Emmanuel Macron, cu 23,75% din voturile exprimate si Marine Le Pen, cu 21,53%, s-au calificat in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, care vor avea loc pe 7 mai, potrivit rezultatelor definitive anuntate, luni, de Ministerul francez de Interne.
Prezenta la urne a fost de 78,69%, mai mica decat in primul tur din 2012, cand a fost de 80,42%.
Iata ordinea si rezultatele finale ale alegerilor de ieri, citate de France24:
Emmanuel Macron: 23,75%Marine Le Pen: 21,53%Francois Fillon: 19,91%Jean-Luc Melenchon: 19,64%Benoit Hamon: 6,35%Nicolas Dupont-Aignan: 4,75%Jean Lassalle: 1,22%Philippe Poutou: 1,10%Francois Asselineau: 0,92%Nathalie Arthaud: 0,65%Jacques Cheminade: 0,18%
Aseara, intr-un discurs dupa anuntarea primelor rezultate, Marine Le Pen s-a autoproclamat candidata poporului si a anuntat ca ii va salva pe francezi de cei ce vor sa le dicteze comportamentul.
Ceva mai tarziu a vorbit si Macron. El le-a multumit suporterilor sai ca in doar un an au reusit impreuna sa schimbe fata politicii franceze si a promis sa fie "o voce a sperantei pentru tara si Europa".
Vezi si filmul zilei alegerilor din Franta si un comentariu AFP despre Macron si Le Pen, doi candidati antisistem pe care-i opune totul ...citeste mai departe despre "Francezii au numarat deja toate voturile: Macron - 23,75% vs Le Pen - 21,53% (rezultate finale)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 09:48
Cei doi candidati la presedintia SUA se afla intr-o cursa stransa, in timp ce campania din 2012 se anunta a fi cea mai scumpa de pana acum din istoria SUA.
Obama si Romney au cheltuit in aceasta campanie aproximativ sase miliarde de dolari, o suma in crestere cu 13% fata de cea cheltuita pentru alegerile din 2008, a anuntat Center for Responsive Politics, potrivit Ziare.com.
Din punct de vedere al intentiei de vot, Barack Obama are un avantaj usor, conform analizelor Reuters, dar diferenta este prea mica pentru a contura un posibil rezultat final.
La nivel national, Obama conduce cu doar 1%, cu 47% din intentiile de vot ale alegatorilor, fata de 46% din cati ar vota pentru Romney.
Sistemul electoral american
Potrivit sistemului electoral american, sunt insa importante statele in care fiecare candidat va iesi castigator.
Cetatenii vor vota in fiecare stat pentru unul din grupurile de electori care sustin fiecare candidat, pe principiul castigatorii iau totul.
Astfel, daca locuitorii unui stat voteaza in majoritate un anumit candidat, acesta va primi votul tuturor electorilor din statul respectiv.
Mai mult, statele americane au un numar diferit de electori, in functie de populatia lor. De aceea, pentru Obama si Romney este crucial sa castige alegerile in statele cu cel mai mare numar de electori, mai ales in cazul in care populatia lor nu s-a decis clar inca in favoarea unui anume candidat.
In votul electorilor, diferenta dintre Obama si... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:30
USL a castigat, in urma alegerilor de duminica, cele mai multe mandate de primar atribuite, respectiv 41,57% , fiind urmata de PDL - 15,66%, si PSD - 11,88%, dupa centralizarea rezultatelor din 3.181 circumscriptii, potrivit rezultatelor finale facute publice, vineri, de BEC.
Aceste date nu includ rezultatele scrutinelor pentru alegerea primarului din sase localitati, unde alegerile au fost anulate din motive de frauda electorala si scrutinul se va repeta.
USL a castigat 49,80% din voturile valabil exprimate pentru consiliile judetene, PDL - 15,29%, iar PPDD - 8,96%, dupa centralizarea rezultatelor din cele 16.910 sectii de votare din tara, potrivit rezultatelor finale facute publice, vineri, de BEC.
USL a castigat cele mai multe mandate de consilier local, respectiv 13.148 (32,68%), in urma centralizarii voturilor din 3.184 circumscriptii locale, potrivit rezultatelor finale facute publice, vineri, de BEC.
PDL a castigat, in urma scrutinului de duminica, un numar de 6.354 mandate (15,79%), iar PSD ii revin 4.110 de mandate (10,21%) acolo unde a propus candidati separat, nu sub sigla USL.
Aceste date nu includ rezultatele pentru doua Consilii locale, unde alegerile pentru consiliul local au fost anulate pentru frauda si scrutinul va fi repetat duminica, 24 iunie.
USL a castigat cele mai multe mandate de presedinte de Consiliu judetean, respectiv 36 (87,80%), fiind urmata de UDMR, cu doua mandate (4,87%), potrivit rezultatelor finale ale scrutinului de... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2012, ora 16:27
Sorin Oprescu a castigat Primaria Capitalei obtinand 54,79% din voturi, iar contracandidatul sau Silviu Prigoana a obtinut 17,12%, arata datele BEM.
In Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), USL a obtinut cele mai multe mandate, si anume 37, PDL 11 mandate si PP-DD sapte mandate. Astfel, USL are o reprezentativitate in CGMB de 55,65%, in timp ce PDL are 16,52,%, iar PP-DD - 10,67%.
Consilierii USL in CGMB sunt: Pieptea Cornel, Negoita Robert, Popescu Manuela -Violeta, Comanici Ancuta - Sorina, Neacsu Adrian, Popa Maria, Nicolaescu Marcel- Octavian, Naghi Gabriel, Olteanu Cristian -Marian, Manolache Valeriu Marian, Comanescu Mihai, Giugula Mihai -Doru, Sava Ioan- Razvan, Stan Ion, Campeanu Remus Catalin, Peptan Mihai, Poterasu Cornel- Constantin, Draghici Aurelia- Gratiela, Tache Felix Mihai, Georgescu Bogdan - Cristian, Radulescu Stefan-Cristian, Manastireanu Vladimir Alexandru, Nicolae Andrei, Rizoiu Mircea, Talau Mihnea- Stefan, Þapardel Ana-Claudia, Ilina Ion-Cosmin, Popescu Dorin, Margarit Nicolae-Sorin, Angelescu Ramiro-Robert-Eduard, Bologa Catalin-Gheorghe, Florescu Dragos, Mustaciosu Vlad, Paraschiv Gigel, Alexandre-Fontoura Lacramioara, Darabont Alexandru-Dan, Tanase Ion-Gabriel.
Consilierii PDL in CGMB sunt: Prigoana Vasile-Silviu, Cretu Simona, Deaconescu Ionel- Cristinel, Þugurel Marius-Cristian, Iliescu Catalin-Lucian, Raicu Mircea-Cristian, Vladan Florin-Laurentiu, Nicolin Tiberiu-Ionel, Dinu Maria-Mirela, Vaduva Silviu, Stetco Ioan.... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 17:59