Cel mai frumos cadou pe care alegatorii francezi puteau sa-l faca Uniunii Europene de ziua ei este tocmai rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc duminica.
Doua treimi din alegatorii francezi au preferat valorile pe care inaintasii lor au intemeiat constructia europeana, votand pentru o societate liberala, pentru o democratie parlamentara bazata pe refuzul populismului, al demagogiei si escaladarii protectionismului antieuropean si xenofob.
In seara zilei de duminica, pe fundalul sonor al Odei bucuriei, imnul UE, Emmanuel Macron s-a indreptat catre tribuna de la care a rostit discursul victoriei in alegeri.
Sigur, pentru a fi realisti trebuie sa tinem seama de acea treime a electoratului francez - peste 10 milioane de votanti - care a sustinut-o pe candidata Frontului National. A facut-o si castigatorul alegerilor prezidentiale, atunci cand in discursul sau s-a referit la furia, nelinistea si insecuritatea, pe care alegatorii dreptei nationaliste le-au exprimat prin votul lor.
Societatea franceza este divizata astazi, iar Macron i-a asigurat pe suporterii lui Marine Le Pen ca intelege nemultumirile acestora si ca va trata problema securitatii si cea a politicilor sociale cu maxima prioritate.
Aceste probleme sunt bine cunoscute.
De fapt, ele caracterizeaza majoritatea societatilor europene astazi. Schimband doar cateva nuante pe ici pe colo, am putea evidentia aspecte aproape identice si in societatea romaneasca.
In acest context,... mai mult
Marti, 09 Mai 2017, ora 06:36
Intentiile de vot in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta sunt stabile, arata sondajele de opinie.
Duminica, 60% din francezi vor vota cu Emmanuel Macron si 40% cu Marine Le Pen, potrivit sondajului IFOP, care a dat aceleasi rezultate si pe 24 aprilie. Opinion Way-SLPV a produs, tot joi, procentaje identice.
Dupa dezbaterea in direct la televiziune de vineri seara, un sondaj Elabe a aratat ca 63% din telespectatori l-au considerat mai convingator pe Macron, in timp ce reprezentanta extremei drepte, Le Pen, a fost preferata de 34%.
Principalele sondaje de opinie sunt in favoarea lui Macron, iar directorul IFOP, Jerome Fourquet, a remarcat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca tendinta a fost similara si inaintea primului tur. IFOP mai arata ca majoritatea alegatorilor care au votat in turul intai cu conservatorul Francois Fillon sau cu radicalul de stanga Jean-Luc Melenchon vor opta in turul al doilea pentru centristul Macron.
Citeste si:
Emmanuel Macron va castiga alegerile din Franta cu 61%, arata cel mai recent sondajDezbatere prezidentiala in Franta: Pe cine a convins Macron si pe cine Le Pen (sondaj)Alegeri in Franta: Obama anunta ca-l sustine pe Macron si face apel la sperantele francezilor, nu la fricile lor ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Macron se indreapta linistit spre victorie (sondaje)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 07:39
Pietele pot sa lase in urma pericolul "Frexit" si sa se concentreze pe alte probleme cu care se confrunta continentul european, precum riscurile politice din Italia, potrivit unei analize de luni a Deutsche Bank.
Analiza publicata de Business Insider vine dupa ce Emmanuel Macron a intrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta.
Rezultatele sunt apropiate de cele estimate de sondajele de opinie, iar cercetarile pentru turul al doilea sugereaza o victorie cu 60% la 40% pentru Macron in fata lui Le Pen.
Asta inseamna ca investitorii pot sa priveasca dincolo de riscul imediat al unui "Frexit", potrivit analistilor Marc de-Muizon si Mark Wall ai Deutsche Bank.
Riscurile politice nu au disparut complet de pe continent, analistii bancii germane notand ca posibilitatea ca in Italia sa aiba loc alegeri in acest an poate readuce ingrijorarea investitorilor legata de destramarea zonei euro.
Popularitatea partidului Cinci Stele din Italia a crescut in ultimii ani, iar respingerea prin referendum, in decembrie, a reformelor constitutionale a fost vazuta ca o crestere a populismului, ceea ce inseamna ca alegerile ar putea fi viitorul mare pericol pentru stabilitatea UE.
