In vreme ce BCR are un castig de aproape 370 milioane lei, BRD a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 385 mil. lei, iar Banca Transilvania a raportat un profit cu 17% mai mare fata de anul precedent.
Rezultatul BT este cu atat mai spectaculos cu cat si soldul creditelor a avansat cu 9%, la 19,16 miliarde lei, iar resursele atrase de banca de la clienti s-au majorat cu 11%, la 25,8 miliarde lei, astfel ca raportul credite-depozite s-a plasat la 74,25%.
Asadar, primele trei banci din sistem dupa totalul activelor (BCR, BRD si BT) au raportat rezultate contradictorii pentru sfarsitul anului trecut.
Profit cumulat: 497 milioane lei pe anul 2013
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a strans rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata si a tras linie: profit cumulat de 497 milioane lei pe anul 2013.
Potrivit unor calcule ale bancii centrale, la sfarsitul anului trecut, doar 23 de banci au raportat profit, in timp ce 17 banci au avut pierderi, scadere determinata de analiza restructurarilor si vanzarea de creditelor neperformante. Astfel, intreg sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei.
Totalul creditului intern acordat sectorului privat la finele anului s-a cifrat la 218,46 miliarde lei, din care 85,35 miliarde lei au fost credite acordate in moneda nationala, iar 133,11 miliarde lei reprezentau creditele acordate in alta valuta. Totalul creditului guvernamental s-a cifrat la... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 12:00
Pe primul trimestru al acestui an, BT (Banca Transilvania) a inregistrat cel mai mare profit net de la declansarea crizei. Ce planuri are Robert Rekkers, seful bancii? Pana la sfarsitul anului, va mai deschide 16 sucursale si va angaja 160 de oameni.Situatia bancilor care si-au publicat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an nu este tocmai roz. Astfel, Grupul BCR a inregistrat un profit de circa 76,1 milioane de lei, mai putin de o treime fata de cel din perioada similara a anului 2010.
A doua banca locala dupa active, BRD-SocGen, a avut in primele trei luni ale anului un profit net de 122 mil. lei, scaderea fata de primul trimestru al anului trecut fiind de 38%.
Au fost insa si banci care s-au putut lauda cu rezultate in crestere. Una dintre ele este Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc, care a intregistrat un profit net de 31,76 mil. lei in primele trei luni, dublu fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Planuri pentru 2011
Pentru intregul an, Banca Transilvania are de gand sa-si creasca profitabilitatea si cota de piata. De asemenea, un target important este cresterea portofoliului de credite, prin completarea ofertei si intrarea in domenii noi de activitate.
"In ceea ce priveste numarul de unitati, in acest an vor mai fi deschise 16 sedii. De asemenea, daca in prezent avem 5.737 de angajati, pana la sfarsitul anului vom ajunge la 5.900", a declarat pentru Bloombiz Robert Rekkers, directorul general, Banca... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:08
Banca Transilvania a raportat un profit net de 33,21 mil. lei (8 mil.euro) pentru semestrul I, de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care avansul veniturilor operationale a fost generat de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri, a anuntat banca miercuri, potrivit NewsIn.Astfel, profitul brut realizat de banca este de 60,03 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei, cat a fost inregistrat la 30 iunie 2009, in timp ce profitul net este de 33,21 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei in semestrul I din 2009, potrivit datelor afisate de banca pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.
Comparativ cu prevederile bugetare pe intregul an, in primul semestru, profitul brut a fost realizat in proportie de 40%.
Rezultatul operational al Bancii Transilvania a crescut in primul semestru din acest an cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 233 milioane lei la 390 milioane lei.
"In primul semestru al acestui an, profitul operational al bancii a crescut cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi. In plus, am venit pe piata cu campanii comerciale de creditare si de refinantare a creditelor de la alte banci, pentru atragerea de clienti noi (...). Avem, in continuare, indicatori confortabili de... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:39
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare considera ca in cazul tranzactiilor cu titluri Banca Transilvania pentru care presedintele CA, Horia Ciorcila, si alti trei bancheri au fost trimisi in judecata de DIICOT s-ar putea vorbi despre transferuri pe baza de informatii privilegiate, si nu despre actiuni de manipulare a pietei, potrivit Mediafax."DIICOT ne-a cerut, in aprilie - mai, informatii despre tranzactiile realizate de mai multe persoane cu actiuni Banca Transilvania si am colaborat cu ei inca de la inceput. Am derulat un control tematic la sucursala din Cluj a SSIF IFB Finwest si, pe baza rezultatelor, la jumatatea lunii iunie am ajuns la concluzia ca se poate vorbi de tranzactii pe baza unor informatii privilegiate.
