Fitch Ratings a imbunatatit miercuri, de la "negativa" la "stabila", perspectiva de rating atribuita primelor doua banci din Romania, Banca Comerciala Romana SA (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), si a confirmat la "BBB plus" ratingurile lor pe termen lung, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine dupa ce, in ianuarie, Fitch a inrautatit perspectiva de rating, de la "stabila" la "negativa", pentru BCR si BRD.
Potrivit comunicatului agentiei, revizuirea taxei pe banci a redus povara asupra sectorului bancar si indica o abordare mai putin agresiva a Guvernului fata de acest sector si o disponibilitate rezonabila a autoritatilor de a raspunde temerilor expuse de BNR si alti reprezentanti ai industriei bancare.
Miercuri, Fitch a confirmat si ratingurile de viabilitate al BCR si al Bancii Transilvania S.A. (BT) la "bb plus", al UniCredit Bank S.A. la "bb", al Garanti Bank S.A. la "bb minus" si al ProCredit Bank S.A. la "b plus".
Fitch precizeaza ca actiunile de rating vin dupa modificarea Ordonantei 114/2018 de catre Guvernul Romaniei, "care indica un risc moderat al interventiei guvernamentale in sectorul bancar".
Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat in 29 martie ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
Potrivit modificarilor,... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:45
Introducerea unei taxe pe active financiare, in realitate o taxa pe credite, ar restrictiona fara indoiala in mod drastic capacitatea sectorului bancar de a-si exercita in continuare rolul fundamental - acela de a finanta proiectele si activitatile tuturor actorilor din economie - si ar avea consecinte clar negative pentru intreaga economie romaneasca, sustin reprezentantii BRD Groupe Societe Generale, intr-un comunicat.
Acestia fac referire la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 114/2018, publicata pe 29 decembrie 2018, prin care a fost introdusa o noua taxa ce vizeaza in mod special sectorul bancar.
Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR. Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare. Cu alte cuvinte, inseamna ca bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.
"In primul rand, consideram ca este necesar sa reamintim ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare. Acestia au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata. Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 11:13
Directorul general al BRD-Groupe Societe Generale, Francois Bloch, a declarat joi, ca ceea ce se intampla in acest moment in Romania este un exercitiu democratic si nu are nimic de-a face cu instabilitatea politica.
Bloch este al doilea bancher de top din Romania care vorbeste favorabil despre protestele din ultimele zile din marile orase din Romania.
"Nu sunt sigur ca putem vorbi in acest moment de instabilitate politica. Ceea ce vedem astazi este un exercitiu democratic, nu are nimic de-a face cu instabilitatea politica. Stabilitatea este importanta pentru business. Stabilitate privind cadrul de reglementare, stabilitate fata de clienti, stabilitate echipelor noastre, transparenta, predictibiliate, toate acestea elemente sunt foarte importante pentru noi fata de clienti", a afirmat Bloch, intr-o conferinta de presa dedicata prezentarii rezultatelor anuale.
Directorul BRD a vorbit despre clientii cu care lucreaza in Romania.
"Toti clientii au nevoie de vizibilitate, stabilitate si predictibilitate pentru a se pregati pentru viitor, pentru a-si planifica investitiile, de aceea treaba noastra ca banca este sa-i ajutam atat la tranzactii, cat si la creditare pentru ca ei sa-si atinga obiectivele ca indivizi sau ca firme. Deci stabilitatea este importanta", a completat Bloch.
BRD-Groupe Societe Generale a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru proprietarul unui apartament din Piata Victoriei, chemat la Politia Locala a Sectorului 1, dupa ce... mai mult
Joi, 09 Februarie 2017, ora 14:17
Economistul Aurelian Dochia a preluat functia de membru in Consiliul de Administratie al BRD - Groupe Societe Generale (BRD), dupa ce a primit aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat, luni, BRD.
