Datele economice aferente trimestrului al treilea reprezinta cele mai vizibile rezultate ale Guvernului in acest an. Astfel, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in acest interval, fata de precedentele trei luni si de perioada iulie-septembrie 2012, potrivit Eurostat. Cu 1,6%, Romania este lider in UE, urmata de Letonia (1,2%), Marea Britanie si Ungaria (ambele cu 0,8%) si Polonia (0,6%).
Institutul National Statistica a publicat aceleasi date, adaugand ca fata de perioada similara din 2012, avansul este de 4,1%. In plus, la momentul actual, Romania are o rata anuala a inflatiei de 1,8%, cea mai mica dupa 1989.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei 7,10 miliarde de euro, care reprezinta 36,96% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 4,997 miliarde euro, ceea ce reprezinta 26,01% din alocarea UE 2007-2013. Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana este de 5,309 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie curenta de 27,63% din alocarea UE.
In primele noua luni ale anului 2013, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 3,2 milioane de euro. Este pentru prima oara dupa 1994 cand exista excedent.
Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunara la 196 euro si exista un numar de 66.000 de noi locuri de munca stabile in economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013), ajungand la peste 100.000 de noi... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:00
Volkswagen a avut in trimestrul al doilea un profit operational de 3,44 miliarde euro, in urcare usoara fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, si vanzari de 52,1 miliarde euro, in crestere cu 8,5%, depasind estimarile analistilor in pofida crizei din Europa.
Succesul noilor modele si reducerea cheltuielilor au ajutat cel mai mare producator auto european sa acopere efectele crizei economice din zona euro, unde vanzarile de automobile sunt aproape de minimul ultimilor 20 de ani.
Profitul operational a urcat de la 3,38 miliarde euro in al doilea trimestru al anului trecut la 3,44 miliarde euro in perioada aprilie-iunie din acest an, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de companie. Analistii anticipau scaderea indicatorului la 3,07 miliarde euro, potrivit Bloomberg.
Profitul operational al Volkswagen a scazut cu 26% in primul trimestru, insa a revenit in urmatoarele trei luni datorita cererii solide la nivel mondial pentru modelele Audi si Porsche, care a acoperit scaderea din Europa.
In prima jumatate a anului, profitul operational al Volkswagen a scazut cu 12%, la 5,78 miliarde euro.
Grupul german a reiterat ca profitul operational din acest an se va plasa la un nivel similar cu cel din 2012, datorita cererii de masini de lux. Compania estimeaza venituri in urcare pentru acest an, generate de cresterea vanzarilor de autovehicule. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 10:24
Produsul Intern Burt a crescut in primul trimestru cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut si cu 0,7% comparativ cu rezultatele inregistrate in ultimul trimestru din 2012, cresteri usor peste cele anuntate prin datele semnal publicate de Institutul National de Statistica in luna mai.
Anterior, INS a anuntat ca produsul intern brut in primul trimestru al acestui an a crescut, in termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV din 2012, iar fata de primele trei luni ale anului trecut s-a majorat cu 2,1% pe seria bruta.
Datele prezentate de INS indica, totusi perspective incerte ale evolutiei economice, intrucat atat agricultua, pe partea de formare, cat si consumul individual, pe parte de utilizare, au avut contributii negative la cresterea PIB pe primul trimestru, iar determinante pe partea de utilizare raman exporturile.
Pe ce baze a crescut economia Romaniei
In aceste conditii, cresterea economica apare ca fiind strict legata de evolutia internationala, in principal a economiilor din UE, principalul partener comercial.
INS noteaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +3,0%), consecinta a cresterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 1,7%.
Ca urmare a scaderii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei si al formarii brute de capital fix (cu 0,3% si, respectiv, 0,7%)... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:01
UniCredit Bank Austria se asteapta la o imbunatatire a rezultatelor in Europa Centrala si de Est (CEE) deoarece cresterea economica a regiunii o va depasi usor pe cea a zonei euro, a afirmat vineri Gianni Franco Papa, seful operatiunilor UniCredit din Europa Centrala si de Est, intr-un interviu acordat publicatiei austriece "Der Standard", transmite Reuters.
"Chiar daca situatia nu este favorabila, ne asteptam la rezultate mai bune in acest an", a raspuns Gianni Papa la intrebarea cum va evolua anul acesta piata din Europa Centrala si de Est.
UniCredit este lider de piata in Europa Centrala si de Est, diviziile din CEE au fost responsabile pentru 70% din rezultatele pe 2012 ale grupului italian.
Papa a anuntat ca nu are in vedere achizitii dar banca va analiza oportunitatile de a cumpara active de calitate. UniCredit se va concentra mai mult pe clientii importanti si isi va majora afacerile cu companiile din Germania active in regiune.