Procurorilor le-am spus ca este o posibilitate sa se fi divulgat informatii si pe baza acestora sa se fi realizat tranzactii", a declarat pentru MEDIAFAX Lorand Istavn Kralik, comisar CNVM.
Presedintele Consiliului de Administrati al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, alaturi de alti trei bancheri, a fost deferit justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii.
Conform legislatiei pietei de capital, CNVM poate sanctiona persoanele care tranzactioneaza in baza unor informatii privilegiate (informatie care nu a fost facuta publica si care daca ar fi transmisa public ar putea avea un impact semnificativ asupra pretului - n.r.) cu amenda cuprinsa intre jumatate si intreaga valoare a tranzactiei... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 17:53
Banca Transilvania (BT) a cofinantat in primele sase luni ale acestui an proiecte cu fonduri europene nerambursabile in valoare de peste 150 milioane lei si a consiliat aproximativ 500 de clienti, in vederea accesului la acest tip de finantare, a anuntat marti banca, precizeaza NewsIn.BT finanteaza cate un astfel de proiect la interval de cateva zile, iar clientii primesc raspuns sau - dupa caz - oferta de la banca in aproximativ zece zile de la depunerea dosarului, se arata in comunicat.
Banca Transilvania a acordat, in total, credite de 300 milioane lei pentru programe europene.
"Rezultatele obtinute de Banca Transilvania in privinta cofinantarii programelor europene sunt optimiste, peste asteptari", a declarat directorul general al bancii, Robert Rekkers, intr-un comunicat.
Serviciile BT de consultanta si de finantare, destinate accesarii banilor europeni, sunt cuprinse in "Platforma de solutii destinate beneficiarilor de fonduri europene", lansata in februarie.
Pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile, incepand cu luna iulie, investitiile care fac obiectul acestor finantari pot fi luate in garantie de catre banci, se mai arata in comunicat.
Platforma bancii se adreseaza companiilor si institutiilor de invatamant.
Astfel, setul de solutii vizeaza proiecte din sectorul productiv, de cercetare sau cele destinate infrastructurii.
Proiectele cofinantate in acest an de Banca Transilvania sunt din domenii precum agricultura, alimentatie, confectii metalice,... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 16:36
Profitul net al Bancii Transilvania (TLV) a scazut de peste sase ori anul trecut, la 61,94 milioane lei (14,61 milioane euro), cu toate ca veniturile operationale au sporit cu 27% fata de anul 2008, pana la 1,29 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise marti Bursei.
"Am realizat profitul brut asumat in fata actionarilor nostri, intr-un context economic dificil si provocator care a marcat intreg anul 2009. A fost un an al maturizarii Bancii Transilvania, ca si companie, atat din punctul de vedere al provocarilor, cat si ca experienta pe piata financiar - bancara. Am acordat maxima atentie politicii agresive de provizionare, managementului riscului, calitatii portofoliului de credite, precum si controlului foarte strict al costurilor. Ne-am adaptat, am valorificat noi oportunitati si am lansat o Platforma Anti-Criza pentru companii si persoane fizice", a spus Robert C. Rekkers, directorul general al BT.
Scaderea puternica a profitului net s-a datorat provizioanelor mari constituite de banca.
Astfel, in 2009, soldul provizioanelor aferente activitatii de creditare a crescut cu 225%, ajungand la 755 milioane lei, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual.
Astfel, costul net al riscului de creditare a ajuns la 533 milioane lei si gradul de acoperire a creditelor cu provizioane la 6,1%, nivel pe care banca in considera "unul relativ prudent, acoperind creditele neperformante in proportie de 128%".
Excluzand provizioanele, Banca... mai mult
Marti, 02 Februarie 2010, ora 10:53
Banca Transilvania (TLV) ar putea raporta pentru 2009 o scadere de 84% a profitului net, la 65,1 milioane de lei, rezultatul fiind afectat de provizioane si incetinirea activitatii de creditare, potrivit estimarilor mai multor analisti intervievati de Reuters.Analistii estimeaza ca in 2009 banca a constituit provizioane de aproape 440 de milioane de lei, in crestere cu aproape180% comparativ cu 2008, precizeaza Mediafax.
