Fitch Ratings a imbunatatit miercuri, de la "negativa" la "stabila", perspectiva de rating atribuita primelor doua banci din Romania, Banca Comerciala Romana SA (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale SA (BRD), si a confirmat la "BBB plus" ratingurile lor pe termen lung, informeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia vine dupa ce, in ianuarie, Fitch a inrautatit perspectiva de rating, de la "stabila" la "negativa", pentru BCR si BRD.
Potrivit comunicatului agentiei, revizuirea taxei pe banci a redus povara asupra sectorului bancar si indica o abordare mai putin agresiva a Guvernului fata de acest sector si o disponibilitate rezonabila a autoritatilor de a raspunde temerilor expuse de BNR si alti reprezentanti ai industriei bancare.
Miercuri, Fitch a confirmat si ratingurile de viabilitate al BCR si al Bancii Transilvania S.A. (BT) la "bb plus", al UniCredit Bank S.A. la "bb", al Garanti Bank S.A. la "bb minus" si al ProCredit Bank S.A. la "b plus".
Fitch precizeaza ca actiunile de rating vin dupa modificarea Ordonantei 114/2018 de catre Guvernul Romaniei, "care indica un risc moderat al interventiei guvernamentale in sectorul bancar".
Taxa pe activele financiare nete ale bancilor va fi o taxa anuala platita semestrial, iar in 2019 primul termen de plata este 25 august, a anuntat in 29 martie ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa o sedinta de Guvern in care au fost aprobate modificarile Ordonantei 114/2018.
Potrivit modificarilor,... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:45
Grupul austriac Erste este obisnuit cu atacurile unor politicieni impotriva companiilor sau bancilor multinationale, asa cum este si Erste Group, a declarat, marti, presedintele Erste Group, Andreas Treichl.
Seful grupului care detine Banca Comerciala Romana (BCR) nu crede, totusi, ca politicienii romani sunt atat de iresponsabili incat sa puna in pericol cea mai mare sursa de finantare a economiei romanesti.
"Suntem obisnuiti. Daca sunteti din Romania, credeti ca (astfel de acuzatii - n.red.) au loc doar in Romania. Ne-am obisnuit sa facem fata la schimbari ale mediului politic. Trebuie sa tineti seama de un lucru: BCR este o banca romaneasca si are sarcina de a finanta economia romaneasca.
99% dintre angajatii BCR sunt romani, 99% dintre clientii BCR sunt romani, iar BCR este cea mai mare banca din tara", a afirmat Treichl, in conferinta de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfasurata la Viena.
"Nu cred ca politicienii din Romania sunt atat de iresponsabili incat sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara. Nu sunt ingrijorat, am o perspectiva pozitiva asupra Romaniei", a completat presedintele Erste.
Seful Erste Group a vorbit in termeni laudativi despre economia romaneasca, ce a inregistrat in 2016 cel mai inalt ritm de crestere din regiunea pe care opereaza, de 4.8%.
"Rata somajului este mai mica acum in Romania decat in Austria", a subliniat Treichl.
Intrebat despre retorica in crestere din mai multe state din estul... mai mult
Marti, 28 Februarie 2017, ora 18:16
Banca Comerciala Romana (BCR) a avut in primele noua luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decat in perioada similara din 2013, ca parte a procesului de curatare a bilantului, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).
"Rezultatul net din primele noua luni ale anului este influentat in mod semnificativ de o majorare substantiala a provizioanelor de risc, avand in vedere faptul ca am angajat toate eforturile pentru a derula o curatare extinsa a portofoliului de credite neperformante. Pana la finalul anului, obiectivul nostru este sa reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, pana la jumatate, in functie de conditiile pietei", a declarat intr-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR, transmis de Mediafax.
Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justa prin intermediul contului de profit si pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane euro), fata de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) in primele noua luni ale anului trecut, "reflectand eforturile accelerate de a solutiona creditele neperformante istorice".
BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis solutionarea accelerata, asteptandu-se o imbunatatire semnificativa a calitatii bilantului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante... mai mult
Joi, 30 Octombrie 2014, ora 12:05
1BCR a inregistrat un profit net de 82 mil. lei (19,7 mil. euro) in al doilea trimestru, in crestere cu 7,8% fata de primele trei luni ale anului, conform NewsIn.Potrivit bancii, profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare a continuat sa creasca trimestrial urmand declinului sever din semestrul al doilea din 2010.