"Europa are inca un calendar politic aglomerat, cu alegeri in Marea Britanie in iunie, in Germania in septembrie si in Italia inainte de aprilie 2018. In opinia noastra, unul dintre cele mai mari riscuri care poate provoca un soc pe piete este Italia. Pentru ca alegerile ar putea avea... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 18:56
11 candidati au primit in acest an cele 500 de aprobari necesare din partea unor oficiali alesi pentru a se inscrie intr-o cursa imprevizibila pentru palatul Elysee.
Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta are loc duminica, 23 aprilie, iar primii doi se vor confrunta in al doilea tur pentru a mosteni pozitia lui Francois Hollande, relateaza Reuters.
Reuters ii prezinta, in cateva date, pe cei 11 prezidentiabili francezi.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Nathalie Arthaud (46 de ani) - Lupta Muncitorilor
Aceasta preda economie si conduce formatiunea de extrema-stanga Lutte Ouvriere (Lupta Muncitorilor, n.red.), inspirata de principiile lui Lev Trotki. De asemenea, candidata de extrema-stanga a reusit sa castige 0,5% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012, sustinand drepturile muncitorilor din Franta.
Francois Asselineau (59 de ani) - Uniunea Popular Republicana
Acesta face parte din elita inspectorilor financiari, sustine suveranitatea si vrea retragerea tarii din zona euro, Uniunea Europeana si NATO.
Jacques Cheminade (75 de ani) - Partidul Solidaritate si Progres
Inainte de a deveni candidat in alegerile prezidentiale, acesta era functionar in Ministerul Economiei. Este a treia cursa prezidentiala a lui Cheminade, care a reusit sa obtina 0,2% din voturi in alegerile prezidentiale din 2012. De asemenea, acesta sustine "eliberarea tarii din catusele finantelor internationale", renuntarea la euro si retragerea din... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 18:20
Maine sunt alegeri prezidentiale in Frata. Intr-o atmosfera trista, dupa ultimul atentat de la Paris. Dupa o campanie electorala de foarte slaba calitate, dintre cei unsprezece candidati au ramas patru cu sanse de a trece in turul II. O campanie atipica cu rezultate, oricare ar fi ele, atipice.
Dintre cei patru candidati, doi sunt ai extremelor nedemocratice. Le Pen, candidata Frontului National, a periat mult dintre mesajele de extrema dreapta si antisemite ale tatalui ei, pe care l-a si exclus din partid. Are o platforma antisistem, jos mafia socialistilor si liberalior, sus poporul suveran. O combinatie de Dan Diaconescu si Vadim Tudor.
Jean-Luc Melenchon este un candidat de extrema stanga, care nu se prezinta drept comunnist pentru ca mai sunt doi in cursa. Citeaza din Marx, sustine tezele antiimperialiste din 68, detesta crestinismul, megaloman cu discursuri publice de tip Fidel Castro, vrea o reforma constitutionala care sa inceapa cu el, o a sasea Republica. Are un program economic incoerent, bazat pe lupta de clasa impotriva bogatilor. In mod ironic, este cel mai bogat dintre candidati. Pentru cei care au cunoscut comunismul, este o stafie venita sa ii bantuie. Pentru el, terorismul islamic nu are nici o legatura cu religia, ci este strict legata de controlul resurselor naturale. O combinatie de Iie Verdet si Vadim Tudor.
Emmanuel Macron este un candidat atipic. Foarte tanar, cu o experienta politica si economica desfasurata direct la varf, mereu prezent... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 17:25
Francezii vor merge duminica la urne, pentru a vota in primul dintre cele doua tururi ale celor mai stranse alegeri prezidentiale din istoria moderna a tarii, care au loc intr-un context intern si international foarte tensionat.
Dupa cel mai recent atac terorist din Franta, cel de joi seara din centrul Parisului, miza este mai mare decat oricand.
Pentru postul de succesor al lui Francois Hollande se lupta 11 candidati, iar aproape jumatate dintre acestia au sanse reale de a ajunge in turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, la doua saptamani dupa primul tur.
Aproape fiecare dintre alegerile prezidentiale trecute a reprezentat o lupta intre candidati ai doua partide importante - cel al socialistilor si cel al republicanilor, aminteste The Economist, care explica felul in care vor avea loc alegerile din Franta.