Banca Transilvania, cu o cota de piata de 8,5% pe sectorul depozite si 500 de sucursale la nivel national, este considerata principala tinta pentru achizitii pe termen scurt, noteaza Reuters.
La sondaj au participat analisti ai Alpha FinanceRomania, KBC Securities, EFG Eurobank Securities, RCI, SSIF Iebatrust si UniCredit CAIB Securities.
Banca va publica marti rezultatele financiare pentru 2009.
In ultimul trimestru al anului trecut, institutia de credit a avut un profit de 16,8 milioane de lei, fata de 38,3 milioane de lei in perioada iulie-septembrie, cand veniturile au inclus un castig de 13,8 milioane de lei din vanzarea participatiei detinuta de banca la BT Aegon catre Aegon NV.
Profitul net obtinut de Banca Transilvania dupa primele noua luni din 2009 s-a cifrat la 48,2 milioane lei, in scadere de opt ori fata de rezultatul inregistrat in perioada similara din 2008.
Activele bilantiere ale bancii insumau 18,24 miliarde lei, cu 7% peste nivelul de la inceputul anului 2009. In decembrie, Bank of Cyprus a cumparat 9,5% din actiunile institutiei de... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 17:25
Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, spune ca banca este perceputa de multi ca o investitie foarte buna pe termen mediu, iar achizitia facuta de Bank of Cyprus putea fi realizata de oricine, deoarece o participatie mai mica de 10% nu confera drepturi speciale, ca in cazul BERD.Bank of Cyprus a anuntat miercuri ca a platit 58 milioane euro (circa 250 milioane lei) pentru 9,7% din capitalul Bancii Transilvania (TLV), devenind astfel al doilea actionar ca marime dupa BERD, tranzactia evaluand institutia de credit romaneasca la aproape 600 milioane euro.
"Am primit si noi comunicatul trimis catre Bursa, CNVM. Nu am avut niciun fel de oferta sau negociere. Totul a fost realizat prin sistemul bursei, fara implicarea noastra formala", a declarat, pentru NewsIn, Horia Ciorcila, presedintele BT.
Evaluarea realizata in urma aceste tranzactii, de 600 milioane euro (circa 2,6 miliarde lei), este foarte apropiata de valoarea de piata a Bancii Transilvania, de 2,54 miliarde lei.
Recent, pe tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania s-au intensificat pe Bursa de la Bucuresti, saptamana trecuta fiind transferat 4% din capitalul institutiei de credit prin intermediul unor tranzactii negociate (deal), de 102 milioane lei.
"In ultima perioada, probabil datorita pretului atractiv, au fost mai multe fonduri interesate de achizitie si noi am crezut ca in spatele achizitiei ar fi fost acele fonduri de investitii care bateau la usa", explica Ciorcila.
Banca cipriota a precizat ca... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 23:03
Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate, a anuntat joi banca.
In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.
"Vom monitoriza, si de acum inainte, sanatatea portofoliului de credite si aspectele care tin de lichiditate si de risc management. Ramanem foarte atenti la reducerea costurilor si ne adaptam permanent la realitatile pietei", a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, precizeaza Newsin.
Astfel, Banca Transilvania precizeaza ca profitul inainte de provizioane a crescut cu 65% in trimestrul I din 2009, la 92,59 milioane lei (21,73 milioane euro), comparativ cu nivelul din intervalul echivalent al anului trecut, cand rezultatul a fost de 56,28 milioane lei.
Banca a alocat in primele trei luni din 2009 provizioane de 289 milioane lei (67,84 milioane euro), mai mari cu 40% fata de cele constituite in primul trimestru din 2008, de 206 milioane lei.
Banca Nationala a Romaniei a demarat in luna februarie o verificare, suspectand, in sistemul bancar, un comportament neconform cu reglementarile pietei, prin care provizioanele din 2008 au fost trecute in 2009 pentru a putea raporta rezultate financiare pozitive, a declarat Nicolae Cinteza, directorul directiei de supraveghere din... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2009, ora 15:01