"Incepand cu data de 5 august 2014, ca urmare a primirii aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, domnul Aurelian Dochia a preluat functia de administrator al BRD - Groupe Societe Generale", se arata intr-un comunicat transmis de BRD Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Actionarii BRD au aprobat in aprilie desemnarea lui Aurelian Dochia ca administrator. Totodata, AGA a aprobat si alegerea ca administrator a lui Giovanni Luca Soma, directorul regional pentru Europa al diviziei internationale Banci si Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale. Numirea celor doi in Consiliul de Administratie a fost conditionata de aprobarea acestora de catre BNR.
Membrii Consiliului de Administratie sunt numiti pentru o perioada de patru ani, care se calculeaza de la data aprobarii de catre banca centrala.
Aurelian Dochia, membru al Consiliului de Administratie al BRD Finance IFN, este asociat in firma de consultanta Concept Consultanta Economica si de Afaceri.
El a fost membru in Consiliul de Administratie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietatii de Stat si al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE).
Giovanni Luca Soma a inceput sa lucreze in grupul Societe Generale in 2002 ca director regional si ulterior a ocupat... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 16:15
BRD Societe Generale, a doua banca din piata dupa valoarea activelor, a anuntat in primul trimestru un profit net de 37,48 milioane lei, de 2,8 ori mai mare decat rezultatul din martie 2013.
Rezultatele se datoreaza scaderii semnificative a costului net al riscului, de la 350 milioane lei la 246 milioane lei, care a compensat reducerea veniturilor din dobanzi, potrivit Mediafax.
Soldul creditelor brute acordate persoanelor fizice a crescut cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut (in comparatie cu -1,1% pentru intreaga piata) si a atins 17,2 miliarde lei, potrivit unui comunicat al BRD.
Gratie pozitiei de lider a bancii in cadrul programului "Prima Casa", soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%).
Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut
Activitatea de creditare a companiilor ramane la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei.
"Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbti fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte in zona companiilor publice si private", se arata in comunicatul BRD.... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 10:18
BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 51 milioane lei (11,5 milioane euro), potrivit informatiilor transmise de banca, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Evolutia pietei bancare din Romania in trimestrul al treilea al acestui an nu a fost favorizata de conditiile macroeconomice, cererea de creditare ramanand la un nivel scazut. Totusi, piata persoanelor fizice si-a continuat evolutia pozitiva, in special datorita programului Prima Casa", arata BRD intr-un raport.
Stocul de credite brute al BRD era, la 30 septembrie 2013, de 34,4 miliarde de lei, in scadere cu 5,1% in comparatie cu nivelul inregistrat la 30 septembrie 2012. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au crescut cu 1,4% fata de 30 septembrie 2012 (comparativ cu o scadere de 2,3% la nivelul sistemului bancar).
Aceasta evolutie pozitiva a fost sustinuta in principal de creditele imobiliare, care au crescut cu 25,6% in ultimele 12 luni (in comparatie cu o crestere de 8,4% inregistrata la nivelul sistemului bancar). Stocul de credite acordate persoanelor juridice (17 miliarde lei) a inregistrat o scadere de 10,9% fata de 30 septembrie 2012.
La sfarsitul trimestrului 3 al anului 2013, volumul depozitelor era in crestere cu 6,6% fata de 30 septembrie 2012, ajungand la 33,8 miliarde lei. Depozitele persoanelor fizice au scazut usor, cu 0,8% fata de 31 decembrie 2012, si cu 2,0% fata de 30 septembrie 2012, in special din cauza... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 09:40
Pentru prima data in ultimul deceniu, in 2010, piata bancara a trecut pe pierdere. Primul trimestru al acestui an a fost incheiat cu un profit de 373 milioane de lei, cu 15% mai mic decat in perioada similara a anului trecut. De ce continua bancile sa scada?Conform datelor centralizate de BNR, 22 de banci au raportat profit pe primele trei luni ale anului, castigul cumulat ajungand la 686,37 milioane lei, conform standardelor romanesti de contabilitate - RAS. Un numar de 20 de institutii bancare au inregistrat pierderi care insumeaza 313,1 milioane lei.
