de pana la 15,4 miliarde de dolari pentru Dell.
"In mod clar, mediul economic actual se dovedeste a fi mult mai "provocator" decat ne asteptam. Europa, in general a fost pentru noi o piata in scadere. Cererea pe piata americana pare sa contrabalanseze scaderile inregistrate in Europa. SUA este o piata in crestere", a precizat Brian Gladden, CFO Dell.
Veniturile Dell au scazut mai mult decat se... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 12:15
Casele de avocatura din Romania sfideaza criza economica anuntand profituri record in 2011. Cum reusesc avocatii sa faca profit si care sunt departamentele care lucreaza la "turatie maxima" in an de criza financiara?
Casa de avocatura Bostina si Asociatii si-a dublat in 2011 cifra de afaceri, la 33,47 milioane de euro, pe cand Societatea de Avocati Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, in crestere cu 35% fata de rezultatele financiare din anul precedent.
Atat ZRP, cat si Bostina si Asociatii, pun performantele pe seama departamentului de litigii.
30,06% din incasarile Bostina si Asociatii au fost realizate de aria de practica "Litigii si Executari Silite - Birouri Teritoriale", cu 30,06%, proiectele de litigii, in principal cele privind recuperarea de creante si insolventa, care au contribuit cu peste 60% la performantele financiare ale firmei ZRP.
In cazul casei de avocatura Bostina si Asociatii, celelalte arii de practica au realizat, procentual, urmatoarele incasari: Comunicatii, IT, Gambling -5,43%, Infrastructura - 10,48%, Imobiliare - 1,47%, M&A, Privatizare, Concurenta - 16,19%, Energie, Petrol, Gaze - 9,20%, Bancar, Piata de Capital - 9,21%, Utilitati, Mediu - 9,78%, Fiscal - 6,84%, Proprietate intelectuala - 1,34%.
Criza finaciara, ocazie pentru profituri mari
Serviciile de consultanta oferite companiilor care in perioada de criza financiara s-au confruntat cu probleme juridice, sunt solutiile... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 09:30
Companiile de IT ofera unele dintre cele mai mari salarii de pe piata si stiu sa isi rasplateasca angajatii pe masura experientei lor.
Nu doar salariile sunt grozave, ci si mediul de lucru in care isi desfasoara activitatea, angajatorii incercand sa creeze spatii cat mai stimulante creativ.
Un angajat al Facebook, proaspat iesit de pe bancile facultatii, a declarat sub anonimat ca a primit o oferta salariala considerabila din partea companiei. Se pare ca salariul anual atinge 100.000 de dolari, iar bonusul la semnarea contractului a fost de 50.000 de dolari. In plus, el a mai primit 5.000 de dolari pentru relocare si actiuni in valoare de 120.000 de dolari.
Iata ce salarii mai ofera alti giganti IT din SUA, conform Business Insider:
Cisco
Compania care se ocupa, printre altele, de organizarea de cursuri de tehnologie si acordarea de certificate recunoscute international, plateste aproximativ 105.600 dolari pentru salariul unui angajat.
Apple
Apple, care are o reputatie de a nu arunca bani pe angajati, plateste totusi, in medie, 103.770 dolari anual pentru fiecare angajat al companiei.
Acesta este probabil unul din motivele pentru care produsele lor au calitatea necesara pentru a ocupa pozitia de lider de piata.
Google
Printre alte beneficii, salariatii Google primesc anual, in medie, 103.200 dolari ca remuneratie. Compania ofera tunsori gratuite, acces la sala si piscina, si au posibilitatea de a juca biliard chiar in sediul companiei.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:02