De data aceasta, sondajele arata ca oricare dintre cei patru candidati cotati cu cele mai mare sanse poate ajunge in turul al doilea, iar doi dintre ei sunt extremisti eurosceptici - Marine Le Pen, pe partea dreapta, si Jean-Luc Melenchon, pe extrema stanga.
Sondajele sunt inselatoare - ce ne invata istoria
Sondajele arata o lupta stransa, alegatorii sunt de regula indecisi, iar miza este foarte ridicata: acesta este un vot care ar putea refauri Europa sau o poate distruge.
Dar si alte campanii prezidentiale au fost imprevizibile pe final. In anul 1995, Edouard Balladur, un candidat de centru-dreapta, era in fata lui Jacques Chirac, un... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:49
Patru candidati aflati aproape la egalitate in sondaje, inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale. Multi francezi sunt indecisi si nici nu par sa stie incotro cu voturile lor, este de parere Barbara Wesel.
Cu o saptamana inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, situatia este atat de confuza incat pana si presedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a avut, prudent, o tentativa de interventie. El a avertizat fata de alegerea populistilor al caror cantec de sirena promite Frantei un viitor maret, dar vrea s-o indeparteze de Europa. Mai ales Berlinul asteapta cu sufletul la gura rezultatul primului tur al alegerilor. In fond, viitorul Uniunii Europene, bunastarea, pacea, unitatea europenilor si multe alte valori - acum subestimate - depind de votul francezilor.
Ascensiunea extremistilor
In prima runda electoratul alege cu sufletul. In cea de-a doua alege cu capul. Cel putin aceasta a fost mereu explicatia sistemului de vot francez; strategie care ar trebui sa impiedice accesul extremistilor la putere. Numai ca, intre timp, ascensiunea in sondaje a vechiului comunist Jean-Luc Melenchon face posibila o constelatie in care, in cel de-al doilea tur de scrutin, acest candidat ar putea fi adversarul populistei de dreapta Marine Le Pen. Confruntat cu o asemenea situatie, oare in favoarea cui va decide alegatorul francez? Ceea ce in urma cu doar cateva saptamani parea imposibil a devenit acum un scenariu imaginabil.
Succesul lui Melenchon... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 14:15
Alegerile parlamentare din Olanda s-au incheiat cu victoria partidului premierului Mark Rutte, insa mai important a fost ca populistul Geert Wilders nu a reusit sa castige scrutinul. Astfel, majoritatea Europei a rasuflat usurata.
Asta au facut si adversarii populistei Marine Le Pen, liderul Frontului National francez si candidat la alegerile prezidentiale din acest an, dupa ce aliatul ei, Wilders, a obtinut mai putine locuri in Parlament decat se astepta.
Analistii avertizaza insa ca nu trebuie sa ne bazam prea mult pe rezultatul alegerilor olandeze, inaintea celor din Franta, unde se anunta o cursa prezidentiala foarte stransa, scrie agentia Reuters.
Acestia sustin ca, spre deosebire de Geert Wilders, campania lui Le Pen in Franta este mai bine planuita si are tintele precise, in timp ce conflictul diplomatic major dintre guvernele Olandei si Turciei a dat un impuls neasteptat prim-ministrului Mark Rutte.
Victoria celui din urma in fata lui Wilders - un antiimigrant si eurosceptic - i-a incantat pe liderii Uniunii Europene si pe altii ingrijorati in legatura cu cresterea populismului in blocul european, dupa socul votului privind Brexit, de anul trecut.
Printre acestia se numara si contracandidatii lui Le Pen la alegerile prezidentiale, care au salutat rezultatul din Olanda, inclusiv principalul adversar al liderului Frontului National, independentul Emmanuel Macron. Potrivit sondajelor, fostul ministru al Economiei, in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:31
Marine Le Pen, liderul formatiunii populiste de extrema-dreapta Frontul National, l-a depasit pe Francois Fillon, candidat al partidului de centru-dreapta Republicanii, in ultimul sondaj BVA-Salesforce cu privire la alegerile prezidentiale din Franta.
Conform acestui sondaj, Le Pen ar obtine 26,5 %, in vreme ce fostul premier Fillon ar avea cu 1,5% mai putine voturi.
In pofida acestor rezultate, Fillon este favorit, acesta avand sanse mari sa o invinga in turul doi de scrutin ...citeste mai departe despre "Candidata extremistilor din Franta conduce in sondajele pentru prezidentiale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 15:16