In contextul dat, profitul net pentru prima jumatate a anului 2011 se ridica la 158,2 milioane lei (37,8 milioane euro), ceea ce este aproximativ o treime din rezultatul din primul semestru al anului trecut, in special din cauza venitului operational net scazut si provizionarii inca ridicate.
Rentabilitatea capitalului se situa la 4,4% la sfarsitul lunii iunie 2011, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de primele trei luni ale acestui an.
"Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale.
Pe acest fundal, rezultatul operational al BCR a continuat sa se imbunatateasca in cel de al doilea trimestru, continuand evolutia inceputa in luna septembrie a anului trecut", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
Rezultatul operational s-a imbunatatit in trimestrul al doilea cu 5,5% fata de primele trei luni ale acestui an, urcand la 642,3 milioane lei (154,4 milioane euro), pe fundalul unui mediu economic inca dificil.
Pentru primul semestru, rezultatul operational atinge 1,25... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 10:04
Pentru prima data in ultimul deceniu, in 2010, piata bancara a trecut pe pierdere. Primul trimestru al acestui an a fost incheiat cu un profit de 373 milioane de lei, cu 15% mai mic decat in perioada similara a anului trecut. De ce continua bancile sa scada?Conform datelor centralizate de BNR, 22 de banci au raportat profit pe primele trei luni ale anului, castigul cumulat ajungand la 686,37 milioane lei, conform standardelor romanesti de contabilitate - RAS. Un numar de 20 de institutii bancare au inregistrat pierderi care insumeaza 313,1 milioane lei.
Daca analizam situatia celor mai mari doua banci dupa active, BCR si BRD, scaderea castigurilor comparativ cu primele trei luni ale anului este de semnificativa.
Astfel, BCR a avut un profit net de 3,2 ori mai mic fata de primul trimestru al anului trecut, ajungand la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro). In cazul BRD-Groupe Societe Generale, profitul net a scazut cu 38,7%, pana la 122 milioane lei, fata de primele trei luni ale lui 2010.
Motivele scaderii
Cele mai importante motive identificate de banci care au dus la scaderea castigurilor sunt:
1. Prelungirea recesiunii
Unul dintre motivele invocate de majoritatea bancilor a fost prelungirea recesiunii. Vestea buna este am am ca iesit din recesiune.
Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV din 2010 cu 0,6%, iar fata de aceeasi perioada din 2010 cu 1,6% in principal ca urmare a cresterii exporturilor.
2. Restrangerea marjelor si... mai mult
Sambata, 14 Mai 2011, ora 13:29
Pe primul trimestru al acestui an, BT (Banca Transilvania) a inregistrat cel mai mare profit net de la declansarea crizei. Ce planuri are Robert Rekkers, seful bancii? Pana la sfarsitul anului, va mai deschide 16 sucursale si va angaja 160 de oameni.Situatia bancilor care si-au publicat rezultatele financiare pe primul trimestru al acestui an nu este tocmai roz. Astfel, Grupul BCR a inregistrat un profit de circa 76,1 milioane de lei, mai putin de o treime fata de cel din perioada similara a anului 2010.
A doua banca locala dupa active, BRD-SocGen, a avut in primele trei luni ale anului un profit net de 122 mil. lei, scaderea fata de primul trimestru al anului trecut fiind de 38%.
Au fost insa si banci care s-au putut lauda cu rezultate in crestere. Una dintre ele este Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc, care a intregistrat un profit net de 31,76 mil. lei in primele trei luni, dublu fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.
Planuri pentru 2011
Pentru intregul an, Banca Transilvania are de gand sa-si creasca profitabilitatea si cota de piata. De asemenea, un target important este cresterea portofoliului de credite, prin completarea ofertei si intrarea in domenii noi de activitate.