UniCredit nu intentioneaza sa inchida niciuna din cele 2.800 sucursale din regiune dar le va restructura pentru a raspunde cererii clientilor, a adaugat seful operatiunilor UniCredit din Europa Centrala si de Est.
UniCredit Þiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu peste 3.900 sucursale. mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 12:06
Guvernul si-a fixat pentru acest an o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.
"Pentru 2013, desi ramanem increzatori intr-o crestere economica de 2%, am plecat in constructia bugetului pe o abordare mai prudenta, de 1,8%, ca urmare nivelul PIB pentru 2013 este 629 miliarde lei. Acestea sunt datele cu care plecam la drum in modelul de baza", a spus Voinea, amintind ca Guvernul urmeaza sa discute pe aceasta tema cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In cazul deficitului bugetar, ministrul a aratat ca nivelul asumat este de 1,8% din PIB, conform strategiei fiscal-bugetare, dar ca in acest moment este calculat un deficit de 2,1% incluzand si suma care trebuie pusa de-o parte pentru a respecta normele europene privind plata in maximum 60 zile a facturilor din sistemul medical pentru medicamente.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.
Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:37
Bundesbank a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei in 2012, din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, transmite Bloomberg.
Banca Centrala a Germaniei a estimat vineri ca Produsul Intern Brut al tarii va inregistra anul viitor o crestere de 0,4%, fata de 1,6% cat prognoza in iunie urmand ca in 2014 sa urce la 1,9%.
In acest an cea mai mare economiei din Europa ar urma sa creasca cu 0,7%, fata de 1% cat estimat Bundesbank in iunie. Institutia se asteapta ca economia germana sa se contracteze in ultimul trimestru din acest an si sa stagneze in primele trei luni din 2013.
"Perspectivele economice s-au inrautatit in Germania, ca rezultat al recesiunii din unele parti ale zonei euro si a incetinirii cresterii economiei mondiale. Totusi, exista motive sa speram ca aceasta faza de slabiciune a economiei nu va dura prea mult si Germania va reveni pe crestere", se arata in raportul Bundesbank.
De asemenea institutia a revizuit in scadere estimarile privind inflatia in 2013, de la 1,6% la 1,5% si a prognozat o crestere anuala a preturilor de consum de 1,6% in 2014. Pentru acest an se estimeaza o rata a inflatiei de 2,1%.
Aceste date ar putea atenua temerile privind inflatia in Germania si ar putea duce la o noua reducere a ratei dobanzii de catre BCE. Joi, Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:28
ING Bank estimeaza ca economia Romaniei va stagna in acest an, iar in 2013 va avea o crestere neglijabila, de doar 0,5%.
Analistii ING exprima un pesimism usor mai ridicat cu privire la trimestrul patru din 2012 si prognozeaza pentru aceasta perioada o usoara contractie, in comparatie cu o crestere nesemnificativa, dupa cum prevazusera anterior.
Neincrederea privind rezultatele economice din T4 este cauzata de factori precum impactul recoltelor slabe din acest an si restituirea fondurilor UE care inca nu a inceput.
Pentru 2013, institutia isi revizuieste in scadere prognoza anterioara de crestere economica de +1,6%, pe fondul unor noi estimari privind stagnarea economiei zonei euro, dar si a salariilor reale, ceea ce va impiedica cresterea consumului privat.
ING considera ca "probabil, cel mai mare risc din prognoza noastra este un avans semnificativ in absorbtia fondurilor UE", dar acest risc este unul redus, deoarece "patru din cele sapte programe structurale si de coeziune (insumand peste 15 miliarde de euro sau peste trei sferturi din totalul fondurilor structurale si de coeziune disponibile pentru Romania) sunt auditate, iar un alt (program n.red.) este 'presuspendat'". mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:27
Cresterea economiei Germaniei va incetini puternic in ultimele trei luni ale acestui an, fiind posibila o contractie din cauza impactului crizei datoriilor din zona euro, potrivit unor rapoarte publicate luni de Ministerul de Finante si banca centrala.
"Activitatile industriale din septembrie au fost solide, dar in ultimul trimestru Germania s-ar putea confrunta cu o incetinire a economiei", se arata in raportul Ministerului Finantelor, care arata ca slabiciunea economica a unor tari din zona euro apasa asupra Germaniei, scrie Mediafax.
Dupa o expansiune semnificativa a economiei in trimestrul al treilea, "ar putea urma o stagnare sau un recul in ultimul trimestru al anului", potrivit unui alt raport publicat luni de banca centrala germana, Bundesbank.
Guvernul german a imbunatatit recent estimarea de crestere economica pentru acest an de la 0,7% la 0,8%.
Pentru 2013, guvernul de la Berlin a redus insa prognoza de la 1,6% la 1%, din cauza crizei din zona euro si a incetinirii activitatilor economice in regiunile emergente.
FMI anticipeaza ca economia germana va avansa in acest an si in 2013 cu 0,9%. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 18:15