Daca analizam situatia celor mai mari doua banci dupa active, BCR si BRD, scaderea castigurilor comparativ cu primele trei luni ale anului este de semnificativa.
Astfel, BCR a avut un profit net de 3,2 ori mai mic fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro). In cazul BRD-Groupe Societe Generale, profitul net a scazut cu 38,7%, pana la 122 milioane lei, fata de primele trei luni ale lui 2010.
Motivele scaderii
Cele mai importante motive identificate de banci care au dus la scaderea castigurilor sunt:
1. Prelungirea recesiunii
Unul dintre motivele invocate de majoritatea bancilor a fost prelungirea recesiunii. Vestea buna este am am ca iesit din recesiune.
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV din 2010 cu 0,6%, iar fata de aceeasi perioada din 2010 cu 1,6% in principal ca urmare a cresterii exporturilor.
2. Restrangerea marjelor si... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 13:29
Pe primul trimestru al acestui an, BT (Banca Transilvania) a inregistrat cel mai mare profit net de la declansarea crizei. Ce planuri are Robert Rekkers, seful bancii? Pana la sfarsitul anului, va mai deschide 16 sucursale si va angaja 160 de oameni.Situatia bancilor care si-au publicat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an nu este tocmai roz. Astfel, Grupul BCR a inregistrat un profit de circa 76,1 milioane de lei, mai putin de o treime fata de cel din perioada similara a anului 2010.
A doua banca locala dupa active, BRD-SocGen, a avut in primele trei luni ale anului un profit net de 122 mil. lei, scaderea fata de primul trimestru al anului trecut fiind de 38%.
Au fost insa si banci care s-au putut lauda cu rezultate in crestere. Una dintre ele este Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc, care a intregistrat un profit net de 31,76 mil. lei in primele trei luni, dublu fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Planuri pentru 2011
Pentru intregul an, Banca Transilvania are de gand sa-si creasca profitabilitatea si cota de piata. De asemenea, un target important este cresterea portofoliului de credite, prin completarea ofertei si intrarea in domenii noi de activitate.
"In ceea ce priveste numarul de unitati, in acest an vor mai fi deschise 16 sedii. De asemenea, daca in prezent avem 5.737 de angajati, pana la sfarsitul anului vom ajunge la 5.900", a declarat pentru Bloombiz Robert Rekkers, directorul general, Banca... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:08
Au fost aprobate repartizarea profitului net si un divident brut de 0,17957 lei/actiune de catre Adunarea Generala a Actionarilor BRD - Groupe Societe Generale. Plata dividendelor urmand sa inceapa in termen de maximum doua luni de la data Adunarii Generale, potrivit NewsIn.
De asemenea, actionarii BRD - Groupe Societe Generale au aprobat situatiile financiare ale bancii pe anul 2010 (individuale, intocmite conform standardelor romanesti de contabilitate, precum si individuale si consolidate, intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara), se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit bancii, plata dividendelor va incepe in termen de maximum doua luni de la data Adunarii Generale, fiind indreptatiti sa incaseze dividende aferente anului 2010 actionarii inregistrati in Registrul Actionarilor la data de 3 mai 2011, conform hotararii AGA.
Totodata, actionarii au aprobat reinnoirea mandatelor de administrator ale lui Petre Bunescu, Sorin-Mihai Popa, Didier Alix, Jean-Louis Mattei, Bogdan Baltazar, Dumitru Popescu, Sorin Marian Coclitu si Ioan Cuzman, precum si numirea in calitate de administratori a Annei Marion-Bouchacourt si a lui Bernardo Sanchez Incera.
De asemenea, s-au discutat si aprobat descarcarea de gestiune a administratorilor BRD pentru exercitiul financiar al anului 2010, bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 si programul de activitate pe exercitiul financiar al anului 2011, remuneratiile cuvenite... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 19:18