"In ceea ce priveste numarul de unitati, in acest an vor mai fi deschise 16 sedii. De asemenea, daca in prezent avem 5.737 de angajati, pana la sfarsitul anului vom ajunge la 5.900", a declarat pentru Bloombiz Robert Rekkers, directorul general, Banca... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 17:08
Activele totale ale BCR au scazut cu 2%, la 68,54 miliarde lei (16,63 miliarde euro) la finalul lui martie 2011, de la 69,95 miliarde lei (16,41 miliarde euro) la finalul lunii martie a anului trecut, conform NewsIn."Creditarea a avut o evolutie buna in conditiile unei cereri eligibile reduse, BCR activand ca principalul sustinator al economiei romanesti. BCR si-a majorat cota de piata pe creditare generala la circa 22,2% in primul trimestru din 2011, datorita performantei bune pe segmentul creditarii corporate, concretizata in imbunatatirea pozitiei pe acest segment (crestere cu 0,3 puncte procentuale a cotei de piata fata de trimestrul al patrulea din 2010), combinata cu o consolidare a creditarii imobiliare", se arata in comunicat.
Totodata, volumul total al portofoliului de credite acordate clientilor (inainte de provizioane, IFRS) a scazut cu 1,127 miliarde lei (-2,3%) la valoarea de 47,48 miliarde lei (11,518 miliarde euro) de la 48,6 miliarde lei (11,4 miliarde euro) - un efect sezonier similar evolutiei din primul trimestru din 2010, in special pe baza scaderii pe segmentul persoane fizice, pastrand in acelasi timp o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.
In primul trimestru al acestui an, creditarea corporate s-a mentinut stabila (+ 0,1% de la inceputul anului), in principal pe seama furnizarii de capital de lucru catre companii si a finantarii intreprinderilor din sectorul public.
Potrivit bancii, portofoliul de credite retail (care... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:33
Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al Grupului Banca Comerciala Romana a fost de 76,1 mil. lei (18,1 mil. euro) in primul trimestru. Astfel, Grupul a inregistrat o scadere de 68,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile diminuarii venitului operational si a nivelului inca ridicat al provizioanelor, potrivit NewsIn. Profitul operational al grupului BCR s-a diminuat in primele trei luni cu 20,2%, la 608,8 milioane lei (144,5 milioane euro), de la 763,0 milioane lei (184,4 milioane euro) in primul trimestru al anului trecut, ca rezultat al scaderii venitului operational, dar in revenire fata de trimestrul anterior, cu 10,9%.
"Contextul economic dificil continua sa aiba impact negativ asupra clientilor nostri si, in consecinta, asupra BCR. Cu toate acestea, rezultatele sunt incurajatoare, in special in ceea ce priveste costurile cu riscul. Cererea pentru creditare ramane la un nivel scazut in contextul unei reveniri economice graduale", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
Venitul operational net a scazut in primul trimestru la 1,054 miliarde lei (250,4 milioane euro), de la 1,167 miliarde lei (282,1 milioane euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit bancii, principalul factor al acestui declin l-a constituit diminuarea ratelor dobanzilor avand ca efect reducerea venitului din dobanzi (mai mic cu 13,3% sau cu 245,5 milioane lei fata de primul trimestru din 2010) sub presiunea suplimentara a... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 11:24
Volumul primelor brute subscrise inregistrate de BCR Asigurari VIG in 2010 a scazut cu 9%, pana la 125 milioane euro, fata de anul anterior, conform NewsIn. Compania a inregistrat in 2010 un profit brut in valoare de 14,43 milioane lei, potrivit standardelor IFRS. "BCR Asigurari VIG a implementat anul trecut o strategie de eficientizare a activitatilor de back office si solutionare daune, precum si de optimizare a procesului de control al costurilor administrative si de achizitii", se arata in comunicat.
Cea mai mare crestere ca pondere in structura portofoliului a fost de 40% pentru asigurarile de raspunderi civile generale, urmate de asigurarile RCA, cu o crestere de 25% si asigurarile de bunuri (de tip property) cu 6%. Asigurarile auto facultative (CASCO) au urmat tendinta generala negativa a pietei de profil si a activitatii de leasing, pe fondul procesului de eficientizare a portofoliului propriu de CASCO si a introducerii sistemului bonus/malus, se arata in comunicat.
Potrivit companiei, valoarea totala a despagubirilor platite anul trecut a scazut cu 7,9% si a fost in valoare de 357 milioane lei, conform raportarilor financiare IFRS ale grupului VIG, in comparatie cu anul 2009.
BCR Asigurari VIG precizeaza ca in 2010 a achitat una dintre cele mai mari daune din piata asigurarilor din ultimii ani, in valoare de 11 milioane lei, pentru o polita de asigurare tip property.
Pe piata romaneasca, VIG detine companiile BCR Asigurari de Viata, BCR Asigurari, Omniasig si Asirom. mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 12:28